الاثنين، 28 أبريل 2014

كيفية استعمال السردين كطعم للأسماك



كيفية استعمال السردين كطعم للأسماك

Photo: ‎موسوعة الطعوم النهريه والبحريه (2)
كيفية استعمال السردين كطعم للأسماك
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
الســــــرديــــن
من افضل الطعوم من وجهه نظري وعموما فصيله السردين كلها بانواعها نظرا لاحتواء السردين علي نسبه عالية من الدهن تصل الي 46% من الوزن الجاف وكذلك الاملاح المعدنية والمواد المفيده مثل الاوميجا 3 وهذه المعلومه عرفها الانسان بالدراسة والتحليل اما الاسماك التي تتغذي علي السردين فعلمها الخالق سبحانه وتعالي فتجد ان معظم ان لم يكن كل الاسماك السريعة والمهاجمة لاسراب تفضل السردين كفريسة.

وصراحة انا لا أري فارق بين الباغة و السردين سوي الحجم! لكن السردين بيشتغل في كل مكان لأن نسبة زفارته عالية.

كما ان السردين نتائجه جيدة جدا في التوشيح

من نقط ضعف السردين انه ضعيف جدا. فاذا نقرت معاك و بطلت لمدة خمس دقائق فهذا معناه ان ااسردينة إما وقعت من السن و سمكة نتشتها من السن.

من أفضل طرق التسقيط بالسردين يتم تطعيم سن كبير الي متوسط بسردينة كاملة من عينها، و باقي السردينة يتدلي من السن. هذه الطريقة ممتازة للمحسن و الشريفة و أحيانا الشعور.

هو مفضل جدا لأسماك الدنيس والوقار(الحلابيش) وكذلك سمك الجرجار ..وفي البحر الأحمر يتم الصيد به كما هم دون تطقيع ولكن بعد تمليحه والتطعيم يتم بشبك السن في عين السردين مع وضع قطعة سبيط وهو جيد جدا لأسماك البحر الأجمر ( الشعور ، الناجل ، أبو لولو ، البونجز ...إلخ ) ويتراوح سعر الكيلو منه بين 8 و12 جنيه حسب جوديه وأشهر أماكن بيعة في الإسكندرية في منطقة المكس والدخيلة ..حيث اجود أنواع السرين ويتم صيده عن طريق شبك الجر

ويمكن استخدام السردين كطعم كالاتي

1- قطع صغيرة علي سبحه للميرة والجلنفيش

2- حي بالتسليك للمياس والدراك والانش

3- مقطع انصاف للدراك الصغير من الشاطيء وكامل للجر

4- قطع تحت عوامات سطحية للتونه واللمبوكه

5- مفتوح ومقلوب ( شريحة ) في حداف للوقار

6- مقطوع الرئس علي سن 1 بساق للمياس بالبوصه العاديه

7- اللحم فقط علي سن 24 للبوري الجعبوب وقت التزاوج علي العايم من 2متر الي 3

8- اللحم فقط بنظام البالون والربع للبوري ايضا في موسم التزاوج علي عمق كبير

بس حابب اضيف حاجة هو ان الصيد فى البحر الاحمر يفضل استخدام الماكريل كطعم عن السردين وذلك يرجع لوجود ظفارة اعلى فى الماكريل عنه فى السردين

اما عن السردين مملح ام لا لو بترمي من الشاطيء بماكينه مثلا من شاطيء رملي او صخري يفضل السردين المملح حديثا يعني تخلطه بالملح وانت علي البحر مطلوب يكون اللحم ناشف شويه علشان يستحمل الرمي وما يقعش من السن ويكون محتفظ بزفارته علشان يجمع السمك

ولو الصيد من مياه ساكنه زي الميناء يفضل طازج بدمه علشان تاخذ ميزه عن من حولك والسردينلا طبعا ملكه الساحل الشمالي .

والترميل للغلنفيش في الساحل الشمالي سبحه 4 فروع وفي الميناء او المياه الساكنه جوز واسع .
-------------------------------------------
المصدر : fisherman
 منتدى الصيد والهوايات‎
الســــــرديــــن
من افضل الطعوم من وجهه نظري وعموما فصيله السردين كلها بانواعها نظرا لاحتواء السردين علي نسبه عالية من الدهن تصل الي 46% من الوزن الجاف وكذلك الاملاح المعدنية والمواد المفيده مثل الاوميجا 3 وهذه المعلومه عرفها الانسان بالدراسة والتحليل اما الاسماك التي تتغذي علي السردين فعلمها الخالق سبحانه وتعالي فتجد ان معظم ان لم يكن كل الاسماك السريعة والمهاجمة لاسراب تفضل السردين كفريسة.

