السبت، 3 مايو 2014

الكثير عن الطعم............ج2



الكثير  عن  الطعم............

الطريقة الثانية
عن طريق فرم أش الارز وجعله شبيه بالتراب ونحطه مثلا في ( طشط كبير ) من الالومنوم أو أي مادة ونضع الاش المفروم ونجيب شوية طعم (دود ) ونضعهم فيه ونرش كل يوم شوية مية باردين شوية ونحطه في مكان رطب أو بارد شوية بحث الشمس متشفشي الدود
والاش المفروم منه عملنا التربة ومنه يأكل وبعد أسبوعين ستجد ما يسرك

الطريقه الثالثه
المستلزمات
1-مستطيل خشبي بابعاد متر ونص في متر مقفول من الواجهه بسلك حديدي فتحتاه صغيره جدا ده عند اي نجار مش هيكلفك حتي 10 جنيه
2-التربه 3/4 طمي+1/4 رمل
3- متر مربع نجيله صناعيه
4-سبله واوراق شجر صفراء
5-وقطعه خيش لتغطيه المربع من الخارج
طريقه التنفيذ
1نضع المربع الخشبي اتجاه السلك للاسفل
2-نضع التربه ونخلطها جيدا مع قليل من السبله
3-ونحضر كمله الدود المطلوبه تقريبا ربع كيلو
4- نقوم بتنديه التربه بقليل من الماء ونرش قطعه الخيش ماء باردوة
5- ثم نقوم بوضع الدود علي التربه وفرزه جيدا من الدود المقطوع والميت
6نقوم بتثبيت النجيله ووضع اوراق الاشجار عليها
ونضعه في مكان ضل ويستحسن يكون فيه تيار هوا مستمر
مع مراعاه الحفاظ علي الخيشه دائما رطبه وبارده والتربه باستمرار بهاء ماء ومرويه وليست غرقانه

الطريقة الرابعه
- قم بشراء باسكت بلاستيك (جردل) وقم بعمل ثقوب صغيرة جداً في الأسفل عن طريق ابرة كبيرة الحجم او مسمار صغير بتسخينه عاى النار.
2- قم بملئ الجردل بورق الجرائد المقطع على شكل شرائح بعرض 1 سم .
3- قم بترطيب الورق برشة ببخاخة ماء .
4- قم بقسمة الورق إلى نصفين ضع نصف في أسفل الباسكت .
5- قم بشراء نصف كيلو من الدود مع الحرص أن يكون مظهره الصحي جيد (يعني دودة صاحية بتلعب) وضعه فوق الورق المفروش .
6- أضف نصف الورق الباقي فوق الدود .
7- أضف بقايا طعام من المطبخ (أي طعام) وتجنب الطعام المحتوي على زيوت أو سمن .
8- ضع باقي كمية الورق فوق الطعام .
9- قم بتغطية الباسكت بغطاء بلاستيك مثقوب .
9- قم بوضع الجردل في مكان مظلم رطب .
بعد شهر قم بحصد أول كمية من الدود بالطريقة التالية :
1-قم بمنع الأكل لمدة ثلاثة أيام .
2- في اليوم الرابع ضع كمية من الأكل .
3- انتظر لمدة ساعتين ثم قم برفع نصف الورق على مفرش بلاستيك .
4- قم بالتقاط الدود ثم أعد الورق إلى مكانه وهكذا كلما رغبت في الحصول على كمية أخرى .

افضل ما قيل عن الطعم.................





افضل ما قيل عن الطعم

" ليس هناك قاعدة ثابته عند السمك "

مثله مثل الإنسان النهاردة عايز ياكل مكرونه
بكرة عايز ياكل محشي وطبعاً يا سلام لو فيه جمبه زفر
وساعات يكون واكل كويس ولما يكون قدامه شويه فاكهه او اى حاجه يقعد يقلب فيها ويتفرج عليها ويشمها وممكن ياكل منها حته ويسيبها ما هو شبعان
اما لو جعان هياكل على طول من غير ولا يبص ولا يشم
بس ممكن لو مثلاً وانت شبعان وشميت ريحه كباب بيتشوي !!!!!!! هتجوع تانى طبعاً من الريحه النفاذة
وساعات ما يكونش فى اكل غير اللى موجود فتكون مجبر عليه لان مافيش غيرة حتى ولو كان شويه جبنه قديمه متحنطين
وطبعاً ليه مواعيد فى الاكل متعود عليها فطار غذاء عشاء وممكن يتسلي فى النص بأى حاجة
ويا سلام بأى لو واحدة ست حامل ياة على الدلع والتمنع عن الاكل وساعات تصل الى حد كرة الاكل

هكذا حال السمك

ساعات يختار طعمه
ولذلك تنوع انواع الطعم مهم

وساعات يكون بيحب نوع معين
دة لو فى دور واخد على اكل معين وما فيش غيرة فى المكان وهنا يجب اختيار الدور المناسب للطعم

وساعات يكون مجبر على اكل طعم معين.
دة لو ما فيش اكل غير اللى انت راميهوله

وساعات يمتنع عن الاكل فى حاله الشبع
وطبعاً دة معروف بوقت الظهيرة بس برضوا ممكن ياكل يكون مفطرش كويس او طفس حبتين
او الطعم اللى معاك ريحته نفاذة ذى الكباب عندنا كدة بالظبط

وايضاً فى وقت الاباضة
وساعتها ما تفكرش تصتادة الا بالإكراة." تشميت"

إذن من المعلومة السابقة نتعرف على انه من اهم العوامل قبل اختيار الطعم هما المكان والزمان وعوامل اخرى سنتعرف عليها

