الخميس، 24 أبريل 2014

-الطعم المفضل للاسماك



1-الطعم المفضل
اولا : العجين سواء عجينة عيش او دقيق المهم انها تكون عجينة ناشفة .
ثانيا : الجمبري (البرغوت) .
ثالثا : الخضرة الشعر (النسيله ) .
2-طريقة الصيد
صيد البطاطا بيكون بالبوصة اليد مش الماكينة
فيه كذا طريقة لصيد البطاطا بالبوصة
اولا : بالفلة او الغماز
الشعر الاساسي يكون نمرة 25 , والارمه بشعر 20 او 18 ومعروف عن البطاطا انها سمكة قوية وخصوصا الاحجام الكبيرة .
السلاح او السنارة نوعين
اما السنارة العادية وتكون نمرة 10 او 11 او 12
او الشلاليط وهي سلاح من 3 سنانير ملحومين في بعض زي الهلب , المهم الارمه تكون قصيرة يعني بالكتير 20 سم , الفلة صغيرة والرصاص او التقل خفيف
العيار (ارتفاع الفلة عن الرصاص ) يكون حوالي ثلثين ارتفاع المية عن الارض
مع الوقت وخبرتك في المكان حتعرف المية عمقها قد ايه
حط العجينة وارمي
اول ما الفلة تغمز نص غمزة الطشها وادعيلي
ثانيا : الصيد من غير فلة (حساس)
وهو نوعين
طريقة اسمها الربع او المشنقة
وهي طريقة مش كل الناس بتقبل عليها لانها متعبة شوية
الشعر زي ما اتفقنا 25 , طول الشعر حوالي ثلثين عمق المية , يعني لو بترمي على قرار 3 متر يكون طول الشعر 2 متر , ويفضل استخدام بوصة قصيرة نوعا يعني 4 او 5 متر , السلاح مكون من 6 او 7 سنانير , كلهم نفس الطول اللي هو حوالي 5 سم تحت الرصاصة , ما عدا 2 منهم بيكون طولهم 10 سم , حجم السنانير يكون كبير مثلا نمرة 7 او 6 , الرصاص شريط وثقيل يعني لف ثلاث او اربع لفات كده , حط العجينة الناشفه على الرصاصة ونزلها المية حتلاقي السمك بتشدك ,الطريقة دي بنستخدمها للبوري برضة
الطريقة الثانية في الحساس هي السبحة
وسموها السبحة لان عدد السنانير بيكون كتير وفوق بعض زي شكل السبحة , ودي بيكون فيها طول الشعر زي طول البوصة , نحط رصاصة بلحة نمرة 1 في اخر الشعر من تحت , وفوق الرصاصة نربط من 4 ل 8 سنارة , الفروع طولها حوالي 10 سم , حط عجينة او جمبري ونزلها المية , حتلاقي السمك بتشدك برضه .
و احذروا من شوكه البطاطا مؤلمه جدا يعنى حاول تمسكها بقطعة قماش
3- افضل اماكن تلاقي فيها البطاطا
الاماكن المشهورة بالاسكندرية بالاحجام الكبيرة
السلسلة – كليوباترا – سيدي جابر – لسان جليم الثاني – سان ستيفانو – امام المحروسة – المنتزة – مارينا – جزيرة نيلسون

اماكن تواجد الدنيس :..........




***********الدنيــــــــــــــــــــــــس ************
1-اماكن تواجد الدنيس :
سمك الدنيس بيحب الوعر (الصخور ) وبيعيش حواليه في مجموعات ,وبيحب برضه الارض الخشنة , يعني لو المكان اللي بترمي فيه مفيش فيه وعر ورملته خشنة (حصى) حتلاقي الدنيس موجود وزي ما قلنا انه بيعيش في مجموعات ودايما بيتحرك في المنطقة في شكل دواير علشان يدور على الاكل ولو اخذت منه واحده وغاب عليك بعد كده متقلقش حيلف ويجيلك تاني ان شاء الله .
2-الأدوات اللازمة لصيد الدنيس :
ماكينة او بوصة يد الشعر من رقم40 الى 45 والسنار من رقم 3 الى رقم 6 رصاص متوسط
3-طريقة الربط :ـ بما ان الدنيس موجود فى قاع البحر يربط السنار اسفل الرصاصة وتكون الرصاصة دائما حرة
4-الطعم فى الصيف :ـ
النطاط ـ الجلاجلة ـ الجراية ـ سرطان البحر الصيفى- الدود الاسمعلاوى للدنيس الموجود على الصخور والطعم الطازج الجامد عامة حرصاَ من تدخل السمك الرفيع
5-الطعم فى الشتاء :ـ
جمبرى العقر او البلنص ـ الجندفلى ـ الديدان ـ شرائح السردينيلا
6-طريقة الرمى والصيد :ـ
الرمى فى أماكن الوعر ، وعندما تأكل السمكة لاتشد الشعر وأنما أعطيها بوش من الشعر حتى ياخد الامان و يبلع الطعم كى لاتشلح وتترك السنارة واذا كانت السمكة كبيرة لاتتعجل فى اخراجها حتى ترهقها وتخرجها بالهدوء حرصا على سلامة البوصة والشعر والسمكة ويستحسن ان ترمى فى نفس المكان ولما تلاقى مقاومة من السمكة وقف ايدك شوية لغاية ما يبتدي يعافر وبعدين ابداء فى لم الشعر مرة اخرى .
و فيه طريقتين
أ- بالبوصة الماكينة
الشعر الاساسي 40 –الارمه 35 او 30
السلاح(السنارة) لو فيه فليجس في البحر يبقى السلاح نمرة 5 او 4 او 3 بالكتير , ويفضل سنارة بكرش ,ولو بترمي على السمك الكبير يبقى السلاح نمرة 1 او 2 او 3 .
1- ان تكون الارمة مشابهة للارمة على بوصة اليد ولكن اقصر (مثلا 30 سم و45 سم)وتكون تحت الرصاصة .
2-ان يكون السلاحين فوق الرصاصة ولكن على طريقة السبحة بمعنى ان يكون السلاح الاول فوق الرصاصة ويليه السلاح الثانى واطوال الاسلحة ايضا من 25 الى 35 سم
طريقة الربط :ـ بما ان الدنيس موجود فى قاع البحر يربط السنار اسفل الرصاصة وتكون الرصاصة دائما حرة
ب- البوصة العادية (بوصة اليد)
وفيها طريقتين :-
أ – الحساس
وهو نفس الصيد بالماكينة بس بالبوصة العادية
ب -الصيد بالفلة وده لازم يكون على عمق , لان الدنيس دايما فى القاع
وبتعمل الشعر الاساسي 35
والارمه 30 او 25
السلاح لا يقل عن نمرة 6
والفروع بتعمل فرع متر وربع والتاني متر

