سمكة المياس ( السمكة الزرقاء)- Bluefish
البيئة الطبيعية :
سمكة بحرية جوالة أو مهاجرة تعيش في البحار و المحيطات في المناطق الإستوائية و المدارية على عمق حتى 200 متر
تعتبر سمكة هامة في رياضة صيد الأسماك و يتم صيدها بواسطة الطعوم الحية و الصناعية .
تتواجد في المياه الإستوائية و المدارية في المحيطات بإستثناء شرق المحيط الهادي في شرق الأطلنطي تتواجد من سواحل البرتغال إلى جنوب أفريقيا مرورا بالبحرالأبيض المتوسط و البحر الأسود و جزر ماديرا و الكناري و في غرب المحيط الأطلنطي من كندا و برمودة حتى سواحل الأرجنتين , وفي المحيط الهندي على طول الساحل الأفريقي الشرقي و مدغشقر و جنوب عمان و جنوب غرب الهند إلى خليج مالاي و غرب أستراليا , وفي جنوب غرب المحيط الهادي و أستراليا ما عدا المناطق الشمالية و نيوزيلاندا , لا تتواجد في شرق و شمال غرب المحيط الهادي .
تتواجد في المحيطات و البحار و المياه الساحلية و شائعة في مياه الشواطيء و رؤوس السواحل الصخرية و المياه النقية ذات التيارات القوية و النشطة و تتواجد أيضا في المياه الرائقة بطيئة الجريان المياه الضحلة الساحلية على عمق 2 متر على الأقل تتجمع في أسراب تطارد الأسماك الصغيرة و خاصة تجمعات البوري أو السردين , و هي تدمر أعداد كبيرة من أسماك هذه الأسراب أكثر من حاجتها للطعام , و تتغذى على الأسماك و القشريات و السبيط و الكاليماري و تشارك أسماك القرش و المفترسات الأخرى في التواجد .
سمكة مفترسة و عدائية جدا وهناك تقارير تفيد بأنها تعض عندما يتعامل معها في بيئتها الطبيعية , وهى متجولة في أغلب اطوار حياتها و تهاجر للمياه الدافئة في الشتاء و المياه الباردة في الصيف .
تعتبرسمكة جيدة لهواة رياضة صيد الأسماك نظرا لأنها سمكة مقاتلة , سمكة طيبة للأكل
موسم الصيد:
يتواجد المياس طوال العام و لكن يكثر فى فصلي الربيع و الصيف .
أنسب اوقات للصيد:
من العصر لغاية بعد غروب الشمس بساعة تقريبا , ومن قبل الفجر بساعة لغاية شروق الشمس
طرق صيد :
هناك طريقتين لصيد المياس :-
1- و يتم الصيد من القارب و ذالك باستخدام غزل الصنار وهذا يتكون من شعر رقم 100 او 120 وطولة ممكن 200 او 250 متر, و يتم ربط كل 2 او 3 متر صنارة كبيرة في سلك , وبين كل صنارة والثانية رصاصة ( ثقيل ) ويطعم في كل صنارة سردينة كاملة او نص سردينة ويفرد الشعر في الماء و يترك من الليل الى الصباح .
2- باستخدام البوصةو الماكينة
الشعر المستخدم رقم 40 او 50 بوصة الصيد تكون من نوع ممتاز تتميزبالصلابة , و يتم استخدام صناررقم 1 او 2 باستخدام سلك صلب مخصص لصيد الاسماك ذات الاسنان القوية ,الرصاص متوسط الوزن .
الطعم المستخدم :
الاسماك الصغيرة و يفضل السردين – المرمار–الموزه
مدونة صيادين السمك التي تحوي على ما يزيد عن 1500 موضوع متعلق بصيد الاسماك وكذلك انواع الاسماك وطرق الطبخ تأسست مدونة صيادين السمك عام 2010 ساهم في التدوين على هذه المدونة العديد من صيادين السمك مدونة صيادين السمك اكيد فيها جديد هيغير المود بس انت جرب
السبت، 10 مايو 2014
صنية سمك القراميط
صنية سمك القراميط
صنية سمك القراميط
المقادير: 1ك سمك مقطع جزل ويفضل سمك (القراميط او البطى ) طماطم بصل ،ثوم، فلفل، ملح
فلفل أسمر كمون شبت وكسبرة خضراء، ليمون
الطريقة: يغسل السمك جيدا ويتبل بالثوم والتوابل والليمون والدقيق ويقلى
في الزيت وعندما يصفر ينشل على طبق به نشاف
يقطع البصل ويحمر ويوضع عليه الفلفل الأخضرثم يوضع عصير الطماطم ويوضع على الخليط
الملح والفلفل والكمون ويغلى الخليط جيدا ثم يوضع السمك
على الخليط السابق ثم بعد أن يغلى يوضع في صينية في الفرن
وبالهناء والشفاء
معلومات عن السمك البلطى وسمك القرموط.........
