الاثنين، 24 مارس 2014

البطاطا ( الصافى )

البطاطا ( الصافى )


سمكة البطاطا تعرف في الخليج باسم الصافي
وهي من اسماك البحر الاحمر والخليج وعبرت للبحر المتوسط من قناة السويس زمان على ما اتذكر ان الموسم بتاع البطاطا كان اول يوليو لغاية اخر اغسطس بس دلوقتي موجوده طولالسنة موسم التفريخ بيكون في بداية ابريل وهي سمكة نهارية يعني مش موجوده بالليل  .


الطعم المفضل

اولا : العجين سواء عجينة عيش او دقيق المهم انها تكون عجينة ناشفة .

ثانيا : الجمبري (البرغوت) .

ثالثا : الخضرة الشعر .

طريقة الصيد

صيد البطاطا بيكون بالبوصة اليد مش الماكينة

فيه كذا طريقة لصيد البطاطا بالبوصة

اولا بالفلة او الغماز او العوامة

الشعر او الخيط الاساسي يكون نمرة  25 ,والفروع نمرة 20 او 18 , بس نمرة 18 مش بيستخدمة الا الخبير لانة ضعيف ,ومعروف عن البطاطا انها سمكة قوية وخصوصا الاحجام الكبيرة .

السلاح او السنارة نوعين
اما السنارة العادية وتكون نمرة 20 او 22 او 24 , ونمرة 24 تسمى رجل الدبانة وتخيلوا حجمها .

او الشلاليط وهي سلاح من 3 سنانير ملحومين في بعض زي الهلب , المهمالفروع تكون قصيرة يعني بالكتير 20 سم , الفلة صغيرة والرصاص او التقل خفيف
العيار (ارتفاع الفلة عن الرصاص ) يكون حوالي ثلثين ارتفاع المية عن الارض
مع الوقت وخبرتك في المكان حتعرف المية عمقها قد ايه
حط العجينة وارمي
اول ما الفلة تغمز نص غمزة الطشها وادعيلي

ثانيا الصيد من غير فلة (حساس)وهو نوعين
طريقة اسمها الربع او المشنقة
وهي طريقة مش كل الناس بتقبل عليها لانها متعبة شوية

الشعر زي ما اتفقنا 25 , طول الشعر حوالي ثلثين عمق المية , يعني لوبترمي على قرار 3 متر يكون طول الشعر 2 متر , ويفضل استخدام بوصة  قصيرة نوعا يعني 4 او 5 متر , السلاح مكون من 6 او 7 سنانير , كلهم نفس الطول اللي هو حوالي 5 سم تحت الرصاصة , ما عدا 2 منهم بيكون طولهم 10 سم , حجم السنانير يكون كبير مثلا نمرة 16 او 14 , الرصاص شريط وثقيل يعني لف ثلاث او اربع لفات كده , حط العجينة على الرصاصة ونزلها المية حتلاقي الوحوش بتشدك ,الطريقة دي بنستخدمها للبوري برضة

الطريقة الثانية في الحساس هي السبحة
وسموها السبحة لان عدد السنانير بيكون كتير وفوق بعض زي شكل السبحةودي بيكون فيها طول الشعر زي طول البوصة , نحط رصاصة بلحة نمرة 1 في اخر الشعر من تحت , وفوق الرصاصة نربط من 7 ل 12 سنارة , الفروع طولها حوالي 10 سم , حط عجينة او جمبري ونزلها المية , حتلاقي وحوش تانية بتشدك برضه .

دلوقتي نيجي لافضل اماكن تلاقي فيها البطاطا

حتلاقيها في البحر في اي مكان بس فيه اماكن مشهورة بالاسكندرية  بالاحجامالكبيرة

السلسلة – لسان الجامعة – كليوباترا – سيدي جابر – لسان جليم الثاني –سان ستيفانو – امام المحروسة – المنتزة

ملحوظة هامة:

احذروا اشواكها لانها بتسبب الم رهييييييييييييب .

معلومات مفيدة :

الصافي ، وهو أحد أشهر الأنواع يمتاز بعدم وجود قشور (سفط) على جسمه يصلح كمشوي أو مقلي , يفضل شراء الصافي المتوسط الحجم مقدار كف أو أكبر بقليل. سعره متفاوت ويعتمد على مصدر صيده ( عمان – البحرين الشرق ، أفضلهم يسمى بصافي حزيز وهو غير معروض بالسوق لقلة صياديه ) سعر الكيلوا (دينار ) .

