السبت، 10 مايو 2014

طريقه الصيد بالعجينه.......5


(5) العجينه


التعريف: تعتبر العجينه من اسهل انواع الطعم وارخصها واكثرها انتشارا خاصة في المناطق الريفيه التي يصعب الحصول فيها علي اي نوع من انواع الطعم الاخري واختلفت الاراء في طريقه صنعها التي تتوقف علي عوامل عديدة منها نوع السمكة المراد صيدها


اماكن الصيد : يتم اختيار مكان هادى وياحبزا لو كان مدور والمدور هو مكان يلتف به جانب النهر او الترعه لتاخذ شكل نصف دائره فتهدا حركه التيار فيها ويفضل ان يكون الدور بجوار نباتات او حشيشة كتير فى الماية


اوقات الصيد : من اول ضؤ نهار الى اخر ويتم استخدمتها بالليل لصيد القراميط وعيب الصيد بالعجينه فى الليل هو ان السمك بياكل على فترات متباعده ولكن حجم السمك كبير ولذلك لا تسطيع العجينه الصمود على السناره فترات طويله


انواع السمك : بلطى وبنى ( راى ) ومبروكة وشلبية وبوري والعجينه الزفرة قراميط وبياض


طريقة الصيد :سنار رقم 6و 7 او 8 و9 و 10 فرنساوى مع خيط 30 او 35الفلة صغيرة جدا مع حتة رصاصة ورق تخلى الماية واقفة عند اول الفلة وطول الوش على حسب عمق المكان ويفضل ان الغماز يكون قريب من الشط بس مش لازق فيه يعنى ما بين الشط والغماز متر ونص مترين والوش حوالى متر او متر ونص ده حسب عمق المياة وممكن تشتغل حداف عادى خالص وبدل السنار نعلق فى المدور العياشه ويتم عمل العجينه على شكل قرص ثم بعد ذلك نشك السنار فى اطرافها ثم تغطى السنون بالعجين ونرفع العجين على الخيط ولعمل العياشة بترمل 5 وشوش عادي بس طول الوش 50 سم لازم يكونوا طول واحد و تجمعهم مع بعض وتعمل عقدة من بعد السنون بـ 5 سم ومن فوق تسيب 5 سم وتعقد والمسافة اللي بين العقدتين تلزقها بأمير بحيث يلتصق الخيط ببعضه او تركب شفاطه فيها عشان ما تتقعبلشكما يمكن استخدام العياشة على العايم بفلة بيضه من اللى بتلف الوشوش عليها حجمها 5 سم * 5سم وارتفاع 2 سم يتم خرمها من المنتصف وتمرر الوش الخاص بالعياشة منها من الطرف الاعلي الى ان تصل الي العقدة الخاصة بالسنون وتعقد عقدة تانية من فوق الفله عشان الوش ما ينزلش لتحت يعني هيكون فى عقدتين كبار قبل وبعد الفله مباشرةو ويتم عمل العجينه على شكل قرص وتمررها من السنون وترمي هتلاقي السمك الصغير فضل ينقر فيها وتجمع وساعتها هيغري السمك الكبير فيدخل عليه وممكن تجيب السمكة من اي حته خاصة زعنفه الظهر واول ما تشبك ارفع وما تسبهاش عشان الدور ما يبوظش وارمي تانى على طول


تجهيز الدور: تظفير الدور بقطع صغيره جدا من العيش المبلول بكميات قليله على فترات حتى يتم جذب السمك للمكان وليس بكميات كبيره حتى لا يشبع السمك


طريقه حفظة : توضع فى اكياس فى درج التلاجه


طرق تحضيرها:

1 - العجينه الجافه (غليظه القوام) وهي تستخدم لصيد اسماك البلطي عبارة عن عدد 2 رغيف بلدي طازج تبلل بالماء وتدعك باليد حتي تصبح عجينه متجانسه القوام وقد يضاف اليها قليل من الماء مع الدعك باليد حتي الوصول للقوام المطلوب وهي من افضل انواع العجينه لصمودها وقدرتها علي التحمل علي السلاح بالإضافة الى تفتت الرده من العجينه الموضوعه على السناره وانتشارها فى مكان الصيد مما يجذب مزيد من السمك .

2 - العجينه الزفرة وتستخدم لصيد القراميط عبارة عن عدد 2 رغيف بلدي ني ويضاف اليها دم ذبيحة وكميه من الحنتيت وتخلط جيدا وتدفن في الارض في منطقة معرضه للشمس لمدة ثلاثة ايام ( لها رائحة زفرة قويه جدا لن تتحملها) نظرا لوجود الخميرة في عجينه الخبز ودم الزبيحة والحنتيت وجميعها تحللت تحت تاثير اشعة الشمس وممكن تضيف زبل حمام او زبل ابو قردان وهي فعاله في صيد القراميط بالنسبه للحنتيت يباع عند العطار بالجرام وبـ 5 جنيه يكفيك لونها بني داكن - ناعمة الملمس - طرية عند الضغط عليها ريحتها عاديه فى الاول بس بعد تجهيزها بتكون سيئة جداً ودي بيطفش منها السمك ما عدا القراميط والثعابينولتحضيرالحنتيت نفتته قطع صغيرة ثم وضعه فى زجاجة فاضية ونصب علية مية بتغلى ونفضل نرج الزجاجة لغاية الحنتيت ما يدوب وبعدين نستخدمة فى العجنانصح باستخدام جوانتي بلاستيك يباع في الاجزخانة من اللممكن استخدام العجينه بدون دفن او الاستغناء عن شيء من الاشياء السابقة بس دة هيقلل مفعولها .

