الاثنين، 24 مارس 2014

البوري


البوري



البورى من انوع السمك التى تعيش فى مجموعات كبيرة و يطلق بعض الصيدين على البورى حسب حجمة اسماء منها البوري الصغير: جران , البوري المتوسط: بوري ,البوري الكبير: كمبوت

 يتواجد البورى عادة في المياة متوسطة العمق يعني من 3 ل 6 متر تقريبا
موسم صيد البوري : يتواجد البورى طوال العام و لكنة بيقل جدا في الصيف والشتاء يعني لما المية تسخن قوي ولما تبرد قوي

طرق صيد البوريالبوري عادة بنصطاده بالبوصة العادية وده بيكون بطريقتين
1- الصيد بالفلة

البورى من الاسماك الحساسة جدا علشان كده لازم نختار وقت الصيد وعدة الصيد المناسبة صيد البوري يكون بهدوء شديد ولو بتصطاد بالنهار لازم تختار مكان لا ينعكس الظل المترتب عن خيالك على المية يعني لا تجعل الشمس في ضهرك علشان ظلك مايجيش على المية وعلشان كده انسب وقت لصيد البوري بيكون من بعد المغرب لغاية الفجر .
الشعر الاساسي مش اكتر من 25
شعر الفروع من 15 ل 20
السلاح 25 ل 20
صيد البوري بالفلة يكون طعمك عجينة ومش اي عجينة لازم تكون طرية .
بالنسبة لشعر الفروع بيكون قصير يعني فرع 25 سم والتاني 15 او 20 سم
العمق اللي بتصطاد علية يكون نص عمق المية
اطعم العجينة وارمي خطاء يرتكبة جميع الصيدين احنا قلنا ان البوري حساس جدا لاي حركة غريبه لو انت رميت زي ما بترمي يبقى مش حتلاقي ولاسمكة بورى في المية يبقى احنا لازم ننزل الفلة بالراحة في المية و توكل على الله .
البوري مش بياكل زي باقي السمك البوري فيه ناس بيقولو انه بيلحس الطعم وده طبعا مش صحيح لانه بياكل ولكن لان بقه فتحته لفوق وبقه صغير جدا فبيسحب من الطعم حتت صغيرة جدا وعلشان كده لما بياكل بنلاقي ان الفلة مش بتغمز
بنلاقي ان الفلة بتتحرك حركة بسيطة احنا بنقول انه بيخنق الفلة لما السمكة تاكل معاك اوعى ترد فيها جامد وده لسببين اولا لاننا قلنا ان اي حركة غريبة حتخلي السمكة تفزع وثانيا لان بق البوري ضعيف لو اديتة واحدة جامده شوية حتلاقي بقة بس هو اللي طالع .

2- صيد البوري بالربع (المشنقة)شعر اساسي 25
شعر فروع 15 ل 20
الصيد بدون فلة
الشعر الاساسي طولة نص عمق المية
السلاح كبير شوية يعني 6 او 5
وبيكون عدد من 5 ل 7 سنانير بنعمل 3 طولهم حوالي 10 سم والباقي طولهم حوالي 5 سم , ونحط رصاص شريط حوالين مكان توصيل السنانير ,الصيد بيكون بعجينة ناشفة , بتحط العجينة على الرصاص وبتنزلها المية بالراحة لغاية ما اللبلوب بتاع البوصة يوصل اول المية في الطريقة دي البوري هو الي بيوقع نفسة وعلشان كده سموها المشنقة. وممكن نستخدم طعم تاني مع الطريقة دي وهو السردين تشيل راس السردينة وتفتحها من بطنها وتعلقها على السناير يعني تخلي السنانير كلها جوة بطن السردينة وتغرزها فيها من جوة .