وصراحة انا لا أري فارق بين الباغة و السردين سوي الحجم! لكن السردين بيشتغل في كل مكان لأن نسبة زفارته عالية.

كما ان السردين نتائجه جيدة جدا في التوشيح

من نقط ضعف السردين انه ضعيف جدا. فاذا نقرت معاك و بطلت لمدة خمس دقائق فهذا معناه ان ااسردينة إما وقعت من السن و سمكة نتشتها من السن.

من أفضل طرق التسقيط بالسردين يتم تطعيم سن كبير الي متوسط بسردينة كاملة من عينها، و باقي السردينة يتدلي من السن. هذه الطريقة ممتازة للمحسن و الشريفة و أحيانا الشعور.

هو مفضل جدا لأسماك الدنيس والوقار(الحلابيش) وكذلك سمك الجرجار ..وفي البحر الأحمر يتم الصيد به كما هم دون تطقيع ولكن بعد تمليحه والتطعيم يتم بشبك السن في عين السردين مع وضع قطعة سبيط وهو جيد جدا لأسماك البحر الأجمر ( الشعور ، الناجل ، أبو لولو ، البونجز ...إلخ ) ويتراوح سعر الكيلو منه بين 8 و12 جنيه حسب جوديه وأشهر أماكن بيعة في الإسكندرية في منطقة المكس والدخيلة ..حيث اجود أنواع السرين ويتم صيده عن طريق شبك الجر

ويمكن استخدام السردين كطعم كالاتي

1- قطع صغيرة علي سبحه للميرة والجلنفيش

2- حي بالتسليك للمياس والدراك والانش

3- مقطع انصاف للدراك الصغير من الشاطيء وكامل للجر

4- قطع تحت عوامات سطحية للتونه واللمبوكه

5- مفتوح ومقلوب ( شريحة ) في حداف للوقار

6- مقطوع الرئس علي سن 1 بساق للمياس بالبوصه العاديه

7- اللحم فقط علي سن 24 للبوري الجعبوب وقت التزاوج علي العايم من 2متر الي 3

8- اللحم فقط بنظام البالون والربع للبوري ايضا في موسم التزاوج علي عمق كبير

بس حابب اضيف حاجة هو ان الصيد فى البحر الاحمر يفضل استخدام الماكريل كطعم عن السردين وذلك يرجع لوجود ظفارة اعلى فى الماكريل عنه فى السردين

اما عن السردين مملح ام لا لو بترمي من الشاطيء بماكينه مثلا من شاطيء رملي او صخري يفضل السردين المملح حديثا يعني تخلطه بالملح وانت علي البحر مطلوب يكون اللحم ناشف شويه علشان يستحمل الرمي وما يقعش من السن ويكون محتفظ بزفارته علشان يجمع السمك

ولو الصيد من مياه ساكنه زي الميناء يفضل طازج بدمه علشان تاخذ ميزه عن من حولك والسردينلا طبعا ملكه الساحل الشمالي .

والترميل للغلنفيش في الساحل الشمالي سبحه 4 فروع وفي الميناء او المياه الساكنه جوز واسع .

لمازا سميت سمك البطاطا بتلك الاسم.......


لمازا سميت  سمك البطاطا  بتلك الاسم.......


سمكة البطاطا

مش عارف ليه سموها بطاطا بس في الخليج اسمها (الصافي)
وهي من اسماك البحر الاحمر والخليج وعبرت للبحر المتوسط من قناة السويس

زمان على ما اتذكر ان الموسم بتاع البطاطا كان اول يوليو لغاية اخر اغسطس بس بس دلوقتي موجوده طول السنة

موسم التفريخ بيكون في بداية ابريل
وهي سمكة نهارية يعني مش موجوده بالليل

الطعم المفضل

اولا العجين
سواء عجينة عيش او دقيق
المهم انها تكون عجينة ناشفة

ثانيا الجمبري (البرغوت)

انا ليا طريقة خاصة مع البطاطا
اني ازفر بعيش واصطاد ببرغوت
وازفر معناها اني ابل العيش لغاية ما يبقى مفرول وابتدي ارمية في المية على شكل كورة