3- العجينه اللينه وتستخدم لصيد البوري وهي كوب من الدقيق ملعقه من الزيت ملعقة من السكر يعجن الخليط بالماء حتي تصبح عجينه متجانسة ويستدل علي ذلك بانه عند مسكها لا تعلق بالاصابع وقد يضيف عليها البعض قليل من الاضافات قطعه من الشبه - فص من الثوم - صفار بيضة - قطعه من الجبنه المثلثات - علف الاسماك الزينه - ملعقه من الملح.

4- العجينه المستويه وتستخدم ايضا لصيد البوري كوب من الدقيق - ملعقتان من النشا - ملعقة من الزيت ملعقه سكر تخلط المقادير للحصول علي عجينه سايلة ترفع علي نار هادئة مع التقليب المستمر حتي تصبح عليظه القوام ومن المستحسن عند استخدام هذا النوع من العجينه ان يكون معك كمية من الدقيق لانه من الممكن ان تسيح هذة العجينه عندها تستخدم الدقيق لضبط قوامها .

5 - عجينه الفينوالعيش الفينو او الكايزر ويغمس فى ماء البحر (لا ينقع) بعد تقشير الجزء الغامق إذا كان الخبز غير طازجثم يعجن باليد لمده دقيقتين و يمكن اضافة ماء البحر لتلين العجينة عند الحاجة كما يمكن وضع اللبابة كما هى على السن دون بل ولذلك يوضع الرغيف فى كيس نايلون حتى لا تجف اللبابة.

6- العجينه النص سوااذهب الي الفرن الصبح بدري وقبل السير اللي بيمر عليه العيش ما يسخن قوي اطلب من الفران يحط كام رغيف حسب الحاجة وتضعهم على بعض واقوم بتقطيعه حسب الرغبة اما دواير لتركيب العياشة اواما شرائح طولية ثم تقطعها بالعرض فتجد عندك مكعبات يتم تدكيكها في السن وسحبها للخيطكما يمكنك شراء عجينه نيه من الفرن سواء كانت عجينه عيش او فطير وتتركها الى ان تخمر وممكن اضافة ثوم وزيت وتدخلها الفرن الساخن لمدة 5 دقائق وبعد ذلك اعجن واتركها تبرد 7- عجينه على النار1- كوباية دقيق 2- نفس الكوباية مياه ولكن أقل بحاجة بسيطة 3- ملعقة ونصف زيت ( ملعقة كبيرة )


طريقة التحضير : توضع المياه مضاف إليها الزيت على النار حتى تبدأ فى السخونة وليس الغليان ... بمعنى أول ما تلمح المياه هتبدأ تسخن ويظهر على وش المياه فقاقيع هتضيف عليهم الدقيق . وتقوم بالتقليب المستمر حتى تماسك العجينة ومن الممكن أن تبعد القدر عن النار لحظة لحين تماسكها وترجعها تانى على النار وتتحسسها بإيدك عشان تعرف إنها بقيت تمام . بعد كدة تسيبها تبرد بدون ما تحفظها فى أى حاجة لحين ما تبرد تماما . لو حصل و حفظتها فى أى حاجة هتعرق ولو عرقت هتعجن وتلاقيها بتلذق فى أصابع إيديك أثناء الصيد .
8- العجينه القطنية ودي بأى عجينه زى الحديد على السن وهيه على فكرة انك تستخدم اى نوع من الانواع السابقه بس هتضيفلوا ( قطن )ايوة قطن ويفضل قطن خشن ممكن تجيبه من عند المنجد او محل البويات بتاع دهان الخشبودة بتقطعه حتت صغيرة جداً وتعجنه مع العجينه بس بكميه مش كبيرة وانسي العجينه فى الميه

طريقه الصيد بالريم...4



(4) الريم


التعريف: الريم وهو نوع من الطحالب المائية التى تتواجد فى البيئة الطبيعية للاسماك وهى لا تصلح الا للاسماك التى تتغذى على النباتات وهو نبات اخضر ينمو علي جنبات احجار النيل وفي اي مكان يوجد به هدار او منحدر كبير للماء وهناك نوعين من الريم هما ( الزفر ) و (الأسواني) أما الزفر بيكون مش مغسول كويس و خشن حبتين ولونه أخضر غامق و فيه دود أحمر رفيع جداً

( الدود مش شرط) أما الأسواني فلونة أخضر زرعي و شعره طويل و نظيف جداً (وده ليه أكله و ده ليه أكله)

ملحوظة : دائما اشترى الريمه الفاتحه وتكون صابحه سواء ريمة الترعه او ريمة اسوان


انواع السمك : البلطى والبنى والمبروكة

اوقات الصيد : أفضل وقت لصيد الريم فى الصيف أو يكون الجو دافى و في النهار فقط ويفضل بعد الظهر

اماكن الصيد : لازم يكون الدور المية ماشية يعنى مش واقفة ويفضل في صيد الريم إن يكون الدور بجوار الليخة (نبات الحلفا أو البوص)

تجهيز الدور: الطريقة الأول : ((ودي بتستخدم في الأدوار الضيقة)) وهية نجيب ورقة ريم (لفة ريم 50 جرام ) و ناخد قبضتين طين من الأرض و نقسم ورقة الريم إلى جزئين و نحط الريم بالطول في كل قبضة طين بحيث يكون فيه شرشوبة من النحيتين و نرميه في المية في عكس إتجاه التيار بمسافة 20 متر من المكان إللي إنته قاعد فيه و الطين هيتفتت لوحده و يخرج الريم شعرة شعرة .

