السبت، 5 أبريل 2014

القرموط النيلى

القرموط النيلى

أسماك السلور أو القرموط (catfish)هي نوع من الأسماك التي تضم الكثير من الأنواع  , وهى من الاسماك القويه جداً ويصعب صيدها  يسهولة ومنها احجام تزيد عن 8 كيلو اواكثر و تتمتاز بانها عنيده مع الصياد وتسحب بقوة كبيرة جداً ولذلك فهى لها معامله خاصه لصيدها .
الطعم : دود الارض _ العجينه _ المسران _ السمك الصغير .
الخيط :رقم 40 وطوله حسب العمق ويفضل ملامسته للارض لان القرموط يكون ملامس للارض دائماً  ومن الاسماك التى تبلع الطعم من القاع.
الصيد : غماز او حداف .
الموسم : طوال العام ويقل من شهر 12 حتى 3 .
اماكنه : متواجد فى كل مكان ولكن يفضل الصيد على حواف الترع و المصارف وذلك لان القراميط تفضل المياه الهادئه وليس السريعه.

.

اولا:البلطي

اولا:البلطي


سمكة البلطي من اسماك المياة العذبة
وصف سمكة البلطى : الجسم منضغط من الجانبين – لونه رمادي يميل للزرقة – مغطى بالقشور ( مثبتة من الأمام وسائبة من الخلف وتظهر عليها حلقات دائرية تدل على عمر السمكة ).

يمكن تقسيم أسماك البلطي إلي مجموعتين :

المجموعة الأولى

و تتميز هذه المجموعة بأن أسماكها تتغذى على الحشائش المائية وتتم فترة رعاية الصغار في عشوش يقوم كل من الذكر والأنثى بحراستها وأسماك هذه المجموعة وإن كانت غير مناسبة للاستزراع السمكي لصغر حجمها إلا أن قابليتها لتحمل درجات من الملوحة يجعلها صالحة في بعض الأماكن خاصة في منطقة بورسعيد حيث تلقى إقبالا من المستهلك ومن أسماك هذه المجموعة البلطي الزيللي (البلطي الأخضر) والبلطي الريندلي والمعروف ببلطي الجوابي وهي أسماك تصل إلي مرحلة النضج الجنسي وهي في أحجام تتراوح مابين 20-25 جرام حيث تصل الأسماك إلي هذا الحجم بعد حوالي 3شهور في المزارع السمكية.

المجموعة الثانية

تتميز أسماك هذه المجموعة باحتضان الأنثى للبيض حتى مرحلة الفقس كما تقوم الإناث و الذكور برعاية الصغار في فمها عند الإحساس بالخطر وتتغذى أسماك هذه المجموعة على الهائمات الخضراء ( الريم ) كما أن معظم أسماكها رمية التغذية وتعتبر أسماك هذه  المجموعة من أنسب أسماك الاستزراع السمكي ومن أهم أنواعها الاتي :

1. البلطي النيلي :

يتميز البلطي النيلي بوجود خطوط عرضية و طولية على الزعنفة الذيلية لونها بني غامق والسمكة ذات لون أحمر داكن مع أسود الزعنفة الصدرية تميل للاحمرار مع وجود خطوط تشكل زاوية منفرجة عليها الزعنفة الشرجية ذات 8-10 أشعة ويلاحظ وجود 16-18 شوكة عظمية على الزعنفة الظهرية ذات حواف رمادية داكنة وعدد نتؤات الخياشيم يتراوح ما بين 21-26 نتؤ ويمكن تربيتها في مياه شرب منخفضة الملوحة، حيث تربى مع العائلة البورية بنجاح وتعتبر من الأسماك رمية التغذية ولها القدرة على هضم الطحالب الخضراء والزرقاء، كما يمكن أقلمتها على تناول الأغذية المصنعة على شكل حبيبات تصل إلي مرحلة البلوغ الجنسي خلال 5شهور بوزن 150-200جرام.

2.  البلطي الحساني :

يسمى أيضا بالبلطي الأوريا أو البلطي الأزرق، ويميل لون السمكة إلي الأخضر المزرق والبطن لونها معدني فاتح، تحتوي الزعنفة الذيلية على 16 شعاع والزعنفة الظهرية بها 15-16 شوكة ذات حافة حمراء لامعة ويتحمل البلطي الحساني درجات الحرارة المنخفضة حتى 8 درجة مئوية كما يمكن تربيته بنجاح في المياه منخفضة الملوحة تصل الإناث إلي مرحلة البلوغ الجنسي في عمر 4-5شهور بحجم 100-150جرام.