من اصعب انواع الصيد البوري عادة بنصطاده بالبوصة العادية وده بيكون بطريقتين



*********طرق صيد البوري**********
من اصعب انواع الصيد
البوري عادة بنصطاده بالبوصة العادية وده بيكون بطريقتين
1- الصيد بالفلة
البورى من الاسماك الحساسة جدا علشان كده لازم نختار وقت الصيد وعدة الصيد المناسبة صيد البوري يكون بهدوء شديد ولو بتصطاد بالنهار لازم تختار مكان لا ينعكس الظل المترتب عن خيالك على المية يعني لا تجعل الشمس في ضهرك علشان ظلك مايجيش على المية وعلشان كده انسب وقت لصيد البوري بيكون من بعد المغرب لغاية الفجر .
الشعر الاساسي مش اكتر من 25
شعر الفروع من 15 ل 20
السلاح 25 ل 20
صيد البوري بالفلة يكون طعمك عجينة ومش اي عجينة لازم تكون طرية .
بالنسبة لشعر الفروع بيكون قصير يعني فرع 25 سم والتاني 15 او 20 سم
العمق اللي بتصطاد علية يكون نص عمق المية
اطعم العجينة وارمي خطاء يرتكبة جميع الصيدين احنا قلنا ان البوري حساس جدا لاي حركة غريبه لو انت رميت زي ما بترمي يبقى مش حتلاقي ولاسمكة بورى في المية يبقى احنا لازم ننزل الفلة بالراحة في المية و توكل على الله .
البوري مش بياكل زي باقي السمك البوري فيه ناس بيقولو انه بيلحس الطعم وده طبعا مش صحيح لانه بياكل ولكن لان بقه فتحته لفوق وبقه صغير جدا فبيسحب من الطعم حتت صغيرة جدا وعلشان كده لما بياكل بنلاقي ان الفلة مش بتغمز
بنلاقي ان الفلة بتتحرك حركة بسيطة احنا بنقول انه بيخنق الفلة لما السمكة تاكل معاك اوعى ترد فيها جامد وده لسببين اولا لاننا قلنا ان اي حركة غريبة حتخلي السمكة تفزع وثانيا لان بق البوري ضعيف لو اديتة واحدة جامده شوية حتلاقي بقة بس هو اللي طالع .
2- صيد البوري بالربع (المشنقة)
شعر اساسي 25
شعر فروع 15 ل 20
الصيد بدون فلة
الشعر الاساسي طولة نص عمق المية
السلاح كبير شوية يعني 6 او 5
وبيكون عدد من 5 ل 7 سنانير بنعمل 3 طولهم حوالي 10 سم والباقي طولهم حوالي 5 سم , ونحط رصاص شريط حوالين مكان توصيل السنانير ,الصيد بيكون بعجينة ناشفة , بتحط العجينة على الرصاص وبتنزلها المية بالراحة لغاية ما اللبلوب بتاع البوصة يوصل اول المية في الطريقة دي البوري هو الي بيوقع نفسة وعلشان كده سموها المشنقة. وممكن نستخدم طعم تاني مع الطريقة دي وهو السردين تشيل راس السردينة وتفتحها من بطنها وتعلقها على السناير يعني تخلي السنانير كلها جوة بطن السردينة وتغرزها فيها من جوة .
صيد البوري بالبوصة والماكينة
الشعر الاساسي 40
شعر الفروع 30 او 35 وده لازم لان السمك اللي بيضرب عليك سمك تقيل
السلاح بيكون حوالي من 15 ل 25 سنارة نمرة 20 او ممكن 18
بنربط السنانير كلها طول واحد اللي هو حوالي 15 سم
وكلهم يتوصلو في الشعر الاساسي من نفس المكان اللي هو فوق الرصاصة بحوالي 30 سم
الطعم بيكون عيش بلدي اسمر
بنقطع الرغيف شرايط عرضها حوالي 5 سم وبنلفه على شكل اسطوانة بحيث يكون الجزء الداخلي للرغيف هو اللي برة , ونجيب استيك عادي من بتاع الفلوس ده ونثبت بيه العيش على الشعر الاساسي جنب وصلة الفروع ,ونجيب السنانير كلها ونغرزها في العيش بشكل عشوائي ونرمي ونسيبها , وان شاء الله حتلاقي البوصة دي بتعمل زلزال تعرف ان معاك بوراية لا تقل عن اتنين كيلو ونص او تلاتة كيلو .
طريقة تحضيرالعجينة لصيد البوري :-
اولا العجينة الطرية
كوب دقيق – مية حسب الاحتياج - سكر
حنحط الدقيق على النار ونقلبة لغاية ما يسمر ونضيف له معلقة سكر صغيرة مش مليانة وبعد كده نضيف المية شوية شوية لغاية ما تلاقي القوام بقى متماسك بيبقى قوامها عامل زي قوام الشحم اللي بنشحم بيه .
سيبها تبرد وحطها في علبة بس لازم لاحظ ان تطعيم العجينة الطرية عايز خبرة لانك لازم تطعمها بفمك بمعنى انك بتاخد حتة عجينة صغيرة فى فمك وتحط السنارة في فمك وتلف العجينة على السنارة بلسانك فالغلطة حتلاقي انك اصطدت نفسك .
ثانيا العجينة الناشفة
ودي بتكون للصيد بالربع وهي عبارة عن عيش بلدي عادي جدا وبنبلة ونعجنة بادينا ونسيبة جنبنا في الشمس او الهوا ولو احتاج مية تاني نديلة وده تطعيمة ساهل جدا لانك بتاخد حتة وتحط الرصاصة في نصها وتلف العجينة عليها بايدك زتاكد عليها زي ما تكون بتعمل كفتة .
لصيد البوري يجب ان تنفذ بعض الاجراءات وهى تحضير المرمى , وهو انك لازم تجمع السمكة الاول وده بيكون بالتزفير ,والتزفير بيكون بعيش مبلول في جردل مية لغاية ما يفرول وتعملة كور صغيرة وترمية في المية ,والتزفير للبوري شئ اساسي لان البوري بيتجمع على ريحة العيش في المية وكمان لازم تلاحظ ان مع كل سمكة تطلعها لازم ترميلك كورة او اتنين تزفر بيهم علشان تثبت السمكة تحت منك التزفير بيكون قبل ما تبتدي تصطاد بفترة ممكن توصل ساعتين او تلاتة ويكون متواصل علشان تقدر تجمع اكبر كمية من البوري .

كل شيئ عن سمكة"اللوت" وطرق صيدها



أضف إلى معلوماتك السمكيه
كل شيئ عن سمكة"اللوت" وطرق صيدها
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
أسماك اللوت
تنتشر أسماك اللوت فى جميع شواطئ البحر الأبيض المتوسط والشاطئ الغربى لقارة افريقيا ويمكن أن تصل الى طول 2 متر ووزن 50 كجم .
الوصف العام لأسماك اللوت:
الرأس كبير نسبياً مع جسم ممتد وطويل ، الفم بدون زوائد (barbils) العيون صغيرة والخط الجانبى واضح، الزعنفة الظهرية مقسومة الى زعنفتين الأولى أقصر من الثانية .
لون الجسم رمادى فضى مائل للبرونزى من أعلى الظهر والزعنفة القاعدية بنية اللون والفم له تجويف أصفر ذهبى يتحول الى اللون النى بعد الوفاة.
العادات البيولوجية لأسماك اللوت:
تنتشر أسماك اللوت فى جميع شواطئ البحر الأبيض المتوسط والشاطئ الغربى لقارة افريقيا وفى السنغال وخليج داكار ويمكن أن تصل الى طول 2 متر و 50 كجم.
تنمو أسماك اللوت بشكل جيد فى الصيف ولكن مع دخول الشتاء وانخفاض درجة الحرارة يقل نشاطها جدا حتى تصل درجة الحرارة الى 13-15 درجة مئوية.
أثناء شهر أبريل تتجه الامهات من عرض البحر الى الشواطئ لتتغذى جيدا فى هذا المناطق حيث يكثر الغذاء وذلك للتجهيز لموسم التبويض لديها وعندما تكون جاهزة تدخل فى مصبات الأنهار وذلك فى نهاية شهر مايو ، وخلال موسم التبويض تبدأ الذكور باخراج أصوات وذلك بتحريك عضلات البطن والمثانة الهوائية معا.
تبدأ الأمهات فى مغادرة مصبات الأنهار فى منتصف شهر يونيو ولكن تبقى قليلاً على طول السواحل لتتغذى فى المياه الضحلة الى أن يأتى الخريف ثم الشتاء وتبدأ فى التحرك باتجاه المناطق العميقة من المياه.
تعيش الزريعة فترة الحضانة فى مصبات الأنهار ومع نهاية الصيف تتجه الى المياه الساحلية بأعماق 20-40 متر لتمضية فترة صل الشتاء.
بدءاً من منتصف مايو تعود الأسماك الى مصبات لأنهار من جديد وتعاود الانتاج بنفس الطريقة.
ونلاحظ أن درجات حرارة الماء هى أهم عامل يحدد أوقات التغذية والانتاج لأسماك اللوت ولذلك نلاحظ أن أسماك اللوت تصل الى مصبات الأنهار فى شهر مايو وتغادر فى شهر أكتوبر عندما تبدأ درجات الحرارة فى الانخفاض.
طريقة الصيد
اللوت من الاسماك المحببة عندى فى الصيد جدا لانها بتوصل لاحجام كبيرة وبتتعامل مع السمكة لاننا بنشتغلها بشعر خفيف نسبيا مقاس40 او 45 للرمى لمسافات بعيدة والتعامل مع السمك الكبير بشعر خفيف فيه درجة صعوبة لان اى غلطة السمكة بتقطع الشعر
نيجى لموسم الصيد والادوات
الموسم شتوى وقليل فى الصيف السمكة ليلية وساعات بتعلم بالنهار
والمطلوب بوصة طويلة نسبيا حوالى 6 متر ماكينة قوية وسريعة وطبعا ما فيش احسن من الدايوا البى جى وخاصة موديل 90 شعر 40 ماركة تكون جيدة
فله (طفاحه متوسطه) والسنار مايقلش عن 5 ومايزيدش عن مقاس 1 وترمل بخيط 25 أو 30 فرده مقاس متر تقريباً والفرده التانيه مقاس 60 سم (تحت الرصاصه الحمصه طبعاً)

اساليب صيد مصريه (1)




اساليب صيد مصريه (1)
الخبط على الماء

::::::::::::::::::::::::::::::::::::
ضَرب أو غـَزغـَزه (جُبلي
تطفيش (بحر أحمر, وجه بحري)
كَركَبه (Karkaba) (السويس, منزله)
جووشه أو تطوييس (البرلس)
دُبـّاكه (Dobbaka) (أو) نـَطخ (Natkh) (فيوم)
تحجير (بدو سينا):ـ
كلها أسامي مختلفه لنفس الفكره, وهي التخبيط على وش الميه بقوه وبطريقه تعمل صوت وحركه تخلي السمك يتحرك ناحية الشبكه. عادة أداة التخبيط على الميه بتكون الـ[مِدره] (عصاية الصياد الطويله).
في البحر الأحمر, بدو سينا بيعومو بنفسهم في الميه عادة وهما لابسين [ماسك] (يعني نضارات ميه وفتحة تنفس) وبيبصو ع السمك تحت الميه, وبيضربو سطح الميه بإيديهم ورجليهم وهما بيعومو. الغـَزغـَزه مختلفه شويه عن الضرب فإن الصياد بينزل المِدره تحت الميه ويخبط بيها على أرض الميه عشان يطلع السمك المستخبي في الصخور او الخِنان.
في الفيوم, الفرق مابين المصطلحين هو إن الدُبـّاكه هي الخبط على الميه, والنـَطخ هو الخبط في المركب نفسها عشان تعمل صوت. الفيوميه بيستخدمو آلات موسيقيه (زي حاجه بيسموها الـ[فـَلَنكه]) مربوطه في تجويف الـ[أورِمه] في مقدمة الفلوكه, بتعمل صوت قوي, عشان تأثير الصوت على السمك يبقى أقوى