 صيد البوري بالبوصة والماكينة
الشعر الاساسي 40
شعر الفروع 30 او 35 وده لازم لان السمك اللي بيضرب عليك سمك تقيل
السلاح بيكون حوالي من 15 ل 25 سنارة نمرة 20 او ممكن 18
بنربط السنانير كلها طول واحد اللي هو حوالي 15 سم
وكلهم يتوصلو في الشعر الاساسي من نفس المكان اللي هو فوق الرصاصة بحوالي 30 سم
الطعم بيكون عيش بلدي اسمر
بنقطع الرغيف شرايط عرضها حوالي 5 سم وبنلفه على شكل اسطوانة بحيث يكون الجزء الداخلي للرغيف هو اللي برة , ونجيب استيك عادي من بتاع الفلوس ده ونثبت بيه العيش على الشعر الاساسي جنب وصلة الفروع ,ونجيب السنانير كلها ونغرزها في العيش بشكل عشوائي ونرمي ونسيبها , وان شاء الله حتلاقي البوصة دي بتعمل زلزال تعرف ان معاك بوراية لا تقل عن اتنين كيلو ونص او تلاتة كيلو .

طريقة تحضيرالعجينة لصيد البوري :-اولا العجينة الطرية
كوب دقيق – مية حسب الاحتياج - سكر
حنحط الدقيق على النار ونقلبة لغاية ما يسمر ونضيف له معلقة سكر صغيرة مش مليانة وبعد كده نضيف المية شوية شوية لغاية ما تلاقي القوام بقى متماسك بيبقى قوامها عامل زي قوام الشحم اللي بنشحم بيه .
سيبها تبرد وحطها في علبة بس لازم لاحظ ان تطعيم العجينة الطرية عايز خبرة لانك لازم تطعمها بفمك بمعنى انك بتاخد حتة عجينة صغيرة فى فمك وتحط السنارة في فمك وتلف العجينة على السنارة بلسانك فالغلطة حتلاقي انك اصطدت نفسك . 

ثانيا العجينة الناشفة

ودي بتكون للصيد بالربع وهي عبارة عن عيش بلدي عادي جدا وبنبلة ونعجنة بادينا ونسيبة جنبنا في الشمس او الهوا ولو احتاج مية تاني نديلة وده تطعيمة ساهل جدا لانك بتاخد حتة وتحط الرصاصة في نصها وتلف العجينة عليها بايدك زتاكد عليها زي ما تكون بتعمل كفتة .

لصيد البوري يجب ان تنفذ بعض الاجراءات وهى تحضير المرمى , وهو انك لازم تجمع السمكة الاول وده بيكون بالتزفير ,والتزفير بيكون بعيش مبلول في جردل مية لغاية ما يفرول وتعملة كور صغيرة وترمية في المية ,والتزفير للبوري شئ اساسي لان البوري بيتجمع على ريحة العيش في المية وكمان لازم تلاحظ ان مع كل سمكة تطلعها لازم ترميلك كورة او اتنين تزفر بيهم علشان تثبت السمكة تحت منك التزفير بيكون قبل ما تبتدي تصطاد بفترة ممكن توصل ساعتين او تلاتة ويكون متواصل علشان تقدر تجمع اكبر كمية من البوري . 

 

 

 .

سمكة المكرونة

سمكة المكرونة


سمكة المكرونة او Brushtooth lizardfish

هي من الاسماك التى تتوجد في المياه البحرية الاستوائية وشبه الاستوائية في جميع أنحاء العالم . و تنتشر كثيرا فى  في منطقة البحر الأحمر.
الاسماك ذات احجام صغيرة و هى اسطوانية الشكل  ورؤساها تشبه  رؤس السحالي . وتقع الزعنفة الظهرية في منتصف الظهر وهناك زعنفة الدهنية صغيرة تكون بالقرب من الذيل.وهى من الأسماك التي تعيش في القاع وكذلك فى المياه الساحلية الضحلة و اقصى عمق تتواجد بة لا يزيد عن 400 متر (1300 قدم) و هى عادة تفضل البيئات الرملية ولهذا يكون لون الجسم متناسب مع البيئة التى تعيش فيها و يميل الى الاصفرار .