________________________________________________________________

سمك الصافي من أشهر أسماك الخليج العربي. قال الناصري في تراث البحرين بانه سمي بالصافي لأنه لا يكدر صفوه شيء كغيره فليس عليه سفط (قشور) ولا شوك ولا جلد سميك. وقال أيضاً يقال للعريضة عربيه ويقال للقبيبة أي المسلوبة الوحم. . وقد كانت العرب توصف الجيد من السمك بالصافي ومما يدل على ذلك قول أبوطالب الحسين بن علي في الأنوار للعدوى في وصف الشبك وما جلبته من أسماك :

فأقبــلـت تملأ عيــن الـرائي
بكل صافي المتن والأحشاءِ
أبيض مثل الفضــة البيضاءِ

وقد تطورت هذه الصفة وخصصت بأنواع بعينها من الأسماك يدلنا على ذلك قول الشاعر ابن مقرب العيوني وهو من شعراء البحرين في القرن الثالث عشر الميلادي

من لحم صاف في اوال وكنعد ……………………. ضباب وجردان كثير خدوعها

و تعرف في الكتب العلمية باسم rabbitfish بمعنى أرنب البحر والاسم مترجم. وذكرت في موسوعة الأسماك باسم الأسماك الأرانب. وقد شبهت بالأرنب لأنها تحرك شفتها العليا باستمرار كالأرنب.
وتسمى أيضاً Spiny وSpineFoot وقد سمي بذلك لصلابة أشواكه وخاصة أشواك الزعنفةالشرجية. وجميع هذه الأسماك تتصل أشواك زعانفها بغدد سميه ولسعتها مؤلمه ولكن لا يدوم الألم أكثر من نصف ساعة ولتخفيف الألم يوضع العضوالمصاب في ماء حار (55 ْ س) .

المرجع : حسين محمد حسين (مخطوط معجم حيوانات البحرين والخليج العربي)

تحديث 1

أن كنت من محبي السمك في الخليج العربي ، فلابد أنك تعرف سمكة الصافي ، فسمكة الصافي سمكة لها قبول كبير في الخليج العربي ، إذ تتميز بلحمها الشهي والخفيف ، وهي لذيذة سواء طهيت مشوية أو مقلية ، أعتاد سكان الخليج العربي أن يقدموها بجانب الأرز.
و اسم السمكة : صافي Siganus canaliculatus وهي من عائلة (سيجانيدي) ويسمى أيضاًRabbit fish . أقصى طول له 30سم .
يتوفر الصافي معظم العام لا سيما في شهر 9 و 10 ميلادي يكون الصافي في هذه الفترة لذيذ ولكن يعتمد على منطقة مرعاة ، ويتغذى على النبابات البحرية والأعشاب وأنواع مختلفة من الطحالب البحرية ، ويفضل العيش عند الصخور. ومن طرق صيده : الحذاق وبالغزل وبالقراقير .
وهو أحد أشهر الأنواع يمتاز بعدم وجود قشور (سفط) على جسمه يصلح كمشوي أو مقلي , يفضل شراء الصافي المتوسط الحجم مقدار كف أو أكبر بقليل. سعره متفاوت ويعتمد على مصدر صيده أفضله يسمى بصافي حزيز وهو غير معروض بالسوق لقلة صياديه .
وله شوكة حادة متجهة إلى الأمام تقع أمام الزعنفة الظهرية وهي شوكة سامة ، وسمها ليس من النوع القاتل ، ولكنه يخدر المنطقة المصابة بحيث لا تستطيع تحريكها ويصاحب هذا التخدير ألم شديد لمدة ساعة أو أقل ثم يذهب هذا الأم والخدر ، وهي أول شوكة موجودة عند الرأس وتجدها في إتجاه معاكس لبقية الأشواك بمجرد مسك السمكة ، ويُسمى الصافي ايضا بالسيجان ..

نهر لديه 5 ألوان طبيعية..............



نهر لديه 5 ألوان طبيعية...........


من الغرائب على كوكب الأرض نهر يدعى Caño Cristales في كولومبيا بجنوب أمريكا وتحديدا في Serrania de la Macarena ، ويسمى النهر ” النهر الذي له 5 ألوان ” لأنه يحتوي على لون أصفر ، أخضر ، أزرق ، أسود وأحمر .