العوامل المؤثرة في اكل السمك

اولاً :المكان
من المعروف انه ليس كل مكان به سمك بل اماكن قليله فى المياة هلى التى يتواجد بها السمك
هناك طبعاً ما يجذبها الى الشواطيء أو الصخور او الحجارة وهو الحشرات أوألطفيليات والاعشاب التي تتغدى عليها
وهناك قاعده عامه تقول ابحث عن اى شيء غريب فى المياة وهناك تتواجد الاسماك

ومن هنا يأتى دور تزفير المكان فمن العوامل الهامه قبل البدء فى الصيد هو جذب السمك الى الدور الخاص بك

ثانياً : الزمان
الوجه الاخر المرتبط بالمكان هو الزمان
* من المعروف ان افضل اوقات الصيد اول الشهر ووسطه واخره خاصه في الفجر والمغرب
لان القمر له دور كبير خاصه في الليل وذلك لان هناك انواع لا تأكل الا فى الظلام الدامس فعامل الضوء والظلام مؤثر بالنسبة للأسماك التي ترعى في النهار و التي ترعى في الليل

ثالثاً : درجة حرارة الماء
هناك بعض الانواع من الاسماك تنشط في البرد ويكون صيدها اوفر في ايام البرد القارص
مثل الشلباية والانوم والجلمان والبلطي الملقاوي والثعبان
وهناك انواع تختفي بحلول الشتاء ويكون نشاطها ضعيف ونادرة التواجد لانها في البرد تتجه إلى ما نسمية (الحوش) أو الاماكن الضيقة في المياة مثل الأنفاق الصخرية وجوانب المنشأت البحرية والتي تحد من حركتها لمقاومة البرودة وحتى لا تفقد الكثير من طاقتها بالحركة مما يسبب حاجتها للغذاء بشكل كبير لتعويض الطاقة المفقودة

رابعاً : عامل التيارات المائية و عامل المد و الجزر وعامل الرياح و ضغط المياة
فهناك اسماك تتحمل ضغط المياة والتيارات وهي غالباً كبيرة الحجم لتستطيع مقاومه هذه الطيارات
وغالباً ما تلجأ هذه الاسماك الى ان تتجه دائما الي البر (او المناطق القريبة من البر) لتبحث عن الطعام وانها طوال فترة بقائها في الاعماق لا تكون بحاجة الي الطعام لانها ممتلئة اما اذا جاعت فتراها تتجه الي البر لتبحث عما تقتات به
إلا بأي لو انت عملتلها هوم دليفري وحدفت الاكل عندها
وذلك بسبب ان النباتات لا تتوافر في القاع لوجود تيار الماء الذي يجرفها باستمرار فلا يترك لها الفرصة للنمو والتكاثر

ولذلك احبائي يري كل صياد ان الطريقه الخاصه به والتى اخذها عن تجربه هي افضل طريقة على الإطلاق
ويتمسك بها ولا يسمع لاي طريقة اخري سواء كانت صحيحه ام خاطئة
ليس معنى ذلك انه يتبع طريقة خطأ او غيرة يتبع طريقه خطأ
بل كلاهما صح مائة فى المائة
فالطريقة التى اتت ثمارها معك بالخير عليك ان تتمسك بها ولكن يجب عليك ان لا تنتقض الطرق الاخري فعلينا ان نحترم كل وجه نظر ونجربها ربما تكون الافضل وفي الاخر انت سيد قرارك وهنا نتترك للمثل الشائع وهو " ان كل شيخ وله طريقة "

ولكن هناك قواعد عامة لا مساس بها ومباديء فى الصيد يجب ان لا تضيع وقتك لكي تكتشف انك كان يجب عليك اتباعها ومن هذه العوامل:

• حدد هدفك : انت هتصتاد اي نوع من السمك
• تنويع الطعم مفيد للتعرف على طبيعة أكل السمك في منطقة ما في وقت معين ..وبعد كدة تستقر على الطعم
• استخدم الطعم الذي يفضله السمك ليس الذي تفضله وذلك يرجع الى الدور والسمك المتعود على اكل معين
• افضل طعم للسمك يمكن استخدامه هو الطعم الموجود فى البيئة التى يتم الصيد منها والدليل على ذلك ان الجمبري غير موجود فى النيل لذلك لا يعرفه السمك ولا يأكله
• حاول ان تستفيد من تجارب من حولك في المكان والطعم والوقت وان تجرب الجديد إذا احببت

نأتى الى الجزء الهام فى هذا الموضوع وهو

ماذا يأكل سمك النيل؟
مصادر الغذاء بالنسبة للاسماك مصدران هما :
1- مصدر نباتي
وهو النباتات التي تنمو علي حواف المجاري المائية مثل الحشائش والريم
او النباتات الطافية مثل ورد النيل
او النصف طافية مثل الايلوديا
او نباتات القاع مثل نخشوش الحوت

2- مصدر حيواني ممثلة في الاسماك الاصغر في الحجم والتي تتغذي عليها الاسماك الكبيرة
ويمثلها ايضا ما يتم القاؤه من حيوانات ميتة في المجاري المائية
والديدان

وسنتاول فيما يلي اهم المواضيع التى تحدثت عن الطعوم المستخدمه في النيل وهي :

الطعم " الدود" - العجينه – الريم – الغله – الفواكه – الخضروات – المصارين - الحشرات

وسنتناول كل شيء على حدة من حيث:
التعريف و انواع السمك الاكله لهذا الطعم - اوقات الصيد به - اماكن الصيد - طرق الصيد به - انواعه – طرق تزفير الدور - طريقه حفظة - طرق تربيته او تحضيرة

(1) الطعم " الدود "

التعريف :
يعيش دود الارض على حواف الانهار ( والترع - والرشاح ) وفى الاماكن الرطبه ويكثر اثناء انخفاض المياه .
ويوجد فى الاراضى الزراعيه التى تكثر من الرى على بعد حوالي 70 سم من سطح التربه.
يصعب تربيته والحصول علية لذلك يصل سعر الكيلو منه اثناء موسم الصيد ( الصيف ) يصل الى 80 جنية.

