الخميس، 12 يونيو 2014

كفتة السردين المشوية.........

كفتة السردين المشوية



هل لديكِ بقايا سمك سردين من أكلة أمس؟ عليكِ إذا بتجربة هذه الوصفة الاقتصادية الرائعة و الغير تقليدية أيضاً، كفتة السردين المشوية بالخضروات ستستمتعين بمذاق شهي و فوائد غذائية عالية.

المقادير: 


  • كيلو سردين مخلي ومفروم
  • 2 بصلتين مبشورتين
  • حبة متوسطة من الفلفل الأحمر الحار مفرومة
  • بهارات حسب الذوق
  • ملح
  • كمون مطحون
  • رشة بسيطة زنجبيل بودرة
  • 5 ملاعق كبار من البقدونس و الكزبرة مفرومين
  • ملعقة كبيرة دقيق
  • ملعقة كبيرة مستردة لمن يحب

الطريقة: 


 
1- اخلطي  كل المقادير معاً وتشكل أقراص تشوي علي التيفال او في الفرن بعد دهنها بقليل من الزيت 
2- اشويها حتي تأخذ اللون الأحمر – 10 دقائق تقريباً : 15 دقيقة-.
3- قدميها مع الخبز الساخن  أو المكرونة البيضاء و سلطة خضراء.

أرز الصيادية........


أرز الصيادية..........



أرز الصيادية




  • بصلة كبيرة، مفرومة ناعم
  • ثوم وكرفس مفروم (إختياري)
  • ملعقة كبيرة معجون الطماطم
  • ملعقة صغيرة كمون
  • 2 ملعقة زيت نباتي
  • رشة جوزة الطيب
  • 2ملعقة صغيرة سكر (يمكن استبدالة بـ 2 ملعقة كاتشب)
  • 2 ½ كوب ماء
  • 2 كوب أرز مصري مغسول ومصفي


الطريقة: 

  1. يحمر البصل في الزيت حتي يقترب لونه من البني ثم يضاف الكرفس والثوم ويقلب حتي يلين الكرفس ويصبح لون البصل بني.
  2. يضاف معجون الطماطم والسكر أو الكاتشب ويستمر التقليب دقيقة .
  3. يضاف الأرز ويقلب مع الخليط حتي يمتزج الكل.
  4. يضاف الماء المغلي ويغطي القدر حتي يتشرب الأرز.
  5. تقلل درجة الحرارة ويترك 20 دقيقة حتي ينضج.
  6. يقدم ساخن مع أطباق السمك المتنوعة ويزين بأوراق الكزبرة أو البقدونس.
احصل على نظام المراقبة الخاص بك الان

السبيط المقلي........



السبيط المقلي.........




المقادير: 


  • 1 كغم سبيط حلقات
  • ½ كوب عصير بصل
  • 2 حبة بيض مخفوق
  • 1 كوب دقيق 
  • 2 كوب بقسماط طازج
  • زيت للقلي

مكونات الصوص

 
  • 1 حبة ليمون حلقات
  • ملح وفلفل أسود حسب الرغبة
  • ½ كوب كاتشب
  • ½ كوب مايونيز

الطريقة: 


  1. ضعي السبيط في وعاء كبير ويخلط مع عصير البصل والملح والفلفل الأسود
  2. في طبق عميق ضعي  الدقيق وفي طبق أخر يوضع البيض المخفوق و في طبق أخر يوضع البقسماط
  3. ضعي السبيط في الدقيق ثم البيض ثم البقسماط
  4. اقلي السبيط حتى يصبح ذهبي اللون

طريقة تحضير الصوص

 
  1. أخلطي الكاتشب والمايونيز في وعاء مناسب وزيني بالليمون

السمك السنجارى......

