مدونة صيادين السمك التي تحوي على ما يزيد عن 1500 موضوع متعلق بصيد الاسماك وكذلك انواع الاسماك وطرق الطبخ تأسست مدونة صيادين السمك عام 2010 ساهم في التدوين على هذه المدونة العديد من صيادين السمك مدونة صيادين السمك اكيد فيها جديد هيغير المود بس انت جرب
الثلاثاء، 11 فبراير 2014
تونه الزعنفه الصفراء
تونة الزعنفة الصفراء (بالإنكليزية: Yellowfin tuna) هي نوع من أسماك التونا توجد في المياه السطحية للمحيطات الاستوائية وشبه الاستوائية في جميع أنحاء العالم. تعتبر ذات قيمة غذائية واقتصادية عالية
الوصف
تونة الزعنفة الصفراء هي واحدة من أكبر أنواع التونة، وتصل إلى أوزان أكثر من 300 رطل (140 كلغ)، ولكنها أصغر بكثير من أسماك التونة في المحيط الأطلسي والمحيط الهادئ ذات الزعانف الزرقاء التي يمكن أن تصل إلى أكثر من 1،000 رطل (450 كجم)، وأصغر قليلا من سمك التونة الجاحظ والتونة الجنوبية. وتتراوح أحجاممها بما يصل إلى 239 سنتيمترا (94 بوصة) في الطول و 200 كيلوغراما (440 رطل) في الوزن. الرقم القياسي لهذا النوع يقف إلى 388 رطل(176 كلغ). اصطادالصياد كورت Wiesenhutter هذه الأسماك في عام 1977 بالقرب من جزيرة سان بنيديتو في مياه المحيط الهادئ من المكسيك. واصطاداثنان أكبر سمكة وزنها 395 رطل و 399.6 رطل في 1992 و 1993 على التوالي. في 30 نوفمبر 2010، مايك ليفينغستون من صن لاند، كاليفورنيا اصطادسمكة بوزن 405.2 رطل من غيض من شبه جزيرة باجا
الزعنفة الظهرية والزعنفة الشرجية، لهذا النوع صفراء زاهية، ومن هنا اتت تسميتها. الزعنفة الظهرية وزعانف الشرج تكون طويلة جدا في بعض الحالت، ووصلت تقريبا إلى الذيل تعطي مظهر المناجل أو السيوف. والزعانف الصدرية هي أيضاأطول من أنواع التونة الأخرى،. الجسم الرئيسي هو مظلم جدا معدني أزرق، وتغيير للفضة على البطن، مع نحو 20 في خطوط عمودية.
لسرعتها الكبيرة، لديهاذيل قوي ولها زعانف قوية أيضا، يمكن لها الحفاظ على درجة حرارة الجسم أعلى من المياه المحيطة بها، وذلك يمكين عضلاتها على العمل بكفاءة أكبر. النظام الغذائي لهذه الأسماك يتكون أساسا من الأسماك الصغيرة مثل سمك الصوري، والسردين، والأسماك الطائرة، وأيضا تأكل الحبار والروبيان.
تونة الزعنفة الصفراء تسبح بالقرب من السطح، وتهاجر موسميا على عكس معظم أسماك التونة الأخرى على الرغم من أنها تسبح في كثير من الأحيان على مقربة من الشاطئ. على الرغم من أن تونة الزعنفة الصفراء تدخل أحيانا برودة المياه، إلاأنهم تفضل عادة درجات حرارة دافئة من 22 درجة إلى 28 درجة مئوية (72 درجة إلى 82 درجة فهرنهايت).
