السبت، 3 مايو 2014

الطعم با لخضروات والفواكه والنسيله..........




(6) الخضروات

التعريف:
اصعب انواع الصيد لانها عايزة صبر جامد بس الضربه بتاعتها جامدة لان اولا مش بيدخل عليه غير السمك التقيل
كمان بيحتاج حساسيه شديده من الصياد وبيحتاج كمان فن التعامل مع السمك

اماكن الصيد :
من فوق بوابات المعديات الصغيره والاماكن الموجود بيها حجاره

وقت الصيد :
فى النهار

انواع السمك :
المبروكه والبني وممكن تغلط ببلطي

طريقة الصيد :
سنون من مقاس 4 فرنساوي
طول الوش بيكون حوالي نص متر
يحتاج الى رمال السنارة 40 أو 50 على الأقل ويكون على المكنة خيط 50 على الأقل
أما كيفية التطعيم به فكانت تتم بتقطيع الأوراق إلى شرائط صغيرة بعرض 2 سم و طول 4 سم و يدخل السن في طرف الشريط ثم يقلب الشريط ليلف حول رقبة السن و يدخل نهاية الشريط في السن مرة أخرى
أما طريقة الصيد فهي مثل الريم على العايم يعني قرمة قصيرة و بدون رصاصة و فلة صغيرة و تترك للتيار و تمشي مع الفلة تتبعها وعندما تأكل السمكة الفلة تجري و لا تغطس و تحتاج لشكمة قوية

تجهيز الدور:
رمي كميه صغيرة من نفس نوع الطعم بس في الخيار بنختار خيار بقشرته مش متقشر زي اخيار التطعيم

طريقه حفظة :
في الثلاجه

طرق تحضيرها:
انواع الخضروات اللي بتستخدم :
الخص - عروق الكرنب -الخيار -الجزر
الكرنب والخيار والجزر دول لازم يتسلقوا نص سليق لحد ما زفارتهم تبان
والخيار لازم نقشره عشان قشرته السميكه متصعبش من حركه قطعه الخيار علي السن وبالتالي ضياع السمكه

(7) الفواكه

التعريف:
صيد صعب ويحتاج لصبر
اماكن الصيد :
اماكن تواجد المبروكة بجوار الحشائش

وقت الصيد :
في النهار
اما بالليل للقراميط

انواع السمك :
القراميط – المبروكه – البني – البلطي - قشر البياض

طريقة الصيد :
يحتاج الى رمال السنارة 40 أو 50 على الأقل ويكون على المكنة خيط 50 على الأقل
ثالثا الرمى حيكون حداف
رابعا لازم يكون معاك جدالة أو شوكة علشان تطلع السمكة

الصيد بالعنب يتم تثبيت سنارتين اسفل الرصاصه على بعد 25 سم للسناره الاولى و50 سم للسناره الثانيه و ويتم ادخال 7 حبات عنب الى 10 حبات فى منتصف العنبه بحرص مكونه شكل حبات السبحه ويكون العنب مغطى السن وبقية العنب مثبت فى بقيه الخيط اعلى السناره والسن المناسب للعنب هو رقم 6 او 7 فرنساوى ويكون عنب بناتى أصفر وتكون الحباية جامدة وماسكة نفسها
للصيد بالجوافة والطعم جوافة تجيب واحدة الجوافة وتقطعها اربعة وتاخد ربع تعدى السن من ظهرها وتشبكة فى اخرها
مفيش احلي من الجوافه البلدي اللي ريحتها تبان من علي بعد)للصيد بالبلح بيكون بلح رطب أسود فقط وتشق البلحة نصفين بالطول وترمى النواية وتدكك النصف الأول
زي ماتكون بتخيط بالأبرة ونرفع النصف ده على الخيط من فوق وتكرر نفس الطريقة على النصف الثانى
وتشبك السن فى أخر البلحة من ناحية ما السمكة حتاكل
الصيد بالتوت : يتم تركيب توته على سن 8 وتشتغل غماز وياسلام لو المكان اللي بتصتاد فيه تحت شجرة توت

ممكن تشتغل بفله تسريح كبيرة

تجهيز الدور:
رمي كميه صغيرة من نفس نوع الطعم

طريقه حفظة :
في الثلاجه طبعاً

طرق تحضيرها:
لا تحتاج لتحضير

(8) النسيله

التعريف:
نوع من الحشائش ينمو على ضفاف النهر والنوع المستخدم هنا نسيله باردي مش نسيله غاب لان نسيله الباردي اطري واخف حديه من الغاب والسمكه بتقبل عليها اكتر