ثالثا الخضرة الشعر
بس من ساعة ما حصلت التوسيعات في الكورنيش قلت جدا الخضرة على البلوكات علشان كده مبقاش حد بيستخدمها كتير
من حوالي 15 سنة كده كانت الخضرة اولا

نيجي دلوقتي مع طريقة الصيد
صيد البطاطا بيكون بالبوصة اليد مش الماكينة
مع العلم ان فيه ناس اصطادتها بالماكينة بس صدفة

فيه كذا طريقة لصيد البطاطا بالبوصة

اولا
بالفلة او الغماز او العوامة
الشعر او الخيط الاساسي يكون نمرة 25
والفروع نمرة 20 او 18
بس نمرة 18 مش بيستخدمة الا الخبير لانة ضعيف
ومعروف عن البطاطا انها سمكة قوية وخصوصا الاحجام الكبيرة

السلاح او السنارة نوعين
اما السنارة العادية وتكون نمرة 20 او 22 او 24
ونمرة 24 تسمى رجل الدبانة وتخيلوا حجمها

او الشلاليط وهي سلاح من 3 سنانير ملحومين في بعض زي الهلب
المهم
الفروع تكون قصيرة يعني بالكتير 20 سم

الفلة صغيرة والرصاص او التقل خفيف

العيار (ارتفاع الفلة عن الرصاص ) يكون حوالي ثلثين ارتفاع المية عن الارض
مع الوقت وخبرتك في المكان حتعرف المية عمقها قد ايه

حط العجينة وارمي
اول ما الفلة تغمز نص غمزة الطشها وادعيلي

ثانيا
الصيد من غير فلة (حساس)
وهو نوعين

طريقة اسمها الربع او المشنقة
وهي طريقة مش كل الناس بتقبل عليها لانها متعبة شوية

الشعر زي ما اتفقنا 25
طول الشعر حوالي ثلثين عمق المية
يعني لو بترمي على قرار 3 متر يكون طول الشعر 2 متر
ويفضل استخدام بوصة قصيرة نوعا يعني 4 او 5 متر

السلاح مكون من 6 او 7 سنانير
كلهم نفس الطول اللي هو حوالي 5 سم تحت الرصاصة
ما عدا 2 منهم بيكون طولهم 10 سم
حجم السنانير يكون كبير مثلا نمرة 16 او 14
الرصاص شريط وثقيل يعني لف ثلاث او اربع لفات كده
حط العجينة على الرصاصة ونزلها المية حتلاقي الوحوش بتشدك
الطريقة دي بنستخدمها للبوري برضة

الطريقة الثانية في الحساس هي السبحة
وسموها السبحة لان عدد السنانير بيكون كتير وفوق بعض زي شكل السبحة
ودي بيكون فيها طول الشعر زي طول البوصة
نحط رصاصة بلحة نمرة 1 في اخر الشعر من تحت
وفوق الرصاصة نربط من 7 ل 12 سنارة
الفروع طولها حوالي 10 سم
حط عجينة او جمبري ونزلها المية
حتلاقي وحوش تانية بتشدك برضه

دلوقتي نيجي لافضل اماكن تلاقي فيها البطاطا
حتلاقيها في البحر في اي مكان
بس فيه اماكن مشهورة بالاحجام الكبيرة
السلسلة
لسان الجامعة
كليوباترا
سيدي جابر
لسان جليم الثاني
سان ستيفانو
امام المحروسة
المنتزة
ملحوظة هامة:
احذروا اشواكها لانها بتسبب الم رهييييييييييييب
ارجو اني اكون وصلتلكم المعلومة بشكل واضح
وارجو اني مكونش طولت عليكم ولا اكون نسيت حاجه
اللي عنده اي تعديل ياريت يعدل عليا علشان كلنا نستفيد