.. عن صيد القرموط



اضف الى معلوماتك النهريه
الكلام المضبوط .. عن صيد القرموط
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

القرموط سمكة صعبة في الصيد من حيث انها تأكل ببطء و بخفة و كمان انها سمكة شديدة و قوية في الصيد يعني بلغة الصيادين سمكة عفرة
هى سمكه مستطيله الجسم وزعانفها الظهريه تكاد تكون على طول الجسم اما الذيليه فمن فتحه الشرج الى الذيل والزعانف عموما تكون من شويكات لينه, الرائس منخفضه ( مبططه )وجزءه العلوي والسفلى عظمى صلب وله اربعه ازواج من الشوارب وعينه صغيره ,لون اجزائه العليا زيتى داكن وفيها علامات سوداء اما اجزاؤه السفلى فبيضاء وبه خط قاتم حول الجسم فى اسفل الرأس.
هذا النوع من السمك يستطيع العيش خارج المياه وهو يخرج الى اليابسه فى اثناء الليل او النهار وخاصه فى موسم التزاوج وهو يتغذى على الخضر والنباتات والاعشاب بالاضافه الى الديدان والاسماك الصغيره وقد وجد فى بعض امعاء بعض القراميط جرزان صغيره فهى على العموم تأكل اى شىء و ذلك من رحمة الله عز و جل بنا حيث انها تعتبر من مصادر النظافة الأولي في المياة العذبة وهى تصل الى احجام واوزان متوحشه وهناك نوع فى الوجه القبلى لا يختلف عن الوصف السابق الا في زعنفه الظهر حيث تنفسم الى قسمين.
أما عن طرق صيدها فهي كالتالي
يمكن صيد القراميط بالعجين ليلا لنفاذ الطعم وعيب الصيد بالعجينه فى الليل هو ان السمك بياكل على فترات متباعده ولكن حجم السمك كبير ولذلك لا تسطيع العجينه الصمود على السناره فترات طويله.
و غالبا ما يتم صيد القراميط بالعنب البناتي فالعنب البناتى يستهويها جدا و طريقة الصيد بالعنب البناتي سهلة يتم تثبيت سنارتين اسفل الرصاصه لان القرموط يتغذى من القاع على بعد 25 سم للسناره الاولى و50 سم للسناره الثانيه و ويتم ادخال 7 حبات عنب الى 10 حبات فىم نتصف العنبه بحرص مكونه شكل حبات السبحه ويكون العنب مغطى السن وبقية العنب مثبت فى بقية الخيط اعلى السناره وعند جذب السمكه للطعم لا يتم جذب البوصه سريعا حيث ان القرموط يخطف حبه او اثنين من العنب ويبتعد ثم يحوم مره اخرى حول نفس المكان مبتلعا للصناره وبقيه العنب.
لاستخدام العنب يستخدم شعر 40 على الماكينه وشعر 35 لترميل السنون والسن المناسب للعنب هو رقم 6 او 7 فرنساوى ويجب التعامل بصبر مع السمكه حيث انها سمكه قويه و يمكن ان تقطع الشعر.
و تأكل القراميط اي شئ كما ذكرنا سالفا فيمكن ايضا صيدها بمصارين الفراخ كطعم كما انهم في صعيد مصر يصنعو العجين بالطريقة التالية لصيدها و هي عمل عجين العيش البلدى وهو نىء و يتم اضافه الدماء اليه (دماء الذبائح طبعا ) ويعجن جيدا ويتم دفنه فى الارض فى مكان مشمس لمده من يومين الى ثلاثه ايام فتتخمر العجينه بالاضافه الى رائحه الدماء المتحلله فتعطى عجينه لها رائحه قويه جدا وتجذب القراميط من على بعد و كذلك يمكن اضافة مادة ذات رائحة نفاذة اسمها الحنتيت بعد اذابتها فى الماء و يتم شرائها من العطار الي العجين لإعطاء الرائحة المطلوبة.
أما اماكن الصيد و التواجد فهي كالتالي
القراميط تفضل المياه الهادئه وليس السريعه, ومن ضمن الاماكن التي تكثر بها القراميط جزيره فى قريه القرطيين وهى جزيره كبيره مزروعه موز والفلاحين بيرمو شجر الموز التالف فى المياه على الشاطىء فتكون بيئه جيده لاختباء القراميط تحتها
هذ الى جانب الاعداد الهائله لورد النيل المنتشره حول الجزيره والتى تعتبر بيئه ممتازه للقراميط اما جمصه فكميه اسماك القراميط فيها كبيرة جدا فهى عامله زي البلطى فى النيل و احسن شهور لصيدها هو شهر 7 و 8 و 9 , اما عن الصيد من تلك الجزيرة فستحتاج الى رمال السنارة 40 أو 50 على الأقل ويكون على المكنة خيط 50 على الأقل و السن يكون كبير
وذلك لأن السمكة اللى حتطلع مش أقل من 4 ك و الرمي يكون حداف او تشويح زي لغة الصيادين برضة و لازم يكون معاك جدالة أو شوكة علشان تطلع السمكة, اما طريقة الوصول لتلك الجزيرة فهي كالتالي تستطيع ان تأحذ ميكروباس من الكيت كات الى برطوس ثم تتمشى داخل البلد حتى تصل الى الشط فتأخذ معدية بنص جنيه الي الجزيرة وممكن تأجر مركب طول النهار الى المغرب بخمسةعشرة جنيها(ممكن تكون زادت دلوقت لأن الموضوع قديم ومنقول) وبتتأجر من عند ابوالحديد وهو بيأجر مراكب مش اكتر من ثلاثه صيادين حتى تستطيع الصيد مستريح.

تعليمات الصيد بالبوصه اليدوي



تعليمات الصيد بالبوصه اليدوي 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
عملية الصيد بالبوصه اليدوي من أمتع عمليات الصيد واكثرها تعليما للصبر وهى تحتاج لتركيز عالى جدا إلا انك إذا جربتها واحببتها قد تصل بك الى حد الادمان ف عملية الصيد بالبوصه اليدوي سهله فى الحصول على مقوماتها و الحصول على مساعده فيها إلا أنه يبقي لك ان تجرب و تكرر العمليه و إليك بعض الخبرات العمليه فى الصيد بالبوصه اليدوى :
1- لو المياه ساكنه متريحش الشعر علي المياه ونتشه السمكه تكون عمودية وتحت الميه كده تعلق السمكه عدل.
2- لا تضع اي شيء في متناول كعب البوصة علشان سهوله الحركه ومنع الحوادث الرزلة.
3- لو الريح عالي ريح الشعر علي ا لمياه علشان الريح ميخدوش معاه ويعمل كرش واستخدم شعر خفيف.
4- ضع الطعم بعيد عن الشمس وابدا باحسن طعم واختم باحسن طعم متهملش.
5- لو المياه متحركه انتش مع اتجاه سحب السمكه للفلة.
6- لو التيار سريع استخدم شعر خفيف.
لابد أن تعرف اسماك البحر المتوسط وطريقة تعاملها مع الفله :
1- البطاطا : نقر مستمر وخفيف علي الفله مع تغييب خفيف للفلة تحت الماء والكبير منها بيغطسها مره واحده .
2- المرمار : سحبه عميقه مفاجأه .
3- الغلنفيش والميره : سحب الفلة علي سطح الماء للامام وتغريقها بسرعة .
4- البوري : تنميل بسيط جدا للفله وغطس خفيف .
5- الشرغوش الكبير والتيس : نقره قويه وسحب للفله للاعماق .
6- الجناشير او الشراغيش الصغيره : شد مستمر للفله وخطفها .
7- الكحله : خطف الفلة بعد نزول الطعم فورا .
8- القاروص سحب الفلة ببطأ تحت الماء وللامام.
7- إعرف كيف تتعامل مع السمكه الكبيره بالبوصه اليدوي
لو تصادف وعلقت معاك سمكة كبيرة وده نسبي طبعا اثناء الصيد بالبوصه اليدوي تعمل ايه؟؟؟؟؟
هنا افتكر الثقة في العدة لو انت متاكد من الشعر والسن وواثق فيهم حتتعامل بثقه وبدون خوف ان السمكه تقطع او تخلع يعني لو السمكه سرحت للامام علشان تمنعها تقطع الشعر عن طريق الشد تديها جنب البوصة يعني تخلي اللبلوب يقوس بالجنب وهنا حتوزع الشد علي مرونه اللبلوب والشعر وتموتها
لو السمكه سلمت وعاوز تطلعها وإنت في مكان عالي وممعكش ملقاف حتعمل الاتي حتبرم الشعر علي البوصه حتي تصبح نقطة تعليق الشعر عن العقله الثانيه وهنا ممكن ترفع واللبلوب مش حينكسر وده طبعا لو الشعر كويس .
امسح بعينك المكان تحتك لو فيه مكان ينفع تريح عليه السمكه ومتهربش ماشي مش لازم ترفعها لحد عندك . متحاولش ترفع السمكة من الشعر بايدك ابدا خصوصا لو السن صغير إمسك السمكه من المكان المناسب
وخد بالك
لو وقارة امسكها من عينيها او من الفم مش من النخشوش عشان حامى و بيدبح .
لو قاروصه من اسفل الرقبة او من الفم الصفائح الخيشوميه زي السكينه.
لو بطاطا من دماغها من الامام الشرغوش الكبير بيفتح شوك الظهر اول ما تمسكه
ومبروك عليك الصيد بالبوصه اليدوي
وبالهنا والشفا