السمك السنجارى


سمك سنجاري

النوع:

عدد الأفراد: 

4أفراد

المدة: 

70دقيقة

المقادير: 

  • 1 سمكة قاروص أو حسب الرغبة(1 كيلو تقريبا)
  • 1 بصل شرائح
  • 1 فلفل أخضر شرائح
  • 2 فص ثوم مفروم
  • 1 طماطم مقطعة مكعبات
  • 1/2 كوب من الكزبرة الطازجة المفرومة
  • 1/4 كوب بقدونس مفروم
  • 500 جرام روبيان صغير (جمبرى)
  • 1/4 كوب عصير ليمون
  • 1/4 كوب زيت
  • ملح و فلفل

الطريقة: 

  1. نفتح شق فى ظهر السمكة. نبداء من الرأس نزولا الى الذيل. نغسل السمكة جيدا من الداخل و الخارج. . يمكنك طلب من بائع السمك ان يؤدى هذة الخطوة لك. 
  2. في وعاء كبير، نضع المكونات مع نصف كوب ماء .
  3. نضع السمكة فى صينية فرن ، و نتبلها بالملح والفلفل. 
  4. نضيف المكونات على السمكة حتى تغطيها ثم نغطى الصينية بالفويل.
  5. نخبزالسمكة لمدة 30 دقيقة على حرارة عالية، ثم نخفض الحرارة إلى 180 لمدة 40 دقيقة.
  6. يقدم الطبق مع رز السمك. 

كيف تعرفين أن السمك طازج وكيف تنظفيه وتحفظيه مجمدًا؟



كيف تعرفين أن السمك طازج وكيف تنظفيه وتحفظيه مجمدًا؟
كيف تعرفين أن السمك طازج وكيف تنظفيه وتحفظيه مجمدًا؟
من منا لا يعشق السمك بأنواعه؟ لكي تحصلي على وجبة سمك لذيذة وشهية عليكِ اختيار نوع السمك طازج وتتبيله جيدًا لوصفة بحرية رائعة.
 

إزاي تختاري سمك طازة بدون ان يغشك البائع؟

عند الشراء

  • الرائحة إذ أن زفارة السمك وهو طازج مختلفة تمامًا عن إن كان غير طازج إذ تكون الرائحة أشبه بالعفونة إذا كان غير طازج.
  • العينان لامعتان وشفافة
  • لحمه متماسك، لامع وصلب عند لمسه
  • ترين احمرارًا ورديًا في الخياشيم
  • قشور السمك صلبة ومتماسكة على جسم السمكة

التنظيف

  • إن طلبت من البائع تنظيفه فسيتبقى لك تنظيفة أخرى أسرع، أما إن قمت أنت بشرائه فعليك تنظيفه من الألف إلى الياء وفي كل الأحوال لا يجب وضعه في الفريزر دون تنظيفه فورًا.
  • اقطعي الذيل والزعانف
  • أزيلي القشر الصغير الشفاف من على جلده بحك شفرة السكين فيها واجعلي اتجاهك من الذيل للرأس
  • افتحي البطن من الجانب بالطول ثم اخرجي الأحشاء
  • بعد الانتهاء اغسلي السمك بالماء أولًا ويديك جيدًا ثم ضعي السمكات في خليط من الملح والدقيق والخل وقشر الليمون.
  • ادعكي السمكات بهذا الخليط جيدًا جدًا
  • اشطفي السمكات بالماء مرة أخرى ثم ابدئي طريقة التتبيل سواء كنت ستطهينه طازجًا أم ستضعينه في الفريزر

التتبيلة

التتبيلة الأولى تصلح لأي طريقة طهي ويفضل أن تقومي بها بعد تنظيفه مباشرة ويمكنك طهوه بعد ساعتين كي يتشرب لحمه التتبيلة أو حفظه في الفريزر بعد تتبيله.
  1. اخلطي ثوم مفروم مع ملح وفلفل وكمون وعصير ليمون وملعقة خل وشطة (حسب الرغبة)
  2. شرحي السمكات الكبيرة بالسكين دون قطعها خاصة الأحجام الكبيرة مثل البوري والبلطي
  3. ضعي خليط التتبيلة في بطن السمكة وبين لحمها مكان قطع السكين وحولها من الخارج
  4. اتركيها ساعتين قبل الطهي أو ضعيها في كيس بلاستيك نظيف وافرغي الهواء واحتفظي بها في الفريزر

تفريخ أسماك القاروص.......