في الوطن العربي
في اليمن
الاسم المحلي : الثمد
يعتبر الثمد أهم أنواع أسماك التونة الذي يتم صيده في المياه اليمنية خاصة في البحر العربي في كل من محافظة حضرموت والمهرة كما تعتبر ذات قيمة غذائية واقتصادية عالية وتعتمد عليها صناعة تعليب أسماك التونة والتي يغطي جزء من الاستهلاك المحلي وتصدير الفائض منه
- الطول : يصل طوله إلى أكثر من 1600 ـ 1800 سم
- الوزن : يتراوح وزنه إلى أكثر من 57 كجم
- موسم الاصطياد : يتم اصطياد الثمد خلال الفترة من يونيو ـ حتى نهاية سبتمبر ويبلغ موسم الذروة في منتصف شهر يوليو وبداية شهر أغسطس من كل عام
- طرق الصيد :
- يتم صيد الثمد بواسطة الخيط وسنار ويواسطة الشباك العرضية وشباك الجر.... الخ
- أشكال الإنتاج :
- يباع طازج بالكامل أو منزوع الأحشاء أو شرائح
- يباع مجمد طازج بالكامل أو منزوع الأحشاء أو شرائح يباع مدخن طازج بالكامل أو منزوع :الأحشاء أو شرائح مجفف أو وبدون راس أو منزوع الأحشاء
- يعالج ويصنع كما يدخل في صناعة تعليب الأسماك والذي تعتمد عليه مصانع انتاج علب الثونة في :اليمن والعالم
- المعلبات السمكية والتي تدخل اسماك الثمد في صناعة الثونة المعلبة باشكال واحجام مختلفة وهي
- معلبات تونة مضاف إليها الزيت
- تعلب اسماك التونة مع الصلصة (الطماطم)مثل اسماك الطماطم
- بعلب بشكل كتل أو بشكل مفروم ويباع بطريق كرتنه
يباع اسماك التونة بطريقة الوزن.
سمكه المولا مولا
نشرت صحيفة «ديلي ميل» البريطانية تقريرا مصورا عن سمكة غريبة الشكل وعملاقة، وتشبه بصورة كبيرة رأس « الدب القطبى »
فقد تم التقاط تلك الصور لسمكة «مولا مولا» النادرة العملاقة، التي تزن نحو طنكامل، قبالة سواحل جنوب أفريقيا عن طريق مصور الحياة البحرية «آموس ناتشوام .
ويطلق على تلك السمكة اسم «سمكة المحيط»، لأنها تعيش في منتصف المحيط الأطلسي، ولكن شكل تلك السمكة التي صورها «ناتشوام» ، تشبه بصورة كبيرة الدب القطبي، كما أن ظهورها في ذلك المكان غريب، لأنه يعرف عنها أنها تعيش فيمنتصف المحيط فقط.
وتعد سمكة «مولا مولا» واحدة من أعنف الأسماك في المحيط، كما أنها تشتهر بأنها تخرج فوق سطح الماء مستلقية لتأخذ ما يشبه حمام الشمس، وتعرف أيضا بزعانفها الصغيرة التي لا تنمو أيضا، ما يجعلها أشبه بأذن الدب القطبى.
اسماك نهر النيل
(أسماك نهر النيل)
بعض انواع السمك الموجودة هناك لانى طبعا معرفهاش كلها نبدأ بالاكثر شهرة
- البلطى طبعا
- القرموط
- الكركور طبعا الصيد فى النيل
- البلطى طبعا
- القرموط
- الكركور
- الشال ودة منه نوعين هنتكلم عنهم فيما يلى
- البياض ( العبيد)
- الشلب ( الشلبايه كما يطلقون عليها)
- الانوم ( المز)
- الرعاد ( الرعاش )
- الدقماق ( دكر العبيد ) ودة بيوصل لاحجام رهيبه انا شفتها بنفسى حوالى 80 كيلو جرام وفى اكبر
2- معدات الصيد
طبعا معدات الصيد متختلفش عن الصيد فى اى مكان الا ان القصبات ( البوص ) 90% منه لازم يكون مكن وانواع نضيفه جدا لتتحمل الاحجام الكبيرة
اما القصبات اللى من غير مكن قليله جدا وتستخدم غالبا لصيد البلطى 3 – انواع الطعم
لا يوجد فى الصعيد طبعا الجمبرى ولا الدود الاسمعلاوى ولا الدود القراص ولكن الموجود هو
دود الارض – العجينه – الغله – العنب – مصارين الفراخ – وبعض المحارات اللى بتكون موجودة على شاطئ النيل – والسمك ( بعض الانواع تستعمل طعم )
