السبت، 3 مايو 2014

الطعم الريم والعجينه .........



(4) الريم

التعريف:
الريم وهو نوع من الطحالب المائية التى تتواجد فى البيئة الطبيعية للاسماك وهى لا تصلح الا للاسماك التى تتغذى على النباتات وهو نبات اخضر ينمو علي جنبات احجار النيل وفي اي مكان يوجد به هدار او منحدر كبير للماء
وهناك نوعين من الريم هما ( الزفر ) و (الأسواني) أما الزفر بيكون مش مغسول كويس و خشن حبتين ولونه أخضر غامق و فيه دود أحمر رفيع جداً ( الدود مش شرط) أما الأسواني فلونة أخضر زرعي و شعره طويل و نظيف جداً (وده ليه أكله و ده ليه أكله)

ملحوظة : دائما اشترى الريمه الفاتحه وتكون صابحه سواء ريمة الترعه او ريمة اسوان

انواع السمك :
البلطى والبنى والمبروكة

اوقات الصيد :
أفضل وقت لصيد الريم فى الصيف أو يكون الجو دافى
و في النهار فقط ويفضل بعد الظهر

اماكن الصيد :
لازم يكون الدور المية ماشية يعنى مش واقفة
ويفضل في صيد الريم إن يكون الدور بجوار الليخة (نبات الحلفا أو البوص)

تجهيز الدور:
الطريقة الأول :
((ودي بتستخدم في الأدوار الضيقة)) وهية نجيب ورقة ريم (لفة ريم 50 جرام ) و ناخد قبضتين طين من الأرض و نقسم ورقة الريم إلى جزئين و نحط الريم بالطول في كل قبضة طين بحيث يكون فيه شرشوبة من النحيتين و نرميه في المية في عكس إتجاه التيار بمسافة 20 متر من المكان إللي إنته قاعد فيه و الطين هيتفتت لوحده و يخرج الريم شعرة شعرة .

الطرية الثانية :
و تسمى البراشوت (ودي بتستخدم في الأدوار المفتوحة)) وهية بتاخد من الريم هنا مجموعة شعر بمجموعة شعر المجموعة بحيث نقسم ورقة الريم على عشرة و نربطها بخيط قطن في حجر صغير في حجم البلحة وتلقى بالعشرة في شكل نصف دايرة حولك و على مسافة 20 متر

الطريقة الثالثة
نأتى بزجاجة مياه معدنية و نضع بها تذكرتني ريم مقطعة و مفرية وتوضع في الزجاجة المملوءة نصفها ماء و ترج جيداً و يتم تفريغ محتواها أمامك عند ردة المياة حتى يخرج الريم عن المنطقة التى ترغب في الصيد منها

طريقة الصيد :
خيط الترميل يفضل ان يكون خفيف يعني 20 او 18
السن 10 او 12 لان السمكه بتبلع فدائماً اختار سن الريم مفتوح والحربه حاميه وطويله وتكون السلكه رفيعه
ولو الدور غويط وما فهوش شر كبر السن حسب حجم السمك

ويتم اخذ خصله من الريم رفيعه طولها 5 سم
وتمسكها من المنتصف
وتضعها على رأس السن من المنتصف من عند الخيط بحيث يكون الطرفين سايبين
وتبدأ تلف النصف الاول على السن بدايه من رأس السن المترمل وتظل تلف حوالي 6 لفات الى ان تصل الى سلاح السن
ثم تبدأ بلف النصف الثاني فى الاتجاة العكسي للف النصف الاول
وتسيب الباقي مدلدل من السن ( مرفق صور )

الفله صغيرة ورصاصه توزنها بحيث ما يكونش ظاهر من الفله غير الشفاطة

لو كنت عايز تصتاد بالريم بمعنى إنك لما تكون رايح تصتاد في حتة جديدة بالريم تاخد معاك ورقتين زفر وورقتين أسواني و تحضر الدور بتاعك و تجرب الزفر ساعة و الأسواني ساعة و تشوف اى منهم هيشتغل أكثر

طريقه حفظة :
في ورق جرائد مبلل ولازم يكون رطب دائماً ويتم وضعها فى درج الثلاجة قبل الصيد بيوم واحد ليس اكثر
لانها ان لم تكن طازة بتشيط وتسود
واثناء الصيد تكون فى مكان ضل

طرق تحضيرها:
لا توجد معلومات

(5) العجينه

التعريف:
تعتبر العجينه من اسهل انواع الطعم وارخصها واكثرها انتشارا خاصة في المناطق الريفيه التي يصعب الحصول فيها علي اي نوع من انواع الطعم الاخري
واختلفت الاراء في طريقه صنعها التي تتوقف علي عوامل عديدة منها نوع السمكة المراد صيدها

اماكن الصيد :
يتم اختيار مكان هادى وياحبزا لو كان مدور والمدور هو مكان يلتف به جانب النهر او الترعه لتاخذ شكل نصف دائره فتهدا حركه التيار فيها
ويفضل ان يكون الدور بجوار نباتات او حشيشة كتير فى الماية

اوقات الصيد :
من اول ضؤ نهار الى اخر ويتم استخدمتها بالليل لصيد القراميط وعيب الصيد بالعجينه فى الليل هو ان السمك بياكل على فترات متباعده ولكن حجم السمك كبير ولذلك لا تسطيع العجينه الصمود على السناره فترات طويله

انواع السمك :
بلطى وبنى ( راى ) ومبروكة وشلبية وبوري
والعجينه الزفرة قراميط وبياض
طريقة الصيد :
سنار رقم 6و 7 او 8 و9 و 10 فرنساوى مع خيط 30 او 35
الفلة صغيرة جدا مع حتة رصاصة ورق تخلى الماية واقفة عند اول الفلة وطول الوش على حسب عمق المكان ويفضل ان الغماز يكون قريب من الشط بس مش لازق فيه يعنى ما بين الشط والغماز متر ونص مترين والوش حوالى متر او متر ونص ده حسب عمق المياة

وممكن تشتغل حداف عادى خالص وبدل السنار نعلق فى المدور العياشه ويتم عمل العجينه على شكل قرص ثم بعد ذلك نشك السنار فى اطرافها ثم تغطى السنون بالعجين ونرفع العجين على الخيط

ولعمل العياشة بترمل 5 وشوش عادي بس طول الوش 50 سم لازم يكونوا طول واحد
وتجمعهم مع بعض وتعمل عقدة من بعد السنون بـ 5 سم ومن فوق تسيب 5 سم وتعقد والمسافة اللي بين العقدتين تلزقها بأمير بحيث يلتصق الخيط ببعضه او تركب شفاطه فيها عشان ما تتقعبلش