زريعة الأسماك البحرية، وخاصة Dicentrarchus labrax ، تعانى ارتفاعاً بمعدل الوفيات خلال فترة التربية في المراحل الأولى بالمفرخات.
و يعزى ذلك إلى عدة عوامل، أحدها هو توافر وكفاية التغذية من الأغذية الحية لليرقات في مختلف مراحل نموهم.

الطحالب تشكل قاعدة السلسلة الغذائية في البيئة البحرية. ولذلك هذه الكائنات لا غنى عنها في تربية الأنواع المختلفة كمصدر للغذاء لجميع مراحل النمو لأكثر الحيوانات البحرية. وتستخدم أيضا لزيادة الهائمات الحيوانية (الروتيفيرا، مجدافيات، والأرتيميا) التي تعمل، بدورها غذاءا لليرقات والزريعة للأسماك البحرية في المفرخات .

الطحالب تضاف مباشرة خلال تربية يرقات الأسماك البحرية،
كفاية التغذية من العوالق الحيوانية المستخدمة في تغذية اليرقات حديثا يعتمد علىالقيمة الغذائية للطحالب المجهرية المستخدمة.
Brine shrimp, Artemia salina, and the rotifer, Brachionus plicatilis,، هي أكثر الكائنات مناسبة لتغذية يرقات الأسماك الفاقسةحديثا. زيادة القيمة الغذائية لهذين الكائنين يكون لهما الاثر فى زيادة النمو والبقاء على قيد الحياة لليرقات التي تتغذى عليهما .

الثلاثاء، 10 يونيو 2014

البوري:............



البوري:


Photo: ‎البوري:

البورى من انوع السمك التى تعيش فى مجموعات كبيرة و يطلق بعض الصيادين على البورى حسب حجمة اسماء منها البوري
الصغير: جران المتوسط: بوري الكبير: كمبوت
غير طبعا اسماء كتير زى جعبوب – طوباره – اصفر ودن
و ينتسب له 10 اجناس و حوالى 100 نوع سمك
يتواجد البورى عادة في المياة متوسطة العمق يعني من 3 ل 6 متر تقريبا و بيعيش فى المياه المالحه و العذبه
موسم صيد البوري : يتواجد البورى طوال العام و لكنة بيقل جدا في الصيف والشتاء يعني لما المية تسخن قوي ولما تبرد قوي