الأحد، 27 أبريل 2014

بالتفصيل الممل : كل شيئ عن سمك الأنوم وطرق صيده




أضف الى معلوماتك السمكيه
بالتفصيل الممل : كل شيئ عن سمك الأنوم وطرق صيده

سمكة الانوم من أسماك المنتشرة فى دول حوض نهر النيل و يوجد منها انواع عديدة تتباين فيما بينها حسب شكل الفم والجسم و هى لها عدة مسميات مثل ( الأنوم – المز – خشم البنات – الجلمان – البويزة) .
وأسماك لأنوم من الأسماك الليلية التي تسبح قرب قاع النيل وهي نشطة جداً في فترة الليل لدرجة تجعلها لا تستقر في اي مكان و هى من الأسماك العدوانية المحبة للعزلة ولا تسبح في أسراب .
الشكل الظاهرى :
العينان صغيرتان و يتوسطا الرأس, الجسم مبطط , و الطول قد تصل لحوالي 70 سم .والزعنفتان الصدريتان يرتكزن تحت الخياشيم ولا تحتوي علي أشعة شوكية قاسية , الزعنفة الظهرية تبدأ من خلف الرأس و تنتهي بالذيل الذي يحتوى علي العضو الكهربائي .
و تتميز بفم طويل متدلي به أسنان صغيرة تساعدها في البحث عن فرائسها فى القاع . و هى تتغذى في بيئتها علي القشريات الصغيرة و الديدان المائية.
و لسمكة الأنوم طريقة فريدة في التنفس و التهام الطعم , فهي علي عكس جميع الاسماك تمتص الماء من الخياشيم بواسطة عضلات صغيرة موجودة في رأس السمكة لتخرجه من الفم ولهذه العملية تأثير بالسلب في التهام الطعم فكثيراً ما يخرج من فمها جراء عملية التنفس .
اما من حيث التهام السمكة الطعم فأن فم السمكة صغير و متصل ببلعوم أنبوبي يصب في معدة السمكة و لذلك فأن فرائسها غالباً ما تكون دودية الشكل , اما انواع الأسماك الأخرى فالفم يتصل بالمعدة مباشرة دون بلعوم لنقل الطعام.
الطعم :
الطعم المستخدم في صيد سمكة الانوم دود الارض ونادراً ما يتم صيدها باى طعم اخر . ويجب استخدم الطعم حياً لأن جهاز استشعار السمكة يلتقط فقط الأجسام الحية .
طريقة التهام السمكة للطعم تستشعر السمكة بواسطة العضو الكهربائي الطعم ثم سرعان ما تقوم بشفطها فإذا لم تستطع لكبر حجم الدودة فتراها تقوم بجذب الدودة نحو جرف صغير و تعاود محاولة الالتهام .
ادوات الصيد :
السن المستخدم في صيد الانوم يبدأ بمقاس 7 وينتهى بمقاس 12, لكن يلاحظ في استخدام السن الكبير لا تبلع السمكة السن و لكنه يشبك في شفتها و أنسب سن لصيد الأنوم مقاس 9 للأنوم الكبير والصغير.
الخيط المستخدم في ترميل السن(25او30) و من حيث الربطة يفضل أن تكون اللفات علي السن قليلة اما من فوق الكبارى فيفضل خيط مقاس 35 لعدم وجود ملقاف(جدالة).
في حالة الصيد من البر يفضل وجود الجدالة لان رفع السمكة علي البوصة قد يتسبب في وقوع السمكة أو كسر البوصة.
طريقة الصيد :
بما أن السمكة تسبح قرب قاع النيل فأن صيدها يتم بطريقة الحداف نادراً ما يتم صيدها بالغماز.
اوقات الصيد :
يتم صيد الانوم ليلا لأنه من الاسماك الليلية .
وافضل اشهر لصيدة شهور يوليو- اغسطس – سبتمبر – أكتوبر .
معلومات :
1- حجم مخ السمكة 1/5 جسمها علي عكس حجم مخ الأنسان , و حجم فصي المخيخ كبير ليسمح لها بالتعامل مع هذه الحاسة الغريبة , و تستهلك السمكة 60% من الأكسجين الموجود في جسمها بمنطقة المخ.
2- سمكة الأنوم حساسة جداً للمواد الكيميائية الناتجة عن التلوث و تسبب هذه المواد اضطراب العضو الكهربائي لذلك يقيس عليها العلماء في المانيا نسبة التلوث في المياه حيث أن اضطراب العضو يؤدي لحدوث تغيير في تخلخل النبضات الكهربائية .
3- يلاحظ في اماكن الريف رؤية الانوم قريباً من الشاطيء قد يكون الأنوم متربصاً للحشرات الساقطة من الزرع الموجود علي ضفاف النيل و هنا يكون الانوم أخذ المرونة في تغيير عاداته السلوكية وقد يكون السبب يهدف للتكاثر لذلك غير معروف حتي الاّن.
4- الأسماك الصغيرة لا تمتلك الفم الطويل و لكنه يكبر كلما تقدمت السمكة في العمر حتي البلوغ .