كما يمكن استخدام العياشة على العايم بفلة بيضه من اللى بتلف الوشوش عليها حجمها 5 سم * 5سم وارتفاع 2 سم يتم خرمها من المنتصف وتمرر الوش الخاص بالعياشة منها من الطرف الاعلي الى ان تصل الي العقدة الخاصة بالسنون وتعقد عقدة تانية من فوق الفله عشان الوش ما ينزلش لتحت
يعني هيكون فى عقدتين كبار قبل وبعد الفله مباشرة
و ويتم عمل العجينه على شكل قرص وتمررها من السنون وترمي هتلاقي السمك الصغير فضل ينقر فيها وتجمع وساعتها هيغري السمك الكبير فيدخل عليه وممكن تجيب السمكة من اي حته خاصة زعنفه الظهر واول ما تشبك ارفع وما تسبهاش عشان الدور ما يبوظش وارمي تانى على طول
تجهيز الدور:
تظفير الدور بقطع صغيره جدا من العيش المبلول بكميات قليله على فترات حتى يتم جذب السمك للمكان وليس بكميات كبيره حتى لا يشبع السمك

طريقه حفظة :
توضع فى اكياس فى درج التلاجه

طرق تحضيرها:
1 - العجينه الجافه (غليظه القوام)
وهي تستخدم لصيد اسماك البلطي
عبارة عن عدد 2 رغيف بلدي طازج تبلل بالماء وتدعك باليد حتي تصبح عجينه متجانسه القوام وقد يضاف اليها قليل من الماء مع الدعك باليد حتي الوصول للقوام المطلوب
وهي من افضل انواع العجينه لصمودها وقدرتها علي التحمل علي السلاح بالإضافة الى تفتت الرده من العجينه الموضوعه على السناره وانتشارها فى مكان الصيد مما يجذب مزيد من السمك .

2 - العجينه الزفرة
وتستخدم لصيد القراميط
عبارة عن عدد 2 رغيف بلدي ني ويضاف اليها دم ذبيحة وكميه من الحنتيت
وتخلط جيدا وتدفن في الارض في منطقة معرضه للشمس لمدة ثلاثة ايام
( لها رائحة زفرة قويه جدا لن تتحملها) نظرا لوجود الخميرة في عجينه الخبز ودم الزبيحة والحنتيت
وجميعها تحللت تحت تاثير اشعة الشمس وممكن تضيف زبل حمام او زبل ابو قردان
وهي فعاله في صيد القراميط
بالنسبه للحنتيت يباع عند العطار بالجرام وبـ 5 جنيه يكفيك
لونها بني داكن - ناعمة الملمس - طرية عند الضغط عليها ريحتها عاديه فى الاول بس بعد تجهيزها بتكون سيئة جداً ودي بيطفش منها السمك ما عدا القراميط والثعابين
ولتحضيرالحنتيت نفتته قطع صغيرة ثم وضعه فى زجاجة فاضية ونصب علية مية بتغلى ونفضل نرج الزجاجة لغاية الحنتيت ما يدوب وبعدين نستخدمة فى العجن
انصح باستخدام جوانتي بلاستيك يباع في الاجزخانة
من اللممكن استخدام العجينه بدون دفن او الاستغناء عن شيء من الاشياء السابقة بس دة هيقلل مفعولها

3- العجينه اللينه
وتستخدم لصيد البوري
وهي كوب من الدقيق
ملعقه من الزيت
ملعقة من السكر
يعجن الخليط بالماء حتي تصبح عجينه متجانسة
ويستدل علي ذلك بانه عند مسكها لا تعلق بالاصابع

وقد يضيف عليها البعض قليل من الاضافات
قطعه من الشبه - فص من الثوم - صفار بيضة - قطعه من الجبنه المثلثات - علف الاسماك الزينه - ملعقه من الملح

4- العجينه المستويه
وتستخدم ايضا لصيد البوري
كوب من الدقيق - ملعقتان من النشا - ملعقة من الزيت ملعقه سكر
تخلط المقادير للحصول علي عجينه سايلة
ترفع علي نار هادئة مع التقليب المستمر حتي تصبح عليظه القوام
ومن المستحسن عند استخدام هذا النوع من العجينه ان يكون معك كمية من الدقيق
لانه من الممكن ان تسيح هذة العجينه عندها تستخدم الدقيق لضبط قوامها

5 - عجينه الفينو
العيش الفينو او الكايزر ويغمس فى ماء البحر (لا ينقع) بعد تقشير الجزء الغامق إذا كان الخبز غير طازج
ثم يعجن باليد لمده دقيقتين و يمكن اضافة ماء البحر لتلين العجينة عند الحاجة
كما يمكن وضع اللبابة كما هى على السن دون بل ولذلك يوضع الرغيف فى كيس نايلون حتى لا تجف اللبابة

6- العجينه النص سوا
اذهب الي الفرن الصبح بدري وقبل السير اللي بيمر عليه العيش ما يسخن قوي
اطلب من الفران يحط كام رغيف حسب الحاجة وتضعهم على بعض واقوم بتقطيعه حسب الرغبة اما دواير لتركيب العياشة اواما شرائح طولية ثم تقطعها بالعرض فتجد عندك مكعبات يتم تدكيكها في السن وسحبها للخيط
كما يمكنك شراء عجينه نيه من الفرن سواء كانت عجينه عيش او فطير وتتركها الى ان تخمر وممكن اضافة ثوم وزيت وتدخلها الفرن الساخن لمدة 5 دقائق وبعد ذلك اعجن واتركها تبرد

7- عجينه على النار
1- كوباية دقيق 2- نفس الكوباية مياه ولكن أقل بحاجة بسيطة
3- ملعقة ونصف زيت ( ملعقة كبيرة )
طريقة التحضير :
توضع المياه مضاف إليها الزيت على النار حتى تبدأ فى السخونة وليس الغليان ... بمعنى أول ما تلمح المياه هتبدأ تسخن ويظهر على وش المياه فقاقيع هتضيف عليهم الدقيق .
وتقوم بالتقليب المستمر حتى تماسك العجينة ومن الممكن أن تبعد القدر عن النار لحظة لحين تماسكها وترجعها تانى على النار وتتحسسها بإيدك عشان تعرف إنها بقيت تمام .
بعد كدة تسيبها تبرد بدون ما تحفظها فى أى حاجة لحين ما تبرد تماما . لو حصل و حفظتها فى أى حاجة هتعرق ولو عرقت هتعجن وتلاقيها بتلذق فى أصابع إيديك أثناء الصيد .