طرق صيد البوري

البوري عادة بنصطاده بالبوصة العادية وده بيكون بطريقتين
1- الصيد بالفلة
البورى من الاسماك الحساسة جدا علشان كده لازم نختار وقت الصيد وعدة الصيد المناسبة صيد البوري يكون بهدوء شديد ولو بتصطاد بالنهار لازم تختار مكان لا ينعكس الظل المترتب عن خيالك على المية يعني لا تجعل الشمس في ضهرك علشان ظلك مايجيش على المية
الشعر الاساسي مش اكتر من 25
شعرالارمه من 12 ل 20
السلاح 10-11-12
صيد البوري بالفلة يكون طعمك عجينة ومش اي عجينة لازم تكون طرية .
بالنسبة لشعرالارمه بيكون قصير يعني فرع 25 سم والتاني 20 سم
العمق اللي بتصطاد علية يكون نص عمق المية
اطعم العجينة وارمي.. خطاء يرتكبة جميع الصيدين احنا قلنا ان البوري حساس جدا لاي حركة غريبه لو انت رميت زي ما بترمي يبقى مش حتلاقي ولاسمكة بورى في المية يبقى احنا لازم ننزل الفلة بالراحة في المية و توكل على الله .
البوري مش بياكل زي باقي السمك البوري فيه ناس بيقولو انه بيلحس الطعم وده طبعا مش صحيح لانه بياكل ولكن لان بقه فتحته لفوق وبقه صغير جدا فبيسحب من الطعم حتت صغيرة جدا وعلشان كده لما بياكل بنلاقي ان الفلة مش بتغمز
بنلاقي ان الفلة بتتحرك حركة بسيطة احنا بنقول انه بيخنق الفلة لما السمكة تاكل معاك اوعى ترد فيها جامد وده لسببين اولا لاننا قلنا ان اي حركة غريبة حتخلي السمكة تفزع وثانيا لان بق البوري ضعيف لو اديتة واحدة جامده شوية حتلاقي بقة بس هو اللي طالع وطبعا لو السمكه كبيره حيتقطع الشعر علشان بنستخدم شعر رفيع .
2- صيد البوري بالربع (المشنقة)
شعر اساسي 25
شعر الارمه 15 ل 20
الصيد بدون فلة
الشعر الاساسي طولة نص عمق المية
السلاح كبير شوية يعني 6 او 5
وبيكون عدد من 5 ل 7 سنانير بنعمل 3 طولهم حوالي 10 سم والباقي طولهم حوالي 5 سم , ونحط رصاص شريط حوالين مكان توصيل السنانير ,الصيد بيكون بعجينة ناشفة , بتحط العجينة على الرصاص وبتنزلها المية بالراحة لغاية ما اللبلوب بتاع البوصة يوصل اول المية في الطريقة دي البوري هو الي بيوقع نفسة وعلشان كده سموها المشنقة. وممكن نستخدم طعم تاني مع الطريقة دي وهو السردين تشيل راس السردينة وتفتحها من بطنها وتعلقها على السناير يعني تخلي السنانير كلها جوة بطن السردينة وتغرزها فيها من جوة .
صيد البوري بالبوصة والماكينة (السندويتش)
الشعر الاساسي 40
شعر الارمه 30 او 35 وده لازم لان السمك اللي بيضرب عليك سمك تقيل
السلاح بيكون حوالي 6 او 7
بنربط 10 او 15 سناره كلها متواليه فى شعر حوالى متر و نصف وبتكون الرصاصه متوسطه الوزن و حره يعنى مش بنثبتها ونجيب قطعة فل حوالى 15 سم فى 10 سم و عيش بلدى بس نقلب الرغيف بحيث يكون الجزء الداخلى هو اللى بره ونلف العيش على الفله ونلف الشعر بالسنار على العيش بحيث يكون السنار موزع على جميع اجزاء العيش ونجيب استيك عادي من بتاع الفلوس علشان يثبتهم كلهم مع بعض .
لما بترمى بالماكينه علشان الرصاصه حره بتنزل و تثبت على الارض و يطفو العيش على سطح و ما يتحركش مع تيار المياه و لما السمك بيحاول ياكل العيش بيشبك نفسه فى السنار .

طريقة تحضيرالعجينة لصيد البوري :-

اولا العجينة الطرية

كوب دقيق – مية حسب الاحتياج - سكر
يخلط الدقيق مع الماء و كميه صغيره من السكر و يقلب جدا حتى يصبح القوام متمكاسك و يرفع على النار ونقلبة لغاية بقى متماسك بيبقى قوامها عامل زي قوام الشحم اللي بنشحم بيه .
سيبها تبرد وحطها في علبة بس لازم لاحظ ان تطعيم العجينة الطرية عايز خبرة لانك لازم تطعمها بفمك بمعنى انك بتاخد حتة عجينة صغيرة على السنارة في فمك وتلف العجينة على السنارة بلسانك فالغلطة حتلاقي انك اصطدت نفسك .