4 – طرق الصيد والطعم المفضل لكل نوع من السمك بالترتيب
- البلطى
بما ان البلطى فى الصعيد احجامه معقوله شويه فالسن المستخدم له بيكون ما بين ( 9 و 6) وطبعا بيقبل على اى نوع من الطعم ( دود الارض – العجينه – الغله ) وطبعا المكة بتكون بجانب الشط او بين الحشيش ونادرا ما بتكون فى عمق النيل
- القرموط
طبعا دى اكتر سمكه بتاكل اى حاجة موجودة فى الميه ودى حكمه من ربنا لانه بتعمل على تنظيف المياه من اغلب القازورات يعنى فار ميت فرخه ميته سمك ميت اى حاجة متعفنه وخلاص من الاخر دى عامله زى القشاش بتاكل اى حاجة فى سكتها وبتيجى بأى طعم واى حجم سن الا انها ممكن تاكل كمان العنب والاحجام الكبيرة منها ممكن نحطلها الطعم عبارة عن فرخه ميته وفى ناس بتعملها عجينه بس يتخلى العجينه تتعفن علشان يكون لها رائحه نفازة تجزب القرموط وممكن تضيف لها روائح من عند العطار اسمها ( الحنتيت ) ويفضل لو وضعنا فى العجينه دماء اى زبيحه
سن 1 للقرموط))
- الكركور
الكركور هو صغير الشال وسمى بهذا الاسم لانه بيطلع صوت اشبه بالكركرة وهو طالع من الميه وده بياكل دود ونادرا لما بيجى بالغله او بأى شئ تانى
- الشال
هو اكبر طبعا من الكركور بس نفس الشبه وبيكون له 3 شوكات اتنين فى الجنبين وواحدة فى الظهر وبيكونو جمدين جدا ومدببين الاطراف واحد اجناب الشوكه مسنن اشبه ما يكون بالمنشاروتكون حادة جدا ودة منه نوعين
الشال العادى وبيكون الظهر رمادى فاتح والبطن بيضاء جدا
والنوع الثانى بيسموه شال الحجر ودة لانه بيعيش بين الاحجار ولون ظهرة بيكون رمادى غامق جدا والنوع دة لازم تاخد بالك منه لانه لو كل الطعم ودخل الحجر يبقى عوضك على الله فى القرمه كلها لانه بيفرد الشوكتين اللى فى الجنبين ويصدرهم فى الحجر ومن المستحيل انه يطلع بعدها لانى بحس ان الشوكتين دول متركبين على مفصلات جامدة جدا لو طلعته فى ايدك وحولت انك تتنى الشوكة للجنب مستحيل انا جربت كدة فعلا ومعرفتش
ودة بيفضل دود الارض كباقى الاسماك ومكان وجودة قرب القاع وخاصه الاماكن اللى بيكون فيها حجارة
- البياض ( العبيد)ودى سمكه قريبه الشبه بالقرموط والطعم المفضل ليها طبعا دود الارض وقطع السمك والحم اللى بيكون داخل المحارات اللى موجودة على ضفه النيل
- الشلب ( الشلبايه كما يطلقون عليها)
دى سمكة شكلها رقيق جدا ونادرا لما بتطلع فى السنارة لان ليها طريقه مخصوصه بيها لانها بتتغزى على الحشرات فهى بتاكل قرب سطح الميه وممكن تاكل دود الارض وغالبا لما بتطلع معايا بصفه خاصه بتكون كلت الطعم اثناء مهو نازل يعنى ميكنش لحق ينزل وبتلاقى السنارة جريت منك مع التيار بسرعه بتعرف ان دى شلبايه وطعمها جميل جدا
- الانوم ( المز)
انا شخصيا بحب السمكه دى جدا نظرا لشكلها الغريب وكمان انها بتعزنى جدا لانها بتطلع معايا كتير جدا مواصفات السمكة انها جسمها ناعم والشوك اللى فيها قليل جدا لذلك نادرا لما بتيجى بالشبك ولازم لصيد السمكه دى يكون معاك سن صغير جدا يعنى 12 او 11 ويكون ربط الشعر فى السن قليل يعنى لفتين تلاته بالكتير علشان ميشغلش حيز من السن علما بأن بق السمكه صغير جدا وله شكل غريب اشبه بخرطوم الفيل( على فكرة صورتها موجودة فى الموسوعه اللى عاملها احد السمكاويه عن الاسماك اللى بتعيش فى النيل ) والطعم عبارة عن دود الارض فقط وبتكون موجودة قرب قاع النيل .