انواع السمك :

يعشق السمك بجميع انواعه الدود دون تمييز .

اوقات الصيد :
افضل وقت بالليل وبلا منازع
و غالباً مش هايشتغل معاك الصبح بمعنى انك مش هاتطلع الا شر بلطى وعبودى

اماكن الصيد :
حبذا لو مكان فيه حجارة بس يكون بقالها فترة طويلة مرمية فى الماية
او بالقرب من الحشائش والخوص
او في وسط المياة ( حداف )

طرق الصيد به :

شعر 40 على المكنه ورمل ب 30 او 35
واعمل وش طويل يفضل 1.5 متر ودة حسب العمق يعنى لو ما فيش عمق قلل الوش
وسن (6 او 7)
وطعم الطعماية صاحية افضل و تكون مدلدله من السن للحركه واغراء السمك
وممكن تستخدم احدي الطرق في تركيب الدودة فى السن:
• العنكبوت : تركيب دودتين على السن
• الكفته : تدكيك فحل الطعم فى السن

وممكن تشتغل بطريقتين
حداف:
عن طريق وضع الرصاصة المناسبه لشدة الطيار لانها لو صغيرة هتتجرف فى القاع ويقع منها الطعم بسرعه ويفضل ان تكون تقيله 150 جرام او اكثر وتحدف وتتوكل على الله في ناس بتفكر انك لما بترمي بعيد ده يبأى احسن دي معلومه غلط لان السمك ممكن يكون تحتيك على طول وانت بتدور عليه بعيد المهم تحدف وبعد ما الحداف يسقط فى المية ويستقر تلم الخيط على المكنه بحيث يكون مشدود وتعرف دة من ان اللبلوب يكون متني تنيه بسيطه وانتظر هزة اللبلوب واضرب او اشكم السمكه وبعد كدة تلم والرازق هو الله
فلة :
عن طريق غماز وسط ورصاصة توزنه بس مايكنش على الشعرة عشان السمك هايغمز كتير ويشد ويسيب ويلعب بالطعم
واحسن حاجه انك تسرح الفله عن طريق عمل الخرزه واستخدم غماز كبير غماز تسريح وكام رصاصة توزنه " تابع موضوع عايز تصتاد من على اى ارتفاع من النيل " ولو غمزت لا تستعجل عليها بل اسحب منها الطعم بهدوء واتركه مره اخرى وعاود الكره ولكن بهدوء شديد ولكن فى النهايه تشد منك بقوه فاضرب عليها .
لو ما طلعتش شد وظبط طعمك وارمي تانى.
وما تنساش الفسفور

انواعه :

دود ارض بلدى: وهو يستخرج من الاراضى الزراعية التى تستخدم السماد العضوي وبيكون لونه احمر ومتوفر بمحلات الصيد
النطاط: وهو يستخرج من حدائق الفاكهة خاصة الموز وهو كثير الحركة " بيتنطط " ومتماسك ولا يعيش خارج التربه الخاصة به لونه اسود من فوق واحمر من تحت وفية خط بعد راسة
الطعم الافرنجى : يستخرج من حواف الترع والمصارف وهوه كبير الحجم ويلقب بالطعم الزفر لانه ذو رائحه نفاذه
الدود الاسمعيلاوي: الدود الإسماعيلاوي قد يصل طولها إلى متر و نصف و يقوم البائع بتقطيعها إلى عشرة أو أكثر قطعة حسب طولها ليقسمها على أكبر عدد من الطرود بعد أن يضعها في قطعة خيش في حجم طابع البريد و يلفها في ورق الجرائد ليقلل من المصروفات و يكثر من الربحية
الدود القراص: هي الدودة الي لها أرجل كثيرة وطول الدودة من 7 إلى 10
دود مشرشر: الدود المشرشر يباع في اكياس بلاستيك مملوءة بماء البحر لتظل حية
السبلة : ودة هنتكلم عنه لوحدها بس امسك بطنك اثناء القراءة

طريقه حفظة :
دة بالنسبه للبلدي
اكثر مدة هيعشها 10 ايام
يمكن المحافظه على الدود بتنظيفه من الطين والعوالق ووضعه فى جريده ولفه جيداً وبعدها قطعه قماش مبلوله ويلف ويوضع فى كيس وبعدها فى درج الثلاجه فى اقل مكان تبريد وهو درج الثلاجه ويكشف عليه كل ثلاثه ايام . واحترس لانه ممكن يسرح فى الثلاجة فاحكم عليه كويس

وهناك طريقة اخري بانك تجيب حتة خيش من عند المنجد الى بيحط فيه القطن وتبلها خفيف وتحط الطعم فيها بعد التأكد من ان الطعم لا يوجد به من هو تالف وتحطها فى كوز صاج وتسيبه مفتوح وتشيله فى مكان بة رطوبة يعنى مثلا على سيراميك ومكان ظل و تبقى تشأر
عليه ببخة ميه على الخيشه كل كام يوم