8- العجينه القطنية
ودي بأى عجينه زى الحديد على السن
وهيه على فكرة انك تستخدم اى نوع من الانواع السابقه بس هتضيفلوا ( قطن )
ايوة قطن ويفضل قطن خشن ممكن تجيبه من عند المنجد او محل البويات بتاع دهان الخشب
ودة بتقطعه حتت صغيرة جداً وتعجنه مع العجينه بس بكميه مش كبيرة
وانسي العجينه فى الميه

دود السبلة.........طعم السمك ج3



(2) دود السبلة

التعريف :
دود ابيض صغير و هو عباره عن يرقات وهو بيستعمل كتير جدا في اوروبا وفي الارياف بس قليل

اماكن تواجدة :
يوجد في روث الماشية او اي مكان فيه قمامه و بقايا اكل مرميه لفتره ولعياذ بالله

الاسماك الاكله له :
هو مغرى للبلطى اكتر من دود الرض لأنه دائم الحركه خاصة الاحجام الكبيرة

وقت الصيد :
في اي وقت

طريقه الحصول عليه :
اولا يوضع الروث على فرشه فى الشمس و يقلب حتى يجف قليلا
ثم تضع ال حصيله الجافه فى شىء كبير و تقف فى مكان به بعض الرياح
وتبدا من اعلى تدلق الحصيله فى الهواى
سيتطاير القش و خلافه و يسقط الدود الابيض الرفيع على الفرش الاخر فى الارض اسفل يدك مباشره
تعاد الكره مرتين اوتلاته للتنقيه

طريقه الصيد به :
الصيد بالسبله طعم دودتان عن طريق تعليقهم بالسن من منتصف الدودة وترك الطرفين حرين
يستخدم سن 8 او 9 و تنزل على غماز خفيف فوق الدور المتزفر من نفس الدودة

طريقة التربية :
الطريقه الاولي:
لو عندك مكان مهجور زي سطح او بلكونه مقفوله و يكون فيه شمس لفتره من النهار جمع بقايا اكل و سيبه لمده من 5 ايام لاسبوع و ابقي رش عليها بخه مياه كل يومين لو الدنيا حر اوي
قشر البطيخ بالذات بيتجمع عليه اكبر كميه من الدود مش عارف ليه يمكن علشان الرطوبه و السوائل اللي فيه
الطريقه الثانية:
بتجيب رغيف عيش تخمره في الميه وبعدين تعصره وبعد كده تحطه في كيس اسود لزوم الظلام وتحط عليه قطعة صغيرة من الخميرة مقدار
ملعقة شاي واضف ملعقة سكر واخلط المكونات جيدا
اقفل عليها الكيس وسيبها يومين الي 4 ايام لحد ماتلاقي الدود ملا الكيس
الطريقه الثالثه :
تــبــــن اللى هوا عيدان قمح مكسرة - حبوب القمح - حبوب زرة عويجة -
خميرة مش جافة (طرية او لينة ) - عيش غير صالح للاكل (***) لامؤخذة - كيس من البلاستيك
الطريقة
نضيف جميع المكونات المذكورة اعلا ة بكميات مناسبة داخل الكيس البلاستيك ونضيف عليهم مياة بكمية مناسبة ونقفل الكيس لمدة 15 يوم وخلال هذة الايام نرش على الكيس من الخارج مياء با البخاخة او رزاز
ويوضع فى مكان رطب وليس سا خنا عن طريق التعفن الفطر ها يتحول لديدان

----------------------------------------------------------

علي فكره الدود اللي بيتواجد في المش ده هو نفس نوع الدود

الديدان دي لها استخدامات طبيه برضه علشان محدش يقرف منها دي بتستخدم في الجروح الملوثه و لو اتحطت علي اي جرح سبحان الله بتاكل الانسجه الميته و تترك الانسجه الحيه و بعد كام يوم تلقي الجرح نظيف زي الفل وهي مازالت تستخدم لحد الان في الغرض ده في انجلترا و اسمها بالانجليزي maggots

ويوجد منها صناعى نفس الشكل والليونه وطرفها الخارج عن السن يتحرك مع حركه المياه كانها طبيعيه وممكن يترش عليها اسبراى رائحه للزفر وغالبا عند الصيد بيها لابد وان تزفر بيها الاول يعنى ترمى شويه فى الدور .......... ولكن الحاجات دى لا تباع هنا .

الكثير عن الطعم............ج2



الكثير  عن  الطعم............

الطريقة الثانية
عن طريق فرم أش الارز وجعله شبيه بالتراب ونحطه مثلا في ( طشط كبير ) من الالومنوم أو أي مادة ونضع الاش المفروم ونجيب شوية طعم (دود ) ونضعهم فيه ونرش كل يوم شوية مية باردين شوية ونحطه في مكان رطب أو بارد شوية بحث الشمس متشفشي الدود
والاش المفروم منه عملنا التربة ومنه يأكل وبعد أسبوعين ستجد ما يسرك

الطريقه الثالثه
المستلزمات
1-مستطيل خشبي بابعاد متر ونص في متر مقفول من الواجهه بسلك حديدي فتحتاه صغيره جدا ده عند اي نجار مش هيكلفك حتي 10 جنيه
2-التربه 3/4 طمي+1/4 رمل
3- متر مربع نجيله صناعيه
4-سبله واوراق شجر صفراء
5-وقطعه خيش لتغطيه المربع من الخارج
طريقه التنفيذ
1نضع المربع الخشبي اتجاه السلك للاسفل
2-نضع التربه ونخلطها جيدا مع قليل من السبله
3-ونحضر كمله الدود المطلوبه تقريبا ربع كيلو
4- نقوم بتنديه التربه بقليل من الماء ونرش قطعه الخيش ماء باردوة
5- ثم نقوم بوضع الدود علي التربه وفرزه جيدا من الدود المقطوع والميت
6نقوم بتثبيت النجيله ووضع اوراق الاشجار عليها
ونضعه في مكان ضل ويستحسن يكون فيه تيار هوا مستمر
مع مراعاه الحفاظ علي الخيشه دائما رطبه وبارده والتربه باستمرار بهاء ماء ومرويه وليست غرقانه

الطريقة الرابعه
- قم بشراء باسكت بلاستيك (جردل) وقم بعمل ثقوب صغيرة جداً في الأسفل عن طريق ابرة كبيرة الحجم او مسمار صغير بتسخينه عاى النار.
2- قم بملئ الجردل بورق الجرائد المقطع على شكل شرائح بعرض 1 سم .
3- قم بترطيب الورق برشة ببخاخة ماء .
4- قم بقسمة الورق إلى نصفين ضع نصف في أسفل الباسكت .
5- قم بشراء نصف كيلو من الدود مع الحرص أن يكون مظهره الصحي جيد (يعني دودة صاحية بتلعب) وضعه فوق الورق المفروش .
6- أضف نصف الورق الباقي فوق الدود .
7- أضف بقايا طعام من المطبخ (أي طعام) وتجنب الطعام المحتوي على زيوت أو سمن .
8- ضع باقي كمية الورق فوق الطعام .
9- قم بتغطية الباسكت بغطاء بلاستيك مثقوب .
9- قم بوضع الجردل في مكان مظلم رطب .
بعد شهر قم بحصد أول كمية من الدود بالطريقة التالية :
1-قم بمنع الأكل لمدة ثلاثة أيام .
2- في اليوم الرابع ضع كمية من الأكل .
3- انتظر لمدة ساعتين ثم قم برفع نصف الورق على مفرش بلاستيك .
4- قم بالتقاط الدود ثم أعد الورق إلى مكانه وهكذا كلما رغبت في الحصول على كمية أخرى .