3. البلطي الجاليلي :

يميل لون الجسم إلي اللون الرمادي مع وجود بقع داكنة على الجسم، الرأس أحدب والفم صغير حيث الشفة السفلى رقيقة و الزعنفة الذيلية مخططة بلون أحمر من جزئها الخلفي وغالبا ما تختفي هذه الخطوط. ويتميز البلطي الجاليلي بأن عظمة البلعوم تشبه القلب وتتحمل الأسماك درجات الحرارة المنخفضة وتربى بنجاح في المياه الشروب منخفضة الملوحة. كما تنجح التربية في حقول الأرز وتصل الأسماك إلي النضج الجنسي سريعا بحجم من 80-100جرام.

وتضم اسماك البلطي حوالي 100 نوع تنتشر هذه الأنواع طبيعياً في أفريقيا، و وسط أمريكا حتى المكسيك، و الجزء الشمالي من أمريكا الجنوبية و الهند، و أفريقيا ( نهر النيل ) هي الموطن الطبيعي لمجموعة اسماك البلطي، و الاستثناء الوحيد ظهور بعض أنواع البلطي طبيعياً في منطقة الشرق الأوسط حتى سوريا شمالاً، مع وجود بعض الأنواع في بحيرة طبريا و نهر الأردن.

أما التوزيع الحالي لأسماك البلطي فقد شمل إضافة إلى مناطق التوزيع الطبيعي أمريكا الجنوبية و أوروبا و الشرق الأقصى، إذ نقلت أنواع مختلفة من اسماك البلطي إلى هذه المناطق، و ربيت لأغراض مختلفة مثل السيطرة على الإعشاب و إنتاج الطعوم لصيد اسماك التونة، إضافة إلى إنتاج هذه الأسماك للاستهلاك المباشر.

و لذالك اكتسبت اسماك البلطى أهمية كبيرة في مناطق متعددة من العالم خصوصاً المناطق  المدارية، إذ تمتاز هذه الأسماك بمجموعة من الصفات تجعلها مناسبة للتربية في المزارع، و أهم هذه الصفات:

1. إمكانية كبيرة للإنتاج بسبب قدرتها على مقاومة زيادة الكثافة و قدرتها على البقاء في تراكيز منخفضة للأكسجين الذائب في الماء.

2. تتغذى على طيف واسع من الأغذية الطبيعية و الصناعية.

3. مقاومتها للأمراض و الطفيليات عالية.

4. يمكنها أن تنمو في مجال واسع من الملوحة.

5. تمتاز بأنها اسماك جيدة للاستهلاك المباشر و لا تحوي عظام ضمن الأنسجة اللحمية.

طرق صيد اسمك البلطي

من المعلوم انة تتواجد اسماك البلطي على جوانب الانهار و الترع و ليس فى منتصفها و في الاماكن التي يكثر فيها الزرع او اماكن للاختباء و ابتعد عن المياه الجارية فابحث عن منطقه تكون المياه فيها هادئة حيث تتواجد اسماك البلطي .

1-الصيد بالغلة (القمح)

أولا عند أختيارك لمكان الصيد لابد من أن تختار بعنايه الترعه أو المصرف الذى سوف تقوم بالصيد فيه ,ثم بعد ذلك عليك بأختيار المرمى (المكان الذى سوف تضع سنارتك فية ) الذى ستقوم بالصيد فيه ويستحسن أن تقوم بأختيار مرمان أو ثلاثه ثم بعد ذلك تقوم برمى بعض من الغله فى تلك المرامى وذالك لاجتذاب السمك الى هذا المرمى .

2- الصيد بالريم

فى هذة الحالة يجب ان تستخدم سنار مقاس 12 و يكون الصيد بالتسقيط .

3- الصيد بدود الارض

فى هذة الحالة يجب ان تستخدم سنار مقاس 9 و يكون الصيد بالتسقيط .

4- الصيد بالعجينة

يمكن ايضا صيد سمكة البلطي بالعجين حيث يتم اختيار مكان هادى ويفضل الخلجان الصغيرة التى تكون على حواف الترع او المصارف وهى خلجان صغيرة تاخذ شكل نصف دائره ,وذالك لكى تكون حركه التيارات المائية فيها هادئة , ويستخدم فى هذة الحالة سنار مقاس 7 او 8 مع خيط 30 او 35 , ثم بعد ذلك تقوم برمى بعض من العجينة وذالك لاجتذاب السمك الى المرمى الذى سوف تسقط صنارتك بة وذالك يكون بكميات قليله على فترات حتى يتم جذب السمك للمكان وليس بكميات كبيره حتى لا يشبع السمك .

موسم صيد سمكة البلطى

يكون ما بين شهر 3 وشهر11 ماعدا شهر 4 لانه موسم وضع البيض و الاسماك لا تاكل لان الانثى تقوم بوضع البيض و الذكر يقوم بالتلقيح و يقومان بعد ذلك بحراسة البيض حتى يفقس , ويفضل صيد سمك البلطى من بعد شروق الشمس حتى منتصف الليل .