اللون الأحمر يكسب النهر شكل جميل ومنظر غريب كلون الدم .

اروع واجمل صور الاسماك المشهورة والنادرة........

سمكة قرش أبيض تزن طن و نصف بطول 4 أمتار علقت في شبكة أحد الصيادين ..........




في حادثة غريبة من نوعها  سمكة قرش أبيض تزن طن و نصف بطول 4 أمتار علقت في شبكة أحد الصيادين في منطقة سلقطة بولاية المهدية بتونس

  و قد صرح أحد البحارة أن القرش كان يسبح قريبا من الشاطئ ب 400 متر و عمق لا يتجاوز 7 أمتار و أنه من النوع الخطير و قد رجح البحار أن القرش 
يسبح في هذا القرب لتواجد الأقفاص العائمة لتسمين التن الأحمر إضافة إلى ما يقع القائه في البحر من فضلات تجذب السمك و الغريب في الأمر أنه تم بيع هذا 
القرش ب 3 آلاف 500 دينار بينما سعره الحقيقي 10 آلاف دينار في غياب تامّ لمصالح الصيد البحري والفلاحة..


الصيد بالقصبة يعلم الصبر خصوصا إذا كنت تمارس هذه الهواية مند الصغر



الصيد بالقصبة يعلم الصبر خصوصا إذا كنت تمارس هذه الهواية مند الصغر
أترككم مهع هده الصور المعبرة و الجميلة














أتمنى ان تنال هذه الصور إعجابكم.


المصدر: مدونة تقنيات الصيد بالقصبة http://techniquepeche.blogspot.com/#ixzz2wskYxk3j

البوري


البوري



البورى من انوع السمك التى تعيش فى مجموعات كبيرة و يطلق بعض الصيدين على البورى حسب حجمة اسماء منها البوري الصغير: جران , البوري المتوسط: بوري ,البوري الكبير: كمبوت

 يتواجد البورى عادة في المياة متوسطة العمق يعني من 3 ل 6 متر تقريبا
موسم صيد البوري : يتواجد البورى طوال العام و لكنة بيقل جدا في الصيف والشتاء يعني لما المية تسخن قوي ولما تبرد قوي

طرق صيد البوريالبوري عادة بنصطاده بالبوصة العادية وده بيكون بطريقتين
1- الصيد بالفلة

البورى من الاسماك الحساسة جدا علشان كده لازم نختار وقت الصيد وعدة الصيد المناسبة صيد البوري يكون بهدوء شديد ولو بتصطاد بالنهار لازم تختار مكان لا ينعكس الظل المترتب عن خيالك على المية يعني لا تجعل الشمس في ضهرك علشان ظلك مايجيش على المية وعلشان كده انسب وقت لصيد البوري بيكون من بعد المغرب لغاية الفجر .
الشعر الاساسي مش اكتر من 25
شعر الفروع من 15 ل 20
السلاح 25 ل 20
صيد البوري بالفلة يكون طعمك عجينة ومش اي عجينة لازم تكون طرية .
بالنسبة لشعر الفروع بيكون قصير يعني فرع 25 سم والتاني 15 او 20 سم
العمق اللي بتصطاد علية يكون نص عمق المية
اطعم العجينة وارمي خطاء يرتكبة جميع الصيدين احنا قلنا ان البوري حساس جدا لاي حركة غريبه لو انت رميت زي ما بترمي يبقى مش حتلاقي ولاسمكة بورى في المية يبقى احنا لازم ننزل الفلة بالراحة في المية و توكل على الله .
البوري مش بياكل زي باقي السمك البوري فيه ناس بيقولو انه بيلحس الطعم وده طبعا مش صحيح لانه بياكل ولكن لان بقه فتحته لفوق وبقه صغير جدا فبيسحب من الطعم حتت صغيرة جدا وعلشان كده لما بياكل بنلاقي ان الفلة مش بتغمز
بنلاقي ان الفلة بتتحرك حركة بسيطة احنا بنقول انه بيخنق الفلة لما السمكة تاكل معاك اوعى ترد فيها جامد وده لسببين اولا لاننا قلنا ان اي حركة غريبة حتخلي السمكة تفزع وثانيا لان بق البوري ضعيف لو اديتة واحدة جامده شوية حتلاقي بقة بس هو اللي طالع .