ناقة البحر

ناقة البحر


ناقة البحر

clip_image001حيوان ثديي مائي ضخم من عائلة الأطوميات Dugongidae ورتبة آكلات العشب. ناقة البحر من اضخم الكائنات آكلات العشب البحرية التي تتميز بجسم ضخم و راس كبيرة ويتواجد بكثرة في المياه الضحلة و الاستوائية الدافئة عموما بين افريقيا الشرقية و الفلبين و البحر الاحمر . تتواجد هذه الحيوانات تتواجد في مجموعات ضخمة متكونة من افراد وازواج متعددة ، وقد تصل كل مجموعة الى المئات . وهو حيوان بشع نوعا ما وله جثة ضخمة تكمن قوتها في الاذرع الامامية التي تمكنهمن السباحة بسرعة جيدة رغم ضخامته وله ذيل كبير على شكل زعنفة كبيرة يستخدمها لتغيير الاتجاهات والدفع الى الامام .يستطيع ان يجلس ناقة البحر تحت الماء اكثر من 10 دقاءق دون تنفس في القاع ويعود مرة اخرى الى السطح للتنفس ، تلد الانثى خارج البحر فوق الرمال وتضع صغير وحيد على الاقل يصحبها في عودة الى البحر عند بداية تحركه ، ويبقى مع امه مدة سنة تقريبا الى يستطيع الاعتماد على نفسه .

وهو حيوان ضخم يشبه الحيتان يبلغ إجمالي طوله حوالي 4 أمتار ويتراوح وزنه بين 230 و 908 كلغ لونه رمادي من الظهر والجانبين شاحب اللون من الجهة السفلية تنتشر على جسمه شعيرات وتشكل على وجهه ما يشبه الشوارب عيناه الصغيرتان مستديرتا الشكل سوداوان وليس له أذنان ظاهرتان بل هما عبارة عن فتحتين صغيرتين فقط وله خيشومان ضخمان مقوسان ومقفلان بصمامان عضليان ولأنثاه حلمتان وهو يصطاد للحمه وزيته وجلده مما أدى إلى انقراضه.

يحيا هذا الحيوان ضمن أزواج أو جماعات قد يصل تعداد أفرادها إلى عدة مئات يقتات بالأشنة والأعشاب البحرية وهو يتغذى في الليل فقط مستخدماً أضلاعه الأمامية لحفر الأعشاب والدرنات البحرية وهو يسبح مبقياً الأضلاع الأمامية مرفوعة جانب الجسم ودافعاً بنفسه إلى الأمام مع حركة الذيل. كما يمكنه البقاء غائصاً تحت الماء لمدة عشر دقائق متواصلة.
clip_image003
تلد الأنثى عادة خارج الماء فوق بقعة رملية حيث تضع صغيراً واحداً لا يلبث أن يعود مع أمه إلى الماء مستخدماً أضلاعه الأمامية فقط في السباحة ثم بعد ذلك يتمكن من استخدام ذيله هذا الصغير يبقى مع أمه لمدة سنة قبل أن يستقل عنها وعملية الولادة من الممكن أن تحدث خلال السنة وليس في وقت محدد.

clip_image002

سمكة الحصان او اللمبوكة

سمكة الحصان او اللمبوكة


سمكة الحصان او اللمبوكة

lambokaاللمبوكة أو الحصان  : Coryphaena hippurus
الحجم الأقصى المسجل : 210 سم  و الوزن 40 كجم و السن 4 سنوات.
البيئة الطبيعية : سمكة بحرية تحت سطحية تستوطن المحيطات بالمناطق المدارية و البحار بنسبة أقل حتى عمق 85 متر
الأهمية الإقتصادية : أهمية كبرى للمصايد و أحواض المتاحف المائية و رياضة الصيد و تعتبر مرتفعة السعر نسبيا و لها مصداقية تجارية
التكاثر : عالية التكاثر و يتضاعف تعدادها في 15 شهر
التوزيع الجغرافي : المحيط الأطلنطي و الهادي و الهندي في الأساس و لكن توجد في البحار المدارية بنسبة أقل
الحياة الطبيعية : توجد في المياه المفتوحة و أيضا قرب الشواطيء و تتغذى على جميع أنواع الأسماك و المعلقات الحيوانية و القشريات و السبيط و كل أنواع الحبار تصل للنضوج الجنسي في 4-5 شهور ( بالنسبة للسمكة الأسيرة 3 شهور فقط ) و تتكاثر في البحار و المحيطات المفتوحة و تقريبا تقترب من الشواطيء مع إرتفاع درجة الحرارة البيض و اليرقات تعيش تحت السطح و تجتذبها الأغراض العائمة مثل حزم البامبو و الهيش و الفلين فلذلك تستخدم هذه الأغراض لجذبها قبل نصب الشباك
تسوق طازجة و مجمدة و ذات قيمة تسويقية مرتفعة
clip_image003
clip_image001
clip_image005
clip_image006