الطرية الثانية :و تسمى البراشوت (ودي بتستخدم في الأدوار المفتوحة)) وهية بتاخد من الريم هنا مجموعة شعر بمجموعة شعر المجموعة بحيث نقسم ورقة الريم على عشرة و نربطها بخيط قطن في حجر صغير في حجم البلحة وتلقى بالعشرة في شكل نصف دايرة حولك و على مسافة 20 متر الطريقة الثالثةنأتى بزجاجة مياه معدنية و نضع بها تذكرتني ريم مقطعة و مفرية وتوضع في الزجاجة المملوءة نصفها ماء و ترج جيداً و يتم تفريغ محتواها أمامك عند ردة المياة حتى يخرج الريم عن المنطقة التى ترغب في الصيد منها.


طريقة الصيد : خيط الترميل يفضل ان يكون خفيف يعني 20 او 18السن 10 او 12 لان السمكه بتبلع فدائماً اختار سن الريم مفتوح والحربه حاميه وطويله وتكون السلكه رفيعهولو الدور غويط وما فهوش شر كبر السن حسب حجم السمك ويتم اخذ خصله من الريم رفيعه طولها 5 سم وتمسكها من المنتصف وتضعها على رأس السن من المنتصف من عند الخيط بحيث يكون الطرفين سايبين وتبدأ تلف النصف الاول على السن بدايه من رأس السن المترمل وتظل تلف حوالي 6 لفات الى ان تصل الى سلاح السنثم تبدأ بلف النصف الثاني فى الاتجاة العكسي للف النصف الاولوتسيب الباقي مدلدل من السنالفله صغيرة ورصاصه توزنها بحيث ما يكونش ظاهر من الفله غير الشفاطةلو كنت عايز تصتاد بالريم بمعنى إنك لما تكون رايح تصتاد في حتة جديدة بالريم تاخد معاك ورقتين زفر وورقتين أسواني و تحضر الدور بتاعك و تجرب الزفر ساعة و الأسواني ساعة و تشوف اى منهم هيشتغل أكثر


طريقه حفظة : في ورق جرائد مبلل ولازم يكون رطب دائماً ويتم وضعها فى درج الثلاجة قبل الصيد بيوم واحد ليس اكثرلانها ان لم تكن طازة بتشيط وتسود واثناء الصيد تكون فى مكان ضل

طريقه الصيد بالغله.....3



(3) الغله


التعريف: القمح البلدي ويستحن من النوع ذو الحبه الكبيره وان يكون كامل ( يعنى بقشرة ) مش بتاع البليلة لان القمح بدون قشرة لا يصلح ابدا انواع السمك : البلطي اوقات الصيد : من اول الظهر اشتغل بالغلة وطبعا لازم يكون دور غلة والسمك متعود عليها وتزفر قبل ما ترمى بوقت كافىالغله ليها صيد بالليل بس يكون فى مكان ضارب فيه كشافات نور لان السمك بيجي عليها عن طريق الرؤيه مش الريحه ودي بتكون ضعيفة وافضل شهور الصيد 5/6/7/8/9


اماكن الصيد : من على الشاطيء ولازم يكون الدور ميتة هادية يعنى مش حامية يعنى الغله عايزه دور مياة ضحله الى حد ما يعنى الاقضل ان تكون ترعه صغيره والارضيه طينيه ومافيش حجارة عشان تسهيل الرؤيه للسمك او وسط ورد النيل والجميل ان تكون ادوار الغله اللى بيتغسل فيها غله زى ترعه الجيزاويه و بحر يوسف و بعض الترع الصغيرة و طبعا ده فى و قت غسيل الغله يعنى بعد الحصاد بالتحديد فى اخر الصيف يعنى اغسطس و سبتمبر ويفضل الدور ان يكون مافيهوش عمق وده علي فكرة مثالي في الغلة