اما لو طعم نطاط تجيب طينة من نفس المكان بتاع الطعم وتحط الطعم فيها
وتجيب جردل بلاستيك او صفيحة المهم اى حاجة وتخرمها من تحت اخرام صغيرة اوى
وتملأ نصفها طينة وتضع الطعم على وش الطينة الطعماية اللى هتموت مش هتنزل فى الطين
ودى يا ترميها او تصطاد بيها وخلى الطينة دائما طرية (رطبة) تقوم بالرش بقليل من الماء ومتكترش المية
عشان ممكن الطينة تعفنة وتخلية فى مكان بعيد عن الشمس او الحرارة ولو حطيتة فى التلاجة هيموت

طرق تربيته:
الكلام بالنسبه للدود البلدي
الطريقه الاولي
اولاً وعاء التربيه من الخشب تكون ابعاد وعاء التربية على الاقل 65 سم طول * 65 سم عرض * 35 سم ارتفاع
قم بثقب الوعاء من الاسفل والجوانب بانتظام بابعاد منتظمة كل 1/2 سم
مع تغطية الجوانب بخيش حتى لا تخرج الديدان وكذلك السقف
واحتفظ به بعيداً عن الشمس وفى مكان رطب جيد التهويه
عمل الفرشة عن طريق خلط مواد عضوية مثل قش الرز – التبن – اوراق الاشجار الجافه – ثم تنقع فى المياة لمدة يوم كامل
ثم قطع ورق جرائد الى شرائح وورق كرتون وانقعها فى الميه ويخلط مع الفرشة
قم بملء الوعاء حتى نصف ارتفاعة
قم بإضافه الطينه واخلطها قليلاً
قم بإضافة المياة الى الفرشه بس ما تزودش بحيث انها ما تعجنش يعنى تكون رطبه
ثم اضف 1/2 كيلو دود او اقل
قم بإضافة الغذاء من بواقى اكل بشرط ان لا تحتوي على " سمن – زيت – منتجات البان "
والغذاء المفضل هو قشر البيض المسلوق
بعد 6 الى 8 اسابيع ستنخفض كمية الفرشة وتمتلء بمخلفات الديدان
يتم تغيير الفرشة كل 6 شهور

" ليس هناك قاعدة ثابته عند السمك "

مثله مثل الإنسان النهاردة عايز ياكل مكرونه
بكرة عايز ياكل محشي وطبعاً يا سلام لو فيه جمبه زفر
وساعات يكون واكل كويس ولما يكون قدامه شويه فاكهه او اى حاجه يقعد يقلب فيها ويتفرج عليها ويشمها وممكن ياكل منها حته ويسيبها ما هو شبعان
اما لو جعان هياكل على طول من غير ولا يبص ولا يشم
بس ممكن لو مثلاً وانت شبعان وشميت ريحه كباب بيتشوي !!!!!!! هتجوع تانى طبعاً من الريحه النفاذة
وساعات ما يكونش فى اكل غير اللى موجود فتكون مجبر عليه لان مافيش غيرة حتى ولو كان شويه جبنه قديمه متحنطين
وطبعاً ليه مواعيد فى الاكل متعود عليها فطار غذاء عشاء وممكن يتسلي فى النص بأى حاجة
ويا سلام بأى لو واحدة ست حامل ياة على الدلع والتمنع عن الاكل وساعات تصل الى حد كرة الاكل

هكذا حال السمك

ساعات يختار طعمه
ولذلك تنوع انواع الطعم مهم

وساعات يكون بيحب نوع معين
دة لو فى دور واخد على اكل معين وما فيش غيرة فى المكان وهنا يجب اختيار الدور المناسب للطعم

وساعات يكون مجبر على اكل طعم معين.
دة لو ما فيش اكل غير اللى انت راميهوله

وساعات يمتنع عن الاكل فى حاله الشبع
وطبعاً دة معروف بوقت الظهيرة بس برضوا ممكن ياكل يكون مفطرش كويس او طفس حبتين
او الطعم اللى معاك ريحته نفاذة ذى الكباب عندنا كدة بالظبط

وايضاً فى وقت الاباضة
وساعتها ما تفكرش تصتادة الا بالإكراة." تشميت"

إذن من المعلومة السابقة نتعرف على انه من اهم العوامل قبل اختيار الطعم هما المكان والزمان وعوامل اخرى سنتعرف عليها

العوامل المؤثرة في اكل السمك

اولاً :المكان
من المعروف انه ليس كل مكان به سمك بل اماكن قليله فى المياة هلى التى يتواجد بها السمك
هناك طبعاً ما يجذبها الى الشواطيء أو الصخور او الحجارة وهو الحشرات أوألطفيليات والاعشاب التي تتغدى عليها
وهناك قاعده عامه تقول ابحث عن اى شيء غريب فى المياة وهناك تتواجد الاسماك

ومن هنا يأتى دور تزفير المكان فمن العوامل الهامه قبل البدء فى الصيد هو جذب السمك الى الدور الخاص بك

ثانياً : الزمان
الوجه الاخر المرتبط بالمكان هو الزمان
* من المعروف ان افضل اوقات الصيد اول الشهر ووسطه واخره خاصه في الفجر والمغرب
لان القمر له دور كبير خاصه في الليل وذلك لان هناك انواع لا تأكل الا فى الظلام الدامس فعامل الضوء والظلام مؤثر بالنسبة للأسماك التي ترعى في النهار و التي ترعى في الليل