اسماك البحر المتوسط وطرق صيدها معلومه ثريه .. عن هامور اسكندريه



اسماك البحر المتوسط وطرق صيدها
معلومه ثريه .. عن هامور اسكندريه
:::::::::::::::::::::::::::::::::::

(الوقار Dusky Grouper ) ويطلق عليه اسم هامور
الصغير منه يعتبر من مجموعة الحلابيش
أقصى حجم مسجل : 120 سم و أقصى وزن 25 كجم
البيئة الطبيعية : سمكة بحرية متوطنة في المحيط و البحر في المناطق المدارية بين خطي عرض 39 درجة شمالا و 16 درجة جنوبا و خطي طول 60 درجة شرقا و 17 درجة غربا على أعماق بين 20 و 200 متر.
الأهمية الإقتصادية : سمكة تجارية و هناك محاولات تجريبية للإستزراع السمكي لها لم تكتمل بعد و تعتبر سمكة هامة في رياضة صيد الأسماك , سعرها في الأسواق التجارية مرتفع جدا و يعتمد عليها إقتصاديا.
التكاثر : متوسطة القدرة و تحتاج لمضاعفة تعدادها ما بين 1.4 إلى 4.4 سنة
طبقا لتقارير لماكس تعتبر سمكة مهددة بدرجة متوسطة إلى عالية) مرجع : 59153 (
التوزيع الجغرافي : شرق الأطلنطي على طول الساحل الأفريقي الغربي حتى جنوب أنجولا متضمنة الشواطيء الجنوبية للبحر الأبيض المتوسط و توجد تقارير عن وجودها في جزر الكناري و الرأس الأخضر و لكنها غير مرجحة
يعرفها جيدا سكان السواحل المصرية على البحر الأبيض المتوسط و يقبلون على صيدها لا توجد في البحر الأحمر أو على الأقل لم يسجل صيدها من أي من الدول المطلة عليه و إن كان الهامور يشبهها إلا أنه فصيلة أخرى.
الشكل و المظهر : العدد الإجمالي للشوكات الظهرية 11 شوكة و عدد الإشعاعات الظهرية اللدنة 14 - 16 ، عدد الشوكات الشرجية 3 شوكات و عدد الإشعاعات الشرجية اللدنة 7 – 9.
يتعرف عليها أهل الإسكندرية بثلاثة خطوط متوازية مائلة على جانبي الرأس في منطقة غطاء الخيشوم و يسمونها وقار 111 حيث أن لونها متغير تبعا لعمر السمكة و المنطقة التي تعيش فيها فهي تتلون بلون البيئة المحيطة.
البيئة الطبيعية : الأسماك البالغة تتواجد في المناطق صخرية أو طينية أو رملية القاع , الصغار تم صيدها من البرك و المستنقعات و الأخوار و الخلجان الساحلية
في غرب المياه الأفريقية تشكل الأسماك 58 % من غذائها و الجوف معويات 21 % و السرطعانات 10 % و الرأس قدميات 10 % .
سمكة وحيدة الجنس أو خنثى تتحول للجنس الآخر عند الحاجة.
الهجرة الموسمية لفصائلها من شواطيء السنغال تتأثر بالمتغيرات المناخية و البيئية و تعداد الأسماك بشواطيء السنغال و موريتانيا و لكنها لا تلجأ للهجرة إلا في حالات قليلة و غير معروف تماما دوافعها
تستهلك طازجة أو مدخنة أحيانا وعليها إقبال كبير في غرب أفريقيا
تقويم السمكة في القائمة الحمراء : لم تقوم بعد
تعتبر سمكة غير ذي ضرر
مصنفة في عائلتي الجروبر و الراس
في مصر الإقبال عليها كبير و لكن الأعداد قليلة مما ادى إلى إرتفاع سعرها بطريقة خيالية و قد زاد في ذلك ظاهرة تهريب الأسماك في عرض البحر حيث يقبل عليها الأوربيون بدرجة كبيرة.
تباع طازجة كاملة أو مخلاة أو شرائح و هذا يسمح بغشها بأسماك أقل في القيمة السعرية مثل قشر البياض و أحيانا اللوت و لا يستطيع التفرقة بين هذه الفصائل و هي نيئة و مخلاة إلا بواسطة المستهلك الخبير أو بالمتمرسين في التفرقة بين مذاق الأسماك المختلفة و رائحتها عند الطهي و التذوق.
في بعض الحالات يخدع البائع المشتري و يبيع شرائح القرش المخلاة على انها وقار فعلى المصطافين الحذر و أفضل طريقة لمنع هذا أن يشتري المستهلك السمكة كاملة في حالة الأحجام الكبيرة.
يمكن التعرف على شرائح السمكة المخلاة بطريقتين:
الأولي بإتجاه الألياف العضلية الطولي المتشعب و ذلك بفرك طرف الشريحة فلا ينفصل الجزء المفروك عن الشريحة.
الثانية بشم أطراف الأصابع بعد الفرك فلا تجد لها رائحة.
تؤكل السمكة مشوية أو في صينية في الفرن مع الخضروات أو مقلية و هي طيبة المذاق أيا كانت طريقة طهيها.
تتواجد أحيانا طفيليات تعيش في الخياشيم و تظهر على هيئة نقط صفراء و بين العضلات على هيئة أكياس صغيرة سوداء أو فضية سوداء و هي لا تنقل أي من الأمراض للإنسان و لكن ينصح بطهي السمكة جيدا في أي من الأحوال.
طرق الصيد في الإسكندرية :
تصاد بالجر بالرابلات و الأسماك الصغيرة المسيخة أو المدلاة و الجر على الغاطس قرب القاع و السرعة بطيئة مع مراعاة تجنب التوعير بقدر الإمكان و يمكن إستخدام عوامة أو شبشب و التسقيط و فيه يستخدم الطعم الطبيعي و الحي
أفضل الطعوم النطاط الحي و الأسماك الصغيرة من الشراغيش و الميرمار الحي و الجرايات البندقة و أحيانا الثعابين الرملية الحية و البرغوت الطازج و العقر بدرجة أقل و شرائح الماكريل و السردين.
يحب صيدها هواة الصيد بالغطس
طريقة الصيد بالتسقيط :
السمكة لا تبلع مباشرة فهي تتلمس الطعم أولا و يقال بذيلها و تبتعد قليلا ثم تمسك الطعم أو تبتلعه و قد لايشعر الصياد سوى بسحبة بسيطة يطلق عليها إسم الشفطة و على الصياد الشكم بعدها و السحب بسرعة لا تسمح للسمكة باللجوء للصخر في أول مترين ثم التروي في السحب بعدها لأن السمكة ثقيلة و قد تقاتل بشراسة لو تم سحبها بسرعة كبيرة و أحيان تستعرض أو تفتح فمها مما يزيد المقاومة.
السنون لابد أن تكون مناسبة لحجم أسماك المنطقة و يفضل السنون طويلة الساق سواء بكرش أو كفتة و هناك من بفضل السنون المعقوفة للداخل و شخصيا لا أعرف السبب و في كل الحلات لابد من أن يكون معدنها جيد.
أماكن تواجدها بالإسكندرية :
أمام بوغاز الميناء الشرقي على بعد لا يزيد عن نصف كيلو بإمتداد غربي حتى المكس.
أمام شواطيء سيدي جابر و ستانلي على بعد لا يزيد عن كيلومتر
ظهر الأرمجان.
أمام شواطيء العصافرة المندرة و المنتزة على بعد حوالي 2 كيلومتر تقل في الشتاء.
حول الجزر الصخرية و إن تغير التوزيع بعد توسعة الكورنيش في الساحل الشمالي حول الصخرة في الكيلو 21 و أمام أبو تلات أمام المدخنة على بعد 5 كيلو متر.
في عجيبة في مرسى مطروح على بعد 3 كيلومتر و أيضا أمام معسكر السواحل في الأبيض و أحيانا من على الشاطيء لبعض المحظوظين حيث يسبق المرزبان الذي يشترك معها في التواجد في أكل الطعم.
تم صيد أحجام متوسطة من المعدية بعيدا عن مدخل البحيرة و مجرى القوارب و الرمي غربا و على أبعاد 30 متر على الأكثر.
كما تم صيد أحجام صغيرة من برديس في أبو قير في الليل بالترقيد والطعم حنشان حية.