- الرعاد ( الرعاش )
من اسم السمكه نعرف ان لها علاقه بالرعد او الرعشه فعلا لانها بها شحنه كهربيه ترعش وتؤلم من يحاول ان يمسك بها وهى على قيد الحياه والحل لو طلعت معاك اما انك تمسكها بأى عازل او تتركها لحد متموت ودى بتكون موجودة بين الحجارة والطعم عبارة عن دود الارض او مصارين الفراغ .
حوت القرش
(حوت القرش)
تبين الصورة في الأسفل غواص قاب قوسين أو أدنى من أن يتم ابتلاعه بواسطة أحد أكبر أنواع الأسماك البحرية و هي الحوت القرش أثناء فتحه لفمه ليتغذى على العوالق البحرية بصحبة عدد كبير وصل الى 600 سمكة “حوت قرش” أخرى و لكن الغواص تمكن من النجاة و استمر في وجوده بالماء مستمتعا بجانب هذه الأسماك الاستثنائية. تم التقاط الصورة في المكسيك بواسطة المصور Mauricio Handler.
يقول المصور في تعليقه على الغواص أنه لو تم ابتلاعه فإن الحوت سيقذفه خارج فمه فهو يتغذى على العوالق البحرية الصغيرة جدا و يقول أنه يحب التصوير لأنه ينقل الناس الى أماكن لا يمكنهم الذهاب اليها بسهولة، و يضيف أن يريد أن يوصل للناس أن هذه الحيوانات التي يرونها اليوم قد لا توجد في يوم من الأيام فهم يعاملون المحيط على أنه سوبرماركت و لا يعطونه الفرصة لمداواة نفسه على حد تعبيره.
الحوت القرش هو أضخم أنواع الأسماك المعروفة يبلغ طوله 12.65 متر ووزنه 36 طن، يمتلك فما يمكن فتحه ليصل الى 1.5 متر عرضا و يحتوي على 350 صفا من الأسنان و بالرغم من حجمه المخيف الا أنها لا يشكل خطرا على الغواصين فحاسة بصرها ضعيفة و سباحتها بطيئة جدا كما أنه من النوع الذي ينقاد بسهوله و المحب للتعلم بل و يسمح للغواصين باللعب معه و الالتصاق بظهره.
يعيش الحوت القرش في مياه المحيطات الدافئة، من مواطنه: تايلاند و المالديف و سريلانكا و المكسيك و عمان و الفجيرة، صورة لحوت قرش تم أسره في حديقة أوساكا المائية في اليابان:
في هذا الوقت من السنة تتلاقى هذه الأسماك وتسبح وفمها الكبير مفتوحا ليدخل الماء المليء ببيوض السمك و العوالق البحرية الى فكيها و يخرج من غيرها، طريقة التغذية هذه تسمى “التغذية بالفلتر” و هي نفسها عند الحوت و من هنا جاءت تسميته بالحوت القرش بالاضافة الى حجمه الضخم المشابه لحجم بعض أنواع الحيتان.
تعمر هذه الأسماك لعمر 70 سنة و في عمر الثلاثين تكون قادرة على الانجاب، يذكر أن الأنثى تحمل حوالي 300 بيضة في بطنها كل بيضة تحمل جنينا يكبر في بطن أمه حتى موعد الولادة حيث يكون طول الجنين 40-60 سم فقط.
افضل اوقات الصيد
(افضل اوقات للصيد )
من المعلومات المهمة التي يجب أن يعرفها صياد الاسماك المحترف ظاهرتي الحمل والفساد البحر
والمقصود بالحمل هو وجود تيارات مائية قوية تحت الماء (ليس الموج فوق الماء) .
والمقصود بالفساد هو وجود تيارات ضعيفة تحت الماء (حركة الماء في قاع البحر ليست سريعة) .
