الثلاثاء، 17 يونيو 2014

سمكه البطاطا........



سمكه البطاطا

سمكه البطاطا
هى سمكة عشبية تفضل اكل الاعشاب البحرية او الطحالب لذا مكان تواجدها الاساسى بالقرب من اماكن الصخور والوعر واى طبقة تحتية صلبة سمكة بيضاوية الشكل بطول اقصى 27 سم ومن الاسماك الفضلة لدى الكثير لطعمها المميز جدا . شكلها مميز نسبيا من بين الاسماك لونها رصاصى ولديها خطوط صفراء على جانبيها وجلدها خفيف جدا لذلك سميت فى الخليج بالصافى واشواكها الافقية حادة جدا وتحتوى على مادة اليود ويجب الحذر منها لأن الاصابة منها شديدة الالم ولكن سمها ليس خطير بل مفيد للجسم واعرضاها تقوم بتخدير المكان المصاب لدقائق معدودة ويختفى الالم تماما . كما تتميز ايضا بقوتها وستلاحظ ذلك عند صيدها فى لحظة خروجها من المياه .تكون بالقرب من الشواطىء الصخرية او وقت صيدها بالتحديد بين شهرى ابريل الى اغسطس لتضع بيضها لأنها تفضل فى هذه العملية المياه الدافئة وتشكل اسرابها فى هذه الفترة ثم تهاجر إلى المياه الأكثر عمقا (4-10 م) .
سمكه البطاطا
اساس تواجد هذه السمكة غرب المحيط الهندي: البحر الأحمر وخليج عدن، وشرق أفريقيا. ومنتشره حاليا شرق ووسط البحر المتوسط لدخولها عبر قناة السويس في عام 1924 قبالة سواحل اسرائيل ثم في قبرص (1928)، سوريا (1929) ثم اليونان (1932)، في جنوب تركيا (1942)، و في عام 2002 في كرواتيا واخذت فى الانتشار فى ارجاء البحر المتوسط من عوالق البيض واليرقات ولا تزال تنتشر .

سمكه البطاطا
وحاليا هى الاكثر وفرة عن باقى الاسماك ولكن حاليا بدأت فى التقلص من بعض شواطىء اسكندرية بسبب الاعمال الحفرية والترميم والتلاعب فى مستعمراتها .
ويفضل صيدها حاليا من بعض الموانىء القديمة التى لم تمس حتى الان كميناء ابوقير والدخيلة والمكس وايضا جزيرة نيلسون .

سمكه البطاطا


طريقة صيدها :

اولا هى سمكة نهارية بمعنى غير متواجده ليلا
ثانيا من الاسماك الذكية نسبيا غالبا تقوم بأختبار الطعم فى ثوان قليلة جدا حيث تقترب من الطعم وتقوم بشه على مراحل وستلاحظ ذلك عند صيدها ستجد الفله تنجذب للأسفل عدة مرات سريعه لذا عليك الانتظار حتى تغمر الفله فى القاع وهذا غالبا مايحدث مع هذه السمكة

سمكه البطاطا

الطعم المفضل
اولا : العجين سواء عجينة عيش او دقيق المهم انها تكون عجينة ناشفة .
ثانيا : الجمبري (البرغوت) .
ثالثا : الخضرة الشعر (النسيله ) .

صيد البطاطا بيكون بالبوصة اليد مش الماكينة
فيه كذا طريقة لصيد البطاطا بالبوصة
اولا بالفلة او الغماز

سمكه البطاطا

الشعر الاساسي يكون نمرة 25 , والارمه بشعر 20 او 18 ومعروف عن البطاطا انها سمكة قوية وخصوصا الاحجام الكبيرة .
السلاح او السنارة نوعين
اما السنارة العادية وتكون نمرة 10 او 11 او 12
او الشلاليط وهي سلاح من 3 سنانير ملحومين في بعض زي الهلب , المهم الارمه تكون قصيرة يعني بالكتير 20 سم , الفلة صغيرة والرصاص او التقل خفيف
العيار (ارتفاع الفلة عن الرصاص ) يكون حوالي ثلثين ارتفاع المية عن الارض
مع الوقت وخبرتك في المكان حتعرف المية عمقها قد ايه
حط العجينة وارمي
اول ما الفلة تغمز نص غمزة الطشها وادعيلي
ثانيا الصيد من غير فلة (حساس)

وهو نوعين
طريقة اسمها الربع او المشنقة
وهي طريقة مش كل الناس بتقبل عليها لانها متعبة شوية
الشعر زي ما اتفقنا 25 , طول الشعر حوالي ثلثين عمق المية , يعني لو بترمي على قرار 3 متر يكون طول الشعر 2 متر , ويفضل استخدام بوصة قصيرة نوعا يعني 4 او 5 متر , السلاح مكون من 6 او 7 سنانير , كلهم نفس الطول اللي هو حوالي 5 سم تحت الرصاصة , ما عدا 2 منهم بيكون طولهم 10 سم , حجم السنانير يكون كبير مثلا نمرة 7 او 6 , الرصاص شريط وثقيل يعني لف ثلاث او اربع لفات كده , حط العجينة الناشفه على الرصاصة ونزلها المية حتلاقي السمك بتشدك ,الطريقة دي بنستخدمها للبوري برضة
الطريقة الثانية في الحساس هي السبحة

وسموها السبحة لان عدد السنانير بيكون كتير وفوق بعض زي شكل السبحة , ودي بيكون فيها طول الشعر زي طول البوصة , نحط رصاصة بلحة نمرة 1 في اخر الشعر من تحت , وفوق الرصاصة نربط من 4 ل 8 سنارة , الفروع طولها حوالي 10 سم , حط عجينة او جمبري ونزلها المية , حتلاقي السمك بتشدك برضه .
و احذروا من شوكه البطاطا مؤلمه جدا يعنى حاول تمسكها بقطعة قماش
دلوقتي نيجي لافضل اماكن تلاقي فيها البطاطا
حتلاقيها في البحر في اي مكان بس فيه اماكن مشهورة بالاسكندرية بالاحجام الكبيرة
السلسلة – كليوباترا – سيدي جابر – لسان جليم الثاني – سان ستيفانو – امام المحروسة – المنتزة – مارينا – جزيرة نيلسون

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق

المشاركات الشائعة

أرشيف المدونة الإلكترونية