طريقة صيد الدراك....



طريقة صيد الدراك
اكبر حجم مسجل لهذه السمكه هو 240 سم و 70 كجم
الأسماء الدارجه لها في مصر( دراك او دراج)
بعض دول الخليج) كنعد) 
الموطن الأصلى لها البحر المتوسط و الأسود و جنوب شرق الأطلنطى و شرق و غرب الهندى و الهادى الوسط الشرقى و الغربى و شمال غرب و جنوب غرب
للدراك طرق عددة في صيده مثل الجر وهو الاشهر والاجدي والتوشح والتسقيط وكذلك المناصب (شباك ينصبها الصيادون قرب الشاطئ)
ويعنينا هنا الطرق التي يستخدمها الهواة لا الصيادون المحترفون وسافصل القول فها فيما يلي:
اولا الجر:
ويكون عن طريق المشي بالمركب بسرعة بسيطة من عقدتين في الساعة الي اربع عقد مع القيام بجر الطعم خلف المركب (صناعي او طبيعي)
الطعم الصناعي وهو الرابلات التي تستخدم في الجر ويفضل له رابلات ذات الوان مثل الاخضر او الاصفر او الازرق وهو قريب من الوان الاسماك التي يحبها الدراك ويقتات عليها مثل اسماك الجمبرور او الباغة او السردين
اما الطعم الطبيعي المستخدم فهو نفس الاسماك السابقة او الاسماك الشبيهة بها في اللون والبريق مثل الكسكمري او شك الزور.........
ولان حالة الجو مهمة عند الجر علي اسماك الدراك فينبغي ان يتم الجر عليه حينما يكون الجو صافيا والمياه راكدة او هادئة ومن الممكن ان نتتبع اسراب الطيور البحرية لانها تتجمع علي اسماك الطعم القريبة من السطح وهي الاسماك التي يحبها الدراك
وعند الجر بدون استخدام ماكينة للجر ينبغي ان يكون لديك بكرة خيط كبيرة لان الدراك عند الضرب علي الرابللا او الطعم الحي ياخذ الخيط بسرعة وينطلق فيجب ان يكون الخيط طويلا
وعند القيام بالتعامل مع الدراك بعد الضرب والانتفاضة الاول وسحب اكبر كمية من الخيط ينبغي ان يكون الصياد ماهرا وحساسا للسمكة التي يمسك بها فيتم التعامل معها بلطف بان يقوم بلم الخط كلما كان ذلك ممكنا حتي يشعر دائما بثقل السمكة واذا قاومت بعنف وسحبت الخيط من جديد يترك لها المجال لسحب الخيط مع التحميل عليها وهكذا حتي تاتي اليه
طريقة التسقيط:
يفضل ان يكون التسقيط علي الدراك في الاماكن المعروف عنها وجود هذه السمكة بها وقت العصر او الليل او الصباح الباكر فهذه هي اوقات التغذية غالبا عند الدراك
وتحتاج هذه الطريقة الي خيط قوي وسن كبير مربوط في وايرصلب لان اسماك الدراك اسنانها حادة تقطع الخيط بسهولة
كما ستخدم لها الطعم الحي او الطازج من الانواع السابق ذكرها واذا ضرب الدراك عل الطعم عل الصياد ان يكون منتبها لانه سينطلق سريعا اخذا الخيط معه لمسافة طويلة
ثم يتم التعامل معه بنفس طريقة الجر حتي ياتي من جديد تحت المركب