ثانيا العجينة الناشفة

ودي بتكون للصيد بالربع وهي عبارة عن عيش بلدي عادي جدا وبنبلة ونعجنة بادينا ونسيبة جنبنا في الشمس او الهوا ولو احتاج مية تاني نديلة وده تطعيمة ساهل جدا لانك بتاخد حتة وتحط الرصاصة في نصها وتلف العجينة عليها بايدك و تضغط عليها زي ما تكون بتعمل كفتة .
لصيد البوري يجب ان تنفذ بعض الاجراءات وهى تحضير المرمى , وهو انك لازم تجمع السمكة الاول وده بيكون بالتزفير ,والتزفير بيكون بعيش مبلول في جردل مية لغاية ما يفرول وتعملة كور صغيرة وترمية في المية ,والتزفير للبوري شئ اساسي لان البوري بيتجمع على ريحة العيش في المية وكمان لازم تلاحظ ان مع كل سمكة تطلعها لازم ترميلك كورة او اتنين تزفر بيهم علشان تثبت السمكة تحت منك التزفير بيكون قبل ما تبتدي تصطاد بفترة ممكن توصل ساعتين ويكون متواصل علشان تقدر تجمع اكبر كمية من البوري .‎

البورى من انوع السمك التى تعيش فى مجموعات كبيرة و يطلق بعض الصيادين على البورى حسب حجمة اسماء منها البوري
الصغير: جران المتوسط: بوري الكبير: كمبوت
غير طبعا اسماء كتير زى جعبوب – طوباره – اصفر ودن
و ينتسب له 10 اجناس و حوالى 100 نوع سمك
يتواجد البورى عادة في المياة متوسطة العمق يعني من 3 ل 6 متر تقريبا و بيعيش فى المياه المالحه و العذبه
موسم صيد البوري : يتواجد البورى طوال العام و لكنة بيقل جدا في الصيف والشتاء يعني لما المية تسخن قوي ولما تبرد قوي

طرق صيد البوري

البوري عادة بنصطاده بالبوصة العادية وده بيكون بطريقتين
1- الصيد بالفلة
البورى من الاسماك الحساسة جدا علشان كده لازم نختار وقت الصيد وعدة الصيد المناسبة صيد البوري يكون بهدوء شديد ولو بتصطاد بالنهار لازم تختار مكان لا ينعكس الظل المترتب عن خيالك على المية يعني لا تجعل الشمس في ضهرك علشان ظلك مايجيش على المية
الشعر الاساسي مش اكتر من 25
شعرالارمه من 12 ل 20
السلاح 10-11-12
صيد البوري بالفلة يكون طعمك عجينة ومش اي عجينة لازم تكون طرية .
بالنسبة لشعرالارمه بيكون قصير يعني فرع 25 سم والتاني 20 سم
العمق اللي بتصطاد علية يكون نص عمق المية
اطعم العجينة وارمي.. خطاء يرتكبة جميع الصيدين احنا قلنا ان البوري حساس جدا لاي حركة غريبه لو انت رميت زي ما بترمي يبقى مش حتلاقي ولاسمكة بورى في المية يبقى احنا لازم ننزل الفلة بالراحة في المية و توكل على الله .
البوري مش بياكل زي باقي السمك البوري فيه ناس بيقولو انه بيلحس الطعم وده طبعا مش صحيح لانه بياكل ولكن لان بقه فتحته لفوق وبقه صغير جدا فبيسحب من الطعم حتت صغيرة جدا وعلشان كده لما بياكل بنلاقي ان الفلة مش بتغمز
بنلاقي ان الفلة بتتحرك حركة بسيطة احنا بنقول انه بيخنق الفلة لما السمكة تاكل معاك اوعى ترد فيها جامد وده لسببين اولا لاننا قلنا ان اي حركة غريبة حتخلي السمكة تفزع وثانيا لان بق البوري ضعيف لو اديتة واحدة جامده شوية حتلاقي بقة بس هو اللي طالع وطبعا لو السمكه كبيره حيتقطع الشعر علشان بنستخدم شعر رفيع .
2- صيد البوري بالربع (المشنقة)
شعر اساسي 25
شعر الارمه 15 ل 20
الصيد بدون فلة
الشعر الاساسي طولة نص عمق المية
السلاح كبير شوية يعني 6 او 5
وبيكون عدد من 5 ل 7 سنانير بنعمل 3 طولهم حوالي 10 سم والباقي طولهم حوالي 5 سم , ونحط رصاص شريط حوالين مكان توصيل السنانير ,الصيد بيكون بعجينة ناشفة , بتحط العجينة على الرصاص وبتنزلها المية بالراحة لغاية ما اللبلوب بتاع البوصة يوصل اول المية في الطريقة دي البوري هو الي بيوقع نفسة وعلشان كده سموها المشنقة. وممكن نستخدم طعم تاني مع الطريقة دي وهو السردين تشيل راس السردينة وتفتحها من بطنها وتعلقها على السناير يعني تخلي السنانير كلها جوة بطن السردينة وتغرزها فيها من جوة .
صيد البوري بالبوصة والماكينة (السندويتش)
الشعر الاساسي 40
شعر الارمه 30 او 35 وده لازم لان السمك اللي بيضرب عليك سمك تقيل
السلاح بيكون حوالي 6 او 7
بنربط 10 او 15 سناره كلها متواليه فى شعر حوالى متر و نصف وبتكون الرصاصه متوسطه الوزن و حره يعنى مش بنثبتها ونجيب قطعة فل حوالى 15 سم فى 10 سم و عيش بلدى بس نقلب الرغيف بحيث يكون الجزء الداخلى هو اللى بره ونلف العيش على الفله ونلف الشعر بالسنار على العيش بحيث يكون السنار موزع على جميع اجزاء العيش ونجيب استيك عادي من بتاع الفلوس علشان يثبتهم كلهم مع بعض .
لما بترمى بالماكينه علشان الرصاصه حره بتنزل و تثبت على الارض و يطفو العيش على سطح و ما يتحركش مع تيار المياه و لما السمك بيحاول ياكل العيش بيشبك نفسه فى السنار .