clip_image007
clip_image009
Coryphaena hippurus -w

سمكة الطرباني اوالترباني او نابليون


سمكة الطرباني اوالترباني او نابليون






هي سمكة من عائلة سمك الرأس, وهي من الأسماك الكبيرة التي تعيش بين الشعاب المرجانية في المحيط الهندي  والمحيط الهادي, وتوجد أيضا في البحر الأحمر تتميز هذه السمكة الضخمة التي يزيد طولها عن المترين بشفتين غليظتين ولها سنام مرتفع فوق رأسها يكبر حجمه مع تقدم السمكة في العمر. وللذكور ألوان خضراء وزرقاء, بينما يكون لون الإناث من أعلى برتقاليا, ويمكن لهذه السمكة أن تغير جنسها من أنثى إلى ذكر, ولم يعرف العلماء حتى الآن سبب هذا التغيير.
سمكة نابليون من الأسماك المعمرة ولكن معدل تكاثرها بطيء جدا يجعلها مهددة بالإنقراض فالطلب يتزايد على لحمها الثمين وهو من اطعم اللحوم في البحر الاحمر. و هو  من الاسماك الحريصة والتي نراها دائماً لكن صيدها أندر من النادر  .
صغار الترباني : يصاد بالتوشيح ( رمي الجلب لمسافة بعيدة عن البوت )والطعم لبيب ( ميت ) سواء كان من السردين أو السلماني أو الباغة
كبار الترباني : إذا رأيته بالمرآة وانت على البوت تعجن له قطعة عجين كبيرة بحجم كرة اليد ـ تراعي في ذلك حجم الترباني ـ ثم تدخل الجلب داخلها وترميه بخيط لا يقل عن 120مم أو أكثر حسب حجمه وتراقبه بالمرآة حتى يبتلع العجين وبعدها الله يعينك عليه لكن احرص على لف الخيط على ماسورة المظلة وإذا عجزت اربطه في البوت المهم لا يدخل في الشعب ـ الصخور .
من الطرق الخاطئة فى صيدة وهى استخدام البيض المسلوق .حيث يتم استخدام البيض المسلوق بدون سنارة يعني بعد ما يأكل البيضة تشوفه عايم على الماء بعد نصف ساعة لانه يتسمم منها وهذه العملية معروفة في مصر ولذلك في سوق السمك لا يشترو الترباني المفرغ البطن خوفا من تسممها من البيض المسلوق.








طريقة تحضير سمك السردين لعجينة البيلوتا. نصائح مهمة...


طريقة تحضير سمك السردين لعجينة البيلوتا. نصائح مهمة...



إخواني الصيادين و محبي الصيد بواسطة عجينة البيلوتا.



 المبتدئين بتقنية البيلوتا يكتفون يإزالة  بِشر أو قشور سمك السردين و ترك الجلد، وعند عملية العجن والمزج  يظهر مشكل صلابة قطع السردين مما يعصب على الصياد العجن وينزع القطع الصلبة الملتصقة بالجلد و يستغني عليا  مجبرا، ليجد في الأخير أن الكمية المتبقية قليلة، إضافة إلى خدوش و جروح في الأصابع نتيجة الضغط القوي الذي يتطلبه السردين الغير منزوع الجلد وكذلك طول وقت العجن والمزج.