ما هو المقصود بتناغم عدة الصيد ؟؟؟




ما هو المقصود بتناغم عدة الصيد ؟؟؟
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ما هو المقصود بتناغم عدة الصيد
قد يسعى البعض للذهاب الى محال بيع مستلزمات الصيد وشراء اشياء قد تكون ثمينة وغالية الثمن ولكن لا يوجد بينها التناغم المقصود فتاتى النتائج عكسية تماما
وتناغم العده هو تماشيها و توافقها مع بعض !!!
المقصود هنا ان ننتقل بعد هذا الموضوع لمرحلة اعلى فى الصيد و اكثر احترافية فى انتقاء معدات الصيد التى نشتريها جميعا
فليس المهم ان تكون ماركة او غالية انما الأهم ان تكون متناسقه مع بعضها البعض
و كثيرا ما نقرأ ارقام على المكن و الخيوط و البوص و الكثير منا يعلم معناها لكن لابد من وجود علاقة بين هذه الأرقام كلها ببعض اليس هذا صحيحا ؟؟؟
حسنا فلنحاول التسهيل قليلا باعطاء مثل عملى و حى حتى نستطيع جميعا الأتفاق على معنى توافق العده و المثال هو :
انا صياد جدي1د و ذهبت لشراء عدة صيد و لتكن مثلا فى صيد الجر
اشتريت عود 80 -130 ليبره لأن الناس نصحونى بكده و عود جامد و يستحمل و ماكنه 06 بن سيناتور 113 L2 لأن سعرها مناسب بالنسبة للماركة بتاعتها و ركبت عليهم شعر ايجوانا 80 مم و هو حوالى 90 ليبره و ان لم يكن فهذا مجرد مثال بس الناس قالولى برضه انه جامد جدا و اقوى من الخيوط ال80 اللى فى السوق و هنا المشكله
طيب ازاى ؟؟
نقول ان قوة البوصه 80 الى 130 مع شعر 90 ليبرة الى الأن لا توجد مشكله
ماكنه 06 مع المعدات السابقه مشكله
لماذا ؟؟؟
لأن قوة الماكينه لا تتناسب لا مع قوة الشعر و لا مع قوة البوصه و لا مع كمية الشعر التى ستستخدم
فاقصى حمل للماكنه هو شعر قوة نايلون 40 ليبره و حوالى 330 متر و اقصى عزم و حمل للفرامل هو 21 ليبره
جميل ولكن اين هى المشكله ؟؟؟
لو حطيت شعر 80 مم يبقى تقريبا هاتحط حوالى 200 متر و ده طبعا رقم متواضع جدا ككمية شعر و لاتنظر او تعتمد على انه شعر 80مم لأن قوة الفرامل ضعيفه على الخيط فحتى مع قفل الفرامل الى نهايتها و هو ما يمثل تحميل 21 ليبره على الخيط الا ان الخيط مع سمكه كبيره سيخرج بسرعه كبيره لأن العزم و الحمل عليه ضعيف و لا يكفى لأيقاف او تبطىء سرعة السمكه و تغيير اتجاه راسها ليصبح مواجه للصياد
بينما لو رجعنا للمواصفات سنجد ان الشعر ال40 ليبرة مع فرامل 21 ليبره تمثل ضغط على كافى على خروج الشعر و بالتالى اجهاد اسرع للسمكه و لكن نسبة خطاء اقل للصياد حوالى 50% ( قوة الشعر / قوة العزم)
و طبعا هنا نجد المشكله الدائمة و مقولة "" المكنه ضعيفه و ما بتلمش ""
طيب ما هو ده شىء طبيعى لأن التوافق غير موجود لآ من حيث قوة فرامل و عزم الماكنه على قوة الشعر الموضوع عليها
اذن هناك عدة تباديل و توافيق لابد ان تتم للخروج بافضل نتيجه من هذه المعدات او لو كنا بصددها فتكون معادلة الشراء افضل و هى كالتالى
البوصه فى حالة استخدام نفس المكنه تكون اخف و اقل فى الأكشن بمعنى انها تكون medium بمعنى انه يكفى كونها 30 الى 60 ليبره لأنه مع استخدام شعر 80مم او 90 ليبرة فهذا اعلى من قدرات البوصه و المكنه و بالتالى هناك احتمالات بان تصاب البوصه بكسر المكنه يمكن استخدامها هى نفسها مع استخدام و اختيار شعر 40 ليبره و هو ما يوازى تقريبا شعر 60 مم
هناك سؤال اخر طيب ما هو الماكينه بتشيل شعر بريد 65 و 80 و حتى 100 ليبره هذا كلام صحيح لكن ردا عليه هو ان الكمية كبيره و تسمح بالرغم من قلة العزم الموضوع على الشعر بالتعامل بحرية و المناورة مع السمك
و ان كنت انا شخصيا لست من محبذى استخدامه فى الجر
اذن التناغم هنا معناه اختيار قوة العده بطريقه تتناسب مع امكانيات كل قطعه بحيث تتماشى كلها فى نفس حدود القوة و لا يشذ عن هذه القاعده اى جزء من اجزاء العده
الا نتعجب كثيرا امام شاشات التلفزيون و النت عندما نرى صيادين يخرجون بسمك احجامه كبيره جدا ثم نتعجب من حجم و شكل المعدات ؟؟
هنا التوافق
فالبوصه الخفيفه و اللينه جيدة الصنع مع الشعر الرفيع على الماكنه المناسبة تجهد السمك سريعا و الأهم من كل هذا و ذاك تعطى متعه للصياد ما بعدها متعه و هذه هى لذة الصيد الحقيقية
طيب هل يسرى نفس الشىء على صيد الشاطىء او الجيجينج ؟؟
الأجابه هى نعم
فى الجيجينج سنجد ان البوص الى جانب خفة الوزن الشديد الا انها بها قوة تحمل قد تصل احيانا لقوة بوص الجر و ان لم تكن فى بعض الموديلات اقوى و اشد و لكن تتميز بليونه رهيبه لأمتصاص الصدمه الأولى و خاصة و ان الأفضليه فى هذا النوع من الصيد هو الخيط البريديد و بالتالى هذه الليونه تمتص و تعطى ليونه للصدمه الأولى
نفس الشىء للمكن سنجد ان قوة عزمه اعلى بكثير من مكن صيد الشاطىء و ان تساوت الأشكال الخارجيه الا ان التروس و الخامات مختلفه و كذلك العزم و قوة الفرامل تختلف
ثم هناك وزن الجيجات اللازمه للصيد و بالتالى سنجد ان البوص يختلف ايضا فى قدرته على التعامل مع الجيجات على حسب اوزانها و حتى يستطيع اعطاء الجيجات افضل حركة تحت الماء لتحفيز السمك على الهجوم و ابتلاع او مهاجمة الجيج
صيد الشاطىء سنجد نفس الشىء فالمكن مدون عليه قوة الخيوط و الأطوال لكل سمك خيط و لكل مكنه عزم مختلف
و البوص سنجد هناك توصيات للاثقال المستخدمه و اى زياده فيها تعرض بالطبع البوصه للكسر فمثلا لو البوصه مدون عليها 150 جرام ثقل لا يصح وضع ثقل 200 جرام
حقا هى لن تنكسر مع اول رمية لأن الشركات تضع لنفسها معايير امان عالية لكن هذه المعايير هى ايضا للحفاظ على المعده حيث ان البوص و خاصة الفايبر يصاب بالأجهاد مع الزمن من الرمى و اللم و يفقد بعض خواصه بجانب تأثير الشمس و الماء المالح عليه
نفس الشىء لو باستخدم فلة فلها حجم معين يتواغق مع العده و مع حجم السمك المتوقع صيده و طبيعة المكان الذى اصيد فيه
طبعا من اهم الأشياء قبل شراء العده و العمل على توافقها معرفة و تحديد انواع و اوزان السمك المتوقع صيدها و اكثر المناطق التى اذهب اليها للصيد
فمثلا لو بدايتك فى الصيد هى العين السخنه فيجب ان تكون معداتك من النوع الخفيف او الlight tackle او light trolling gear لأن الأسماك المتوقعه هناك قلما تزيد عن ال10 الى 15 كيلو و هى لا تحتاج لمعدات مثل التى سيتم الصيد بها فى مكان مثل الكونيسة او حماطه او برانيس مثلا .
طبعا مع كامل احترامى للجميع الا ان هذا ايضا يختلف من قدرة و خبرة الصياد و لذلك سنجد ان الكثير من الرويسة و المحترفين يستخدمون خيوط خفيفه و بالمسايسه و العقل و الهدوء يستطيعوا التغلب على اسماك كبيره قد نتخيل انه من المستحيل ان تخرج بمثل هذه المعدات
ارجو ان اكون قد اوضحت معنى التناغم والتناسق بين معدات الصيد واتمنى ان يحوز اعجابكم هذا الموضوع لاهميته وتحياتى للجميع والى لقاءات بحرية تجمعنا فى هواية الملوك

اسس يجب مراعاتها أثناء الصيد النهري



اسس يجب مراعاتها أثناء الصيد النهري 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
• في حالة الصيد بالغماز لا يزيد طول الخيط بعد الغماز عن ¾ ثلاثة أرباع طول البوصة المستخدمة 0 لسهولة السيطرة علي السمكة بعد خروجها من الماء .
• يجب مراعاة أن تكون الشمس دائماً أمامك. حتى لا يكون الظل والحركة سببا في هروب الأسماك من الدور حيث أنها تفزع من الحركة المفاجئة علي سطح الماء
• السمك ليس غبياً أو أعمى كما يعتقد البعض .. السمك يرى جيداً ويميز الألوان ..لذا فمن الضروري ارتداء ملابس مموهه لخداعه والأبتعاد عن الألوان البيضاء والفاقعه والعاكسه للضوء
• معلوم ان الصوت ينتقل في الماء اسرع من انتقاله في الهواء .. والبوصه ومن ثم الخيط كفيلان بنقل صوتك إلى السمك وتطفيشه
• ضروره أن تكون العياشة بعيدة عن مكان الصيد 0 حتى يكون الدور مستقراً ولا يتأثر خروجها وإنزالها إلي الماء في إزعاج الأسماك الموجودة .
• في حالة( تشريق) السمكة بعد( شكمها) يجب أن تبتعد بقدر الامكان أثناء سحبها عن مكان الصيد 0@
• حاول اختيار مكان جلوسك بعناية بحيث تكون في مأمن من الأماكن الزلقة و الأحراش والزواحف 0
• مراعاة أن يكون المكان نظيفا حتى لا تشعر بالملل والضيق 0
• استمتع بقدر الامكان من المنطقة المحيطة باعتبارها منطقة خاصة ولو مؤقتا وحافظ عليها حتى لا ينفر غيرك من المكان فتفقد الهواية رونقها وأهميتها وأهدافها النبيلة 0
• تذكر أن الهواية يمارسها كثيرون فاحرص علي أن تكون مميزا بتصرفك واكتساب احترام كل المحيطين بك وسوف تشعر بسعادة كبيرة عند انتهاء يومك في الصيد ومتعة لا تضاهي 0
ملاحظات !
@ التشريق
هو عملية إضعاف السمكة أثناء سحبها من الماء وهي مناورة تحدث عادة مع الأسماك الكبيرة الحجم حيث يتم إرخاء الخيط عند شدة مقاومة السمكة وسحبه عند هدوئها حتى يتم السيطرة علي قوتها وإخراجها من الماء .
@ الشكم
هو غرز السن في فم السمكة و التأكيد علي انه مستقر في فمها وذلك بجذب الخيط عند ابتلاع السمكة للطعم بحركة عكسية سريعة وفي نفس الوقت بخفة وهدوء 0