وأهمية معرفة هذه النقطة نابعة من كون الاسماك عادة تهرب من التيارات القوية (الحمل) والذي يكون عادة في المناطق الغزيرة أو العميقة إلى المناطق الضحلة غير الغزيرة بقرب الشاطئ والعكس صحيح فعندما تكون التيارات المائية ضعيفة (الفساد) يفضل السمك الابتعاد عن الشاطئ والاتجاه إلى المناطق الغزيرة أو العميقة .
فالصياد الذي يرغب في الصيد من الشاطئ بالتأكيد سيكون الوقت المفضل له هو الحمل (التيارات القوية) لأن الاسماك متواجدة قريباً من الشاطئ هرباً من الحمل ، بينما الصياد الذي يصطاد بالقارب اثناء الحمل لن يجد سوى الاسماك القوية والكبيرة التي تستطيع التأقلم مع تيارات الحمل .
أما الصياد الذي يرغب في الصيد بالقارب في المناطق الغزيرة بالتأكيد سيكون الوقت المفضل له هو الفساد (التيارات الضعيفة) لأن الاسماك في هذه الفترة تعود الى المناطق الغزيرة بعد زوال التيارات القوية .
هنا يأتي السؤال المهم وهو متى تكون التيارات في قاع البحر قوية ومتى تكون ضعيفة ؟
إن التيارات المائية مرتبطة بالقمر مثلها مثل ظاهرتي المد والجزر ويمكن تلخيصها حسب الشهر الهجري (العربي- القمرى) بالشكل التالي :
1- من يوم 5 إلى 11 تيارات ضعيفة (فساد) . الصيد من القارب ممتاز
2- من يوم 12 إلى 18 تيارات قوية (حمل) . الصيد من الشاطئ ممتاز خصوصاً في حالة المد
3- من يوم 19 إلى 26 تيارات ضعيفة (فساد) . الصيد من القارب ممتاز
4- من يوم 27 إلى 4 تيارات قوية (حمل) . الصيد من الشاطئ ممتاز خصوصاً في حالة المد
وبالتجربة يرى الكثير من الصيادين أن أفضل الايام للصيد هي الايام التالية :
3 -- 4 -- 11 -- 12 -- 17 -- 18 -- 26 -- 27 .
الايام التى تم ذكرها هي الايام في الشهر العربي .
سمكه البطاطا
(سمكه البطاطا)
سمكة البطاطا وهي من اسماك البحر الاحمر والخليج وعبرت للبحر المتوسط من قناة السويس زمان على ما اتذكر ان الموسم بتاع البطاطا كان اول يوليو لغاية اخر اغسطس بس دلوقتي موجوده طول السنة موسم التفريخ بيكون في بداية ابريل وهي سمكة نهارية يعني مش موجوده بالليل .
الطعم المفضل
اولا : العجين سواء عجينة عيش او دقيق المهم انها تكون عجينة ناشفة .
ثانيا : الجمبري (البرغوت) .
ثالثا : الخضرة الشعر (النسيله ) .
طريقة الصيد
صيد البطاطا بيكون بالبوصة اليد مش الماكينة
فيه كذا طريقة لصيد البطاطا بالبوصة
اولا بالفلة او الغماز
الشعر الاساسي يكون نمرة 25 , والارمه بشعر 20 او 18 ومعروف عن البطاطا انها سمكة قوية وخصوصا الاحجام الكبيرة .