افضل ما قيل عن الطعم.................





افضل ما قيل عن الطعم

" ليس هناك قاعدة ثابته عند السمك "

مثله مثل الإنسان النهاردة عايز ياكل مكرونه
بكرة عايز ياكل محشي وطبعاً يا سلام لو فيه جمبه زفر
وساعات يكون واكل كويس ولما يكون قدامه شويه فاكهه او اى حاجه يقعد يقلب فيها ويتفرج عليها ويشمها وممكن ياكل منها حته ويسيبها ما هو شبعان
اما لو جعان هياكل على طول من غير ولا يبص ولا يشم
بس ممكن لو مثلاً وانت شبعان وشميت ريحه كباب بيتشوي !!!!!!! هتجوع تانى طبعاً من الريحه النفاذة
وساعات ما يكونش فى اكل غير اللى موجود فتكون مجبر عليه لان مافيش غيرة حتى ولو كان شويه جبنه قديمه متحنطين
وطبعاً ليه مواعيد فى الاكل متعود عليها فطار غذاء عشاء وممكن يتسلي فى النص بأى حاجة
ويا سلام بأى لو واحدة ست حامل ياة على الدلع والتمنع عن الاكل وساعات تصل الى حد كرة الاكل

هكذا حال السمك

ساعات يختار طعمه
ولذلك تنوع انواع الطعم مهم

وساعات يكون بيحب نوع معين
دة لو فى دور واخد على اكل معين وما فيش غيرة فى المكان وهنا يجب اختيار الدور المناسب للطعم

وساعات يكون مجبر على اكل طعم معين.
دة لو ما فيش اكل غير اللى انت راميهوله

وساعات يمتنع عن الاكل فى حاله الشبع
وطبعاً دة معروف بوقت الظهيرة بس برضوا ممكن ياكل يكون مفطرش كويس او طفس حبتين
او الطعم اللى معاك ريحته نفاذة ذى الكباب عندنا كدة بالظبط

وايضاً فى وقت الاباضة
وساعتها ما تفكرش تصتادة الا بالإكراة." تشميت"

إذن من المعلومة السابقة نتعرف على انه من اهم العوامل قبل اختيار الطعم هما المكان والزمان وعوامل اخرى سنتعرف عليها

العوامل المؤثرة في اكل السمك

اولاً :المكان
من المعروف انه ليس كل مكان به سمك بل اماكن قليله فى المياة هلى التى يتواجد بها السمك
هناك طبعاً ما يجذبها الى الشواطيء أو الصخور او الحجارة وهو الحشرات أوألطفيليات والاعشاب التي تتغدى عليها
وهناك قاعده عامه تقول ابحث عن اى شيء غريب فى المياة وهناك تتواجد الاسماك

ومن هنا يأتى دور تزفير المكان فمن العوامل الهامه قبل البدء فى الصيد هو جذب السمك الى الدور الخاص بك

ثانياً : الزمان
الوجه الاخر المرتبط بالمكان هو الزمان
* من المعروف ان افضل اوقات الصيد اول الشهر ووسطه واخره خاصه في الفجر والمغرب
لان القمر له دور كبير خاصه في الليل وذلك لان هناك انواع لا تأكل الا فى الظلام الدامس فعامل الضوء والظلام مؤثر بالنسبة للأسماك التي ترعى في النهار و التي ترعى في الليل

ثالثاً : درجة حرارة الماء
هناك بعض الانواع من الاسماك تنشط في البرد ويكون صيدها اوفر في ايام البرد القارص
مثل الشلباية والانوم والجلمان والبلطي الملقاوي والثعبان
وهناك انواع تختفي بحلول الشتاء ويكون نشاطها ضعيف ونادرة التواجد لانها في البرد تتجه إلى ما نسمية (الحوش) أو الاماكن الضيقة في المياة مثل الأنفاق الصخرية وجوانب المنشأت البحرية والتي تحد من حركتها لمقاومة البرودة وحتى لا تفقد الكثير من طاقتها بالحركة مما يسبب حاجتها للغذاء بشكل كبير لتعويض الطاقة المفقودة

رابعاً : عامل التيارات المائية و عامل المد و الجزر وعامل الرياح و ضغط المياة
فهناك اسماك تتحمل ضغط المياة والتيارات وهي غالباً كبيرة الحجم لتستطيع مقاومه هذه الطيارات
وغالباً ما تلجأ هذه الاسماك الى ان تتجه دائما الي البر (او المناطق القريبة من البر) لتبحث عن الطعام وانها طوال فترة بقائها في الاعماق لا تكون بحاجة الي الطعام لانها ممتلئة اما اذا جاعت فتراها تتجه الي البر لتبحث عما تقتات به
إلا بأي لو انت عملتلها هوم دليفري وحدفت الاكل عندها
وذلك بسبب ان النباتات لا تتوافر في القاع لوجود تيار الماء الذي يجرفها باستمرار فلا يترك لها الفرصة للنمو والتكاثر

ولذلك احبائي يري كل صياد ان الطريقه الخاصه به والتى اخذها عن تجربه هي افضل طريقة على الإطلاق
ويتمسك بها ولا يسمع لاي طريقة اخري سواء كانت صحيحه ام خاطئة
ليس معنى ذلك انه يتبع طريقة خطأ او غيرة يتبع طريقه خطأ
بل كلاهما صح مائة فى المائة
فالطريقة التى اتت ثمارها معك بالخير عليك ان تتمسك بها ولكن يجب عليك ان لا تنتقض الطرق الاخري فعلينا ان نحترم كل وجه نظر ونجربها ربما تكون الافضل وفي الاخر انت سيد قرارك وهنا نتترك للمثل الشائع وهو " ان كل شيخ وله طريقة "

ولكن هناك قواعد عامة لا مساس بها ومباديء فى الصيد يجب ان لا تضيع وقتك لكي تكتشف انك كان يجب عليك اتباعها ومن هذه العوامل:

• حدد هدفك : انت هتصتاد اي نوع من السمك
• تنويع الطعم مفيد للتعرف على طبيعة أكل السمك في منطقة ما في وقت معين ..وبعد كدة تستقر على الطعم
• استخدم الطعم الذي يفضله السمك ليس الذي تفضله وذلك يرجع الى الدور والسمك المتعود على اكل معين
• افضل طعم للسمك يمكن استخدامه هو الطعم الموجود فى البيئة التى يتم الصيد منها والدليل على ذلك ان الجمبري غير موجود فى النيل لذلك لا يعرفه السمك ولا يأكله
• حاول ان تستفيد من تجارب من حولك في المكان والطعم والوقت وان تجرب الجديد إذا احببت