|
ثانيا سمكة القرموط السمكة اللي معانا اليوم هي سمكة القرموط و هي سمكة صعبة في الصيد من حيث انها تأكل ببطء و بخفة و كمان انها سمكة شديدة و قوية في الصيد يعني بلغة الصيادين سمكة عفرة لازم بقي يا جماعة نتعود علي لغة الصيادين علشان نعرف نفهمهم و لا اية المهم دي المعلومات عن سمكتنا اليوم هى سمكه مستطيله الجسم وزعانفها الظهريه تكاد تكون على طول الجسم اما الذيليه فمن فتحه الشرج الى الذيل والزعانف عموما تكون من شويكات لينه, الرائس منخفضه ( مبططه )وجزءه العلوي والسفلى عظمى صلب وله اربعه ازواج من الشوارب وعينه صغيره ,لون اجزائه العليا زيتى داكن وفيها علامات سوداء اما اجزاؤه السفلى فبيضاء وبه خط قاتم حول الجسم فى اسفل الرأس. هذا النوع من السمك يستطيع العيش خارج المياه وهو يخرج الى اليابسه فى اثناء الليل او النهار وخاصه فى موسم التزاوج وهو يتغذى على الخضر والنباتات والاعشاب بالاضافه الى الديدان والاسماك الصغيره وقد وجد فى بعض امعاء بعض القراميط جرزان صغيره فهى على العموم تأكل اى شىء و ذلك من رحمة الله عز و جل بنا حيث انها تعتبر من مصادر النظافة الأولي في المياة العذبة وهى تصل الى احجام واوزان متوحشه وهناك نوع فى الوجه القبلى لا يختلف عن الوصف السابق الا في زعنفه الظهر حيث تنفسم الى قسمين. أما عن طرق صيدها فهي كالتالي يمكن صيد القراميط بالعجين ليلا لنفاذ الطعم وعيب الصيد بالعجينه فى الليل هو ان السمك بياكل على فترات متباعده ولكن حجم السمك كبير ولذلك لا تسطيع العجينه الصمود على السناره فترات طويله. و غالبا ما يتم صيد القراميط بالعنب البناتي فالعنب البناتى يستهويها جدا و طريقة الصيد بالعنب البناتي سهلة يتم تثبيت سنارتين اسفل الرصاصه لان القرموط يتغذى من القاع على بعد 25 سم للسناره الاولى و50 سم للسناره الثانيه و ويتم ادخال 7 حبات عنب الى 10 حبات فى نتصف العنبه بحرص مكونه شكل حبات السبحه ويكون العنب مغطى السن وبقية العنب مثبت فى بقية الخيط اعلى السناره وعند جذب السمكه للطعم لا يتم جذب البوصه سريعا حيث ان القرموط يخطف حبه او اثنين من العنب ويبتعد ثم يحوم مره اخرى حول نفس المكان مبتلعا للصناره وبقيه العنب. لاستخدام العنب يستخدم شعر 40 على الماكينه وشعر 35 لترميل السنون والسن المناسب للعنب هو رقم 6 او 7 فرنساوى ويجب التعامل بصبر مع السمكه حيث انها سمكه قويه و يمكن ان تقطع الشعر. و تأكل القراميط اي شئ كما ذكرنا سالفا فيمكن ايضا صيدها بمصارين الفراخ كطعم كما انهم في صعيد مصر يصنعو العجين بالطريقة التالية لصيدها و هي عمل عجين العيش البلدى وهو نىء و يتم اضافه الدماء اليه (دماء الذبائح طبعا ) ويعجن جيدا ويتم دفنه فى الارض فى مكان مشمس لمده من يومين الى ثلاثه ايام فتتخمر العجينه بالاضافه الى رائحه الدماء المتحلله فتعطى عجينه لها رائحه قويه جدا وتجذب القراميط من على بعد و كذلك يمكن اضافة مادة ذات رائحة نفاذة اسمها الحنتيت بعد اذابتها فى الماء و يتم شرائها من العطار الي العجين لإعطاء الرائحة المطلوبة. أما اماكن الصيد و التواجد فهي كالتالي القراميط تفضل المياه الهادئه وليس السريعه, ومن ضمن الاماكن التي تكثر بها القراميط جزيره فى قريه القرطيين وهى جزيره كبيره مزروعه موز والفلاحين بيرمو شجر الموز التالف فى المياه على الشاطىء فتكون بيئه جيده لاختباء القراميط تحتها هذ الى جانب الاعداد الهائله لورد النيل المنتشره حول الجزيره والتى تعتبر بيئه ممتازه للقراميط اما جمصه فكميه اسماك القراميط فيها كبيرة جدا فهى عامله زي البلطى فى النيل و احسن شهور لصيدها هو شهر 7 و 8 و 9 , اما عن الصيد من تلك الجزيرة فستحتاج الى رمال السنارة 40 أو 50 على الأقل ويكون على المكنة خيط 50 على الأقل و السن يكون كبير وذلك لأن السمكة اللى حتطلع مش أقل من 4 ك و الرمي يكون حداف او تشويح زي لغة الصيادين برضة و لازم يكون معاك جدالة أو شوكة علشان تطلع السمكة, اما طريقة الوصول لتلك الجزيرة فهي كالتالي تستطيع ان تأحذ ميكروباس من الكيت كات الى برطوس ثم تتمشى داخل البلد حتى تصل الى الشط فتأخذ معدية بنص جنيه الي الجزيرة وممكن تأجر مركب طول النهار الى المغرب بخمسةعشرة جنيها من عند ابوالحديد وهو بيأجر مراكب مش اكتر من ثلاثه صيادين حتى تسطيع الصيد مستريح. و ادي بعض الصور لسمك القراميط |
طرق الصيد بالحشرات.........9
(9) الحشرات
الصرصار " الفانتوم " التعريف: غني عن التعريف (الصيادين بيسموه فانتوم) و الصراصير لها رائحة زفاره يعلمها السمك تماما يعني ما ينفعش معاة صناعي لان نسبة البروتينات فيه عاليه جدا وأصحاب العلم يشبهونه بالجمبرى ويقال ان الجمبرى هو صرصار البحر وإن تواجد فى المكان يبأي السمك مش هياكل غيرة
اماكن الصيد : بالقرب من الشاطيء
وقت الصيد : بالليل والنهارانواع السمك : احسن طعم على الاطلاق وبدون مبالغة لافضل سمكة فى النيل وهى البلطىطريقة الصيد : فله زي صيد الطعم على سن 8 ويقسم الى نصفين إن كان من الحجم الكبير
تجهيز الدور: مش محتاج
طريقه حفظة : برطمان مثقوب ثقوب صغيرة من الغطا
طرق تحضيره: يباع فى بعض محلات الصيد بربع جنيه الواحدوطبعاً كلنا عارفين بنجيبه منين هتحط قماشة عليها لزقة صراصير ممسوحة كويس فى الشارع بليل عند أى طوب أحمر أو زبالة أو ما شابه , أو فى منور البيت الصبح هتلاقى القماشة غرقانة صراصير ....لقطهم زى البطل و اطلع للصيد ..ونستخدم جوانتي طبعاً لانه بيحمل بكتريا كتير اوى ضارة
الحفار ( كلب البحر )
الحفار: وهو كائن مؤذي بشكل كبير لانه يتغذي علي جذور النباتات فيسبب جفافها وهو يكثر في موسم زراعة البصل والاخوة مزارعي البصل يستخدمون له سم خاص للقضاء عليه السمسم او ابو النطاط او البرغوت التعريف: هى حشره ويعشقها السمك وهى صغيرة جدا مثل الخنافس تعيش اسفل طين الترع تقفز فى اول فرصه من الصياد لذلك اسمها ابو النطيط واعلم انها اذا تم الصيد بها انتهى انواع الطعوم الاخرى
الحفار: وهو كائن مؤذي بشكل كبير لانه يتغذي علي جذور النباتات فيسبب جفافها وهو يكثر في موسم زراعة البصل والاخوة مزارعي البصل يستخدمون له سم خاص للقضاء عليه السمسم او ابو النطاط او البرغوت التعريف: هى حشره ويعشقها السمك وهى صغيرة جدا مثل الخنافس تعيش اسفل طين الترع تقفز فى اول فرصه من الصياد لذلك اسمها ابو النطيط واعلم انها اذا تم الصيد بها انتهى انواع الطعوم الاخرى
اماكن الصيد : افضل مكان هو الترعانواع السمك : البلطي
طريقة الصيد : يصعب التعامل معها اى انها حشره صغيره تحتاج الى سن صغير وحامى جدا نمره 10 واقل .ونطعم ب 3 وتطعم مع السن الاولى والنانيه بالعرض والثالثه مع السن وجزء منها فى الخارج. .تعض السمك عليها شد بهدوء تام واترك الخيط تجد السمكه تسحب الغماز بقوه اضرب والرازق هو الله .