تجهيز الدور: اولاً تجهيز الدور عن طريق عمل أكثر من مراية يعني أعمل خمس مرايات والتنقل بينهم طول اليوم والدور الى يشتغل معاك ماتسبوش ولعمل المرايه عن طريق رش كبشتين من الغلة علي ارضية الدور بحيث تكون نصفها في الماء والنصف الاخر علي البر على مسطح طين " ارضيه طينيه " على حرف المياة وبنظفر في دايرة كبيرة 5 متر اثناء التجهيز وعند انتهاء التجهيز وبدء الصيد صغر دايرة الظفر تحت رجلك 4 او 5 حبات والمرايه تعنى مياه صافيه جدا علشان السمك هياكل على الشوف مش الشم ولو المياة مش رايقة دور على ليخة (نبات مائي) او ورد النيل و قم بتنظيفه من المنتصف بحيث تكون ارضيته مكشوفه و لما الماية تروق قم برش الغلة لتحضير الدور ملحوظة" الغلة المستخدمة للتزفير نص سوا " علشان السمكة ما يعرفش ياكلها ويدخل على الحباية المستويه على السن"وممكن تزفر بعلف اسماك او علف دواجن زفر ينقع في الماء لمدة ساعةحتي يشرب الماء يتم خلطه ببعض الدقيق وبعض الردة تكور منه كور صغيرة تلقي بها في الماء وتضع بعضه في كيس تصنعه من الشكاير المنسوجة للارز او الدقيق وتربطه وتلقي به في الماء امامك ومن وقت لاخر تهز الكيس فينتشر مابه في الماء


ولتجهيز دور دائم للغله نتبع ما يلي : ويكون ذلك بمتابعته والقاء بعض القمح به كل يوم لمدة ويفضل فى الميعاد المفضل لك ان تصطاد فية بعد ذلك لكي يتعود السمك على الاكل في هذا التوقيتوعلي فكرة هذا الاعداد وان بدا للبعض عمل ممل الا انه ممكن يخللي لك الدور شغال طول الموسم لان السمكة بتتعود علي اكل الغلة لو كان سكنك بعيد عن الدور تشترى 2 كيلو قمح تستبعد نصف كيلو فى كيس ترفع الباقى على النار بعد 10 دقائق انشل ثلث الكمية التى على النار وضعها فى الكيس السابق بعد5 دقائق اخرى انشل الثلث الثانى من على النار وضيفة الى الكيس السابق بعد 5 دقائق اخرى انشل باقى الغلة من على النار وضفهم الى نفس الكيس ثم القى بكل الكمية فى الدور مرة واحدة وبعد اربعة ايام جربلان السمكة هتاكل فى اول يوم الحباية المستوية وتسيب الباقي وتستمر علي ذلك كل يوم.


طريقة الصيد : و نعمل وش مجوز بشعر 30 بفاصل 5 سم بين السنين طول الوش قصير عشان تحس باول نقرة يعني تحت التقل بـ 20 سم السلاح 6 او 7 بسلاح حامي والافضل يكون دقنه واطى و مفتوح نسبيا ضع حبة غلة واحدة علي السن الامامي بحيث لاتظهر مقدمة السن الحادة عند الصيد عن طريق شك القمحة فى السن من ناحية مكان الانبات فى الحبة لانة اقوى مكان فى القمحةو الغماز (حرامي) أصغر غماز تلاقيه و الرصاص ورق "قشر" موز ونترمى قدام وبعد كده تسحب الغماز براحة لعندك عشان السنار يرسى على الارض ومايعومش يعنى نرقد السنون على الأرض ومن اول سحبة تلطش على طول أشكم شكمة جامدة و بسرعة يعنى ما تستناش لان كدة يبأي السن في فم السمكةحاول ترجع للخلف قدر الامكان بحيث لاتظهر للسمكة وطول الخيط من فوق الغماز وارمي من بعيد عنها يدوبك تكون شايف الغماز و تسرح لها بالغله وخليك منتبه لاي حركة من الغماز كما يفضل ان ترتدي ملابس لها درجات الاخضر الغامق او الزيتي وهي الوان لا تلفت انتباه السمك وحاول ان تكون حركة العود قليلة قدر الامكان مع التزام الهدوء وعدم الحركة او الصخب لان السمك لو شايفك مش هياكلملاحظه هامه ان لا تترك السناره فى الماء مده طويله بدون تحريك (حرك كل شويه ) يعنى ارمى جوه واسحب عليك ناحيه الغله الموضوعه قريب .


طريقه حفظها : ممكن تكون فى طبق مغطي بالمياة موضوع فى الثلاجةاما إذا كانت مستويه فتوضع فى اكياس تحت الفريزرولا توضع بالفريزر عشان لو وضعت بالفريزر بتسود


طرق تحضيرها: طريقه (1)نصف كيلو غله يتم غسله بالماء جيدا حتى ينظف من الاتربه تماما وبعد ذالك يتم وضعه فى حله بها ماء ويتم غليها على النار مع التقليب من وقت الى اخر حتى نضوج حبه الغله (نصف سوى) وبعد ذالك تنزل من على النار " احجز منها شويه للتزفير"ويترك الباقي فى الحله مغطاه لمده مناسبه حتى انتفاخ حبه الغله حوالى ربع ساعهولا تتركها لدرجه انها تتفتح او تنهرى حتى لا تصقط من على السن يعنى القشره لسه مقفوله على اللب وبعد ذالك تغسل بالماء البارد ثم تصفيتها من الميهويتم تقسيمها على اكياس وتوضع فى الثلاجه وتكون معده للصيد عند غسيل الغلة قبل الانضاج (التسوية ) وانت تقوم بعملية الغسيل استبعد الحبوب التى تعوم على المياة لانها بعد الانضاج بتكون فارغة من كثير من ما تحوية


طريقه (2)نغلى الماء جيدا ونصبه علا الغله المراد تجهيزها ثم نغطيها نتركها حتى تبرد المياة وتشوف الحبه أستوت ولا لا لو لسه مستوتش نسخن كمان شويه ميه ونرمى الميه القديمه ونحط الجديدهبعد ان تتاكد من تسويتها جيدا بس بشرط متكنش طريه قوى تكون يدوب تتكه عليه سنه تلقيها مسكه نفسها شويه تغير الميه وتحط الغله فى طبق كبير تحت الفريزر وتخلى الميه تغطيها وتسيبها وكل يوم تغير الميه ثم امسك قمحة واضغط عليها بين اصابعك اذا اخرجت الحبة ما بها والقوام مثل الجبن المثلثات فهذا رائع ان كانت ما ذالت بها بعض النشوفية اترك القمح فى الماء كمان شوية بعد ذلك انشر القمح على ورقة جرايد وتكون جاهزة للاستخدام


طريقه (3)يمكن استخدام القمح المخمر فى ماء بارد بعد 5 ايام بدون غلى بالمرة وبدون شطف اثناء التخمير للحفاظ على رائحة القمح النفازة ويوضع فى كيس قماش


طريقه (4)اذا كنت مستعجل يمكن تخمير القمح فى ماء مغلى بعد غسلة مباشرتا وتغطية الاناء ثم بعد ساعتين يعاد نفس الموضوع مرة اخرى وبعد ساعتان يغلى القمح على نار هادئة ويلاحظ باستمرار واول ما تفتح اى قمحة اطفى النار وانشل القمح بواسطة مصفى شاى وانشرة على ورق جرايد

طريقه الصيد بالسبلة....2





(2) دود السبلة


التعريف : دود ابيض صغير و هو عباره عن يرقات وهو بيستعمل كتير جدا في اوروبا وفي الارياف بس قليل


اماكن تواجدة : يوجد في روث الماشية او اي مكان فيه قمامه و بقايا اكل مرميه لفتره ولعياذ بالله


الاسماك الاكله له : هو مغرى للبلطى اكتر من دود الرض لأنه دائم الحركه خاصة الاحجام الكبيرة


وقت الصيد : في اي وقت


طريقه الحصول عليه : اولا يوضع الروث على فرشه فى الشمس و يقلب حتى يجف قليلا ثم تضع ال حصيله الجافه فى شىء كبير و تقف فى مكان به بعض الرياح وتبدا من اعلى تدلق الحصيله فى الهوا سيتطاير القش و خلافه و يسقط الدود الابيض الرفيع على الفرش الاخر فى الارض اسفل يدك مباشرهتعاد الكره مرتين اوتلاته للتنقيه


طريقه الصيد به : الصيد بالسبله طعم دودتان عن طريق تعليقهم بالسن من منتصف الدودة وترك الطرفين حرين يستخدم سن 8 او 9 و تنزل على غماز خفيف فوق الدور المتزفر من نفس الدودة


طريقة التربية : الطريقه الاولي:لو عندك مكان مهجور زي سطح او بلكونه مقفوله و يكون فيه شمس لفتره من النهار جمع بقايا اكل و سيبه لمده من 5 ايام لاسبوع و ابقي رش عليها بخه مياه كل يومين لو الدنيا حر اوي قشر البطيخ بالذات بيتجمع عليه اكبر كميه من الدود مش عارف ليه يمكن علشان الرطوبه و السوائل اللي فيه

الطريقه الثانية:بتجيب رغيف عيش تخمره في الميه وبعدين تعصره وبعد كده تحطه في كيس اسود لزوم الظلام وتحط عليه قطعة صغيرة من الخميرة مقدارملعقة شاي واضف ملعقة سكر واخلط المكونات جيدااقفل عليها الكيس وسيبها يومين الي 4 ايام لحد ماتلاقي الدود ملا الكيس
الطريقه الثالثه : تــبــــن اللى هوا عيدان قمح مكسرة - حبوب القمح - حبوب زرة عويجة -خميرة مش جافة (طرية او لينة ) - عيش غير صالح للاكل (معفن) لامؤخذة - كيس من البلاستيك الطريقة نضيف جميع المكونات المذكورة اعلا ة بكميات مناسبة داخل الكيس البلاستيك ونضيف عليهم مياة بكمية مناسبة ونقفل الكيس لمدة 15 يوم وخلال هذة الايام نرش على الكيس من الخارج مياء با البخاخة او رزازويوضع فى مكان رطب وليس سا خنا عن طريق التعفن الفطر ها يتحول لديدان---------------------------------------------------------- علي فكره الدود اللي بيتواجد في المش ده هو نفس نوع الدود الديدان دي لها استخدامات طبيه برضه علشان محدش يقرف منها دي بتستخدم في الجروح الملوثه و لو اتحطت علي اي جرح سبحان الله بتاكل الانسجه الميته و تترك الانسجه الحيه و بعد كام يوم تلقي الجرح نظيف زي الفل وهي مازالت تستخدم لحد الان في الغرض ده في انجلترا و اسمها بالانجليزي maggots ويوجد منها صناعى نفس الشكل والليونه وطرفها الخارج عن السن يتحرك مع حركه المياه كانها طبيعيه وممكن يترش عليها اسبراى رائحه للزفر وغالبا عند الصيد بيها لابد وان تزفر بيها الاول يعنى ترمى شويه فى الدور .......... ولكن الحاجات دى لا تباع هنا

كيفيه صيد السمك بالدود........1




(1) الطعم " الدود "


التعريف : يعيش دود الارض على حواف الانهار ( والترع - والرشاح ) وفى الاماكن الرطبه ويكثر اثناء انخفاض المياه .ويوجد فى الاراضى الزراعيه التى تكثر من الرى على بعد حوالي 70 سم من سطح التربه.يصعب تربيته والحصول علية لذلك يصل سعر الكيلو منه اثناء موسم الصيد ( الصيف ) يصل الى 80 جنية.