نأتى الى الجزء الهام فى هذا الموضوع وهو

ماذا يأكل سمك النيل؟
مصادر الغذاء بالنسبة للاسماك مصدران هما :
1- مصدر نباتي
وهو النباتات التي تنمو علي حواف المجاري المائية مثل الحشائش والريم
او النباتات الطافية مثل ورد النيل
او النصف طافية مثل الايلوديا
او نباتات القاع مثل نخشوش الحوت

2- مصدر حيواني ممثلة في الاسماك الاصغر في الحجم والتي تتغذي عليها الاسماك الكبيرة
ويمثلها ايضا ما يتم القاؤه من حيوانات ميتة في المجاري المائية
والديدان

وسنتاول فيما يلي اهم المواضيع التى تحدثت عن الطعوم المستخدمه في النيل وهي :

الطعم " الدود" - العجينه – الريم – الغله – الفواكه – الخضروات – المصارين - الحشرات

وسنتناول كل شيء على حدة من حيث:
التعريف و انواع السمك الاكله لهذا الطعم - اوقات الصيد به - اماكن الصيد - طرق الصيد به - انواعه – طرق تزفير الدور - طريقه حفظة - طرق تربيته او تحضيرة

(1) الطعم " الدود "

التعريف :
يعيش دود الارض على حواف الانهار ( والترع - والرشاح ) وفى الاماكن الرطبه ويكثر اثناء انخفاض المياه .
ويوجد فى الاراضى الزراعيه التى تكثر من الرى على بعد حوالي 70 سم من سطح التربه.
يصعب تربيته والحصول علية لذلك يصل سعر الكيلو منه اثناء موسم الصيد ( الصيف ) يصل الى 80 جنية.

انواع السمك :

يعشق السمك بجميع انواعه الدود دون تمييز .

اوقات الصيد :
افضل وقت بالليل وبلا منازع
و غالباً مش هايشتغل معاك الصبح بمعنى انك مش هاتطلع الا شر بلطى وعبودى

اماكن الصيد :
حبذا لو مكان فيه حجارة بس يكون بقالها فترة طويلة مرمية فى الماية
او بالقرب من الحشائش والخوص
او في وسط المياة ( حداف )

طرق الصيد به :

شعر 40 على المكنه ورمل ب 30 او 35
واعمل وش طويل يفضل 1.5 متر ودة حسب العمق يعنى لو ما فيش عمق قلل الوش
وسن (6 او 7)
وطعم الطعماية صاحية افضل و تكون مدلدله من السن للحركه واغراء السمك
وممكن تستخدم احدي الطرق في تركيب الدودة فى السن:
• العنكبوت : تركيب دودتين على السن
• الكفته : تدكيك فحل الطعم فى السن

وممكن تشتغل بطريقتين
حداف:
عن طريق وضع الرصاصة المناسبه لشدة الطيار لانها لو صغيرة هتتجرف فى القاع ويقع منها الطعم بسرعه ويفضل ان تكون تقيله 150 جرام او اكثر وتحدف وتتوكل على الله في ناس بتفكر انك لما بترمي بعيد ده يبأى احسن دي معلومه غلط لان السمك ممكن يكون تحتيك على طول وانت بتدور عليه بعيد المهم تحدف وبعد ما الحداف يسقط فى المية ويستقر تلم الخيط على المكنه بحيث يكون مشدود وتعرف دة من ان اللبلوب يكون متني تنيه بسيطه وانتظر هزة اللبلوب واضرب او اشكم السمكه وبعد كدة تلم والرازق هو الله
فلة :
عن طريق غماز وسط ورصاصة توزنه بس مايكنش على الشعرة عشان السمك هايغمز كتير ويشد ويسيب ويلعب بالطعم
واحسن حاجه انك تسرح الفله عن طريق عمل الخرزه واستخدم غماز كبير غماز تسريح وكام رصاصة توزنه " تابع موضوع عايز تصتاد من على اى ارتفاع من النيل " ولو غمزت لا تستعجل عليها بل اسحب منها الطعم بهدوء واتركه مره اخرى وعاود الكره ولكن بهدوء شديد ولكن فى النهايه تشد منك بقوه فاضرب عليها .
لو ما طلعتش شد وظبط طعمك وارمي تانى.
وما تنساش الفسفور

انواعه :

دود ارض بلدى: وهو يستخرج من الاراضى الزراعية التى تستخدم السماد العضوي وبيكون لونه احمر ومتوفر بمحلات الصيد
النطاط: وهو يستخرج من حدائق الفاكهة خاصة الموز وهو كثير الحركة " بيتنطط " ومتماسك ولا يعيش خارج التربه الخاصة به لونه اسود من فوق واحمر من تحت وفية خط بعد راسة
الطعم الافرنجى : يستخرج من حواف الترع والمصارف وهوه كبير الحجم ويلقب بالطعم الزفر لانه ذو رائحه نفاذه
الدود الاسمعيلاوي: الدود الإسماعيلاوي قد يصل طولها إلى متر و نصف و يقوم البائع بتقطيعها إلى عشرة أو أكثر قطعة حسب طولها ليقسمها على أكبر عدد من الطرود بعد أن يضعها في قطعة خيش في حجم طابع البريد و يلفها في ورق الجرائد ليقلل من المصروفات و يكثر من الربحية
الدود القراص: هي الدودة الي لها أرجل كثيرة وطول الدودة من 7 إلى 10
دود مشرشر: الدود المشرشر يباع في اكياس بلاستيك مملوءة بماء البحر لتظل حية
السبلة : ودة هنتكلم عنه لوحدها بس امسك بطنك اثناء القراءة

طريقه حفظة :
دة بالنسبه للبلدي
اكثر مدة هيعشها 10 ايام
يمكن المحافظه على الدود بتنظيفه من الطين والعوالق ووضعه فى جريده ولفه جيداً وبعدها قطعه قماش مبلوله ويلف ويوضع فى كيس وبعدها فى درج الثلاجه فى اقل مكان تبريد وهو درج الثلاجه ويكشف عليه كل ثلاثه ايام . واحترس لانه ممكن يسرح فى الثلاجة فاحكم عليه كويس

وهناك طريقة اخري بانك تجيب حتة خيش من عند المنجد الى بيحط فيه القطن وتبلها خفيف وتحط الطعم فيها بعد التأكد من ان الطعم لا يوجد به من هو تالف وتحطها فى كوز صاج وتسيبه مفتوح وتشيله فى مكان بة رطوبة يعنى مثلا على سيراميك ومكان ظل و تبقى تشأر
عليه ببخة ميه على الخيشه كل كام يوم

