الخميس، 5 يونيو 2014

معدات صيد الأسماك....




معدات صيد الأسماك



ينتج
أصحاب صناعة معدات صيد الأسماك أنواعاً مختلفة من الأدوات مصممة لكل نوع من
أنواع صيد الأسماك. وتضم أدوات صيد الأسماك الصنارات ذات القصبات
والصنارات ذات البكرات والصنارات ذات الخيوط وأشراك الأسماك والأثقال
الرصاصية والعوامات والخطاطيف والطُعم، ويتوقف اختيار المعدات بشكل أساسي
على أنواع الأسماك المراد صيدها.
القصبات. هي قوائم مدببة الطرف مصنوعة من الزجاج الليفي أو الجرافيت.
والقوائم الجرافيتية هي الأكثر شيوعًا ؛ لأنها خفيفة الوزن وقوية ومرنة.

تعريف صيد الاسماك....




تعريف صيد الاسماك

صيد 





الأسماك أحد أكثر أشكال الترويح انتشارًا. يستمتع الناس من مختلف الأعمار
بصيد أصناف كثيرة من الأسماك من جداول الماء والأنهار والبحيرات والخلجان
والبحار.
ويقوم بعض الناس بصيد الأسماك باستخدام عصي بسيطة من الخيزران، ويستخدم
غيرهم الصنارات ذات القصبات، والصنارات ذات البكرات، ومعدات إضافية تتطلب
مهارات أكبر لاستخدامها. ويُطلق على الأشخاص الذين يزاولون رياضة صيد
الأسماك الصيادين بالصنارة. وهم يستمتعون بالتحدي الذي يمثله صيد الأسماك
بالصنارة والإمساك بها. ويحاول كثير من الصيادين بالصنارة صيد أنواع معينة
من الأسماك. إذ أن بعض الأسماك تُقدر بصفة خاصة لجمالها. وهناك أسماك أخرى
تتميز بقوة أو سرعة غير عاديتين وتحاول جاهدة الهرب. وتعد بعض الأنواع
صيدًا مخادعًا لابد من التغلب عليها بحيلة ودهاء للإمساك بها.
تضم بعض طرق صيد الأسماك الشائعة، الصيد بإلقاء الطعم والصيد الساكن والصيد
بالجرف والصيد بالجذب والصيد العائم. ويُعد الصيد بإلقاء الطُعم واحدًا من
أكثر الطرق انتشاراً. يقوم الصائد بالصنارة بإلقاء الشَرك (وهو طعم
اصطناعي) في الماء. ثم يستعيد الخيط بحذر في محاولة منه لإغراء السمكة كي
تأكل الطعم. أما في حالة الصيد الساكن فإن الصائد بالصنارة يلقي بالطعم في
الماء من على الشاطئ أو من مركب راسٍ وينتظر لكي تأتي سمكة تأكل الطعم. أما
في حالة الصيد بالجرف فإن الصائد بالصنارة يترك الطعم يُجر خلف مركب
للإنجراف بحُرية مع التيار. يجر الصائد بالصنارة في حالة الصيد بالجذب
الطُعم من خلف مركب يتحرك. وفي حالة الصيد العائم يعلق الصائد بالصنارة
الطعم أسفل عوَّامة صنارة الصيد.

طريقة صناعة السالية .........


طريقة صناعة السالية .........


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

فيه ناس كتير معجبة بطريقة الصيد بالسالية سواء علشان تجيب بيها طعم حى او حتى بتنفع لصيد الجمبرى والسمك الكبير كمان وللاسف مابتتباعش فى مصر خالص والى موجود فى مصر حاجة اسمها الطراحة وهى نوع من الشبك او الغزل شبيه بالسالية الى حد كبير ولكن طريقته تختلف تماما عن السالية وغالبا بيوعر فى الصخور وفى الحوش الجميل الى مالى الدنيا عندنا.

والسالية مشهورة جدا فى الخليج العربى وخاصة الكويت والامارات وعمان فلو حد يعرف حد بيسافر هناك ممكن يجيبهالو وهو جاى ويريح نفسه ومايكملش قراية الموضوع ده.