طريقة تحضيرالعجينة لصيد البوري :-

اولا العجينة الطرية

كوب دقيق – مية حسب الاحتياج - سكر
يخلط الدقيق مع الماء و كميه صغيره من السكر و يقلب جدا حتى يصبح القوام متمكاسك و يرفع على النار ونقلبة لغاية بقى متماسك بيبقى قوامها عامل زي قوام الشحم اللي بنشحم بيه .
سيبها تبرد وحطها في علبة بس لازم لاحظ ان تطعيم العجينة الطرية عايز خبرة لانك لازم تطعمها بفمك بمعنى انك بتاخد حتة عجينة صغيرة على السنارة في فمك وتلف العجينة على السنارة بلسانك فالغلطة حتلاقي انك اصطدت نفسك .

ثانيا العجينة الناشفة

ودي بتكون للصيد بالربع وهي عبارة عن عيش بلدي عادي جدا وبنبلة ونعجنة بادينا ونسيبة جنبنا في الشمس او الهوا ولو احتاج مية تاني نديلة وده تطعيمة ساهل جدا لانك بتاخد حتة وتحط الرصاصة في نصها وتلف العجينة عليها بايدك و تضغط عليها زي ما تكون بتعمل كفتة .
لصيد البوري يجب ان تنفذ بعض الاجراءات وهى تحضير المرمى , وهو انك لازم تجمع السمكة الاول وده بيكون بالتزفير ,والتزفير بيكون بعيش مبلول في جردل مية لغاية ما يفرول وتعملة كور صغيرة وترمية في المية ,والتزفير للبوري شئ اساسي لان البوري بيتجمع على ريحة العيش في المية وكمان لازم تلاحظ ان مع كل سمكة تطلعها لازم ترميلك كورة او اتنين تزفر بيهم علشان تثبت السمكة تحت منك التزفير بيكون قبل ما تبتدي تصطاد بفترة ممكن توصل ساعتين ويكون متواصل علشان تقدر تجمع اكبر كمية من البوري .

المشاركات الشائعة

أرشيف المدونة الإلكترونية