اما لو طعم نطاط تجيب طينة من نفس المكان بتاع الطعم وتحط الطعم فيها
وتجيب جردل بلاستيك او صفيحة المهم اى حاجة وتخرمها من تحت اخرام صغيرة اوى
وتملأ نصفها طينة وتضع الطعم على وش الطينة الطعماية اللى هتموت مش هتنزل فى الطين
ودى يا ترميها او تصطاد بيها وخلى الطينة دائما طرية (رطبة) تقوم بالرش بقليل من الماء ومتكترش المية
عشان ممكن الطينة تعفنة وتخلية فى مكان بعيد عن الشمس او الحرارة ولو حطيتة فى التلاجة هيموت

طرق تربيته:
الكلام بالنسبه للدود البلدي
الطريقه الاولي
اولاً وعاء التربيه من الخشب تكون ابعاد وعاء التربية على الاقل 65 سم طول * 65 سم عرض * 35 سم ارتفاع
قم بثقب الوعاء من الاسفل والجوانب بانتظام بابعاد منتظمة كل 1/2 سم
مع تغطية الجوانب بخيش حتى لا تخرج الديدان وكذلك السقف
واحتفظ به بعيداً عن الشمس وفى مكان رطب جيد التهويه
عمل الفرشة عن طريق خلط مواد عضوية مثل قش الرز – التبن – اوراق الاشجار الجافه – ثم تنقع فى المياة لمدة يوم كامل
ثم قطع ورق جرائد الى شرائح وورق كرتون وانقعها فى الميه ويخلط مع الفرشة
قم بملء الوعاء حتى نصف ارتفاعة
قم بإضافه الطينه واخلطها قليلاً
قم بإضافة المياة الى الفرشه بس ما تزودش بحيث انها ما تعجنش يعنى تكون رطبه
ثم اضف 1/2 كيلو دود او اقل
قم بإضافة الغذاء من بواقى اكل بشرط ان لا تحتوي على " سمن – زيت – منتجات البان "
والغذاء المفضل هو قشر البيض المسلوق
بعد 6 الى 8 اسابيع ستنخفض كمية الفرشة وتمتلء بمخلفات الديدان
يتم تغيير الفرشة كل 6 شهور

" ليس هناك قاعدة ثابته عند السمك "

مثله مثل الإنسان النهاردة عايز ياكل مكرونه
بكرة عايز ياكل محشي وطبعاً يا سلام لو فيه جمبه زفر
وساعات يكون واكل كويس ولما يكون قدامه شويه فاكهه او اى حاجه يقعد يقلب فيها ويتفرج عليها ويشمها وممكن ياكل منها حته ويسيبها ما هو شبعان
اما لو جعان هياكل على طول من غير ولا يبص ولا يشم
بس ممكن لو مثلاً وانت شبعان وشميت ريحه كباب بيتشوي !!!!!!! هتجوع تانى طبعاً من الريحه النفاذة
وساعات ما يكونش فى اكل غير اللى موجود فتكون مجبر عليه لان مافيش غيرة حتى ولو كان شويه جبنه قديمه متحنطين
وطبعاً ليه مواعيد فى الاكل متعود عليها فطار غذاء عشاء وممكن يتسلي فى النص بأى حاجة
ويا سلام بأى لو واحدة ست حامل ياة على الدلع والتمنع عن الاكل وساعات تصل الى حد كرة الاكل

هكذا حال السمك

ساعات يختار طعمه
ولذلك تنوع انواع الطعم مهم

وساعات يكون بيحب نوع معين
دة لو فى دور واخد على اكل معين وما فيش غيرة فى المكان وهنا يجب اختيار الدور المناسب للطعم

وساعات يكون مجبر على اكل طعم معين.
دة لو ما فيش اكل غير اللى انت راميهوله

وساعات يمتنع عن الاكل فى حاله الشبع
وطبعاً دة معروف بوقت الظهيرة بس برضوا ممكن ياكل يكون مفطرش كويس او طفس حبتين
او الطعم اللى معاك ريحته نفاذة ذى الكباب عندنا كدة بالظبط

وايضاً فى وقت الاباضة
وساعتها ما تفكرش تصتادة الا بالإكراة." تشميت"

إذن من المعلومة السابقة نتعرف على انه من اهم العوامل قبل اختيار الطعم هما المكان والزمان وعوامل اخرى سنتعرف عليها

العوامل المؤثرة في اكل السمك

اولاً :المكان
من المعروف انه ليس كل مكان به سمك بل اماكن قليله فى المياة هلى التى يتواجد بها السمك
هناك طبعاً ما يجذبها الى الشواطيء أو الصخور او الحجارة وهو الحشرات أوألطفيليات والاعشاب التي تتغدى عليها
وهناك قاعده عامه تقول ابحث عن اى شيء غريب فى المياة وهناك تتواجد الاسماك

ومن هنا يأتى دور تزفير المكان فمن العوامل الهامه قبل البدء فى الصيد هو جذب السمك الى الدور الخاص بك

ثانياً : الزمان
الوجه الاخر المرتبط بالمكان هو الزمان
* من المعروف ان افضل اوقات الصيد اول الشهر ووسطه واخره خاصه في الفجر والمغرب
لان القمر له دور كبير خاصه في الليل وذلك لان هناك انواع لا تأكل الا فى الظلام الدامس فعامل الضوء والظلام مؤثر بالنسبة للأسماك التي ترعى في النهار و التي ترعى في الليل

ثالثاً : درجة حرارة الماء
هناك بعض الانواع من الاسماك تنشط في البرد ويكون صيدها اوفر في ايام البرد القارص
مثل الشلباية والانوم والجلمان والبلطي الملقاوي والثعبان
وهناك انواع تختفي بحلول الشتاء ويكون نشاطها ضعيف ونادرة التواجد لانها في البرد تتجه إلى ما نسمية (الحوش) أو الاماكن الضيقة في المياة مثل الأنفاق الصخرية وجوانب المنشأت البحرية والتي تحد من حركتها لمقاومة البرودة وحتى لا تفقد الكثير من طاقتها بالحركة مما يسبب حاجتها للغذاء بشكل كبير لتعويض الطاقة المفقودة

رابعاً : عامل التيارات المائية و عامل المد و الجزر وعامل الرياح و ضغط المياة
فهناك اسماك تتحمل ضغط المياة والتيارات وهي غالباً كبيرة الحجم لتستطيع مقاومه هذه الطيارات
وغالباً ما تلجأ هذه الاسماك الى ان تتجه دائما الي البر (او المناطق القريبة من البر) لتبحث عن الطعام وانها طوال فترة بقائها في الاعماق لا تكون بحاجة الي الطعام لانها ممتلئة اما اذا جاعت فتراها تتجه الي البر لتبحث عما تقتات به
إلا بأي لو انت عملتلها هوم دليفري وحدفت الاكل عندها
وذلك بسبب ان النباتات لا تتوافر في القاع لوجود تيار الماء الذي يجرفها باستمرار فلا يترك لها الفرصة للنمو والتكاثر