انواع الاسماك و اماكن الصيد للاسماك التى تعيش فى نهر النيل

انواع الاسماك و اماكن الصيد للاسماك التى تعيش فى نهر النيل


انواع الاسماك و اماكن الصيد للاسماك التى تعيش فى نهر النيل

دائما يقوم زوار مدونة صيادين السمك بالسؤال عن ماهى انواع الاسماك التى تعيش فى نهر النيل و الاجابة عن هذا السؤال بسيطة جدا يمكن الاطلاع على المواضيع التالية التى تبين اولا الاسماك التى تعيش فى نهر النيل و ثانيا افضل طعم لصيد الاسماك من النيل و كذالك افضل اماكن صيد السمك من النيل .

الاسماك التى تعيش فى نهر النيل :

1- سمك البلطي 

2- سمك القرموط النيلى 

3- سمكة الانوم  

4- سمكة الشال  

5- سمك المبروك – الشبوط 

الصيد فى الماء العذب نهر النيل

اماكن الصيد فى نهر النيل   

تابعونا للمزيد  

سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ

سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ  

206
20 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
السمك نوعه شعرى الكميه اللى تحبيها طبعا
وبنحتاج طبعا رده علشان الشوى
1 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
سمك شعرى
2 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
بنحط السمك على الرده ونضغط جامد جدا
3 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
ونقلبها فى الرده كويس ونضغط
4 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
بجيب الصاجه بتاعه الفرن وبحط علهيا فويل بالشكل ده او تحطيها فورا على الصاجه براحتك خالص
5 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
برش شوية رده كمان من فوق
خدو بالكم هو مرصوص بالعرض علشان يبقى مع نفس مستوى الشوايه
6 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
بشغل الشوايه وبحط الصاجة تحت خالص بالشكل ده وبروح اطبخ الارز بقا على بال مايخلص وعلى فكرة لازم تقلبيه على الوش التانى بعد فترة لما ياخد لون الشوى
7 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
بحط شوية زيت او سمن او زبده على مقدار الارز اللى هطبخه
8 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
بحط الشعريه على الزيت تتحمر
9 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
بقلب الشعريه لحد ماتاخد اللون البنى
10 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
واحط عليها الارز
11 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
واظبط المايه بتاعه الارز واحط الملح واقلبه كويس واغطى لحد ما ميته تتشرب اوطى النار
12 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
وده بعد ما غرفته icon smile سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
13 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
بحضر فلفل اخضر وتوم مفروم وملح وفلفل وكمون وليمون مقطع فى كنكه كبيرة كده او حله براحتك
واسيبهم يغلو كويس جدا جدا علشان اسقى بيهم السمك
14 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
ده السمك لما خرج من الفرن
15 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
بسقى السمك بالخلطه اللى عملتها واقفله بالورق الفويل زى الصورة الجايه كده
16 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
وااااااااااااااااااااااو بموت فى ريحه السمك المشوى
17 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
بقفل السمك كويس كده ربع ساعه علشان لما تيجى يتقشر يبقى جميل وسهل
18 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
 
سمك شعرى وارز بالشعريه
الف هنا وشفا icon smile سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
19 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2
20 سمك مشوى فى البيت مع أرز بالشعريه من مطبخ زينب زياد %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83 %d8%a7%d8%b1%d8%b2

سمك هامور مقلي بالخطوات المصوره

سمك هامور مقلي بالخطوات المصوره



540
5 سمك هامور مقلي بالخطوات المصوره %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83

هامور مقلى من زينب زياد

المكونات :

هامور مقطع على حسب الحجم المفضل
1 سمك هامور مقلي بالخطوات المصوره %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83
 تتبيله السمك :- توم مفروم ناعم – ملح – فلفل – كمون – بهارات سمك ( ان وجد ) – عصير ليمون
2 سمك هامور مقلي بالخطوات المصوره %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83
 
بنتبل السمك وبنفتح بالسكينة فتحات كتير وبندخل فيها التتبيله وكمان علشان هو سمك تخين لازم نفتحه كده بحيث الزيت يدخل فيه ويستوى كويس .. وبنعمله طبعا بالدقيق
3 سمك هامور مقلي بالخطوات المصوره %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83
 
زيت غزيييييييييير بعد ما بنعمل السمك بالدقيق والزيت سخن بنزل السمك ونقلب فيه كل شوية ونوطى النار ونعليها كل شوية
4 سمك هامور مقلي بالخطوات المصوره %d9%88%d8%b5%d9%81%d8%a7%d8%aa %d8%a7%d8%b3%d9%85%d8%a7%d9%83
 
وهنا الشكل النهائى بتاع السمك الهاااااااااامور


صنية سمك بورى مالهاش حل............