انما الى مايعرفش حد يجيبله سالية او لو حد عاوز يجرب وبيحب يعمل حاجته بأيده النهاردة هاقدمله طريقة تصنيع السالية من الالف الى الياء ان شاء الله (اهداء خاص للشيخ احمد toshi ) لانه هو الى كبرها فى دماغى

بسم الله نبدأ

1- الادوات

1-1 الخيوط طبعا فيه 3 انواع من الخيوط خيوط السبكة نفسها وخيوط اللم (الجمع) والحبل الخاص برفع السالية 
خيوط الشبكة ممكن تكون رفيعة 25 او 40 او 50 ولا يفضل انها تكون اتخن من كدة 
خيوط اللم الغالبية اجمعوا على انها تكون نايلون 80 على الاقل وممكن 100
حبل الرفع وده ما شاء الله لازم يكون حبل تخين ودى صورة ليه 


1-2 المدور
طبعا عارفينه بس ده مدور مبطرخ شوية صورته اهي :


1-3 القطعة بلاستيك الى بتجمع خيوط اللم

او 

او ممكن تتعمل حلقة زى دى

ولقيت دى عبارة عن القلب الى بيبقى ملفوف عليه بكر الاسلاك بتاعت النتورك ودى موجوده فى مصر كتير


1-4 الرصاص 
يفضل انه يكون رصاص بلح زى الصورة دى 


عدد الرصاص وحجمه انت طبعا الى بتتحكم فيه

بس تقريبا مافيش قطع تانى هانحتاجها

2- طريقة الصنع
طبعا فيه طريقتين 
الطريقة الاولانية انك تجيب الشبكة مغزولة جاهزة وتشبكها فى الحلقة البلاستيك وتجهز لها خيوط اللم وحبل الرفع وتضيف عليها التقل
والطريقة التانية انك تغزل الشبكة بنفسك (وعلى فكرة الموضوع مش معقد قوى زى الناس ما فاكرة وهاحطلك الطريقة بالصور وكمان فيديو بس الفيديو مش لشبكة مدورة انما نفس الخطوات تنفع وكمان فيه ميزة انك تعمل الشبكة بنفسك علشان تتحكم فى حجم الفتحات فممكن تعملها واسعة علشان ماتاخدش معاك السمك الصغير او تعملها ضيقة علشان لو هاتستعملها لصيد الطعم الحى.

نبدأ بالطريقة الاولانية بامر الله:

تجيب الشبكة مغزولة (ودى موجودة فى اغلب محلات ادوات الصيد)






وتشبكها فى الحلقة البلاستيك عن طريق الربط من نص الشبكة 

ومن اخر الشبكة ( الدائرة الكبيرة) تبدأ فى تدكيك الحبل الى هايركب فيه الرصاص او التقل الى هايشد السالية لتحت وانا كان ليا اقتراح ممكن يفيد لو حد مش عاوز يركب رصاص ممكن من عند بتاع الحدايد والبويات تجيب سلسلة زى دى 



وتفكها من بعضها يعنى تخليها حلقات وتدهنها علشان متاصديش هاتقوللى ادهنها ايه هاقوللك ماعرفش اسأل حداد بس بيتهيألى الاسبراى هايخليها ماتصديش وتخليها متدككة فى الحبل ده هايوفر تكاليف شوية وممكن يخليها تعيش اكتر لان الحديد مش بيتاكل من الصدمات زى الرصاص والله اعلم 

بعد المرحلة دى نبدأ نقص الخيط ال 80 اطول من طول السالية وهى ملمومة بحوالى 20 - 30 سم

ونربطه فى الطرف الى فيه الرصاص نستعمل حوالى 8 خيوط (وممكن اكتر حسب مانت شايف بس المهم ان الحلقة يبقى فيها مكان يساعهم ويكونوا بيعدوا بسلاسة منها من غير مايتحشرو) متوزعين على شكل نجمة (يعنى الخيوط بتتجمع عند الحلقة البلاستيك وتتوزع على طول محيط الدائرة الى فيها التقل ) وحاول تخلى المسافات متساوية على محيط الدائرة الكبيرة علشان السالية تتلم بشكل سليم ولاوز تبقى الخيوط كلها نفس الطول 

بعد ما نخلص المرحلة دى المفروض نعدى الخيوط من الحلقة البلاستيك كدة 


ونشبكهم فى المدور كدة



بس فيه ناس بتفضل انها تضع القطعة دى 



صورة تانية علشان الى مش لاقط 



صورة تانية علشان الى ماجمعش 



كدة كله جمع ولقط طيب دى الهدف منها انها تخلى الخيوط بتاعت اللم ماتشبكش ايه ده الاخ الى هناك الى رافع ايده ومش عارف يعديه ازاى تعديه كدهه



خلاص كله فهم 100 100 شاطرين 

وبعد كدة نربط الحبل الخاص برفع السالية فى المدور وبكدة تبقى السالية جاهزة للتجربة

.
.