انواع السمك : يعشق السمك بجميع انواعه الدود دون تمييز .


اوقات الصيد : افضل وقت بالليل وبلا منازع و غالباً مش هايشتغل معاك الصبح بمعنى انك مش هاتطلع الا شر بلطى وعبودى


اماكن الصيد : حبذا لو مكان فيه حجارة بس يكون بقالها فترة طويلة مرمية فى الماية او بالقرب من الحشائش والخوص او في وسط المياة ( حداف ) .


طرق الصيد به :شعر 40 على المكنه ورمل ب 30 او 35 واعمل وش طويل يفضل 1.5 متر ودة حسب العمق يعنى لو ما فيش عمق قلل الوش وسن (6 او 7)وطعم الطعماية صاحية افضل و تكون مدلدله من السن للحركه واغراء السمك وممكن تستخدم احدي الطرق في تركيب الدودة فى السن:

• العنكبوت : تركيب دودتين على السن

• الكفته : تدكيك فحل الطعم فى السنوممكن تشتغل بطريقتين

• حداف:عن طريق وضع الرصاصة المناسبه لشدة الطيار لانها لو صغيرة هتتجرف فى القاع ويقع منها الطعم بسرعه ويفضل ان تكون تقيله 150 جرام او اكثر وتحدف وتتوكل على الله في ناس بتفكر انك لما بترمي بعيد ده يبأى احسن دي معلومه غلط لان السمك ممكن يكون تحتيك على طول وانت بتدور عليه بعيد المهم تحدف وبعد ما الحداف يسقط فى المية ويستقر تلم الخيط على المكنه بحيث يكون مشدود وتعرف دة من ان اللبلوب يكون متني تنيه بسيطه وانتظر هزة اللبلوب واضرب او اشكم السمكه وبعد كدة تلم والرازق

هو الله

• فلة :عن طريق غماز وسط ورصاصة توزنه بس مايكنش على الشعرة عشان السمك هايغمز كتير ويشد ويسيب ويلعب بالطعم واحسن حاجه انك تسرح الفله عن طريق عمل الخرزه واستخدم غماز كبير غماز تسريح وكام رصاصة توزنه " تابع موضوع عايز تصتاد من على اى ارتفاع من النيل " ولو غمزت لا تستعجل عليها بل اسحب منها الطعم بهدوء واتركه مره اخرى وعاود الكره ولكن بهدوء شديد ولكن فى النهايه تشد منك بقوه فاضرب عليها .لو ما طلعتش شد وظبط طعمك وارمي تانى.وما تنساش الفسفور .


انواعه :

دود ارض بلدى: وهو يستخرج من الاراضى الزراعية التى تستخدم السماد العضوي وبيكون لونه احمر ومتوفر بمحلات الصيد

النطاط: وهو يستخرج من حدائق الفاكهة خاصة الموز وهو كثير الحركة " بيتنطط " ومتماسك ولا يعيش خارج التربه الخاصة به لونه اسود من فوق واحمر من تحت وفية خط بعد راسة

الطعم الافرنجى : يستخرج من حواف الترع والمصارف وهوه كبير الحجم ويلقب بالطعم الزفر لانه ذو رائحه نفاذه الدود

الاسمعيلاوي: الدود الإسماعيلاوي قد يصل طولها إلى متر و نصف و يقوم البائع بتقطيعها إلى عشرة أو أكثر قطعة حسب طولها ليقسمها على أكبر عدد من الطرود بعد أن يضعها في قطعة خيش في حجم طابع البريد و يلفها في ورق الجرائد ليقلل من المصروفات و يكثر من الربحية