اماكن الصيد :
مياة هاديه بجوار الحشائش ويجب ان تعرف ان المبروكه موجودة ام لا عن طريق
وقت الصيد :
بالنهار
[b]انواع السمك :
المبروكة ونادر لما بتدخل عليك غلطات بلطي
طريقة الصيد :

فيه طريقتين الطريقه الاولي بتكون برصاص وغماز ريم يعني تقل يوزن غماز متساوي نازل بسحبه وحجمه كبير
وسنون 6 فرنساوي دقنه واسعه

طريقه التطعيم بنفرك النسيله في السن كويس اوى وبعد كده بنلفها علي السن لحد ما نخفيه وبنساوي اولها مع طرف السن

الطريقه التانيه (ودي عاوزه صياد ايده حسساسه اوي )
بنجيب غاب افرانجي مفرغ بنروح لاي واحد من اللي بيعملوا كراسي جريد نخليه يعمل حلقه وتكون واسعه ويستحسن لو معاك اكتر من حلقه

بنحط الحلقه بتعوم علي وش المايه وبنربطها وثبتها زي العياشه بالضبط
وبنرمي في حدود الحلقه نسيله (يعني كانك بتنصب دور غله بالضبط)
وبتستني شوية لحد ما تنزل وتنزل زي الغله متكون واقف عمودي علي الدور تكون بعيد عن الدور
وفيه حاجه من الاتنين يا اما بتطعم زي الطريقه اللي فاتت وتنزل بحيث يكون الطعم تحت الحلقه مباشرتنا
يا انا بتطعم علي سنون سنه زي ما قولنا قبل كده من غير لا غماز ولا تقال علي وش الحلقه
وتجيب نسيلة او اعواد ذرة اخضر وتيجى رابطهم فى بعض على شكل حزمة وبعد 2 مترمن الحبل تجيب صخرة صغيرة نظام تقل وترميها فى الماء وتكون ماسك اول الخيط فى ايدك وتقعد حوالى ربع ساعة هتلاقى الخضرة الى انت راميها بتتشد والسمك عمال يشد فيها تقوم جايب عرق من قلب الخضرة يكون طرى وتطعم بية زى شغل الريم بس يكون السن كبير والخيط حوالى 40 او 50 وربنا معاك انا جربتها كتير وربنا اكرمنى باوزان حوالى 15 كيلو واصغر

تجهيز الدور:
الطريقه دي مش محتاجه تظفير لان طبيعي اننا بنصطاد جنب مصدر للنسيله

طريقه حفظة :
لا تحتاج

طرق تحضيرها:
لا تحتاج

(9) الحشرات

الصرصار " الفانتوم "

التعريف:
غني عن التعريف (الصيادين بيسموه فانتوم) و الصراصير لها رائحة زفاره يعلمها السمك تماما يعني ما ينفعش معاة صناعي لان نسبة البروتينات فيه عاليه جدا وأصحاب العلم يشبهونه بالجمبرى ويقال ان الجمبرى هو صرصار البحر وإن تواجد فى المكان يبأي السمك مش هياكل غيرة

اماكن الصيد :
بالقرب من الشاطيء

وقت الصيد :
بالليل والنهار

انواع السمك :
احسن طعم على الاطلاق وبدون مبالغة لافضل سمكة فى النيل وهى البلطى

طريقة الصيد :
فله زي صيد الطعم على سن 8
ويقسم الى نصفين إن كان من الحجم الكبي
ر
تجهيز الدور:
مش محتاج

طريقه حفظة :
برطمان مثقوب ثقوب صغيرة من الغطا

طرق تحضيره:
يباع فى بعض محلات الصيد بربع جنيه الواحد
وطبعاً كلنا عارفين بنجيبه منين
هتحط قماشة عليها لزقة صراصير ممسوحة كويس فى الشارع بليل عند أى طوب أحمر أو زبالة أو ما شابه , أو فى منور البيت الصبح هتلاقى القماشة غرقانة صراصير ....
لقطهم زى البطل و اطلع للصيد ..