الطريقة الشعبيه لصيد اسماك الكنايا (العقام) من القارب



الطريقة الشعبيه لصيد اسماك الكنايا (العقام) من القارب


معلومه معروفه للجميع أن موسم صيد الكنايا مع بداية شهر ابريل ويستمر لمدة ثلاثة اشهر
الكنايا تتميز بعدم وجود انياب في مقدمة الفك بل تحتوي على صف اسنان طويلة ومتراصفة وحادة جدا
وبالنسبة الى الجسم هناك تشابه بلجسم ولكن الاختلاف هو ان الكنايا تأتي بتخطيط وتحتوي على عيون بارزة واكبر من العقام على الجسم اما العقام فهو يأتي بلون اسود او رمادي غامق
للكنايا عدة طرق لصيدها منها الصيد بالجلب من القارب
والتى سوف نتحدث عنها اليوم
الطريقه الأولى
هذا النوع من الاسماك تتغذى بأغلب الاوقات ولكن غذائها المفضل ووقت صيدها المفضل يكون من الساعة الثالثة والنصف صباحا وحتى بزوغ الفجر تتغذى على السردين وهو غذائها المفضل
طريقة الصيد
هي المجرور (الجر) عن طريق البوت طبعا يرمى خيط مقاس 90 او 80 مزود بسنارة مقاس 7 ومصفر مع القفل طبعا بدون ثقل يرمى مقدار 20 متر في الماء كي يصل الى العمق الموجود به هذه الاسماك
توضع السردينة مشبوكة من العين وحجم السردينة يكون صغير
يقوم القارب بالمشي بشكل دوراني او افقي مع الكسارة لأن هذه الاسماك تكون على مقربة من الحيد وعلى عمق متوسط مابين القعر والسطح
طريقة ربط الخيط
يربط خيط مقاس 80 -90 كما زكرت مع مصفر قوي وقفل وتشبك السردينة من العين الى العين
طبعا عند مشي القارب بسرعة خفيفة يكون المجرور مشدود مع القارب ونازل في الماء عندما تحس بضربة على الخيط تكون هذه السمكة قد اكلة الطعم نقوم بأيقاف القارب لكي لا تذهب السمكة تحته او انها تقترب من شفرات المكينة لأنها مراوغة في الصيد وبعدها تسحب وترفع بحزر وهنا للتنبيه يجب لباس قفاز كي تكون بسلامة عند فك السنارة من فمها الذي يحوي شفرات قاطعة بمعنى الكلمة
---------------------
الطريقه الثانيه
اولا : ادوات الصيد
خيط مقاس 100 او 120 او 140
جلبان (سنار) مقاس 3 بدون رصاص او ثقل
سلك مصفر(واير)مقاس 70
ثانيا :الطعم المستخدم للصيد يجب ان يكون حى
1 - الباغه وهى اسماك صغيره تشبه السردين يتم التجليب لها فى الليالى المظلمه بخيط 30 او 50وجلب 12 فى اعماق من100 متر الى 200 متر يتم اشعال الأضواء ويبدا انزال الخيط لاعماق من متر الى 20 متر فقط
2-البربوني وهى اسماك حمراء صغيره تتواجد على الكساره وحول القطع وصيدها سهل خيط 30 وجلب 12
ثالثا : طريقة الصيد
يتم الصيد على طريقتين الاولى الجريره وهى رمى الخيط لمسافة عشرين الى ثلاثين متر والسير ببطء الى ان تدق الكنيه فتقف لسحب السمكه
والطريقه الاخرى هى الطرحه اى انك ترمى البروسى على الحرف وتنزل خيطك لين ربى يرزقك انا شخصيا افضل الجريره (الجر)

طرق تنظيف سمكة القراض (الأرنب) السامه cleaning blowfish



طرق تنظيف سمكة القراض (الأرنب) السامه cleaning blowfish


سمكة القراض من اخطر انواع الاسماك التي تصيب من ياكلها بحالة تسمم خطيرة جدا اذا لم يعرف طريقه تنظيفها بطريقه صحيحة لازالة السم منها والمتركز في الكبد والجلد
ولهذا هناك طريقه سهلة جدا وهي تنظيفها بعد خروجها من الماء مباشرة وسلخها ويعتبر أمنا جدا اذا ما أحسن تنظيفه
الطريقه
يحتاج لسكين حامي
اقطع خلف رأس السمكة مباشرة وصولا للسلسة العظمية
باستخدام قطعة من القماش لمنع الانزلاق
شد رأس السمكة في اتجاه الجسم والبطن
سيخرج لك الرأس ومعه الأحشاء الداخلية والجلد لوحدة وباقي اللحم نظيف لوحدة وهو يشبه لحم الأرنب
سم السمكة موجود في الجلد والأحشاء الداخلية للبطن عند إزالتها بمجرد خروج السمكة من البحر وعندها تفقد أي خطورة ويصبح أكلها من ألذ ما يمكن وامن جدا عن تجربة

الصيد في ترعة السلام ( الأدوات المطلوبه_الأماكن المفضله)



الصيد في ترعة السلام ( الأدوات المطلوبه_الأماكن المفضله)