السلاح او السنارة نوعين
اما السنارة العادية وتكون نمرة 10 او 11 او 12
او الشلاليط وهي سلاح من 3 سنانير ملحومين في بعض زي الهلب , المهم الارمه تكون قصيرة يعني بالكتير 20 سم , الفلة صغيرة والرصاص او التقل خفيف
العيار (ارتفاع الفلة عن الرصاص ) يكون حوالي ثلثين ارتفاع المية عن الارض
مع الوقت وخبرتك في المكان حتعرف المية عمقها قد ايه
حط العجينة وارمي
اول ما الفلة تغمز نص غمزة الطشها وادعيلي
ثانيا الصيد من غير فلة (حساس)
وهو نوعين
طريقة اسمها الربع او المشنقة
وهي طريقة مش كل الناس بتقبل عليها لانها متعبة شوية
الشعر زي ما اتفقنا 25 , طول الشعر حوالي ثلثين عمق المية , يعني لو بترمي على قرار 3 متر يكون طول الشعر 2 متر , ويفضل استخدام بوصة قصيرة نوعا يعني 4 او 5 متر , السلاح مكون من 6 او 7 سنانير , كلهم نفس الطول اللي هو حوالي 5 سم تحت الرصاصة , ما عدا 2 منهم بيكون طولهم 10 سم , حجم السنانير يكون كبير مثلا نمرة 7 او 6 , الرصاص شريط وثقيل يعني لف ثلاث او اربع لفات كده , حط العجينة الناشفه على الرصاصة ونزلها المية حتلاقي السمك بتشدك ,الطريقة دي بنستخدمها للبوري برضة
الطريقة الثانية في الحساس هي السبحة
وسموها السبحة لان عدد السنانير بيكون كتير وفوق بعض زي شكل السبحة , ودي بيكون فيها طول الشعر زي طول البوصة , نحط رصاصة بلحة نمرة 1 في اخر الشعر من تحت , وفوق الرصاصة نربط من 4 ل 8 سنارة , الفروع طولها حوالي 10 سم , حط عجينة او جمبري ونزلها المية , حتلاقي السمك بتشدك برضه .
و احذروا من شوكه البطاطا مؤلمه جدا يعنى حاول تمسكها بقطعة قماش
دلوقتي نيجي لافضل اماكن تلاقي فيها البطاطا
حتلاقيها في البحر في اي مكان بس فيه اماكن مشهورة بالاسكندرية بالاحجام الكبيرة
السلسلة – كليوباترا – سيدي جابر – لسان جليم الثاني – سان ستيفانو – امام المحروسة – المنتزة – مارينا – جزيرة نيلسون
الاشتراك في:
الرسائل (Atom)
المشاركات الشائعة
-
انواع الاسماك وكيفية الصيد أنواع الاسماك وكيفية الصيد حتى نتحدث عن هواية صيد الاسماك ، يجب علينا ابتداءً أن ...
-
طريقة عمل السردين المملح بالصور ............؟ - المكونات -------- أى كمية من السردين ملح خشن شطة زيت ليمونة **********************...
-
افضل اماكن صيد السمك في النيل في القاهره و الجيزه ؟ عندك يا عم حتة اسمها الودى وديه تروح لها بعربية تاخد المريوطية طوالى لغاية لما...
-
مواسم وطرق صيد البلطي ::::::::::::::::::::::::::::::::::: يختلف طرق صيد اسماك البلطي في الاتي 1- الصيد بالقمح 2- الصيد بدود الارض 3- الص...
-
لعشاق الفسيخ اليك طريقة سهلة وأمنة ونظيفة لطريقة تخليله , حتى لاتتعرضى للتلوث عند شراؤه من الخارج سمك بورى ملح شطة لنجاح طريقه تخليله عل...
-
أضف إلى معلوماتك السمكيه كل شيئ عن سمكة"اللوت" وطرق صيدها ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: أسماك اللوت تن...
-
كيف تختار قصبة الصيد الملائمة ؟ إن اختيار القصبة الأنسب للصيد يعتمد على مكوّناتها المختلفة التي تحدد درجة جودة القصبة وثمنها ونوع ال...
-
طريقة عمل الرنجة........... و تسمى هذة الطريقة حفظ الاسماك بالتدخين 1- يتم غسل الأسماك وفكها من التجميد ( سمكة الهيرنج – الرنجة ) . 2-...
-
عروض اسعار كاميرات مراقبة مناسبة للمطاعم والكافيهات والمحلات الصغيرة كيفية صيد سمك القاروص بالسنارة سمك القاروص القاروص هو ...
-
السنون لسن او السنار او الهوك كلها مسميات يطلقها الصيادون علي شيء واحد وهو السلاح الذي يستخدم للامساك بالاسماك اي ان السن هو الجزء الذي ...