الفرق بين السنار ذو السلاح المستقيم والسلاح المنحني (الملوى-اللطش):



الفرق بين السنار ذو السلاح المستقيم والسلاح المنحني (الملوى-اللطش):



الفرق بين السنار ذو السلاح المستقيم والسلاح المنحني (الملوى-اللطش):
يختلف السنار ذو السلاح المستقيم والمنحني في ميكانيكية التعامل مع السمكة .
وعليه سيختلف اختيارك للسلاح على حسب طبيعة وطريقة الصيد المستخدمة كما يلي:
عند إحساس السمكة بالسلاح أثناء أكل الطعم فإنه ستقوم بقذف الطعم بما فيه من سنار خارج فمها فماذا يحدث
في حالة السنار ذو السلاح المستقيم فإنه يخرج بسهولة من فم السمكة لذا ينصح باستخدام هذا النوع في حالة الطعم المتحرك مثل صيد الجر مثلا وكذلك في حالة الصيد من الاماكن المكشوفة أو فى الاماكن الغير عميقة .وذلك لسهولة الإحساس بالسمكة أثناء أكلها وسرعة استجابة الصياد بالشكم أولم الخيط و سحبة .
أما في حالة السنار ذو السلاح المنحني (الملوى) فإنه عند قذف السمكة للطعم خارج فمها فإن السنار سيلتف في حركة حلزونية وينغرس في فمها لذلك فهو مصمم لشكم السمكة تلقائيا لذا فإنه مناسب جدا للصيد من الاماكن العميقة حيث يقل شعور الصياد بالسمكة أثناء أكلها وكذلك تقل فعالية الشكم لطول الخيط

السالية (الشبكه) – اجزائها و طريقة تصنيعها




السالية (الشبكه) – اجزائها و طريقة تصنيعها

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
أجزاء السالية و تركيبها
تتكون السالية (الشبكه_الطراحه_المخدجه) بشكل أساسي من شبكة دائرية الشكل توجد على محيطها مجموعة من الثقول. كما توجد مجموعة من خيوط النايلون مربوطة على المحيط الخارجي للشبكة و تمرر من خلال فتحة في مركز الشبكة و من ثم تجمع و تربط بحبل رئيسي.
سيقوم هذا الحبل و هذه الخيوط بإغلاق السالية عند سحبه و بالتالي حصر الأسماك داخل الشبكة.
تركيب السالية موضح بالصوره أدناه:
1 – السالية و هي مفرود بشكل كامل و تظهر الثقول الموجودة على محيط السالية بشكل واضح (صوره رقم 1)
2 – صورة رقم 2 توضح الثقول بشكل قريب.
لاحظوا الحبل الظاهر في الصورة، هذا الحبل يستخدم لربط الثقول بالسالية حيث يتم وضع الثقول على طول الحبل بشكل متساوي ثم يثبت الحبل على المحيط الخارجي للشبكة بإستخدام خيوظ الصيد المصنوعة من النايلون
3- خيوط النايلون المربوطة على المحيط الخارجي للسالية تمرر من خلال مركز السالية و عبر قطعة بلاستيكية خاصة لها دور في عملية فتح السالية كما سيأتي شرحه.
4- يتم تجميع هذه الخيوط و ربطها بالحبل الرئيسي للسالية بإستخدام مدور من الحجم الكبير كما هو موضح بالصوره رقم 4.
5- و أخيرا الحبل الرئيسي هو عبارة عن حبل نايلون سميك بطول لا يقل عن 6 أمتار يربط يالطرف الثاني للمدور كما هو ظاهر بالصورة رقم 4أدناه.
لتصنيع السالية يجب توفر المواد الأساسية التالية:
1- شبكة دائرية نصف قطرها 3 أو 4 أو 5 قدم حسب الحاجة، قياس الشبكة 3 أرباع الإنش
2- حبل نايلون سميك و قوي بطول لا يقل هن 7 متر للحبل الرئيسي و 8 متر لمحيط الاسلية
3- ثقالات بلحة بفتحة كبيرة قياس 1 أو 2.
4- خيط صيد قياس 80 لربط محيط السالية بالمركز.
5- مدرو كبير لربط خيوط المحيط بالحبل الرئيسي.
6- قطعة الوسط البلاستيكية المستخدمة لفتح السالية،
الطريقه الصحيحه لرمي الساليه

استخدام انبوب الفسفور المضيئ لصيد الاسماك بواسطة الضوء و انبوب الفسفور




يتم استخدام انبوب الفسفور المضيئ لصيد الاسماك بواسطة الضوء و انبوب الفسفور لة العديد من الفوائد منها تجميع وجذب الاسماك المحبة للضوء وكذلك الحبار (السبيط) و بذلك يسهل صيدها و كذلك اضاءة المكان الذى يتواجد بة الصياد ليلا و هو عادة يستخدم للصيد ليلا .
طريقة الاستخدام :-
1- يتم مسك الانبوب باليد و يتم ثنية (كسرة – التواء) الانبوب الى ان يبداء انبعاث الضوء منة .
2- يتم تركيبة باحدى هذة الطرق و يتم تثبيتة مع الشعر(الخيط) او القصبة (البوصة) و ذلك باستخدام قطعة المثبت (البلاستيك- الحزام) التى تائتى معة و ان لم تجدها يمكنك ربطة باستخدام احدى ربطات التثبيت القوية .
الطريقة الاولى :
وذلك بتثبيت انبوب الفسفور فوق سطح الماء مباشرة و ذلك بتثبيتة فوق (الفلة – العوامة- الطافية ) .
الفائدة من هذة الطريقة هى معرفة مكان (الفلة – العوامة – الطافية) و متابعة حركتها و تستخدم عند الرمي الى مسافات بعيدة – كما انها عند الرمي على مسافة قصيرة تكون الفائدة منها هى تحديد (تقليص – تصغير – تركيز )منطقة صغيرة للضوء و تساعد على تجميع اسماك اكثر فة هذة المنطقة و بذلك يسهل عملية الصيد .
الطريقة الثانية :
وذلك بتثبيت انبوب الفسفور فوق طرف (لبلوب) القصبة (البوصة)
الفائدة من هذة الطريقة هى متابعة حركة طرف القصبة (اللبلوب) و تستخدم عند الرمي الى مسافات بعيدة باستخدام ماكينة الصيد . و تساعد ايضا على اضاءة المنطفة التى يتواجد بها الصياد .
الطريقة الثالثة :
وذلك بتثبيت انبوب الفسفور فوق الطعم مباشرة .
الفائدة من هذة الطريقة لفت انتباة الاسماك الى الضوء و تستخدم عند الصيد من قارب (مركب -لنش) و ذلك لانك بتكون بترمى على اعماق كبيرة لا يصلها الضوء من السطح.

حلقة السمك بالأسكندريه



حلقة السمك بالأسكندريه
:::::::::::::::::::::::::::::::::::