خلاص 

.
.
لا لسة 
.

الناس الى عاوزة تغزل بنفسها فاكركو طبعا انا اقدر انساكو 

الموضوع بسيط جدا هاحطلكو الصور بالترتيب وهى شارحة نفسها مع ملاحظة ان نوع الخيط مش نايلون انما الطريقة هى هى 


طبعا طريقة رمى السالية مافيش اصعب قصدى اسهل منها هى بس محتاجة تمرين فيه مواضيع كتير فى المنتدى اتكلمت عن طرق الرمى اعمل بحث يا اخى انت عاوز كل حاجة تيجى لحد عندك ... طيب خلاص خلاص انتوا هاتضربونى ولا ايه هاقوللك تعمل ايه ادخل على الانبوبة http://www.youtube.com
واعمل بحث على throw casting net هاتلاقى 7000 طريقة 

اهم حاجة كنا هاننسى نقولها طريقة صيانة وحفظ السالية 
اهم حاجة لما ترميها فى مية مالحة انك تغسلها فى مية عذبة من الحنفية وبعد كدة تشيلها فى علبة او فى جردل شيك كدة وان شاء الله تعيش معاك لوقت طويل ... مين الاخ الى مش عارف شكل الجردل ده .... اهوه ياسيدى علشان ماتقولش انى حارمك من حاجة 

طريقه الصيد من على الشواطىء والبحار........






طريقه الصيد من على الشواطىء والبحار


الى اعزائى بالمنتدى - ولكل هاوى جديد اعرض لحضراتكم خبرة بدون الاستعانه بكتب فى الصيد:
هناك بعض الاصدقاء يقومون برحلة للصيد من على الشاطىء فمنهم المدرب ومنهم غير المدرب ومنهم اول
مرة يمسك بيده بوصة وسنارة لدرجة انه لا يعرف ان يضع الطعم وايضا لا يعرف ان يربط سنارة المهم انه يحاول-
فنصيحتى لغير المدرب ان يمكث بجانب صديقة قبل الرحلة بيوم ويتعلم منه كيفيه وضع الطعم والاهم كيفية ربط ا
لسنارة الربطة الصحيحةبالاضافة لعمل اكثر من 10 وشوش لتكون معة احتياطى عند قطع السنارة ( والمقصود هنا
بالوش هو ربط سنارتين وفى الاعلى عقدة تسمى خيه)