ثالثاً : درجة حرارة الماء
هناك بعض الانواع من الاسماك تنشط في البرد ويكون صيدها اوفر في ايام البرد القارص
مثل الشلباية والانوم والجلمان والبلطي الملقاوي والثعبان
وهناك انواع تختفي بحلول الشتاء ويكون نشاطها ضعيف ونادرة التواجد لانها في البرد تتجه إلى ما نسمية (الحوش) أو الاماكن الضيقة في المياة مثل الأنفاق الصخرية وجوانب المنشأت البحرية والتي تحد من حركتها لمقاومة البرودة وحتى لا تفقد الكثير من طاقتها بالحركة مما يسبب حاجتها للغذاء بشكل كبير لتعويض الطاقة المفقودة

رابعاً : عامل التيارات المائية و عامل المد و الجزر وعامل الرياح و ضغط المياة
فهناك اسماك تتحمل ضغط المياة والتيارات وهي غالباً كبيرة الحجم لتستطيع مقاومه هذه الطيارات
وغالباً ما تلجأ هذه الاسماك الى ان تتجه دائما الي البر (او المناطق القريبة من البر) لتبحث عن الطعام وانها طوال فترة بقائها في الاعماق لا تكون بحاجة الي الطعام لانها ممتلئة اما اذا جاعت فتراها تتجه الي البر لتبحث عما تقتات به
إلا بأي لو انت عملتلها هوم دليفري وحدفت الاكل عندها
وذلك بسبب ان النباتات لا تتوافر في القاع لوجود تيار الماء الذي يجرفها باستمرار فلا يترك لها الفرصة للنمو والتكاثر

ولذلك احبائي يري كل صياد ان الطريقه الخاصه به والتى اخذها عن تجربه هي افضل طريقة على الإطلاق
ويتمسك بها ولا يسمع لاي طريقة اخري سواء كانت صحيحه ام خاطئة
ليس معنى ذلك انه يتبع طريقة خطأ او غيرة يتبع طريقه خطأ
بل كلاهما صح مائة فى المائة
فالطريقة التى اتت ثمارها معك بالخير عليك ان تتمسك بها ولكن يجب عليك ان لا تنتقض الطرق الاخري فعلينا ان نحترم كل وجه نظر ونجربها ربما تكون الافضل وفي الاخر انت سيد قرارك وهنا نتترك للمثل الشائع وهو " ان كل شيخ وله طريقة "

ولكن هناك قواعد عامة لا مساس بها ومباديء فى الصيد يجب ان لا تضيع وقتك لكي تكتشف انك كان يجب عليك اتباعها ومن هذه العوامل:

• حدد هدفك : انت هتصتاد اي نوع من السمك
• تنويع الطعم مفيد للتعرف على طبيعة أكل السمك في منطقة ما في وقت معين ..وبعد كدة تستقر على الطعم
• استخدم الطعم الذي يفضله السمك ليس الذي تفضله وذلك يرجع الى الدور والسمك المتعود على اكل معين
• افضل طعم للسمك يمكن استخدامه هو الطعم الموجود فى البيئة التى يتم الصيد منها والدليل على ذلك ان الجمبري غير موجود فى النيل لذلك لا يعرفه السمك ولا يأكله
• حاول ان تستفيد من تجارب من حولك في المكان والطعم والوقت وان تجرب الجديد إذا احببت

نأتى الى الجزء الهام فى هذا الموضوع وهو

ماذا يأكل سمك النيل؟
مصادر الغذاء بالنسبة للاسماك مصدران هما :
1- مصدر نباتي
وهو النباتات التي تنمو علي حواف المجاري المائية مثل الحشائش والريم
او النباتات الطافية مثل ورد النيل
او النصف طافية مثل الايلوديا
او نباتات القاع مثل نخشوش الحوت

2- مصدر حيواني ممثلة في الاسماك الاصغر في الحجم والتي تتغذي عليها الاسماك الكبيرة
ويمثلها ايضا ما يتم القاؤه من حيوانات ميتة في المجاري المائية
والديدان

وسنتاول فيما يلي اهم المواضيع التى تحدثت عن الطعوم المستخدمه في النيل وهي :

الطعم " الدود" - العجينه – الريم – الغله – الفواكه – الخضروات – المصارين - الحشرات

وسنتناول كل شيء على حدة من حيث:
التعريف و انواع السمك الاكله لهذا الطعم - اوقات الصيد به - اماكن الصيد - طرق الصيد به - انواعه – طرق تزفير الدور - طريقه حفظة - طرق تربيته او تحضيرة

(1) الطعم " الدود "

التعريف :
يعيش دود الارض على حواف الانهار ( والترع - والرشاح ) وفى الاماكن الرطبه ويكثر اثناء انخفاض المياه .
ويوجد فى الاراضى الزراعيه التى تكثر من الرى على بعد حوالي 70 سم من سطح التربه.
يصعب تربيته والحصول علية لذلك يصل سعر الكيلو منه اثناء موسم الصيد ( الصيف ) يصل الى 80 جنية.

انواع السمك :

يعشق السمك بجميع انواعه الدود دون تمييز .