الدود القراص: هي الدودة الي لها أرجل كثيرة وطول الدودة من 7 إلى 10

دود مشرشر: الدود المشرشر يباع في اكياس بلاستيك مملوءة بماء البحر لتظل حية

السبلة : ودة هنتكلم عنه لوحدها بس امسك بطنك اثناء القراءة


طريقه حفظة :دة بالنسبه للبلدي اكثر مدة هيعشها 10 اياميمكن المحافظه على الدود بتنظيفه من الطين والعوالق ووضعه فى جريده ولفه جيداً وبعدها قطعه قماش مبلوله ويلف ويوضع فى كيس وبعدها فى درج الثلاجه فى اقل مكان تبريد وهو درج الثلاجه ويكشف عليه كل ثلاثه ايام . واحترس لانه ممكن يسرح فى الثلاجة فاحكم عليه كويسوهناك طريقة اخري بانك تجيب حتة خيش من عند المنجد الى بيحط فيه القطن وتبلها خفيف وتحط الطعم فيها بعد التأكد من ان الطعم لا يوجد به من هو تالف وتحطها فى كوز صاج وتسيبه مفتوح وتشيله فى مكان بة رطوبة يعنى مثلا على سيراميك ومكان ظل و تبقى تشأرعليه ببخة ميه على الخيشه كل كام يوم اما لو طعم نطاط تجيب طينة من نفس المكان بتاع الطعم وتحط الطعم فيها وتجيب جردل بلاستيك او صفيحة المهم اى حاجة وتخرمها من تحت اخرام صغيرة اوى وتملأ نصفها طينة وتضع الطعم على وش الطينة الطعماية اللى هتموت مش هتنزل فى الطين ودى يا ترميها او تصطاد بيها وخلى الطينة دائما طرية (رطبة) تقوم بالرش بقليل من الماء ومتكترش المية عشان ممكن الطينة تعفنة وتخلية فى مكان بعيد عن الشمس او الحرارة ولو حطيتة فى التلاجة هيموت


طرق تربيته:الكلام بالنسبه للدود البلدي الطريقه الاولي اولاً وعاء التربيه من الخشب تكون ابعاد وعاء التربية على الاقل 65 سم طول * 65 سم عرض * 35 سم ارتفاعقم بثقب الوعاء من الاسفل والجوانب بانتظام بابعاد منتظمة كل 1/2 سممع تغطية الجوانب بخيش حتى لا تخرج الديدان وكذلك السقفواحتفظ به بعيداً عن الشمس وفى مكان رطب جيد التهويهعمل الفرشة عن طريق خلط مواد عضوية مثل قش الرز – التبن – اوراق الاشجار الجافه – ثم تنقع فى المياة لمدة يوم كامل ثم قطع ورق جرائد الى شرائح وورق كرتون وانقعها فى الميه ويخلط مع الفرشة قم بملء الوعاء حتى نصف ارتفاعة قم بإضافه الطينه واخلطها قليلاً قم بإضافة المياة الى الفرشه بس ما تزودش بحيث انها ما تعجنش يعنى تكون رطبهثم اضف 1/2 كيلو دود او اقل قم بإضافة الغذاء من بواقى اكل بشرط ان لا تحتوي على " سمن – زيت – منتجات البان "والغذاء المفضل هو قشر البيض المسلوق بعد 6 الى 8 اسابيع ستنخفض كمية الفرشة وتمتلء بمخلفات الديدان يتم تغيير الفرشة كل 6 شهورالطريقة الثانية عن طريق فرم أش الارز وجعله شبيه بالتراب ونحطه مثلا في ( طشط كبير ) من الالومنوم أو أي مادة ونضع الاش المفروم ونجيب شوية طعم (دود ) ونضعهم فيه ونرش كل يوم شوية مية باردين شوية ونحطه في مكان رطب أو بارد شوية بحث الشمس متشفشي الدود والاش المفروم منه عملنا التربة ومنه يأكل وبعد أسبوعين ستجد ما يسر كالطريقه الثالثه

المستلزمات :

1-مستطيل خشبي بابعاد متر ونص في متر مقفول من الواجهه بسلك حديدي فتحتاه صغيره جدا ده عند اي نجار مش هيكلفك حتي 10 جنيه

2-التربه 3/4 طمي+1/4 رمل

3- متر مربع نجيله صناعيه

4-سبله واوراق شجر صفراء

5-وقطعه خيش لتغطيه المربع من الخارجطريقه التنفيذ1نضع المربع الخشبي اتجاه السلك للاسفل 2-نضع التربه ونخلطها جيدا مع قليل من السبله3-ونحضر كمله الدود المطلوبه تقريبا ربع كيلو 4- نقوم بتنديه التربه بقليل من الماء ونرش قطعه الخيش ماء باردوة5- ثم نقوم بوضع الدود علي التربه وفرزه جيدا من الدود المقطوع والميت

6- نقوم بتثبيت النجيله ووضع اوراق الاشجار عليهاونضعه في مكان ضل ويستحسن يكون فيه تيار هوا مستمرمع مراعاه الحفاظ علي الخيشه دائما رطبه وبارده والتربه باستمرار بهاء ماء ومرويه وليست غرقانه الطريقة الرابعه- قم بشراء باسكت بلاستيك (جردل) وقم بعمل ثقوب صغيرة جداً في الأسفل عن طريق ابرة كبيرة الحجم او مسمار صغير بتسخينه عاى النار. 2- قم بملئ الجردل بورق الجرائد المقطع على شكل شرائح بعرض 1 سم . 3- قم بترطيب الورق برشة ببخاخة ماء . 4- قم بقسمة الورق إلى نصفين ضع نصف في أسفل الباسكت . 5- قم بشراء نصف كيلو من الدود مع الحرص أن يكون مظهره الصحي جيد (يعني دودة صاحية بتلعب) وضعه فوق الورق المفروش . 6- أضف نصف الورق الباقي فوق الدود .

7- أضف بقايا طعام من المطبخ (أي طعام) وتجنب الطعام المحتوي على زيوت أو سمن .

8- ضع باقي كمية الورق فوق الطعام . 9- قم بتغطية الباسكت بغطاء بلاستيك مثقوب .