ونستخدم جوانتي طبعاً لانه بيحمل بكتريا كتير اوى ضارة

الحفار ( كلب البحر )

الحفار)
وهو كائن مؤذي بشكل كبير لانه يتغذي علي جذور النباتات فيسبب جفافها
وهو يكثر في موسم زراعة البصل والاخوة مزارعي البصل يستخدمون له سم خاص للقضاء عليه

السمسم او ابو النطاط او البرغوت

التعريف:

هى حشره ويعشقها السمك وهى صغيرة جدا مثل الخنافس تعيش اسفل طين الترع تقفز فى اول فرصه من الصياد لذلك اسمها ابو النطيط واعلم انها اذا تم الصيد بها انتهى انواع الطعوم الاخرى

اماكن الصيد :
افضل مكان هو الترع

انواع السمك :
البلطي

طريقة الصيد :
يصعب التعامل معها اى انها حشره صغيره تحتاج الى سن صغير وحامى جدا نمره 10 واقل .
ونطعم ب 3 وتطعم مع السن الاولى والنانيه بالعرض والثالثه مع السن وجزء منها فى الخارج. .
تعض السمك عليها شد بهدوء تام واترك الخيط تجد السمكه تسحب الغماز بقوه اضرب والرازق هو الله .
معلومه هامه لا بد من ان يكون الغماز صغير جدا ومحرر بزياده فى المياه .
الرمال صغير جدا والسنون قريبه الفرق لا يزيد عن 5 سم بين السن والاخر .

تحضير الدور:

السبله .. ارمى بها فى المياه واترك المكان فتره نصف ساعه فيجمع السمكه ويتم الصيد بعدها بالسمسم .

(10)المصارين

التعريف:
يطلق عليه الطعم الدولي وهى مصارين الفراخ او البط او الحمام
و مصران البط او الحمام الاولى لانها زفرة جدا والتانية لانها بتبقى صغيرة وسهل تدكيكها

اماكن الصيد :
تعمل فتحة فى الهيش اوالبوص او ورد النيل

وقت الصيد :
باليل من شهر 5 إلى أخر شهر8

الاسماك الاكله :
القراميط - الثعابين - ممكن غلطات

طريقة تحضيرها :
حضرتك بتجيب المصارين من عند بتاع الفراخ
و تفرزها من بعضها وتضعها علي خمس ست ورقات جرائد فوق بعض
وتضعها في مكان جيد التهويه وترش عليها ملح وتقوم بتغير الورق علي فترات
حتي يتماسك قوامها لانها بتبقى مظفلطة اوى وصعب تتحط على السن
ثم تقوم بتقطيعها
يفضل تبقى طازة مش مملحة وكمان ممكن تقفل عليا الكيس لمدة 6 ساعات بتبقى ريحتها فظيعة وبتجذب القرموط من اى مكان ومكن حضرتك تحشيها توم مفروم بيغرى القرموط جدا وخصوصا ان حضرتك عاوز القرموط بالذات لأن المصران ممكن يجيب معاك بياض ورعاد وبلطى

طريقة الصيد :
شعر من 60 الى 80
2- ماكينة قوية جدا وسريعة
3-فيبر ناشف ويفضل من 3.6 الى 4.5 متر
4- سن من 01 الى 05 ملوى وسلاح محمل معلقة طويلة بحربتين على المعلقة

طريقة تركيبها في السن تغز حته وتخرج حته مش تدككها لو دككتها مرة واحدة هتطلع بسرعة
ويفضل تشتغل غماز او على المعلق لأن القرموط بيخش عليه من تحت لفوق
والمهم ان حضرتك ماتجريش على الفيبر من اول ضربة ولكن تستنى بعد ضربتين تلاتة على الاقل لان القرموط سمكة ذكية جدا بتشد الطعم الاول بشواربها عشان تدوقه وتطمن وبعدين بتضربه بديلها ولما تتأكد ان الدار أمان بيدخل بجشع يبلع على طول
يفضل انك ترمل السنار منه فيه يعنى على الخيط الرئيسى على طول بدون مداور او غيره وممكن تستخدم قشرة رصاص خفيفة وبلاش التقل الكبير

تجهيز الدور:
بصنع فتحة في وسط البوص والهيش ونقوم بتزفير الفتحة بإلقاء المصارين فيها ثم نقوم بعد حوالي نصف ساعة بإطعام السنارة بالمصران وعقدة جيدا ثم إلقائة في الفتحة وترك السنارة معلقة لكن كن حذرا فالقراميط غاية في الشدة والذكاء فابعد عن المكان قدر الامكان
عشان القرموط الكبير مابياكلش وهو شايفك

طريقه حفظة :
الفريزر

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق

المشاركات الشائعة

أرشيف المدونة الإلكترونية