ولذلك احبائي يري كل صياد ان الطريقه الخاصه به والتى اخذها عن تجربه هي افضل طريقة على الإطلاق
ويتمسك بها ولا يسمع لاي طريقة اخري سواء كانت صحيحه ام خاطئة
ليس معنى ذلك انه يتبع طريقة خطأ او غيرة يتبع طريقه خطأ
بل كلاهما صح مائة فى المائة
فالطريقة التى اتت ثمارها معك بالخير عليك ان تتمسك بها ولكن يجب عليك ان لا تنتقض الطرق الاخري فعلينا ان نحترم كل وجه نظر ونجربها ربما تكون الافضل وفي الاخر انت سيد قرارك وهنا نتترك للمثل الشائع وهو " ان كل شيخ وله طريقة "

ولكن هناك قواعد عامة لا مساس بها ومباديء فى الصيد يجب ان لا تضيع وقتك لكي تكتشف انك كان يجب عليك اتباعها ومن هذه العوامل:

• حدد هدفك : انت هتصتاد اي نوع من السمك
• تنويع الطعم مفيد للتعرف على طبيعة أكل السمك في منطقة ما في وقت معين ..وبعد كدة تستقر على الطعم
• استخدم الطعم الذي يفضله السمك ليس الذي تفضله وذلك يرجع الى الدور والسمك المتعود على اكل معين
• افضل طعم للسمك يمكن استخدامه هو الطعم الموجود فى البيئة التى يتم الصيد منها والدليل على ذلك ان الجمبري غير موجود فى النيل لذلك لا يعرفه السمك ولا يأكله
• حاول ان تستفيد من تجارب من حولك في المكان والطعم والوقت وان تجرب الجديد إذا احببت

نأتى الى الجزء الهام فى هذا الموضوع وهو

ماذا يأكل سمك النيل؟
مصادر الغذاء بالنسبة للاسماك مصدران هما :
1- مصدر نباتي
وهو النباتات التي تنمو علي حواف المجاري المائية مثل الحشائش والريم
او النباتات الطافية مثل ورد النيل
او النصف طافية مثل الايلوديا
او نباتات القاع مثل نخشوش الحوت

2- مصدر حيواني ممثلة في الاسماك الاصغر في الحجم والتي تتغذي عليها الاسماك الكبيرة
ويمثلها ايضا ما يتم القاؤه من حيوانات ميتة في المجاري المائية
والديدان

وسنتاول فيما يلي اهم المواضيع التى تحدثت عن الطعوم المستخدمه في النيل وهي :

الطعم " الدود" - العجينه – الريم – الغله – الفواكه – الخضروات – المصارين - الحشرات

وسنتناول كل شيء على حدة من حيث:
التعريف و انواع السمك الاكله لهذا الطعم - اوقات الصيد به - اماكن الصيد - طرق الصيد به - انواعه – طرق تزفير الدور - طريقه حفظة - طرق تربيته او تحضيرة

(1) الطعم " الدود "

التعريف :
يعيش دود الارض على حواف الانهار ( والترع - والرشاح ) وفى الاماكن الرطبه ويكثر اثناء انخفاض المياه .
ويوجد فى الاراضى الزراعيه التى تكثر من الرى على بعد حوالي 70 سم من سطح التربه.
يصعب تربيته والحصول علية لذلك يصل سعر الكيلو منه اثناء موسم الصيد ( الصيف ) يصل الى 80 جنية.

انواع السمك :

يعشق السمك بجميع انواعه الدود دون تمييز .

اوقات الصيد :
افضل وقت بالليل وبلا منازع
و غالباً مش هايشتغل معاك الصبح بمعنى انك مش هاتطلع الا شر بلطى وعبودى

اماكن الصيد :
حبذا لو مكان فيه حجارة بس يكون بقالها فترة طويلة مرمية فى الماية
او بالقرب من الحشائش والخوص
او في وسط المياة ( حداف )

طرق الصيد به :

شعر 40 على المكنه ورمل ب 30 او 35
واعمل وش طويل يفضل 1.5 متر ودة حسب العمق يعنى لو ما فيش عمق قلل الوش
وسن (6 او 7)
وطعم الطعماية صاحية افضل و تكون مدلدله من السن للحركه واغراء السمك
وممكن تستخدم احدي الطرق في تركيب الدودة فى السن:
• العنكبوت : تركيب دودتين على السن
• الكفته : تدكيك فحل الطعم فى السن

وممكن تشتغل بطريقتين
حداف:
عن طريق وضع الرصاصة المناسبه لشدة الطيار لانها لو صغيرة هتتجرف فى القاع ويقع منها الطعم بسرعه ويفضل ان تكون تقيله 150 جرام او اكثر وتحدف وتتوكل على الله في ناس بتفكر انك لما بترمي بعيد ده يبأى احسن دي معلومه غلط لان السمك ممكن يكون تحتيك على طول وانت بتدور عليه بعيد المهم تحدف وبعد ما الحداف يسقط فى المية ويستقر تلم الخيط على المكنه بحيث يكون مشدود وتعرف دة من ان اللبلوب يكون متني تنيه بسيطه وانتظر هزة اللبلوب واضرب او اشكم السمكه وبعد كدة تلم والرازق هو الله
فلة :
عن طريق غماز وسط ورصاصة توزنه بس مايكنش على الشعرة عشان السمك هايغمز كتير ويشد ويسيب ويلعب بالطعم
واحسن حاجه انك تسرح الفله عن طريق عمل الخرزه واستخدم غماز كبير غماز تسريح وكام رصاصة توزنه " تابع موضوع عايز تصتاد من على اى ارتفاع من النيل " ولو غمزت لا تستعجل عليها بل اسحب منها الطعم بهدوء واتركه مره اخرى وعاود الكره ولكن بهدوء شديد ولكن فى النهايه تشد منك بقوه فاضرب عليها .
لو ما طلعتش شد وظبط طعمك وارمي تانى.
وما تنساش الفسفور

انواعه :

دود ارض بلدى: وهو يستخرج من الاراضى الزراعية التى تستخدم السماد العضوي وبيكون لونه احمر ومتوفر بمحلات الصيد
النطاط: وهو يستخرج من حدائق الفاكهة خاصة الموز وهو كثير الحركة " بيتنطط " ومتماسك ولا يعيش خارج التربه الخاصة به لونه اسود من فوق واحمر من تحت وفية خط بعد راسة
الطعم الافرنجى : يستخرج من حواف الترع والمصارف وهوه كبير الحجم ويلقب بالطعم الزفر لانه ذو رائحه نفاذه
الدود الاسمعيلاوي: الدود الإسماعيلاوي قد يصل طولها إلى متر و نصف و يقوم البائع بتقطيعها إلى عشرة أو أكثر قطعة حسب طولها ليقسمها على أكبر عدد من الطرود بعد أن يضعها في قطعة خيش في حجم طابع البريد و يلفها في ورق الجرائد ليقلل من المصروفات و يكثر من الربحية
الدود القراص: هي الدودة الي لها أرجل كثيرة وطول الدودة من 7 إلى 10
دود مشرشر: الدود المشرشر يباع في اكياس بلاستيك مملوءة بماء البحر لتظل حية
السبلة : ودة هنتكلم عنه لوحدها بس امسك بطنك اثناء القراءة