«ألا أونا.. ألا دوي.. ألا تري».. نداءات تتعالى مع بزوغ الفجر في منطقة بحري الشهيرة بالإسكندرية، إنها صيحات تجار الأسماك المنبعثة من «حلقة السمك» أشهر وأقدم سوق للأسماك بالمدينة، منادين على أسماكهم الطازجة بأشكالها وألوانها المتعددة والتي لم تفارقها رائحة البحر، فيما تتفرسها عيون عشاق المأكولات البحرية.
تقع «حلقة السمك» في منطقة الجمرك بالأنفوشي، في مثلث عمراني مميز، فتجاورها قلعة قايتباي التاريخية، وعلى مقربة منها يقع قصر رأس التين العظيم الذي شهد رحيل آخر ملوك مصر الملك فاروق. وتعتبر «حلقة السمك» معلما أثريا، حيث شيدت في عام 1834م، إلا أن مبناها لم يعد يحمل تاريخ إنشائها، فكثير من آثاره محيت نتيجة عوامل التعرية، لكن يمكنك أن تتعرف على مكانها قبل أن تصل إليها عبر رائحة الأسماك النفاذة التي أصبحت تميز المنطقة. تمثل الحلقة فيلما وثائقيا عن حياة السكندريين الأصليين حيث كانوا يحترفون الصيد كمهنة أساسية،
وتعتبر حلقة السمك جزءا لا يتجزأ من تاريخ الإسكندرية، فهي لم تبارح مكانها منذ قرابة مائتي عام. تبدأ الحلقة نشاطها من مطلع الفجر وتستمر حركة البيع والشراء فيها على مدار اليوم بلا انقطاع. والطريف أن تسميتها لم تتم وفقا لتصميمها الهندسي المستطيل الذي يمتد أفقيا، وإنما جاء من وحي تجمع التجار والباعة الذي يأخذ شكل الحلقة حول طاولات الأسماك، التي تضم مختلف الأنواع من الأسماك الطازجة، وكل ما لذ وطاب من المأكولات البحرية. يتوافد على حلقة السمك أفواج من السائحين للاستمتاع بمشاهدة المزادات الساخنة فجرا، فعند دخولك من بوابة الحلقة ستجد مكانا يشبه الصالة، به فتحات تنفذ منها أشعة الشمس والهواء، تتراص فيها الأسماك بانتظام في انتظار من يزايد عليها،
وتصل الأسماك باكرا في الرابعة صباحا، على شاحنات تحملها من الميناء الشرقي المجاور للحلقة، وهي تضم حصيلة ما قام الصيادون بجمعه من مختلف السواحل السكندرية أو التي تأتي من الأقاليم المصرية، أو من البلاد المجاورة حيث يذهب أغلب الصيادين في رحلات صيد قرب الحدود مع ليبيا. يفتتح مزاد البيع، حيث ينادي القائم على المزاد بسعر محدد للكيلو، لنوع ما من الأسماك، ومن يزايد بسعر أعلى تكون «الشروة» من نصيبه، ويكون المزاد في ذروته من الساعة الرابعة فجرا وحتى الثامنة صباحا، حيث يخلو المكان تدريجيا من الزحام حتى تباع الطاولات المتبقية من المزاد على الرصيف وحتى الخامسة مساء، ولكن ينصح بشراء الأسماك في وقت باكر من 6 وحتى 9 صباحا ضمانا للطزاجة.
يقول الحاج أشرف رزيق شيخ الصيادين لـ «الشرق الأوسط» إن حلقة السمك هي ثاني أقدم سوق سمك بالإسكندرية فقد كان بالمدينة سوق آخر بـ «المنشية» يعرف باسم سوق السمك القديم، والذي يعود تاريخه لأواخر القرن السابع عشر، لكن أصبحت الحلقة بعد تأسيسها قبل 200 سنة هي السوق الرئيسي للسمك، وتقدر مساحتها بنحو 1900 متر، وهي تضم 20 تاجر أسماك.
وعقب عيد الأضحى شهدت الحلقة فرصة انتعاش كبرى بعد ركود انتابها طيلة أيام العيد حيث يفضل الكثيرون أكل اللحوم. يقول المعلم محمد علي جمعة، الشهير بـ«محمد زيزه»، «الحلقة في عيد الأضحى ما كنش فيها نفر، لكن أول ما خلص العيد، رجعت الزباين تاني. وعن مواسم انتعاش الحلقة يؤكد أن «أشد موسم للبيع هو الصيف لأن الأسعار بتقل في يوليو (تموز) وأغسطس (آب)، لكن ترجع تزيد تاني بقوة في شهر رمضان». أما النسبة لأنواع الأسماك والمأكولات البحرية التي تباع في الحلقة، فهي تختلف من حيث الأحجام والأنواع وعلى أساسها تختلف الأسعار، وأيضا تختلف من موسم للتاني». ويؤكد زيزه أن الحلقة تعتمد بشكل كبير على أسماك البحر الأحمر في الفترة ما بين شهري سبتمبر (أيلول) وأبريل (نيسان)، وهو موسم النوات الجوية بالإسكندرية، وهي تؤثر بشكل كبير على حركة الصيد مما يؤدي إلى ارتفاع أسعار الأسماك.
ويقول المسؤول الإداري عن الحلقة عماد محمد الصاوي، لـ«الشرق الأوسط» إن حلقة السمك إداريا تتبع الغرفة التجارية، وهي تعتبر سوق الجملة للأسماك، وتاريخيا، أشرف عليها الاحتلال البريطاني ثم آلت إلى الحي، وتم تطويرها عام 2000، وتم إسنادها للغرفة لتديرها، وقامت بتقسيمها إلى أماكن للجملة والتجزئة وأماكن للبائعين المتجولين، وهم يدفعون حق انتفاع شهري. وتضم الحلقة 17 باكية، و13 مخزن خدمات للتجار، وتوجد بها مخازن علوية في مبنى جديد متاخم لها يتم تخزين الأسماك فيها.
وللحلقة نظام إداري يحكم عملية البيع والشراء وينظم أماكن العرض فكما يقول الصاوي «يستأجر التاجر أو المعلم «باكية» وهي مساحة داخل الحلقة حوالي 90 مترا تقريبا، وهي بدون حواجز، ويقيم كل معلم مزادا على أسماكه، التي جلبها الصيادون التابعون له، على طاولات خاصة به وعليها علامة مميزة. ويعتبر الزبون الرئيسي بالحلقة هو بائع التجزئة، الذي ينتقي من بين أنواع الأسماك ليختار منها ما يشاء ويزايد عليها وعند فوزه بها ينقلها إلى المتجر الخاص به، كما يأتي تجار الأقاليم الأخرى لشراء الأسماك بالجملة، ويعد الخليجيون من أبرز العرب المتوافدين على الحلقة، خاصة هؤلاء الذين يعتبرون من محبي شراء الأسماك وطهوها بالطريقة السكندرية.
ولأن السمك يحتل الصدارة دوما على مائدة السكندريين، حيث يستهلكون كميات كبيرة منه فإن ما تجود به من سواحل عروس الثغر، لا يكفي هذا الولع، وحسبما يقول الصاوي «إذا اكتفينا به سيصل سعر الكيلو إلى أكثر من 100 جنيه، لذا نعتمد على ما يتم جلبه من الأقاليم الأخرى، والتي تسهم في سد احتياجات التصدير إلى أوروبا ولبنان».
يؤكد على هذا أيضا نائب رئيس شعبة الأسماك في الإسكندرية، محمد فؤاد عبد الفتاح، مشيرا إلى أن الحلقة تعتمد على الأسماك الواردة من الأقاليم مثل دمياط والبرلس والعريش ومطروح، ومن البحر الأحمر، لتباع بالجملة حيث تقف المراكب في السويس ويأتي السمك في عربات ليباع هنا، أما أسماك الإسكندرية فتأتي 6 صباحا، وينتهي المزاد في التاسعة والنصف. ويبدأ بعدها الباعة المتجولون في بيع أسماكهم حول الحلقة.
أما سنية المشهورة بـ «سنية البلطية»، فلا تخفي سعادتها بهذا اللقب الذي منحه لها تجار الحلقة، من قبيل الدعابة والود.. تقول سنية «مع شقشقة الفجر أهرول إلى الحلقة، وألقّط رزقي، وهو عبارة عن أنواع منتقاة من الأسماك، وفواكه البحر، يخصني بها حبايبي من التجار، وبأسعار معقولة، وأقوم ببيعها لعدد من محلات السمك والمطاعم الخاصة»..
وقبل أن أسألها عن أحوالها الاجتماعية تبتسم سنية وهي تقول «الحمد لله مستورة، وأسماكي أصبحت ماركة مسجلة». وفي ذاكرة الحلقة تتردد دائما حكاوى عن أشهر المعلمين الذين يعدون «رمانة ميزان» الحلقة، ومنهم قديما محمود بندقه، وحاليا محمود المالكي، ومحمد عبد الفتاح، والبطيخي، عبد العزيز علي جمعة، أولاد علي جانن، وأولاد المعلم البنا. ومن التجار: إبراهيم فراولة وسعيد كوانه ومراد السخاوي وغيرهم.
ومثل معظم الأماكن الأثرية بالإسكندرية ارتبطت الحلقة بالعديد من الخرافات، من أشهرها شرب دم الترسة، حيث كان مشهد الجموع المحتشدة حول بائعي الترسة البحرية مثيرا، فقد كان معظم أهالي الإسكندرية يعتقدون أن من يشرب دم الترسة يصبح أكثر خصوبة سواء كان ذكرا أو كانت أثني، وأنها تشفي من فقر الدم أو الأنيميا.
وعندما كانت تجلب الترسة من البحر كان أهالي بحري يتزاحمون عليها حيث يتم ذبحها بطريقة لها طقوس معينة، تتطلب قلبها على ظهرها، ثم يتم صب دمها في أكواب وتشرب في رشفة واحدة. إلا أنه تم منع ذبح الترسة حفاظا عليها من الانقراض ومنعا لانتشار هذه العادة السيئة والضارة صحيا.

طريقة مبتكره للتزفير والصيد بنفس الوقت



طريقة مبتكره للتزفير والصيد بنفس الوقت
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
أقدم اليكم طريقة مبتكرة لتجميع وجمع السمك حول الطعم اللي انت مرسلة او رامية والطريقة انا مجربها وبعد امر مضمونه 100% ان شاء الله
واليكم الطريقة
1- مصفاة التي تستخدم للبهارات في الطبخ صورة من الجنب
2- مدور / مدور مع مشبك / واير (سيم) / المصفاة
نقطع مصفر (واير) بحجم 25 سم وندخله من منتصف المصفاة ونربط احد الاطراف بالمدور لربط خيط الجلب علية
والطرف الاخر بالمدور مع المشبك لربط السنارة او الميدار علية
وبعد ان يصبح جاهز كما بالشكل المدرج يمكنك وضع تونه او ربيان مطحون او كيس دم مخرف لهواة القرش وهكذا
وهنا يمكنك ربط اللعفه مباشرة على المشبك بالسناره
الابتكار جاهز للرمي او الارسال

مواسم وطرق صيد البلطي .......