وهي عبارة عن يومين بليلة أو أكثر كيفما يتثني لك الوقت أن تقعد أكثر من ذلك فهو لمصلحتك أولا و أخيرا .لماذا كل هذا الوقت ؟
المسافة بين ترعة السلام و القاهرة حوالي 200كيلو أي أن المسافة التي ستقطعها في الذهاب و العودة حوالي 400كيلو ( مسافة كبيرة تحتاج للراحة في منتصفها ) .
وأيضا أوقات دخول الأسماك الكبيرة فيها علي كذا مرحلة وهي الساعة 6 مساء و الساعة 12 صباحا و الساعة 4 فجرا فهذة الأوقات تكون مستعد فعلا للصيد و ليس إنك لسة هتستعد للصيد .
الأدوات المطلوبة للرحلة
1- سخان ____ لعمل الشاي و خلافة و كذا لتجهيز الطعام لك و من معك .
2- بطانية _____ للنوم عليها ؟أو أن تتغطي بها في حالة البرد .
3-الطعام الذي يكفيك طوال المدة التي ستقوم بالجلوس فيها لإنة هناك لن تستطيع شراء أي شيء لعدم وجود أي مكان تستطيع الشراء منة إلا في البلد و هي تبعد عن الترعة حوالي 50 كيلو .
4- شوال خيش نظيف علشان لما ربنا يرزقك بخير تضعة فية لو أكبر من الأيس بوكي إلي معاك .
5- أيس بوكس و ثلج و مياة تكفيك حسب المدة التي ستقيم بها هناك .
6-طارد للناموس ( وهو متوفر بكثرة )
7- جركن تقوم بتخريمة لوضع شر البلطي ليبقي حي
8- ملقاف
أدوات الصيد
أولا : بالنسبة للسنون :
سن 6 و سن 8 وذلك للبلطي و البياض الأقرع و القراقير و أبو ريالة و القرموط الصغير . ولو في الشتاء للثعابين .
سن 03 و سن 04 للملك ( القشر بياض ) ويستخدم في هذة الحالة الطعم الحي فقط القشر بياض لا يدخل علي أي شيء إلا الطعم الحي و يكون الطعم بصحة جيدة جدا فتقوم بإختيار الشراية الصغيرة و تلاقيها بتتنطط في جركن المياة وليست تعبانة . ومن الممكن أن يدخل علي الطعم الحي هناك ( القرموط - البياض الأقرع )
ثانيا : الخيوط :
خيط 30 خيط 40 و النوعين دول للبلطي أو بمعني تاني للحاجات الصغيرة خيط 60 خيط 70 و النوعين دول للقشر بياض وللشغل علي الثقيل وفي هذة الحالة لا يحبذ عمل أي نوع من أنواع الخيات في الخيط . في هذة الحالة السن في الخيط مباشرة .
الحالة الوحيدة التي يسمح فيها بالتجاوز أن تقوم بوضع واير علي الخيط ويكون الواير 60 أو 40 (نادر الوجود ) أقصي مقاس للواير 80 و أن يكون السن بحلقة .
ثالثا : الطعم المستخدم للصيد :
1- الدوود 2-البرغوت (جمبري صغير ) 3-مصارين الفراخ - حمام 4-الريم 5-الطعم الحي 6- الغلة
أوقــــــــــات الـــــصـيـــد
الصيد في ترعة السلام ينقسم لعدة مراحل و بيانها كلأتي :
1- صيد التجهيز :
وهو في الفترة الأولي من أول الوصول و حتي الساعة الخامسة عصرا ونقوم فيها بصيد الشر بلطي ووضعة في جركن المياة المخرم مثلما ذكرت سابقا . ولا تصلح العياشة لسبب بسيط لإنك لو ربنا كرمك بشر كتير وهو في العياشة عمر الشراية بيبقي صغير .
و أول ما سمكة تموت داخل الجركن أو حتي بالعياشة يجب عليك فورا رفعها . وفي هذة الفترة من الممكن أن يدخل عليك مقاسات كويسة فلا تضعها في الجركن ضعها مباشرة في الأيس بوكس.
2- صيد الملك ( القشر بياض )
بالنسبة لسمك القشر بياض في تـرعـه الـسـلام و الطريقة التى يتم الصيد بها هناك أولا خيط 60 أو 70 على سن 02 إثنين دقن و على غماز مناسب و رصاصة تحافظ علي ثبات الطعم في المياة أما الطعم فهو سمكة صاحية صغيرة أو كما تطلقون علية شر بلطي إذا وقفت فوق السلك هناك خلى بالك إن السمكة الطعم ماتنزلش فى السلك علشان ماتوعرش و تخسر الوش .