اوقات الصيد :
افضل وقت بالليل وبلا منازع
و غالباً مش هايشتغل معاك الصبح بمعنى انك مش هاتطلع الا شر بلطى وعبودى

اماكن الصيد :
حبذا لو مكان فيه حجارة بس يكون بقالها فترة طويلة مرمية فى الماية
او بالقرب من الحشائش والخوص
او في وسط المياة ( حداف )

طرق الصيد به :

شعر 40 على المكنه ورمل ب 30 او 35
واعمل وش طويل يفضل 1.5 متر ودة حسب العمق يعنى لو ما فيش عمق قلل الوش
وسن (6 او 7)
وطعم الطعماية صاحية افضل و تكون مدلدله من السن للحركه واغراء السمك
وممكن تستخدم احدي الطرق في تركيب الدودة فى السن:
• العنكبوت : تركيب دودتين على السن
• الكفته : تدكيك فحل الطعم فى السن

وممكن تشتغل بطريقتين
حداف:
عن طريق وضع الرصاصة المناسبه لشدة الطيار لانها لو صغيرة هتتجرف فى القاع ويقع منها الطعم بسرعه ويفضل ان تكون تقيله 150 جرام او اكثر وتحدف وتتوكل على الله في ناس بتفكر انك لما بترمي بعيد ده يبأى احسن دي معلومه غلط لان السمك ممكن يكون تحتيك على طول وانت بتدور عليه بعيد المهم تحدف وبعد ما الحداف يسقط فى المية ويستقر تلم الخيط على المكنه بحيث يكون مشدود وتعرف دة من ان اللبلوب يكون متني تنيه بسيطه وانتظر هزة اللبلوب واضرب او اشكم السمكه وبعد كدة تلم والرازق هو الله
فلة :
عن طريق غماز وسط ورصاصة توزنه بس مايكنش على الشعرة عشان السمك هايغمز كتير ويشد ويسيب ويلعب بالطعم
واحسن حاجه انك تسرح الفله عن طريق عمل الخرزه واستخدم غماز كبير غماز تسريح وكام رصاصة توزنه " تابع موضوع عايز تصتاد من على اى ارتفاع من النيل " ولو غمزت لا تستعجل عليها بل اسحب منها الطعم بهدوء واتركه مره اخرى وعاود الكره ولكن بهدوء شديد ولكن فى النهايه تشد منك بقوه فاضرب عليها .
لو ما طلعتش شد وظبط طعمك وارمي تانى.
وما تنساش الفسفور

انواعه :

دود ارض بلدى: وهو يستخرج من الاراضى الزراعية التى تستخدم السماد العضوي وبيكون لونه احمر ومتوفر بمحلات الصيد
النطاط: وهو يستخرج من حدائق الفاكهة خاصة الموز وهو كثير الحركة " بيتنطط " ومتماسك ولا يعيش خارج التربه الخاصة به لونه اسود من فوق واحمر من تحت وفية خط بعد راسة
الطعم الافرنجى : يستخرج من حواف الترع والمصارف وهوه كبير الحجم ويلقب بالطعم الزفر لانه ذو رائحه نفاذه
الدود الاسمعيلاوي: الدود الإسماعيلاوي قد يصل طولها إلى متر و نصف و يقوم البائع بتقطيعها إلى عشرة أو أكثر قطعة حسب طولها ليقسمها على أكبر عدد من الطرود بعد أن يضعها في قطعة خيش في حجم طابع البريد و يلفها في ورق الجرائد ليقلل من المصروفات و يكثر من الربحية
الدود القراص: هي الدودة الي لها أرجل كثيرة وطول الدودة من 7 إلى 10
دود مشرشر: الدود المشرشر يباع في اكياس بلاستيك مملوءة بماء البحر لتظل حية
السبلة : ودة هنتكلم عنه لوحدها بس امسك بطنك اثناء القراءة

طريقه حفظة :
دة بالنسبه للبلدي
اكثر مدة هيعشها 10 ايام
يمكن المحافظه على الدود بتنظيفه من الطين والعوالق ووضعه فى جريده ولفه جيداً وبعدها قطعه قماش مبلوله ويلف ويوضع فى كيس وبعدها فى درج الثلاجه فى اقل مكان تبريد وهو درج الثلاجه ويكشف عليه كل ثلاثه ايام . واحترس لانه ممكن يسرح فى الثلاجة فاحكم عليه كويس

وهناك طريقة اخري بانك تجيب حتة خيش من عند المنجد الى بيحط فيه القطن وتبلها خفيف وتحط الطعم فيها بعد التأكد من ان الطعم لا يوجد به من هو تالف وتحطها فى كوز صاج وتسيبه مفتوح وتشيله فى مكان بة رطوبة يعنى مثلا على سيراميك ومكان ظل و تبقى تشأر
عليه ببخة ميه على الخيشه كل كام يوم

اما لو طعم نطاط تجيب طينة من نفس المكان بتاع الطعم وتحط الطعم فيها
وتجيب جردل بلاستيك او صفيحة المهم اى حاجة وتخرمها من تحت اخرام صغيرة اوى
وتملأ نصفها طينة وتضع الطعم على وش الطينة الطعماية اللى هتموت مش هتنزل فى الطين
ودى يا ترميها او تصطاد بيها وخلى الطينة دائما طرية (رطبة) تقوم بالرش بقليل من الماء ومتكترش المية
عشان ممكن الطينة تعفنة وتخلية فى مكان بعيد عن الشمس او الحرارة ولو حطيتة فى التلاجة هيموت