                                           

طبعا هتشتريسمك بوري (الكمية دي كيلو ونص ياقمر)

سمك بوري في الفرن ملوش حل

هتنضفيه زي الشاطرة كده وتغسليه بالملح والخل والدقيق زي كده

سمك بوري في الفرن ملوش حل

وبعدين هتحضري الخلطة بتاعته وهية عبارة عن الأتي
طماطماية واحدة متوسطة متقطعة مكعبات- بصلة متوسطة مكعبات - جزرة صغيرة مبشورة - فلفل رومي واحدة متوسطة متقطعة - عصير ليمون - بقدونس وكسبرة مفرومة - 6فصوص ثوم 

سمك بوري في الفرن ملوش حل

اخلطيهم مع بعض وضيفي عليهم ياقمر الملح والكمون والشطة زي كده

سمك بوري في الفرن ملوش حل

هاتي بقى السمك وقسمي الخلطة على عدد السمكات اللي عندك وحطي الخلطة في بطن السمكة زي كده

سمك بوري في الفرن ملوش حل

ولما تخلصي حشو كل السمكات رصيهم في صينية عكس بعض وتسيبي فراغ قليل بين كل سمكة والتانية علشان الحشو اللي جوة السمكة يستوي هوة كمان
وياريت الصينية تبقى على أد السمك ماتبقاش كبيرة قوي زي كده

سمك بوري في الفرن ملوش حل
طبعا باقي الخلطة تدهني بيها وش السمكة مع شوية زيت صغيرين وبعدين تدخلي الصينية الفرن على درجة حرارة فوق المتوسطة(عالية بس مش قوي )لغاية ما السمك ينزل ميته ويرجع يشربها تاني والسمكاية جسمها يتحمر 
طبعا على مالسمك يستوي هنعمل سلطة الطحينة

هتجيبي فص ثوم واحد وواحدة فلفل رومي صغيرة وتفرميهم ناعم قوي وتحطي عليهم ملح وكمون وشطة وعصير ليمون زي كده

سمك بوري في الفرن ملوش حل

وتضيفي عليهم الطحينة وشوية مية زي كده

سمك بوري في الفرن ملوش حل

قلبيهم بقى حلو قوي وضيفي مية لغاية ماتوصلي للقوام اللي بتحبيه للسلطة وظبطي الملح وحطي السلطة في طبق التقديم بقى وزوقيه بالبقدونس ياقمر زي كده

سمك بوري في الفرن ملوش حل

أهم حاجة في الأكل الشكل النهائي يافتوكات والذوق مهم جدا علشان منظر الأكل على السفرة بيفرق كتيييييييييييييييير قوي




أعتقد كده السمك استوى
أنا طلعته من الصينية وحطيته في طبق التقديم وزوقته وده الشكل النهااااااائي ياقمراتايه الجمال دهايه الجمال دهاتفضلوا مدوا ايديكم بقى دي احلوت قوي
سمك بوري في الفرن ملوش حل

مش عارفة أوصفلكم الطعم رااااااااااائع جدا ولا تتعبي نفسك في الشوي ولا تجيبيه من برة وانت مش ضامنة نضافته هنا كله تمام وزي الفل 

... طريقة عمل سمك هامور المشوى


 ... طريقة عمل سمك هامور المشوى



المكونات

• 1 سمك هامور 
• 2 ملعقة زيت زيتون 
• 3 حبات فلفل رومي ألوان 
• 1 بصل 
• 10 غرام كزبرة 
• 5 غرام زعتر 
• 1 ملعقة قرفة 
• 1 ملعقة كمون 
• ½ ملعقة صغيرة بهار أبيض 
• ½ ملعقة صغيرة بهار أسود 
• ½ ملعقة صغيرة ملح 
• 20 غرام زنجبيل 
• 1 طماطم
• 1 جزر 
• 1 خيار 
• 2 ليمون

طريقة التحضير

1. تقطع السمكة في النصف وتوضع شرائح الليمون والملح. 
2. يقطع الفلفل الرومي، البصل، الكزبرة،الزعتر والبندورة إلى قطع صغيرة. 
3. يضاف عصير الليمون وزيت الزيتونويمزج الخليط ومن ثم تحشى السمكة بالمزيج. 
4. توضع في الفرن على حرارة 220 درجة مدة 25 دقيقة. 
5. تحضر الصوص بقطع ثوم صغيرة مقلية بالزيت والبهار الأسود والملح والماء وثم تضاف الكريمه الطازجه ويقلب. 
6. تقدم السمكة مع الصوص. 

المشاركات الشائعة

أرشيف المدونة الإلكترونية