طرق الصيد على الشواطىء والبحار 991996695.jpg


ربط عدد 2 سن او سنارة تسمى وش والصورة الثانية عبارة عن قطهة فلين بها اكثر من وش لتركيبها عند انقطاع الوش
الموجود بالشعر وكما شرحت من قبل الاخت الفاضلة بست عن اسماء محتويات الصياد باكثر من لغة بلد اوكى طبعا لغة
الصيادين والصورة التاليه هى عبارة عن صندوق صغير به عدد كبير من الفتحات لكل فتحة غطاء لكى يضع الهاوى فى كل
فتحة مقاسسنارة وطبعا هذة العلبه التى صورتها من العدة الموجودة طرفى احببت تصويرها لكم بالموبايل فبها ارقام
سناران رقهم 22 و 15 و 12 و10 و9 و8 و7 و4 و3 و2 و1 بالاضافة للهلب الذى يحتوى على 3 سنارات يشبة هلب 
المركب او اللنش وطبعا له ايضا استخدامات 
المهم نبتدى الصيد على الشاطىء اوكى _ عند وصولكم بالسلامة للمكان المقصود الصيد به لا بد من ان يتوافر به بعض
المميزات وهى- وجود بعض الشعب المرجانية او الاحجار او الصخور وهذا ينبىء بان السمك موجود مراعاه ان الريح لا بد 
من ان يكون شرقى بمعنى انه لو كان هناك ريح لا بد من ان يكون قادم من على الشاطىء وليس من داخل البحر اى انه
وانت واقف يكون الهواء اتى من خلفك يسمى بالشرقى اما الهواء الاتى من امامك فيكون جنوبى وطبعا هذا لا يزعج 
الاسماك فالاسماك موجودة موجودة ولكن هذه الرياح تتعبك انت حيث لا يسمح لك الريح بان تتحكم فى الفايبر او الشعر
او الضرب على السمكة التى تاكل معك اوكى - نتكلم على ان الريح 100 100 بمعنى ان الجو صافى ليس به ريح عندما 
تمكث على الشاطىء لاعداد عدتك الخاصة تقوم بالاتى وهذا مهم جدا تكون قد احضرت معك المتبقى من يوةمين او ثلاثة
من العيش البلدى او الشامى او الفينو ويكون معك كيس بلاستك كبير وتضع به ارغفة العيش وتضع عليه رمال صفراء من
على الشط والرمال تكون كثيرة وتعجن الرمال بالعيش وتتركة 10 دقائق وتحضر كيس اخر صغير وبه رمال ايضا ثم تاخذ من
الكيس الكبير العيش الذى قام بشرب مياه كثيرة وتضعة على الرمال الموجودة بالكيس الصغير وتعجنة بيدك وتاخذ كل ما
فى الكيس الصغير فى قبضة يدك على مرتين او ثلاثة وترميهم امام كل صديق اختار مكانة للصيد اوكى وبعد ان ترمى العيس

المجهز بالكيس الصغير تمكث انت واصدقائك لتناول الافطار او احتساء كوب من الشاى المهم بعد ربع ساعة ابدا يا جميل
بالصيد - والمقصود بالرمال التى توضع وتعجن فى العيش هو اننى بقدر الامكان احاول ان اضع ثقل على العيش علشان 
يغوص فى المكان اللى رميته فيه لانه بدون رمال يبقى العيش عائم على الماء ويمشى مع التيار بمعنى اننى بقول للسمك
اللى امامى امشى وراء العيش اللى عائم وابعد عنى - اعذرونى باحاول ابسط الشرح واقولة باللغه العاميه
وملحوظة انت وواقف بتصطاد خلى عينك على يمين ويسار المكان الموجود به انت واصدقائك لانك لازم تلاحظ ايه اللى بيتم فى
الماء امامك فاذا رات عينك سمك صغير بالملايين يقوم بالقفز لاعلى الماء وماشى بسرب كبير لانك زفرت المكان بالعيش فلاحظ 
ان اول ما يتجمع هو السمك الصغير اوكى فعندما تشاهد المنظر قفز السمك الصغير وتجمعة مثل موجه لان هذة الاسماك بتكون 
سرب به الملايين - اعرف ان السمك الكبير موجود تحتك فى المياه وهو يقوم بالهجوم على الاسماك الصغيرة لابتلاعها وهنا يبتدى
اليوم الجميل الاسماك الكبيرة الحجم موجودة بالماء وهذا يسمى ان الصياد جمع المكان والمكان دلوقتى بياكل وترمى انت 
والاصدقاء السنانير بالمياة وستجد ضرب جميل لانك زفرت بالعيش والسمك تجمع تحتك فلما يلاقى سنارة بها جمبرى يبقى
الجمبرى اجمل له من العيش - فتجربتى كانت بعد وادى الدوم على الشاطىء مكان جميل وهادى واستعملت طريقتى هذة
وتجمع السمك الكبير من قريب ومن بعيد وكنت احب ان اصطاد بحداف يعنى بالماكينة وارمى واذ بى افاجى بضربه جميلة