طرق تربيته:
الكلام بالنسبه للدود البلدي
الطريقه الاولي
اولاً وعاء التربيه من الخشب تكون ابعاد وعاء التربية على الاقل 65 سم طول * 65 سم عرض * 35 سم ارتفاع
قم بثقب الوعاء من الاسفل والجوانب بانتظام بابعاد منتظمة كل 1/2 سم
مع تغطية الجوانب بخيش حتى لا تخرج الديدان وكذلك السقف
واحتفظ به بعيداً عن الشمس وفى مكان رطب جيد التهويه
عمل الفرشة عن طريق خلط مواد عضوية مثل قش الرز – التبن – اوراق الاشجار الجافه – ثم تنقع فى المياة لمدة يوم كامل
ثم قطع ورق جرائد الى شرائح وورق كرتون وانقعها فى الميه ويخلط مع الفرشة
قم بملء الوعاء حتى نصف ارتفاعة
قم بإضافه الطينه واخلطها قليلاً
قم بإضافة المياة الى الفرشه بس ما تزودش بحيث انها ما تعجنش يعنى تكون رطبه
ثم اضف 1/2 كيلو دود او اقل
قم بإضافة الغذاء من بواقى اكل بشرط ان لا تحتوي على " سمن – زيت – منتجات البان "
والغذاء المفضل هو قشر البيض المسلوق
بعد 6 الى 8 اسابيع ستنخفض كمية الفرشة وتمتلء بمخلفات الديدان
يتم تغيير الفرشة كل 6 شهور

سمكه القاروس..........






طبعا كلنا نعرف ايه هى سمكه القاروس
من اهم الاسماك على موائد المطاعم الكبيره زيها زى الدنيس

يسمى أحياناً بالقاروس الأوربي لتمييزه عن أنواع أخرى مشابهة من نفس الجنس أو من جنس مختلف. تسمية "Dicentrarchus" تعني ثنائي الشوكة، وذلك لوجود شوكتين قاسيتين في الزعنفة الظهرية لأنواع هذا الجنس.

وفى منه حوالى 10 انواع منها اللى بيعيش فى المياه العذبه

القاروس الأوربي يعيش في البحر المتوسط والبحر الأسود والشواطئ الأوربية من المحيط الأطلسي. لونه يميل للفضي على الجانبين بينما بطنه لونها أبيض.. تنمو هذه السمكة لتصل إلى اقصى حجم مسجل 103 سم و 12 كيلو جرام .

فى السواحل المصريه بيحب يتواجد عند مصبات الانهار مثلا نلاقيه فى دمياط و رشيد و المعديه و الطرح لانه بيحب المياه الدافئه و الاقل ملوحه و المناطق الرمليه الضحله لانه من الاسماك التى تتغذى على الاسماك الصغيره و القشريات و الديدان

علشان كده دايما فى الساحل الشمالى نلاقيه موجود قريب من الشط وبيظهر فى الليل لانه بيحب الضوء الخافت مثلا فى مارينا تلاقيه بكميات كبير ه عند الكبارى المضيئه فى البحيرات و ممكن يقرب من الشط حتى عمق 30 سم

اوقات الصيد :
فى الصباح و بعد الغروب و منتصف الليل

متواجد طوال السنه بس بيكون اكتر من نهاية شهر سبتمبر حتى اكتوبر و من شهر يناير حتى مارس

انواع الطعم:
الجمبرى - السردين - البساريا و الدود الاسمعلاوى و القراص
الطعم الصناعى ( الريشه و المعلقه )

طرق الصيد :
ممكن تصطاده زى اى نوع سمك بالبوصه او الماكينه

لو حنستخدم البوصه تكون مش اقل من 7 متر و الشعر الاساسى 35 و الارمه بشعر 25 او 30 الفروع 1.25 سم و 1.00 سم وسنار مش اقل من مقاس 5

لو حنستخدم الماكينه فى عدة طرق:
1- التجريه بالمعلقه او الريشه ( المخيله )

2- بالفله و بتبقى الفله كبيره و الرصاص متوازن مع حجم الفله و الارمه زى ارمة البوصه

3- لو فى مياه ضحله يبقى الرصاصه متوسطة و حره و الارمه زى ارمة البوصه

وفى ناس كتير بتقول ان النقط هو صغير القاروس و دى معلومه مش صحيحه النقط سمكه من نفس الفصيله اسمها العالمى Spotted Seabass واقصى حجم مسجل 73 سم

اما القاروس الصغير بنقول عليه سياسى و له نفس شكل القاروس بس الحجم صغير

الأربعاء، 30 أبريل 2014

هواية صيد الاسماك



هواية صيد الاسماك

صيد الاسماك من الهوايات التي يحبذها الكثير من الناس. ولكن ما الذي يجعل هذه الهواية مثيرة للاهتمام ؟ احدى الأسباب بأن الكثير من الناس يمارسون هذه الهواية هي لأنها وسيلة لإشراك جميع أفراد العائلة. يمكن للشخص اخذ كافة عائلته والخروج الى المياه والاسترخاء، والتحدث عن امور الحياة بينما يتمتعون بلذة اصطياد سمكة.
هي وسيلة رائعة للترابط بين الاسرة والاصدقاء.  يستغل العديد هذا الوقت لمناقشة قضايا مختلفة مع ابنائهم وبناتهم ومعارفهم او حتى مع انفسهم، اذ ان هذه الهواية توفر الوقت الملائم بعيداً عن الحياة اليومية وتفاصيلها والاشياء التي تلهينا مثل الهواتف المحمولة، والكمبيوتر والتلفزيون التي تلهي الكثيرين. ومن الاسباب الاخر انها هواية تمنح الشخص الهدوء النفسي ناهيك على انها هواية غير مكلفة.