لنتخلص من هذا المشكل ونتستغل كل السردين و نعجنه بطريقة سهلة.

1 : السردين يجب أن يكون جديد وطازج و بحجم متوسط لأن الصغير جدا سيكلف الكثير من الوقت، و الكبير جدا فيه كثرة الأشوك الكبيرة.

2 : رش السردين بالملح الخشن ولا تكثر من الملح لكي لا يتصلب السردين , ضع مثلا حفنة يد من ملح لكل كيلو غرام من سردين. وأتركه لساعتين. و دور الملح هو إتلاف المادة التي بين الجلد و اللحم و وهكذا يسهل إزالته.

3 : إذا كنت تقوم بهذه العملية بالمنزل فلا يجب غسل السردين بالماء, الماء سيزيل نكهة السمك و رائحته و الدم وهما أساس إنجذاب الأسماك نحو الطعم.

4 : طريقة نزع الجلد عن السردين تتم كما في هذا  





معلومات عن أنواع خيوط صيد السمك........

معلومات عن أنواع خيوط صيد السمك........


أهم المعدات المستعملة في صيد السمك هو الخيط , ويختلف حسب  طريقه الصيد و نوع السمك المستهدف و نوع الطعم.

ويختلف من حيث المرونة , مثلا للصيد من الشاطئ تحتاج الى خيط أكثر مرونة ليسهل رميه لمسافة بعيدة بعكس تقنية الصيد بالجر من القارب.
إستعمال الخيط المناسب فى الصيد من أهم عوامل نجاح الصيد , و يقاس الخيط بطرقتين :


1- سمك الخيط : ويحسب  بالجزء من المليمتر فخيط 50 =نصف مليمتر.2- قوة الشد أو السحب : ويحسب بالكيلوغرام فمثلا تجد مكتوب في علبة الخيط 40 ملمتر 7.50 كيلوغرام و7.5 هي قوة السحب داخل الماء وليس خارجه يعني ممكن تسحب سمكة وزنها 7 كيلوغرام ولاكن لا تستطيع رفعها خارج الماء  وأيضا ممكن لطريقة الربط ونوع السنارة ان تنقص من قوة السحب والشد.بالإضافة الى نوع القصبة والمكينة المناسبة .
فهناك ثلاثة أنواع رئيسية للخيوط :

1-خيوط البلاستيك:
 
هذا النوع هو الأكثر إستعمالا  لأنه الأكتر توفرا في السوق والأقل ثمنا يمتاز بالقوة وبعض التمدد ويتحمل الشد وبه جميع المقاسات ولا يمتص الماء, عيوبه أنه لا يبقى بنفس الجودة طويلا لعوامل المياه المالحة واشعة الشمس.

2-خيوط الفلورو كاربون:
 
هي خيوط ممتازة ولها قوة أكثر بكثير من الخيوط البلاستيكية قليلة التمدد لا تمتص الماء وتمتاز لقابلية عدم الظهور تحث الماء عيوبها أنها مرتفعة الثمن قليلا.

3-الخيوط المدمجة:
 
هي خيوط هجينة ولها قوة أكثر بكثير من الخيوط السابقة مع انها رقيقة جدا لا تمتص الماء وتطفو على السطح ولا تتمدد تستعمل للصيد بالطعوم الاصطناعية أو الصيد بواسطة الغماز عيوبه أنه مرتفع الثمن.

نصل الأن إلى كيفية الحفاظ على الخيط ليدوم أطول وقت ممكن, يجب دائما غسله من المياه المالحة بعد كل عملية صيد ويستحسن وضعه في ماء دافئ لمدة ساعة تقريبا حتا يذوب كل الملح وكذلك عدم وضعه في مكان شديد الرطوبة أوتحث أشعة الشمس.

المصدر: مدونة تقنيات الصيد بالقصبة http://techniquepeche.blogspot.com/#ixzz2wsMw23Xo

المشاركات الشائعة

أرشيف المدونة الإلكترونية