وشديدة وضربت عليها وللاسف طبعا انا عامل الوش ب عدد 2 سنارة اوكى فسنارة منهم فى فم السمكة بمعنى ان السمكه
موجودة بالفعل فى سنارة اما الاخرى وايضا الرصاص محشورين بين صخرتين بالاعماق المهم انقطع الوش كله السنارتين
والسمكة والرصاص وضاع العمر يا ولدى واستمريت على القطع حوالى 15 مرة ولكن غلى الدم فى عروقى واحببت ان اعرف 
هذا المكان وايه نوع السمك الموجود به واعرفكم انه عند المد والجزر اكتشفت ان عمق هذا الشاطىء يتراوح من متر اثناء
الجزر ومترين اثناء المد فابتدات اتحقق من المكان وادرسهوقمت بتركيب غماز وطبعا رصاصة صغيرة على حجم الغماز وابتدات 
صيد هى غمزة واحدة والغماز يغطس بالماء واضرب علية سبحان الله اجمل اسماك الحفار وابو نقطة والبلاط والقراض والسيجان 
واللمبرولا والبطاطة سبحان الله جميع انواع الاسماك ويتم حصادى اليومى عند الذهاب لهذا المكان ما بين 6 و 8 و 10 كيلو 
والحمد لله واشكركم لقد اطلت عليكم واتمنى لكم رحلات سعيدة انشاء الله

الأربعاء، 4 يونيو 2014

أساسيات اختيار وطهي الأسماك...........



أساسيات اختيار وطهي الأسماك......


لشراء الأسماك وتنظيفه حفظه وطهيه طرق وأساسيات يسر أسماكي أن تقدمها لك :
فمن أساسيات شراء الأسماك أن يكون طازج، سواء في حالة شرائه من مكان مخصص لبيع الاسماك أو شرائه مجمد من السوبر ماركت. ومن الأشياء التي يجب مراعاتها عند شراء سمك طازج أن يكون عيناه بها بريق ولمعان ويجب تجنب الاسماك ذات العيون الباهتة (يكون عليها ضباب). كما أن الخياشيم يجب أن تكون وردية اللون أو اللون الأحمر الفاتح، إضافة إلى أن قشور السمك يجب أن تكون لامعة ولا يكون لونها بنى أو أن يوجد لون بنى حول حوافها. وبالنسبة للحم السمك فيجب أن يكون متماسك وصلب عند الضغط عليه بالأصابع. كما أن تكون الاسماك لها رائحة مقبولة وغير كريهة.
ولمعرفة هل السمك طازج أم لا، يمكن وضع السمك في وعاء مملوء بالماء فالسمك الطازج سوف ينزل إلى قاع الماء أما الغير طازج سيطفو على سطح الماء. كما أن السمك الطازج لا ينزف منه الدم عند تقطيعه، فعند شراء السمك من السوبر ماركت فيجب تجنب الاسماك التي توضع في وعاء أو كيس ممزق، كما يجب أيضًا تجنب التي يكون عليها بعض البقع الداكنة أو الغير مجمدة بشكل جيد أو التي يصدر منها رائحة كريهة فلا يجب أن تكون رائحتها مثل رائحة البحر. ويمكن أن يقوم بائع السمك بتنظيف السمك من القشور وقطع الزعانف وتنظيف البطن أيضًا وذلك قبل شرائه.
وتوجد أنواع متعددة من الاسماك، فيجب اختيار نوع السمك وفقا للطريقة التي سيطهى بها. وبشكل عام، السمك المستخدم للشوى أو الطهى في الفرن يجب أن يكون سميك وكبير ويحتوى على الكثير من اللحم، أما السمك الذي يستخدم للقلى والتحمير فيمكن أن يكون أقل سمكًا وأصغر نسبيًا. فالوصفة التي يتم إعدادها هي التي تحدد نوعية السمك الذي يجب استخدامه.
* تنظيف السمك
قد يتم شراء السمك نظيف وبدون الزعانف. ولكن يجب أن ينظف جيدًا قبل طهيه. ولتنظيفه يتم إزالة أي قشور عليه عن طريق حكه باستخدام سكين حاد في الاتجاه من الذيل إلى الرأس، وإذا كان يوجد به بقايا الزعانف فيجب إزالتها باستخدام مقص، فيمكن أن تبقى الزعانف في السمك في حالة الشوي فقط. ويجب أيضًا تنظيف ما داخل البطن جيدًا وإزالة بقايا الفضلات باستخدام سكين أو ملعقة أو باستخدام أصابعك. كما يمكن أيضًا قطع
الرأس وذلك حسب الرغبة.
* غسل السمك
يجب أن يغسل السمك جيدًا تحت الماء الجارى خاصة منطقة البطن والخياشيم. فيجب أن يفرك السمك باستخدام 1/2 كوب ملح مع التركيز على منطقة البطن والخياشيم، ثم يشطف جيدًا تحت الماء الجارى. ويدعك السمك أيضًا بالدقيق من الخارج والداخل. ثم يشطف مرة أخرى وينقع في وعاء مملوء بالماء البارد و1/4 كوب خل لمدة 10 دقائق. ثم يشطف مرة أخرى تحت الماء الجارى.
* حفظ السمك
يجب أن يحفظ السمك في كيس بلاستيك محكم الغلق ويوضع في الثلاجة لمدة يوم أو يومين.
ملحوظة: يجب وضع السمك في الثلاجة أو الفريزر في حالة عدم استخدامه حيث قد تصبح رائحة السمك كريهة إذا ظل في درجة حرارة الغرفة لبعض الوقت.
* تجميد السمك
لا ينصح تجميد اسماك كاملة في الفريزر بشكل عام. فعادة ما يتم حفظ شرائح السمك أو الفيليه فقط في الفريزر. حيث يوضع السمك في أطباق فوم وتغلف بغلاف بلاستيك أو أن يوضع في كيس بلاستيك ويجب تفريغه من الهواء ثم غلقه جيدًا ووضعه في الفريزر. ويمكن أن يحفظ السمك في الفريزر لمدة قد تزيد عن 6 أشهر. ولكن في حالة الاسماك الدهنية مثل السلمون فلا يجب حفظه في الفريزر لمدة تزيد عن 3 أشهر.
ولإذابة الثلج من السمك يتم إخراجه من الفريزر ويوضع في الثلاجة في الليلة التي تسبق طهيه. حيث يوضع في طبق، كما يمكن أيضًا أن يظل في الكيس البلاستيك وينقع في الماء البارد (لا يجب نقعه في الماء الساخن).