2- صيد البوري بالربع (المشنقة)شعر اساسي 25
شعر فروع 15 ل 20
الصيد بدون فلة
الشعر الاساسي طولة نص عمق المية
السلاح كبير شوية يعني 6 او 5
وبيكون عدد من 5 ل 7 سنانير بنعمل 3 طولهم حوالي 10 سم والباقي طولهم حوالي 5 سم , ونحط رصاص شريط حوالين مكان توصيل السنانير ,الصيد بيكون بعجينة ناشفة , بتحط العجينة على الرصاص وبتنزلها المية بالراحة لغاية ما اللبلوب بتاع البوصة يوصل اول المية في الطريقة دي البوري هو الي بيوقع نفسة وعلشان كده سموها المشنقة. وممكن نستخدم طعم تاني مع الطريقة دي وهو السردين تشيل راس السردينة وتفتحها من بطنها وتعلقها على السناير يعني تخلي السنانير كلها جوة بطن السردينة وتغرزها فيها من جوة .

 صيد البوري بالبوصة والماكينة
الشعر الاساسي 40
شعر الفروع 30 او 35 وده لازم لان السمك اللي بيضرب عليك سمك تقيل
السلاح بيكون حوالي من 15 ل 25 سنارة نمرة 20 او ممكن 18
بنربط السنانير كلها طول واحد اللي هو حوالي 15 سم
وكلهم يتوصلو في الشعر الاساسي من نفس المكان اللي هو فوق الرصاصة بحوالي 30 سم
الطعم بيكون عيش بلدي اسمر
بنقطع الرغيف شرايط عرضها حوالي 5 سم وبنلفه على شكل اسطوانة بحيث يكون الجزء الداخلي للرغيف هو اللي برة , ونجيب استيك عادي من بتاع الفلوس ده ونثبت بيه العيش على الشعر الاساسي جنب وصلة الفروع ,ونجيب السنانير كلها ونغرزها في العيش بشكل عشوائي ونرمي ونسيبها , وان شاء الله حتلاقي البوصة دي بتعمل زلزال تعرف ان معاك بوراية لا تقل عن اتنين كيلو ونص او تلاتة كيلو .

طريقة تحضيرالعجينة لصيد البوري :-اولا العجينة الطرية
كوب دقيق – مية حسب الاحتياج - سكر
حنحط الدقيق على النار ونقلبة لغاية ما يسمر ونضيف له معلقة سكر صغيرة مش مليانة وبعد كده نضيف المية شوية شوية لغاية ما تلاقي القوام بقى متماسك بيبقى قوامها عامل زي قوام الشحم اللي بنشحم بيه .
سيبها تبرد وحطها في علبة بس لازم لاحظ ان تطعيم العجينة الطرية عايز خبرة لانك لازم تطعمها بفمك بمعنى انك بتاخد حتة عجينة صغيرة فى فمك وتحط السنارة في فمك وتلف العجينة على السنارة بلسانك فالغلطة حتلاقي انك اصطدت نفسك . 

ثانيا العجينة الناشفة

ودي بتكون للصيد بالربع وهي عبارة عن عيش بلدي عادي جدا وبنبلة ونعجنة بادينا ونسيبة جنبنا في الشمس او الهوا ولو احتاج مية تاني نديلة وده تطعيمة ساهل جدا لانك بتاخد حتة وتحط الرصاصة في نصها وتلف العجينة عليها بايدك زتاكد عليها زي ما تكون بتعمل كفتة .

لصيد البوري يجب ان تنفذ بعض الاجراءات وهى تحضير المرمى , وهو انك لازم تجمع السمكة الاول وده بيكون بالتزفير ,والتزفير بيكون بعيش مبلول في جردل مية لغاية ما يفرول وتعملة كور صغيرة وترمية في المية ,والتزفير للبوري شئ اساسي لان البوري بيتجمع على ريحة العيش في المية وكمان لازم تلاحظ ان مع كل سمكة تطلعها لازم ترميلك كورة او اتنين تزفر بيهم علشان تثبت السمكة تحت منك التزفير بيكون قبل ما تبتدي تصطاد بفترة ممكن توصل ساعتين او تلاتة ويكون متواصل علشان تقدر تجمع اكبر كمية من البوري . 

 

 

 .

المشاركات الشائعة

أرشيف المدونة الإلكترونية