مواسم وطرق صيد البلطي
:::::::::::::::::::::::::::::::::::
يختلف طرق صيد اسماك البلطي في الاتي
1- الصيد بالقمح
2- الصيد بدود الارض
3- الصيد بالعجينة
تتواجد اسماك البلطى على جوانب الانهار و الترع و ليس فى منتصفها و في الاماكن التي يكثر فيها الزرع او اماكن للاختباء و ابتعد عن المياه الجارية فابحث عن منطقه تكون المياه فيها هادئة حيث تتواجد اسماك البلطى
افضل طعم لسمكة البلطى هو الريم و يكون على سن مقاس 12 او اصغر من ذلك و يمكن استخدام دود الارض ايضا على سن مقاس 9
و يمكن ايضا صيد سمكة البلطي بالعجين حيث يتم اختيار مكان هادى وياحبزا لو كان مدور والمدور هو مكان يلتف به جانب النهر او الترعه لتاخذ شكل نصف دائره فتهدا حركه التيار فيها ويتم استخدام سن مقاس 7 او 8 فرنساوى مع خيط 30 او 35 مع تظفير الدور بقطع صغيره جدا من العيش المبلول بكميات قليله على فترات حتى يتم جذب السمك للمكان وليس بكميات كبيره حتى لا يشبع السمك
طريقه عمل الجين و يتم عمل العجين عن طريق عجن عيش بلدي مستوى وليس نىء بالماء عجنا مستمر مع اضافه الماء حتى تصبح عجينه مرنه ويتم وضعها على شكل كور صغيره تغطي السناره كلها فيتهافت عليها السمك الصغير اولا ثم ينجذب اليها البلطى الكبير ومبزه هذه العجينه هو تماسكها فى تيار الماء بالاضافه الى تفتت الرده من العجينه الموضوعه على السناره وانتشارها فى مكان الصيد مما يجذب مزيد من السمك
و العجينه اساسا للصيد من اول ضؤ نهار الى اخر ضؤ و لكن يمكن استخدامها ليلا ايضا ولكن عيب الصيد بالعجينه فى الليل هو ان السمك بياكل على فترات متباعده ولذلك لا تسطيع العجينه الصمود على السناره فترات طويله
موسم صيد سمكة البلطى يكون ما بين شهر 3 وشهر11 ماعدا شهر 4 لانه موسم وضع البيض و الاسماك لا تاكل لان الانثى تقوم بوضع البيض و الذكر يقوم بالتلقيح و يقومان بعد ذلك بحراسة البيض حتى يفقس
قواعد مهمة اثناء الصيد :
القاعدة الاولى : يجب ان يختبئ الصياد بحيث لا تراه السمكة (يجلس بعيداً بشكل كافي عن مكان طرح السنارة) بحيث يرى الغماز بوضوح ولا تراه السمكة لذلك يفضل البوصة الطويلة 3,6 او 4 متر ، ويجب على الصياد ان يكون جالسا .
القاعدة الثانية : يجب تحضير اكثر من دور وتجهيزه للصيد عن طريق القاء القليل من الغلة على وجهه الدور وذلك بعد تنظيف الدور جيدا من الشوائب والغاب وهذا مهم جدا حتى تسطيع الصيد ، تلقى الغلة على وجهه الدور بحيث يقع الكم الاكبر منها تحت الماء ويتبقى الكم الاصغر فوق الدور (مراءه للمكان حتى لا تفقد مكان الدور)
القاعدة الثالثة : اختيار مياه الصيد : يجب الا تكون مياه واسعة ، يجب ان تكون ضيقة ، يجب ان تكون مياه هادئة غير جارية او يكون الصيد في مكان على شكل حرف الـ U حتى لا تكون المياه سريعة فلا يستقر الغماز في مكانه .
القاعدة الرابعة : ان يكون تطريح السنارة على الدور نفسه أي بعيدأ عن المراءه بما لا يتجاوز 1 متر في عمق الماء ، ويجب ان يكون الوش قصيراً بحيث لاي يتجاوز متر تحت الغماز أو على حسب ضحالة المياه .
طريقة الصيد :
بعد القاء الغلة في المياه بحوالي ربع ساعة تكون السمكة قد حضرت للاكل بعدها تجد ان الدور قد تعكرت مياه بشكل واضح نتيجة حركة الاسماك تحت الماء ، اولاً تقوم بوضع الطعم (الغلة) ، غلة واحدة على كل سن (كطعم) ثم هنا تقوم بعملية طرح السنارة تقذفها بعيداً (بهدوء) ثم تسحبها في اتجاه الشاطئ (على الدور) تنتظر حتى تغمز وتكون متأكد من انها اكلت الطعم ، لا تصبر عليها ، قم بشد السنارة بقوة في الاتجاه المعاكس و.....(بالهنا والشفا) السنارة طلعت فاضية ودة طبعاً لان معندكش خبرة (متقلقش المرة الجاية هتيجي معاك .
اماكن الصيد :
هناك اماكن كثيرة جداً منها :
1- تفريعات ترعة السلام
2- تفريعات طريق كفر الشيخ - بلطيم
3- الفيوم
4- الحامول
5- القناطر الخيرية
6- عموم الوجه القبلي
7- كفر دمرو (بحيرة)
8- تفريعات ترعة المحمودية.
9- والكثير غير ذلك
مواعيد الصيد :
المواعيد المعروفة من الفجر وحتى المغرب المواعيد المثلى من الصباح (الفجر) وحتى 10 ص ومن قبيل العصر وحتى قبيل المغرب كما يمكن الصيد ليلاً حتى مطلع الفجر ،
احسن شهور الصيد :
يوليو ، أغسطس ، سبتمبر ، اكتوبر .
بهذا اكون قد انتهيت من كل ما يخص البلطي التعريف والطعم وطرق واماكن الصيد ، في انتظار اسئلتكم وتعليقاتكم
انتظرونا في مدونات قادمة عن انواع السمك الاخرى في المياه العذبة وطرق صيدها.
اشكركم لحسن المتابعة ،

طريقة استخدام الاسماك الحيه كطعم للصيد



طريقة استخدام الاسماك الحيه كطعم للصيد
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
يمكنك استخدم الاسماك الصغير كطعم للصيد اما بتقطيعها او باستخدامها كاملة و هى حية كطعم و ذلك اما بالصيد بطريفة التسقيط او الجر سواء باستخدام قصبة الصيد او الخيط (الجلب) و الفكرة من استخدام هذه الطريقة هو خداع الاسماك الكبيرة
و من افضل الاسماك التى تستخدم كطعم حى :-
1- السردين
2- البورى الصغير (الميد)
3- ابو نقطة
4- البنقز
5_البربوني (السلطان ابراهيم)
الشروط الواجب توافرها و مراعاتها فى السمكة المستخدمة كطعم حي
1- ان يكون حجمها يتناسب مع حجم الصنار (السن – الخطاف) المستخدم فى عملية الصيد
2- ان تكون بالطبع السمكة حية .
3- عند استخدام الصنار (السنار – السن – الخطاف ) و غرسة فى السمكة يجب ان يتم غرسة بشكل صحيح حتى لا يتسبب فى موت السمكة المستخدمة كطعم .
4- يفضل قص الزعانف الظهرية للسمكة المستخدمة كطعم .
الربطات المستخدمة للطعم الحي :
الطريقة الاولى :
و تسمى السمكة الحرة وفى هذه الطريقة لا يستخدم ثقل (رصاص) مع السمكة و لكن نعتمد على حركة السمكة و محاولتها الهروب الى الاسفل .
الطريقة :
يتم شبك السمكة من جهة الفتحة التناسلية الشرجية تقوم بضم رأس حربة الخطاف مراعيا امعاء السمكة وتخرجها من الطرف الاخر جيد
الطريقة الثانية :
فى هذه الطريقة يتم استخدام ثقيل (رصاص) مع السمكة و ذلك لجعل السمكة تذهب الى عمق اكبر.
الطريقة :
يتم شبك السمكة من جهة الفتحة التناسلية الشرجية تقوم بضم رأس حربة الخطاف مراعيا امعاء السمكة وتخرجها من الطرف الاخر جيد
الطريقة الثالثة
وهي غرس حربة الصنارة (السن – الخطاف – السنارة ) بمنطقة الظهر للسمكة بون غرسها فى سلسلتها الظهرية لكي لا تموت السمكة بسرعة . كما هو موضح بالصورة .
الطريقة الرابعة
وهي غرس حربة الصنارة (السن – الخطاف – السنارة ) من العين الى العين الاخرى. كما هو موضح بالصورة .
لمزيد من المعلومات برجاء التفضل بمشاهدة الفيديوهات التاليه
فيديو طرق شك الطعم الحي
http://www.youtube.com/watch?v=AfvDOP_Xj98#t=20
استعمال الطعم حسب نوع الصيد و الأسماك المستهدفة
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=260393964116137&set=a.133796266775908.28522.133789636776571&type=1&theater
طريقة شك الميد او الزورى أو البوري
http://www.youtube.com/watch?v=itVwIEfHW84
طريقة تحضير لسمكه مع طريقة شكها ف الميدار
http://www.youtube.com/watch?v=daKtZ9jeQTo
======
..هذا و نود أن نشكر السيد / عماد ( jwan )
على سماحة لنا بالقيام بنقل هذا الموضوع و اعادة صياغتة .

المشاركات الشائعة

أرشيف المدونة الإلكترونية