نصائح للتخلص من رائحة قلي السمك في مطبخك.........


نصائح للتخلص من رائحة قلي السمك في مطبخك







ربما تكونين من محبي طهي السمك ولعلك تنزعجين من رائحة مطبخك بعد طهيه خاصة رائحة قلي السمك التي تنتشر في المطبخ ويصعب التخلص منها ، وهنا نقدم لك سيدتي بعض الوصفات الطبيعية للتخلص من روائح المطبخ والحفاظ على الهواء نقي :
1- يمكنك أن تضعي القليل من شرائح الليمون، القرفة والقرنفل، ووضعها في مقدار من الماء على نار هادئة حتى تفوح منه الرائحة.
2- يمكن استخدام قشور الليمون والبرتقال مع بعض مسحوق من الفانيليا، ووضعها في الماء المغلي حتى تختفي الرائحة الكريهة.
3- يمكنك التخلص من رائحة قلي السمك بإشعال شمعة وتركها في المطبخ .

تناول الأسماك يساعدك في انقاص وزنك......


تناول الأسماك يساعدك في انقاص وزنك



إن كنت ممن يبحث عن الأطعمة الصحية التي تساعد في إنقاص الوزن، أو تبحث عن   الأطعمة المفيدة جدا للجسم، واللذيذة في نفس الوقت.
فهناك أطعمة ينصحك بها خبراء التغذية فكما جاء المقال في ” بوابة فيتو ” فإنها :
سمك السلمون من الاطعمة الغنية بالاوميجا 3، والتي تحتوي على البروتين كما انها تعمل على زيادة سبة التمثيل الغذائي وتساعد في انقاص الوزن.
الشعير من الحبوب المهمة والتي تعتبر مصدر مهم من البيتا جلوكان، الذي يعمل على خفض نسبة الكوليسترول كما أنه يحتوي على الالياف المهمة والتي تساعد على الاحساس بالشبع.
السبانخ من الخضراوات الورقيه المهمة جدا والتي يوصي بها الأطباء وخبراء التغذية، لأنها قليله جدا في معدل السعرات الحرارية.
الفاصوليا السوداء من البقول المهمة، والتي تعمل على تقليل خطر الإصابة بمرض سرطان الثدي.
بذور التشيا من البذور المهمة التي تحتوي على حمض ألفا لينولينيك والاوميجا 3 وتعمل أيضا على زيادة نسبه التمثيل الغذائي.

المشاركات الشائعة

أرشيف المدونة الإلكترونية