معلومه هامه لا بد من ان يكون الغماز صغير جدا ومحرر بزياده فى المياه .الرمال صغير جدا والسنون قريبه الفرق لا يزيد عن 5 سم بين السن والاخر .
تحضير الدور: السبله .. ارمى بها فى المياه واترك المكان فتره نصف ساعه فيجمع السمكه ويتم الصيد بعدها بالسمس
طريقه الصيد بالنسيله.........8
(8) النسيله
التعريف: نوع من الحشائش ينمو على ضفاف النهر والنوع المستخدم هنا نسيله باردي مش نسيله غاب لان نسيله الباردي اطري واخف حديه من الغاب والسمكه بتقبل عليها اكتر
اماكن الصيد : مياة هاديه بجوار الحشائش ويجب ان تعرف ان المبروكه موجودة ام لا
وقت الصيد :بالنهارانواع السمك : المبروكة ونادر لما بتدخل عليك غلطات بلطي
طريقة الصيد : فيه طريقتين الطريقه الاولي بتكون برصاص وغماز ريم يعني تقل يوزن غماز متساوي نازل بسحبه وحجمه كبير وسنون 6 فرنساوي دقنه واسعه طريقه التطعيم بنفرك النسيله في السن كويس اوى وبعد كده بنلفها علي السن لحد ما نخفيه وبنساوي اولها مع طرف السن الطريقه التانيه (ودي عاوزه صياد ايده حسساسه اوي )بنجيب غاب افرانجي مفرغ بنروح لاي واحد من اللي بيعملوا كراسي جريد نخليه يعمل حلقه وتكون واسعه ويستحسن لو معاك اكتر من حلقهبنحط الحلقه بتعوم علي وش المايه وبنربطها وثبتها زي العياشه بالضبطوبنرمي في حدود الحلقه نسيله (يعني كانك بتنصب دور غله بالضبط)وبتستني شوية لحد ما تنزل وتنزل زي الغله متكون واقف عمودي علي الدور تكون بعيد عن الدور وفيه حاجه من الاتنين يا اما بتطعم زي الطريقه اللي فاتت وتنزل بحيث يكون الطعم تحت الحلقه مباشره اما بتطعم علي سنون سنه زي ما قولنا قبل كده من غير لا غماز ولا تقال علي وش الحلقه وتجيب نسيلة او اعواد ذرة اخضر وتيجى رابطهم فى بعض على شكل حزمة وبعد 2 متر من الحبل تجيب صخرة صغيرة نظام تقل وترميها فى الماء وتكون ماسك اول الخيط فى ايدك وتقعد حوالى ربع ساعة هتلاقى الخضرة الى انت راميها بتتشد والسمك عمال يشد فيها تقوم جايب عرق من قلب الخضرة يكون طرى وتطعم بية زى شغل الريم بس يكون السن كبير والخيط حوالى 40 او 50 وربنا معاك انا جربتها كتير وربنا اكرمنى باوزان حوالى 15 كيلو واصغر تجهيز الدور: الطريقه دي مش محتاجه تظفير لان طبيعي اننا بنصطاد جنب مصدر للنسيله
الصيد بالفواكه.....7
(7) الفواكه
التعريف: صيد صعب ويحتاج لصبر
اماكن الصيد :اماكن تواجد المبروكة بجوار الحشائش
وقت الصيد : في النهاراما بالليل للقراميط
انواع السمك : القراميط – المبروكه – البني – البلطي - قشر البياض
طريقة الصيد : يحتاج الى رمال السنارة 40 أو 50 على الأقل ويكون على المكنة خيط 50 على الأقل ثالثا الرمى حيكون حداف رابعا لازم يكون معاك جدالة أو شوكة علشان تطلع السمكةالصيد بالعنب يتم تثبيت سنارتين اسفل الرصاصه على بعد 25 سم للسناره الاولى و50 سم للسناره الثانيه و ويتم ادخال 7 حبات عنب الى 10 حبات فى منتصف العنبه بحرص مكونه شكل حبات السبحه ويكون العنب مغطى السن وبقية العنب مثبت فى بقيه الخيط اعلى السناره والسن المناسب للعنب هو رقم 6 او 7 فرنساوى ويكون عنب بناتى أصفر وتكون الحباية جامدة وماسكة نفسها للصيد بالجوافة والطعم جوافة تجيب واحدة الجوافة وتقطعها اربعة وتاخد ربع تعدى السن من ظهرها وتشبكة فى اخرهامفيش احلي من الجوافه البلدي اللي ريحتها تبان من علي بعد)للصيد بالبلح بيكون بلح رطب أسود فقط وتشق البلحة نصفين بالطول وترمى النواية وتدكك النصف الأول زي ماتكون بتخيط بالأبرة ونرفع النصف ده على الخيط من فوق وتكرر نفس الطريقة على النصف الثانى وتشبك السن فى أخر البلحة من ناحية ما السمكة حتاكل الصيد بالتوت : يتم تركيب توته على سن 8 وتشتغل غماز وياسلام لو المكان اللي بتصتاد فيه تحت شجرة توتممكن تشتغل بفله تسريح كبيرةتجهيز الدور: رمي كميه صغيرة من نفس نوع الطعم