و خلي بالك إن العصفورة بتاعت الماكينة تكون مفتوحة مش مقفولة لإنة لو حس بالخيط قبل ما يبلع السمكة هيتفها و تزعل انت . فالمطلوب من حضرتك عدد من الأشياء مهم جدا ان تعملها وهى كالأتى :
1-ترك العصفورة بتاعة الماكينة مفتوحة .
2- أنت الذى يحدد الرمال طولة قد إية حسب المكان إلى هتصطاد فية على ترعة السلام علشان السمكة الصغيرة ما تدخلش فى السلك و توعر .
3- عندما تلاحظ إختفاء الغماز سيبة فترة من غير ما تعمل اي حاجة وهذة الفترة حوالى من 30 ل 60 ثانية لا تلمس الفبرة بعد كدة إقفل شوية على العصفورة وإضرب علي السمكة و على طول لو حسيت بشد إفتح البيك أب بتاع الماكينة وسيبة يسحب زى ما هو عايز وبعد كدة إقفل البيك أب وتعامل مع السمكة لا تشد علي طول و لا ترخى على طول , شد و إرخي لحد ما الخير يوصل لحد عندك .
4- يكون معاك ملقاف كويس و يكون في حد معاك علشان ينزل بالملقاف في المياة قبل ما السمكة توصل للبر ويرقد الملقاف فى المياة و لا يتحرك عندما يري السمكة , و عليك إنت إحضار السمكة للملقاف و ليس هو الذي يذهب بالملقاف إلى السمكة لإنة لو عمل كدة السمكة هاتفزع وتجري ولو حصل كدة إفتح البيك أب بسرعة و متشدش علية و إبداء تاني مرحلة الشد و الجذب حسب قوة السمكة إلي معاك . و الى معاة الملقاف علية فقط رفع السمكة من المياة لا أكثر و لاأقل .
5- فرضا إن السمكة أكبر من فتحة الملقاف تعمل إية ؟ يكون معاك قطعة قماش خشنة علشان الأخ إلى معاك يلفها على إيدة و ينزل يضع يدة فى بق السمكة (القشر بياض بقة واسع لا تقلق) و يشد لإن السمكة هتقفل بقها على اليد إلي داخلة بقها .
6- نصيحة هامة ضع جرس على اللبلوب بتاع الفبرة علشان يسمعك الحركة الحاصلة مع السنارة.
7-أوقات السمكة دى تفزع برة المياة لو عملت كدة في أي وقت إفتح البيك أب بسرعة علشان ماتنزلش علي الشعر و تقطعة . 8- خلي بالك هذة السمكة لها أسنان صغيرة في فكيها فهي طول ما إنت عمال تشدها هي بتهرش الخيط .فلازم يكون الخيط جديد و كويس مش مهروش قبل كدة . 9- الماكينة الى معاك لازم يكون عليها خيط كافي أنا عن نفسي بخلى حوالي 100 متر على الماكينة .
10-بعد لما الخير يخرج من المياة إقطع حوالي 2 متر من الخيط ورمل تانى و إنزل بسن جديد .
11 - أوقات بيدخل عليك قراميط وسمك بياض علي السمكة الصاحية الطعم . كلة خير
الأماكن المحبذة للصيد في ترعة السلام
1- قنطرة الحجز
2- محطة رفع السلام 4
3-كوبري 10
4-محطة رفع السلام 5
5- السحارة
6- جميع التفريعات من الترعة الرئيسية
( ملحوظة ) لا يوجد في تلك التفريعات القشر بياض الطريق إلي ترعة السلام تأخذ طريق الإسماعيلية الصحراوي ثم تتجاوز الإسماعيلية و تتوجة إلي طريق بورسعيد ومن هذا الطريق توجد العلامات الإرشادية إلي كوبري السلام وبعد نزولك من علي الكوبري توجد أيضا علامات إرشادية لمنطقة إسمه بالوظة أو سهل الطينة ومنها إلي ترعة السلام ولها الكثير من التفريعات التى تخرج منها .
. أرجو من الله أن أكون أوصلت لحضرتك معلومة كويسة وسهلة
وفي النهاية أرجو أن أكون قد قمت بالشرح الوافي للمكان و طرق الصيد في ترعة السلام و أنواع الأسماك المتوقعة منها و أرجو من الجميع لو نسيت حاجة سامحوني.
-----------

المشاركات الشائعة

أرشيف المدونة الإلكترونية