تعليم صيد الاسماك : طرق صيد الاسماك



تعليم صيد الاسماك : طرق صيد الاسماك

1-   إحضر قصبة طولها حوالي 3 متر وماكينة من النوع الجيد، وخيط متين طوله حوالي 50سم ،وتكون هذه الأدوات الأولية لمبتدئي الصيد.
2-   اذهب إلى المكان المختار لاصطياد الأسماك، وحاول أن تتعلم رمي الصنارة عدة مرات ثم راقب جيدا مدى تحسن أدائك في رمي الصنارة إلى البحر.
3-   حاول أن تتعلم من الخبراء في هذا المجال ، لأنك حينما تتعلم من الخبراء عمليا حتى ولو عن طريق التقليد ستكون فرصتك في الاستيعاب أسرع.
4-   أرمى الصنارة إلى البحر وأسحبها عدة مرات وذلك لعدة أمور من أهمها، أن تعطي لنفسك الثقة وأن تختبر قوة الخيط والماكينة مع السحب المتكرر ، ومن هنا تضمن ألا تتعرض لخسارة سمكة عند اصطيادها بصنارتك لضعف الخيط أو رداءة نوع الماكينة.
5-   يجب أن تتعلم جيدا طريقة ربط الطعم بالصنارة، وأن تتأكد أن الطعم مربوط بشكل جيد يقاوم التيارات التي قد تتواجد في البحر.
6-   يجب أن يكون لديك ميزان حساس في يدك لمعرفة متى تسحب الصنارة ومتى تصبر على السمكة حتى تبتلع الطعم .

صيد الاسماك : ادوات صيد السمك



صيد الاسماك : ادوات صيد السمك

1-  برغم اختلاف أدوات صيد السمك إلا أنها جميعا تتفق في مكوناتها الأساسية، وهي القصبة والماكينة والخطاف والخيط الخاص بالصنارة، ولا يوجد أي شخص من الممكن أن يصطاد دون أن يكون عالما لأدوات صيده.
2-   يجب أن تعلم وأنت مقدم على رحلة صيدك الأولى أن الطعم من الأشياء الهامة جدا في عملية الصيد، لأن من خلاله ستحدد نوع الأسماك التي تنوى إصطيادها، وتعد الديدان من أكثر أنواع الطعم شيوعا في صيد الاسماك على مستوى العالم.
3-   الطعم الصناعي يشبه الطعم الطبيعي ويكون مصنوعا من الفولاذ أو الشعر أو النحاس أو الحديد، ويساهم هذا الطعم في المساعدة في خداع الأسماك ، ويجعل اصطيادهم أمرا يسيرا.
4-   حاويات حمل الأسماك من الأدوات الهامة جدا لصائد الأسماك، لأن الحاوية هي التي تساعدك في تفريغ صنارتك من الأسماك التي قمت بصيدها بالفعل على مدار عدد الساعات التي قضيتها في التمتع بهذه الهواية، أو المهنة الجميلة .
5-   جهاز مقياس عمق الماء جهاز مهم جدا، ولكن يكون لدى الصيادين المحترفين فقط ، لأن الهواة لن يصل بهم الحال لقياس عمق المياه لمعرفة الأسماك المطلوب اصطيادها.
 6-   هناك جهاز يسمى السونار، وهو يشبه كثيرا هذا الجهاز المستخدم في الطب ، وهنا يستخدمه المحترفين ليسهل عليهم معرفة المعلومات التي يريدوها في هذه المياه من حيث نوع الأسماك الموجودة فيها وأحجامها وهكذا، ويستخدم في شركات الصيد الكبرى .

اوقات الصيد البحري المناسب - وقت صيد السمك - توقيت الصيد البحري



اوقات الصيد البحري المناسب وقت صيد السمك توقيت الصيد البحري

من المعروف ان افضل الأوقات هي صفرة الفجر وصفرة المغرب لدى جميع اهل البحر طبعاً الصباح يكون السمك بقمة النشاط بعد نوم طول الليل ...... وبالنسبه إلى صفرة المغرب ممكن يكون نشاطه إلى انه يبي يخذ اخر شي من الرزق(ومايدري ان في ناس جالسه له) ;) 
بالنسبه إلى ايام الشهر (عربي) فهي تختلف يوجد فترتين وأثنائهم يكون الوقت أزين للصيد, 

اولاً من أخر الشهر 26 إلى أول الشهر يوم 6 

وأيضاً نصف الشهر وتكون من يوم 10 إلى يوم 19

طبعاً الأيام الأخرى تكون المايه فيها خراب سون والمقصود بها ان حركة المايه (المدوالجزر) تكون ضعيفه

أيضاً شي مهم ومرتبط بأيام الشهر وهو حركة المد والجزر

وازين شي .... مع بداية السقي (بداية المد) بنصف ساعه 
وأيضاً بداية الثبر (بداية الجزر) أيضاً نصف ساعه

ومن الملاحظ ان حركة السمك تنشط مع المد والجزر ومن المؤكد ان الأخوان الغواصين يأكدون الكلام هذا


من المعروف ان بعض الأماكن يكون الصيد فيها أفضل اثناء السقي (المد) وبعض الأماكن الأخرى يكون الصيد فيها أفضل أثناء الثبر ( الجزر) وهذي معلومه ثابته لدى ا لكثير من الصيادين 

السؤال المهم كيف تعرف ان المد افضل او الجزر افضل؟؟؟؟؟

من المفترض انك تدون كل رحلاتك إلى الصيد ومن خلال ملاحظاتك وتسجيلك لحصيلة الصيد ومن خلال المقارن النهائيه راح تعرف ان المكان
( أ) أفضل أثناء المد وان المكان (ب) افضل أثناء الجزر 
طبعاً عندنا في الخليج نادراً تجد صياد يدون ملاحظاته عن الصيد .

المشاركات الشائعة

أرشيف المدونة الإلكترونية