9- قم بوضع الجردل في مكان مظلم رطب . بعد شهر قم بحصد أول كمية من الدود

بالطريقة التالية :

1-قم بمنع الأكل لمدة ثلاثة أيام .

2- في اليوم الرابع ضع كمية من الأكل .

3- انتظر لمدة ساعتين ثم قم برفع نصف الورق على مفرش بلاستيك .

4- قم بالتقاط الدود ثم أعد الورق إلى مكانه وهكذا كلما رغبت في الحصول على كمية أخرى

طريق عمل شوربة الكابوريا بالذرة





طريق عمل شوربة الكابوريا بالذرة
طريق شوربة الكابوريا بالذرة 
قدمى هذه الشوربة الشهية إلى عائلتك لما له من قيمة غذائية عالية ومذاق رائع.
المقادير:
أربعة قوالب ذرة مقشرة
كوب ونصف مرق دجاج
ملعقتان صغيرتان زنجبيل طازج ومقطع
ملعقتان صغيرتان صوص صويا
ملعقتان صغيرتان طحين ذرة
ربع كوب ماء
بيضتان
225 جم لحم كابوريا مصفي
4 أعواد كراث أخضر مقطع شرائح رفيعة
نصف كوب أوراق كزبرة طازجة
طريق شوربة الكابوريا بالذرة طريقة التحضير:
1-استخدمي سكينا حادا لتقطيع الذرة طوليا وفصلها عن القوالب.
2-ضعي الذرة مع المرق والزنجبيل في وعاء كبير علي نار عالية ، وغطي المزيج حتي يغلي. اخفضي درجة حرارة النار إلى المتوسطة ثم ارفعي الغطاء وقلبي لمدة 5 دقائق أو حتي تذبل الذرة قليلا.
3-أثناء ذلك اخفقي صوص الصويا مع طحين الذرة وملعقة كبيرة من الماء في وعاء صغير حتي تحصلي على خليط متجانس ، ثم اضربي البيض مع الماء المتبقي في إناء جانبي.
4-ضعي مزيج الطحين فوق مزيج الذرة وقلبي جيدا لدقيقة تقريبا أو حتي يزداد سمك الشوربة قليلا ، ثم بالتدريج أضيفي مزيج البيض واستمري في التقليب حتي تمام الامتزاج. ثم أضيفي لحم الكابوريا والكراث والفلفل.
5-ضعي الشوربة في أطباق التقديم، ثم انثري الكزبرة وقدميها.

طرق سهله وبسيطه لصيد الكابوريا


طرق سهله وبسيطه لصيد الكابوريا 



طرق سهله وبسيطه لصيد الكابوريا
اول طريقه / اول طريقه تجيب اطواق
عباره عن دايره حديد قطرها 60
او70 سنتى
وتغزلها بشبك
وتربط فى وسطها اى سمك رخيص
او حتى رجلين فراخ
وترميها على ارضية القاع
وكل ربع ساعه ترفعها بحبل بسرعه
هاتلاقى فيها كابوريا
او شيكال
او سبيط
zعلى حسب الموسم
وتعمل كذا واحد
يعنى 5
او 6
اطواق
يعملو معاك حصيله كويسه
وتانى طريقه دى بتاعة ارصفه
تجيب كشاف يدوى بشاحن
وكب او كبشه
عباره عن طوق حديد قطره 50 سنتى
مثبت فيه ايد خشب او فايبر
طولها مترين
وتعمل الطوق بغزل على شكل الكيس كده
زى اللى بيصطادو بيه الفراشات فى الافلام
وتمشى جنب الرصيف
الكابوريا اللى تشوفها
احبسها بين الرصيف والكب
بس ده يكون باليل
عشان النور يظهر الكابوريا
وياريت الرصيف يكون قديم عشان يبقى محشف
ويحوى طحالب
تتجمع عليها الكابوريا
ولو شفت سيبيا
ابعد عنها النور
عشان ما تهربش
واكبس عليها بسرعه
بالكب
بس كده
اى خدمه
والطريقه التالته هى الطريقه الاصليه للصيد
وهى عبارة عن حداف بشعر لا يقل عن 40 وسناره كبيره تشبك فيها سمكه شبار وتجرها على الارض لغاية ما تحس انها تقيله شويه او الكابوريا او السيبيا بتشدك اسحب بالراحه وقبل ما توصل لوش الميه بنص متر قابلها بالكبشه يا معلم
والف هنا وشفا وادعيلى .......ملحوظه الكابوريا بتشد شد منتظم اما السيبيا بتشد شد متردد وهى عايمه معاك وزنها بيبقى خفيف وبتهرب بسرعه عشان كده خليك حريص شويه معاها .........
والطريقه الرابعه تتمشى على الرصيف باليل تحت اى كشاف او مكان منور تلاقى الكابوريا عايمه يبقى معاك كب طويل عشان تعرف تكبس عليها وماتخليش خيالك ييجى عليها عشان ما تهربش ولو متابعها ابعد عن الرصيف شويه وبعدين لما تقرب اكبس عليها بسرعه
******محمود سرور ....خاص بجروب صيادين السمك
وفرصه تانيه مع درس جديد ان شاء الله

المشاركات الشائعة

أرشيف المدونة الإلكترونية