صيد الاسماك بالخضروات.....6
(6) الخضروات
التعريف: اصعب انواع الصيد لانها عايزة صبر جامد بس الضربه بتاعتها جامدة لان اولا مش بيدخل عليه غير السمك التقيل كمان بيحتاج حساسيه شديده من الصياد وبيحتاج كمان فن التعامل مع السمك
اماكن الصيد : من فوق بوابات المعديات الصغيره والاماكن الموجود بيها حجاره
وقت الصيد : فى النهار
انواع السمك : المبروكه والبني وممكن تغلط ببلطي
طريقة الصيد : سنون من مقاس 4 فرنساوي طول الوش بيكون حوالي نص متر يحتاج الى رمال السنارة 40 أو 50 على الأقل ويكون على المكنة خيط 50 على الأقل أما كيفية التطعيم به فكانت تتم بتقطيع الأوراق إلى شرائط صغيرة بعرض 2 سم و طول 4 سم و يدخل السن في طرف الشريط ثم يقلب الشريط ليلف حول رقبة السن و يدخل نهاية الشريط في السن مرة أخرىأما طريقة الصيد فهي مثل الريم على العايم يعني قرمة قصيرة و بدون رصاصة و فلة صغيرة و تترك للتيار و تمشي مع الفلة تتبعها وعندما تأكل السمكة الفلة تجري و لا تغطس و تحتاج لشكمة قوية
تجهيز الدور: رمي كميه صغيرة من نفس نوع الطعم بس في الخيار بنختار خيار بقشرته مش متقشر زي اخيار التطعيم
طريقه حفظة : في الثلاجه
طرق تحضيرها: انواع الخضروات اللي بتستخدم : الخص - عروق الكرنب -الخيار -الجزرال
الاشتراك في:
الرسائل (Atom)
المشاركات الشائعة
-
انواع الاسماك وكيفية الصيد أنواع الاسماك وكيفية الصيد حتى نتحدث عن هواية صيد الاسماك ، يجب علينا ابتداءً أن ...
-
طريقة عمل السردين المملح بالصور ............؟ - المكونات -------- أى كمية من السردين ملح خشن شطة زيت ليمونة **********************...
-
افضل اماكن صيد السمك في النيل في القاهره و الجيزه ؟ عندك يا عم حتة اسمها الودى وديه تروح لها بعربية تاخد المريوطية طوالى لغاية لما...
-
مواسم وطرق صيد البلطي ::::::::::::::::::::::::::::::::::: يختلف طرق صيد اسماك البلطي في الاتي 1- الصيد بالقمح 2- الصيد بدود الارض 3- الص...
-
لعشاق الفسيخ اليك طريقة سهلة وأمنة ونظيفة لطريقة تخليله , حتى لاتتعرضى للتلوث عند شراؤه من الخارج سمك بورى ملح شطة لنجاح طريقه تخليله عل...
-
أضف إلى معلوماتك السمكيه كل شيئ عن سمكة"اللوت" وطرق صيدها ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: أسماك اللوت تن...
-
كيف تختار قصبة الصيد الملائمة ؟ إن اختيار القصبة الأنسب للصيد يعتمد على مكوّناتها المختلفة التي تحدد درجة جودة القصبة وثمنها ونوع ال...
-
طريقة عمل الرنجة........... و تسمى هذة الطريقة حفظ الاسماك بالتدخين 1- يتم غسل الأسماك وفكها من التجميد ( سمكة الهيرنج – الرنجة ) . 2-...
-
عروض اسعار كاميرات مراقبة مناسبة للمطاعم والكافيهات والمحلات الصغيرة كيفية صيد سمك القاروص بالسنارة سمك القاروص القاروص هو ...
-
السنون لسن او السنار او الهوك كلها مسميات يطلقها الصيادون علي شيء واحد وهو السلاح الذي يستخدم للامساك بالاسماك اي ان السن هو الجزء الذي ...