طريقه حفظة :
دة بالنسبه للبلدي
اكثر مدة هيعشها 10 ايام
يمكن المحافظه على الدود بتنظيفه من الطين والعوالق ووضعه فى جريده ولفه جيداً وبعدها قطعه قماش مبلوله ويلف ويوضع فى كيس وبعدها فى درج الثلاجه فى اقل مكان تبريد وهو درج الثلاجه ويكشف عليه كل ثلاثه ايام . واحترس لانه ممكن يسرح فى الثلاجة فاحكم عليه كويس

وهناك طريقة اخري بانك تجيب حتة خيش من عند المنجد الى بيحط فيه القطن وتبلها خفيف وتحط الطعم فيها بعد التأكد من ان الطعم لا يوجد به من هو تالف وتحطها فى كوز صاج وتسيبه مفتوح وتشيله فى مكان بة رطوبة يعنى مثلا على سيراميك ومكان ظل و تبقى تشأر
عليه ببخة ميه على الخيشه كل كام يوم

اما لو طعم نطاط تجيب طينة من نفس المكان بتاع الطعم وتحط الطعم فيها
وتجيب جردل بلاستيك او صفيحة المهم اى حاجة وتخرمها من تحت اخرام صغيرة اوى
وتملأ نصفها طينة وتضع الطعم على وش الطينة الطعماية اللى هتموت مش هتنزل فى الطين
ودى يا ترميها او تصطاد بيها وخلى الطينة دائما طرية (رطبة) تقوم بالرش بقليل من الماء ومتكترش المية
عشان ممكن الطينة تعفنة وتخلية فى مكان بعيد عن الشمس او الحرارة ولو حطيتة فى التلاجة هيموت

طرق تربيته:
الكلام بالنسبه للدود البلدي
الطريقه الاولي
اولاً وعاء التربيه من الخشب تكون ابعاد وعاء التربية على الاقل 65 سم طول * 65 سم عرض * 35 سم ارتفاع
قم بثقب الوعاء من الاسفل والجوانب بانتظام بابعاد منتظمة كل 1/2 سم
مع تغطية الجوانب بخيش حتى لا تخرج الديدان وكذلك السقف
واحتفظ به بعيداً عن الشمس وفى مكان رطب جيد التهويه
عمل الفرشة عن طريق خلط مواد عضوية مثل قش الرز – التبن – اوراق الاشجار الجافه – ثم تنقع فى المياة لمدة يوم كامل
ثم قطع ورق جرائد الى شرائح وورق كرتون وانقعها فى الميه ويخلط مع الفرشة
قم بملء الوعاء حتى نصف ارتفاعة
قم بإضافه الطينه واخلطها قليلاً
قم بإضافة المياة الى الفرشه بس ما تزودش بحيث انها ما تعجنش يعنى تكون رطبه
ثم اضف 1/2 كيلو دود او اقل
قم بإضافة الغذاء من بواقى اكل بشرط ان لا تحتوي على " سمن – زيت – منتجات البان "
والغذاء المفضل هو قشر البيض المسلوق
بعد 6 الى 8 اسابيع ستنخفض كمية الفرشة وتمتلء بمخلفات الديدان
يتم تغيير الفرشة كل 6 شهور

سمكه القاروس..........






طبعا كلنا نعرف ايه هى سمكه القاروس
من اهم الاسماك على موائد المطاعم الكبيره زيها زى الدنيس

يسمى أحياناً بالقاروس الأوربي لتمييزه عن أنواع أخرى مشابهة من نفس الجنس أو من جنس مختلف. تسمية "Dicentrarchus" تعني ثنائي الشوكة، وذلك لوجود شوكتين قاسيتين في الزعنفة الظهرية لأنواع هذا الجنس.

وفى منه حوالى 10 انواع منها اللى بيعيش فى المياه العذبه

القاروس الأوربي يعيش في البحر المتوسط والبحر الأسود والشواطئ الأوربية من المحيط الأطلسي. لونه يميل للفضي على الجانبين بينما بطنه لونها أبيض.. تنمو هذه السمكة لتصل إلى اقصى حجم مسجل 103 سم و 12 كيلو جرام .

فى السواحل المصريه بيحب يتواجد عند مصبات الانهار مثلا نلاقيه فى دمياط و رشيد و المعديه و الطرح لانه بيحب المياه الدافئه و الاقل ملوحه و المناطق الرمليه الضحله لانه من الاسماك التى تتغذى على الاسماك الصغيره و القشريات و الديدان

علشان كده دايما فى الساحل الشمالى نلاقيه موجود قريب من الشط وبيظهر فى الليل لانه بيحب الضوء الخافت مثلا فى مارينا تلاقيه بكميات كبير ه عند الكبارى المضيئه فى البحيرات و ممكن يقرب من الشط حتى عمق 30 سم

اوقات الصيد :
فى الصباح و بعد الغروب و منتصف الليل

متواجد طوال السنه بس بيكون اكتر من نهاية شهر سبتمبر حتى اكتوبر و من شهر يناير حتى مارس

انواع الطعم:
الجمبرى - السردين - البساريا و الدود الاسمعلاوى و القراص
الطعم الصناعى ( الريشه و المعلقه )

طرق الصيد :
ممكن تصطاده زى اى نوع سمك بالبوصه او الماكينه

لو حنستخدم البوصه تكون مش اقل من 7 متر و الشعر الاساسى 35 و الارمه بشعر 25 او 30 الفروع 1.25 سم و 1.00 سم وسنار مش اقل من مقاس 5

لو حنستخدم الماكينه فى عدة طرق:
1- التجريه بالمعلقه او الريشه ( المخيله )

2- بالفله و بتبقى الفله كبيره و الرصاص متوازن مع حجم الفله و الارمه زى ارمة البوصه

3- لو فى مياه ضحله يبقى الرصاصه متوسطة و حره و الارمه زى ارمة البوصه

وفى ناس كتير بتقول ان النقط هو صغير القاروس و دى معلومه مش صحيحه النقط سمكه من نفس الفصيله اسمها العالمى Spotted Seabass واقصى حجم مسجل 73 سم

اما القاروس الصغير بنقول عليه سياسى و له نفس شكل القاروس بس الحجم صغير

المشاركات الشائعة

أرشيف المدونة الإلكترونية